Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Κομμάτια της ιστορίας μας…

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ: Ο ΗΡΩΑΣ
ΔΕΛΤΙΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 25 Ιουλίου με 25 Αυγούστου - ΠΟΛΕΩΣ ΡΟΔΟΥ
Α. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
...Α1. Διαμάχη Δημάρχου και Αντιπολιτεύσεως - (περιγραφή της διαμάχης Γ. Χαρίτου - Καζούλη και Τσαβαρή).
Α2. Ανάμιξις εκπαιδευτικών και κλήρου εις διαμάχην. (ουδεμία)
Α3. Ζητήματα διάφορα (τρεις περιπτώσεις λαθρεμπορίου).
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ
Β1Εργασία και ανεργία.
Β2 Βιω(με ω)τικόν επίπεδον.
Γ ΑΝΤΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ (την μεταφέρω)
Γ1. Κομμουνισμός
Τον Οκτώβριο του έτους 1945 εμφανίζεται το πρώτον η οργάνωσις Ε.Μ.Π.Α. (Εθνικόν Μέτωπον Πανδωδεκανησιακής Απελευθερώσεως) το ΕΑΜ της Δωδεκανήσου, ήτις τον Μάρτιον του 1946 λαμβάνει σάρκα και οστά με κύρια πρόσωπα τους Παρθενιάδην Ιωάννην Δικηγόρον και Θεοχάρην Γεώργ. Πολιτικόν Μηχανικόν, ήτις και εξέδιδε την εφημερίδα "Ένωσις" δια πολυγράφου και διένειμε και προκυρήξεις απελευθερωτικού αγώνος.
Αύτη συν τω χρόνω εξελήχθη εις καθαρώς κομμουνιστική Οργάνωσις ής τα κύρια μέλη και τα πρισσότερα μέλη είνε στασιασταί της Μ. Ανατολής και Δωδεκανήσου του ΕΑΜ και ΚΚΕ.
Εκ των αρχηγών συνελήφθησαν τρεις (αναφέρονται τέσσερεις)
οι 1) Παπαναστασίου Εμμαν. Γραμματέας της οργανώσεως
2) Γιαννικάκης Νικήτας
3) Σούρης Γεώργ. πρώην Ελασίτης
4) Μιχαηλίδης Πάν.
Εξετοπίσθησαν πέντε και διατελούσιν υπό εκτόπισιν τέσσαρες._
Η σύλληψις των αρχηγών και η εκτόπισις των πρώτων σημαινόντων στελεχών επέδρασε σοβαρότατα επί του ηθικού λόγω δε τούτου επικολούθησαν αθρόαι δηλώσεις αποκυρήξεως του Κομμουνισμού, τούτο δε δέον να μη αποδοθή εις εντολήν της ηγεσίας του ΚΚΕ καθ' όσον έτεροι ευάρεθμοι φανατικοί δεν εδέχθησαν να υπογράψωσιν δήλωση μετανοίας.

Σημείωση Ροδοσυλλέκτη:
Ο Μανωλης Παπαναστασίου πέθανε τελικά στις φυλακές της Κέρκυρας…

______________________________________

ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Ένα τετρασέλιδο χειρόγραφο (πρωτότυπο) αναφέρεται στον μεγάλο Αγωνιστή Μανωλη Παπαναστασίου και αναφέρει τα εξής:
Ο Μανώλης Παπαναστασίου, γιος του Αρχιμανδριτου Αναστασίου γεννήθηκε στις Φανες της νήσου Ρόδου το 1913. ύστερα από τις γυμνασιακές του σπουδές υπηρέτησε ως δάσκαλος στην Αμαραντειο σχολή Ρόδου (Νεωχώριον). Δια μεγαλυτέραν μόρφωση το 1935-37 ενεγράφη εις την σχολή της βιομηχανικής χημείας του Πανεπιστημίου επί δυο έτη.
Στην Ιταλία ήλθε για πρώτη φορά σ’ επαφή με αντιστασιακές οργανώσεις. Με την εκρηξιν του Β! Παγκοσμίου πολέμου την 1η Σεπτεμβρίου 1939 ευρέθη στην Ροδον και λόγω του αποκλεισμού δεν μπόρεσε να μεταβεί εις την Ιταλία δια να συνεχίσει τις σπουδές του, επειδή έβλεπε την Πατρίδα του στεναζουσαν κάτω από τον Ιταλικό ζυγό και το φασιστικον καθεστώς, φλεγόμενος από μεγάλο Πατριωτισμον να δη την Ροδον και όλα τα Δωδεκάνησα ελεύθερα προσαρτώμενα με τη μητέρα Ελλάδα μαζί με άλλους, συμπατριώτες διοργάνωσε το 1939 μια Πατριωτική – Αντιστασιακή Οργάνωση σκοπον έχουσα την απελευθερωσιν της Δωδεκανήσου. Κατά την διάρκεια του πολέμου, τα μέλη της Πατριωτικής Αντιστασιακής Οργάνωσης με πλούσια δράση εις βάρος των Ιταλικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνελήφθη μαζί με όλους ομοϊδεάτες του και ενεκλεισθη στις Ιταλικές Στρατιωτικές φυλακές (Kaserma regina). Βάση της δίκης του Ιταλικού ειδικού (Στρατιωτικού) Δικαστηρίου (Procura del re imperadore presso il tribunale Speuale per la Digesa del possedinenco Italiano dell’ egeo No 3-18 Gennauo 1943-XXI ήτοι εισαγγελία του βασιλέως Αυτοκρατορος παρά του ειδικού δικαστηρίου δια την υπεράσπιση της Ιταλικής Κτήσεως του Αιγαίου. Αριθμός 3 της 18ης Ιανουαρίου 1943.
Η κατηγορία που δόθηκε εις των Μανώλη Παπαναστασίου και εις τους ομοϊδεάτες του είναι οι εξής:
α) Σκοπός της Πατριωτικής Αντιστασιακής Οργάνωσης ητο με δολιοφθορές να καταστραφούν Στρατιωτικά έργα εις την νήσο Ροδον και άλλα νησιά.
β) Διευκόλυνση των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας κατά την αποβασιν των εις Ροδον.
γ) Αποτίναξης του Ιταλικού ζυγού από τα Δωδεκάνησα και προσάρτησης αυτών με την μητέρα Ελλάδα. Κατόπιν της αποφάσεως του Ειδικού Στρατιωτικού Ιταλικού Δικαστηρίου μεταφέρθηκε στις φυλακές του Μπριντιζη της Ιταλίας με τους συντρόφους του:
1. Ηλίας Χατζητσαμπίκος
2. Βασίλης Τσίκης
3. Αντώνιος Γιαλλούσης
4. Χρήστος Φέσσας
5. Νικόλαος Αραπούδης
Όταν κατέρρευσε ο άξονας και οι σύμμαχοι ήσαν νικηται τότε όλοι οι Πολιτικοί κρατούμενοι αφέθησαν ελεύθεροι, μαζί με τον σύνδεσμο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμενων έφθασαν εις την Μέση Ανατολή.
Μετά την εκδιωξιν των Ιταλών από την Δωδεκανησον επέστρεψε στη Ρόδο όπου ίδρυσε το ΕΜΠΑ (Εθνικον Μετοπον Πανδωδεκανησιακής Απελευθέρωσης) δια την Ενωσιν της Δωδεκανήσου με όλη την Ελλάδα. Επειδή τα Δωδεκάνησα ήσαν υπό Αγγλική κατοχή, για την δρασιν του συνελήφθη από τους Άγγλους και φυλακίσθηκε αλλά κάτω από την πιεσιν του Δωδεκανησιακού λαού, ως φλογερός Πατριώτης αφέθη ελεύθερος.
Αμέσως μετά την απελευθερωσιν της Δωδεκανήσου σαράντα μέρες από την εγκαταστασιν της Στρατιωτικής Διοικήσεως του Ναυάρχου Ιωαννίδη συλλαμβάνεται μαζί με άλλα στελέχη του ΕΜΠΑ καταδικάστηκε σε είκοσι χρόνια φυλακή.
Το ΕΜΠΑ κρίθηκε παράνομως Οργάνωση. Έμεινε δέκα χρόνια στις φυλακές Γυάρου, Άμφισσας, Αβέρωφ, Αίγινας και Κέρκυρας. Εκεί παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα καρκίνου των εντέρων.
Ο Διευθυντής των φυλακών κ. Τουρνας και ο ιατρός κ. Ξυδέας, αγνόησαν την κατάσταση του. Όταν αργότερα εστάλη από τις φυλακές της Κέρκυρας στην Αθήνα στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, ητο πλέον αργά, διότι η επάρατος νόσος είχε κάμει μεταστασιν χωρίς να προληφθεί η μοιραία εξέλιξη. Μετά των διαπιστώσεων της βαρύτατης αρρώστιας του, διεκόπη η φυλάκισης του για να πεθάνει στις 9/3/1957.
Κατά το μικρό διάστημα που επέστρεψε στη Ρόδο πριν το θάνατο του, ο λαός πέραν από τις πολιτικές πεποιθήσεις του, του επεφύλαξε θερμότατες εκδηλώσεις στοργής και αγάπης.
Έτσι ο φλογερός Πατριώτης Μανώλης Παπαναστασίου που χάρισε τα νιάτα του για την αποτιναξιν του Ιταλικού ζυγού πέθανε στις 9/3/1957. ο αγαπημένος του Δωδεκανησιακού λαού ως Εθνικός Ήρωας.
Σημείωσης.
Ο Μανώλης Παπαναστασίου είναι ο ιδρυτής του Γεωργικού Συνεταιρισμού Ρόδου ένθα εχρηματισε ως Γραμματέας εκδίδων το πρώτον Αγροτικόν περιοδικό ‘Ο Γεωργός’. Κυκλοφόρησε ως ενημερωτικό δελτίο των Αγροτών και κατόπιν ιδριθισαν Γεωργικοί Πιστωτικοί Συνεταιρισμοί σε όλες τις Κοινότητες.
Γύρο στα 1977-80, το Κοινοτικό Συμβούλιο Φανών με απόφαση του μετονόμασε την κεντρική οδό από την κεντρική πλατειά έως και την διασταύρωση με την οδό Ρόδου – Καμείρου, σε οδό Μανώλη Παπαναστασίου.
Από πολλούς κατοίκους του χωριού, υπήρξε η σκέψη για την ανέγερση ανδριάντα του μεγάλου Πατριώτη αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Στο βιβλίο της Εύας – Μαρίας Φέσσα, διαβάζουμε τα εξής που έχουν σχέση με την ίδρυση της ‘ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ’.
…Την 15ην Νοεμβρίου 1940 συνήλθαν εις την οικίαν του ιατρού Λάζαρου Τηλιακού εις μυστικήν σύσκεψιν οι δυο αδελφοί ιατροί κ.κ. Νικόλαος και Λάζαρος Τηλιακός, Αγαπητός Κλαδας ιατρός και Εμμανουήλ Παπαναστασίου. Σκοπός της συσκέψεως ταύτης ητο η ίδρυσης φιλανθρωπικής οργανώσεως….
….Κατά την συζήτησιν των ταύτην ο κ. Εμμανουήλ Παπαναστασίου, ανεφερεν εις τους παρευρισκομένους ιατρούς όσον αφορά τον καταρτισμον της επιτροπής προς αποδοχήν των αρχών να ζητηθεί και η γνώμη του κ. Χρήστου Φέσσα διότι καθώς εγνώριζεν από τον κ. Χαρίτον ο κ. Παπαναστασίου, ο κ. Χρήστος Φέσσας ετύγχανε αρχηγός μυστικής πατριωτικής οργανώσεως ανεγνωρισμένης υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως και εκ τούτου έπρεπε να ζητηθεί και η γνώμη του τελευταίου. Οι ιατροί Νικόλαος και Λάζαρος Τηλιακός ως και ο ιατρός κ. Αγαπητός Κλαδάς εις το άκουσμα αυτό έμειναν απολύτως σύμφωνοι.
Την δε επομένην έστειλαν τον κ. Εμμανουήλ Παπαναστασίου ίνα με συνοδεύσει (τον Χρήστο Φέσσα) προς συναντησιν των.
…Τα μέλη της νέας επιτροπής ήσαν τα εξής:
1. Νικόλαος Τηλιακός, ιατρός Πρόεδρος της Επιτροπής
2. Λάζαρος Τηλιακός, ιατρός Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εμμανουήλ Παπαναστασίου, Γενικός Γραμματέας
3. Αργύριος Θεοχάρης, Ταμίας
Σύμβουλοι:
4. Αγαπητός Κλαδάς, ιατρός
5. Εμμανουήλ Μπακίρης, Θεολόγος
6. Σταύρος Σκάρος, Έμπορος
7. Μιχαήλ Χατζησταμάτης, Έμπορος
8. Ιορδάνης Χατζησταμάτης, Έμπορος
Μετά την ορκομοσίαν της Κεντρικής Επιτροπής ήρχισεν αμέσως το πατριωτικό των έργον μυστικά και οι δυο ιατροί αδελφοί Τηλιακοί άρχισαν αμέσως τη συλλογή χρημάτων από γνωστούς και φίλους των δια την συντήρισιν των οικογενειών των ελλήνων υπηκόων. Προς καλυτέραν και ευκολοτέραν διανομή διηρέθη η πόλης της Ρόδου εις τους εξής 5 τομείς με τους εξής διανομείς:
Α! Τομεύς Νεοχωρίου. Διανