Είναι γνωστό σε όλους τους Σορωνιάτες, ότι εδώ και δέκα μήνες περίπου, η Δημοτική Κοινότητα βρίσκεται στη διαδικασία της εκπόνησης μελετών, προκειμένου αυτές να υποβληθούν προς ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Οι μελέτες αυτές σχεδόν στο σύνολό τους (7 συνολικά) έχουν ολοκληρωθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.
Ανάμεσά τους βρίσκονται 2 μελέτες, πολύ σημαντικές κατά την άποψή μας για την πρόοδο και την ανάπτυξη του χωριού μας. Αυτή δηλαδή που αφορά την κατασκευή βρεφονηπιακού σταθμού και αυτή που αφορά την μετατροπή του Παλαιού Λυκείου (νεοκλασικού) σε βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων. Ειδικά μάλιστα η δεύτερη, έχει και έναν άλλο στόχο, δηλαδή να διασωθεί ένα ιστορικό για τον τόπο μας κτίριο, το οποίο έφτιαξαν οι Σορωνιάτες πρόγονοί μας, την δεκαετία του ’30, για να αποτελέσει το Σχολείο του χωριού μας και κατόπιν για να στεγαστούν υπηρεσίες του Δήμου Καμείρου (μαζί με το άλλο κτίριο που βρίσκεται στον αύλειο χώρο).
Στην διάρκεια του χρόνου που πέρασε και της εκπόνησης των μελετών αυτών, βρισκόμασταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και όχι μόνο, προκειμένου να συναινέσουν εγγράφως, για να ολοκληρωθούν και να υποβληθούν οι μελέτες έγκαιρα. Δυστυχώς αντιμετωπίσαμε μια άνευ προηγουμένου αρνητική και πεισματική συμπεριφορά, στην βάση των ανταλλαγμάτων που ήθελε η Επιτροπή, προκειμένου να συναινέσει στα αιτήματά μας. Ανταλλαγμάτων που αφορούσαν παραχώρηση εκ μέρους της Κοινότητας, αρχικά της μισής σχεδόν πτέρυγας του νεοκλασικού, αργότερα της αίθουσας που στεγάζεται σήμερα η Δημοτική Αστυνομία στο κτίριο της Παλαιάς Κοινότητας πίσω από το καφενείο και κατόπιν του 1/3 του κτιρίου του Δημαρχείου (το γραφείο του Δημάρχου και το σημερινό γραφείο του Δημοτολογίου), με την αιτιολογία ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει στο χώρο αυτό γραφείο της επιτροπής και αίθουσα κατηχητικού & χορωδίας.
Στην προσπάθειά μας να προχωρήσουν τα έργα και οι μελέτες, κατόπιν και παρεμβάσεως του Δημάρχου, συναινέσαμε στην παραχώρηση και των τριών γραφείων (περί τα 70-80τ.μ.), που βρίσκονται πίσω από το καφενείο στο παλαιό κοινοτικό κατάστημα και έχουν δυνατότητα ενοποίησης μεταξύ τους.
Και ενώ όλα έδειχναν ότι βρέθηκε επιτέλους λύση (αρχές Αυγούστου περίπου και μετά από 4 μήνες! διαβουλεύσεων), ενώ η Εκκλησιαστική Επιτροπή με έγγραφα που ακολούθησαν συναίνεσε, είτε ολικά είτε μερικά στα αιτήματά μας, ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονταν με αλλεπάλληλες συναντήσεις του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, των συλλόγων της Σορωνής, του Δημάρχου, του Μητροπολίτη και άλλων «αρμοδίων» κληρικών, κάθε συνάντηση, ανέτρεπε τα αποτελέσματα της προηγούμενης και κάθε φορά, μία νέα πρόφαση ή ένα νέο πρόσχημα, έμπαινε ως ανάχωμα στην τελική λύση και τελικά ζητήθηκε το 1/3 του Δημαρχείου για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της Εκκλησιαστικής Επιτροπής.
Και ενώ η Εκκλησιαστική Επιτροπή αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο για τον Βρεφονηπιακό Σταθμό, απόφαση για την οποία δόθηκε έγκριση και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατόπιν αναίρεσαν τις υπογραφές τους, επιμένοντας σε ανταλλάγματα, με αποτέλεσμα ούτε οι μελέτες να μπορούν να προχωρήσουν, ούτε φυσικά τα προσδοκώμενα έργα.
Αντιθέτως προχώρησαν σε συνεντεύξεις στα ΜΜΕ όπου παρουσίασαν τα πράγματα εντελώς διαφορετικά και παραποιώντας την πραγματικότητα και την αλήθεια.
Γεννιούνται λοιπόν πολλά ερωτηματικά για τη στάση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής και την εμμονή στο αίτημά της και οφείλουν τουλάχιστον να απαντήσουν:
• Γιατί εμμένουν στην παραχώρηση τμήματος του Δημαρχείου και δεν αποδέχονται τις τρεις αίθουσες συνολικού εμβαδού 70-80τ.μ. που τους παραχωρούμε στο παλαιό κοινοτικό κατάστημα, για τον μέγιστο μάλιστα επιτρεπόμενο χρόνο; Δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες τους εκεί; Και μήπως δεν τους υποσχέθηκε ο Δήμαρχος επιπλέον και δωρεάν την μελέτη προσθήκης ορόφου στη σημερινή αίθουσα της Εκκλησιαστικής Επιτροπής, μελέτη αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ αν γίνει από ιδιώτη;
• Αλήθεια θέλουν ή όχι βρεφονηπιακό σταθμό στη Σορωνή (αν φυσικά προλάβουμε, αφού «φάγαμε» 10 μήνες σε διαβουλεύσεις!); Γιατί, διατυπώνονται και απόψεις, ότι δεν έχει η Σορωνή ανάγκη για βρεφονηπιακό αφού υπάρχει σταθμός στις Φάνες (παλιό κτίριο της ΚΑΙΡ).
• Αλήθεια ενδιαφέρει την Εκκλησιαστική Επιτροπή να αποκατασταθεί το νεοκλασικό κτίριο και να γίνει βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων, δηλαδή ένα ολοκληρωμένο πνευματικό κέντρο στην καρδιά του χωριού ή μήπως ως χωριό έχουμε και άλλες επιλογές για τις δράσεις αυτές και δεν το γνωρίζουμε;
• Τους ενδιαφέρει να αποκτήσει η Σορωνή πλατεία (και αυτή η μελέτη είναι έτοιμη) που δεν έχει στο κέντρο του χωριού (στον αύλειο χώρο του Δημαρχείου δηλαδή), με παιδική χαρά, καφενείο κ.λπ. ώστε να γίνει χώρος συγκέντρωσης και καρδιά του χωριού μας που θα το ζωντανέψει, ναι ή όχι; Ή μήπως αυτός είναι ο λόγος που επιμένουν να θέλουν τμήμα του Δημαρχείου;
• Τους ενδιαφέρει να επενδυθούν στη Σορωνή και μάλιστα σε μια πάρα πολύ δύσκολη εποχή περί τα 1.200.000 ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια και για τα 2 έργα, ναι ή όχι;
• Για ποιον λόγο αγνοούν την έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την παραχώρηση του οικοπέδου για τον βρεφονηπιακό σταθμό, όταν μάλιστα αποδεχτήκαμε και όλους τους όρους που μας τέθηκαν; Και τι κάνει ο Μητροπολίτης μας επ’ αυτού; Γνωρίζει το Πατριαρχείο αυτήν την εξέλιξη; Και εν τέλει γιατί αναιρούν τις ίδιες τους τις υπογραφές, με τις οποίες συμφώνησαν στην παραχώρηση; Γιατί έχουν φτάσει στο σημείο να εμπαίζουν ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα ενέκρινε τα πρακτικά τους, τον Δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, εμάς, αλλά και τις τεχνικές υπηρεσίες που μήνες τώρα κοπιάζουν για την σύνταξη των μελετών;
• Είναι τελικά ο ρόλος της Εκκλησίας πνευματικός;
Η Δημοτική μας Κοινότητα αναμένει άμεσα απαντήσεις. Ο ρόλος μας ως εκλεγμένων αντιπροσώπων του χωριού και όχι διορισμένων, είναι να σχεδιάζουμε για το παρόν και το μέλλον, όταν μάλιστα το σύνολο των φορέων του χωριού μας, στηρίζουν και επικροτούν τις επιλογές μας κι όταν πετύχαμε έως σήμερα ως συμβούλιο την απόλυτη συνεργασία μεταξύ μας. Όλο αυτό το διάστημα επιλέξαμε συνειδητά, το δρόμο της συναίνεσης και όχι της ανοιχτής σύγκρουσης. Υπάρχουν ίσως ακόμα μερικά περιθώρια τα πράγματα να διορθωθούν και να διεκδικήσουμε αυτά που μας αξίζουν, γι’ αυτό και καλούμε την Εκκλησιαστική Επιτροπή και τον Μητροπολίτη να συμβάλλουν θετικά στην προσπάθεια του χωριού μας. Αλλιώς είμαστε αναγκασμένοι, αφού εκθέσουμε όλες τις επιπλέον πτυχές του θέματος προς πάσα κατεύθυνση, να καλέσουμε το χωριό μας να πάρει θέση, αφού οι δικές μας δυνατότητες έχουν πλέον εξαντληθεί.
Θέλουμε όμως και δημόσια να ευχαριστήσουμε όλους τους Συλλόγους του χωριού μας, για την αμέριστη συμπαράστασή τους έως σήμερα, στους στόχους που έχουμε θέσει για το καλό του χωριού, για την ανάπτυξη και την πρόοδό του.
Σορωνή, 17 Ιανουαρίου 2012
Αριθμός 1/17-01-2012 ομόφωνης απόφασης
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΟΡΩΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου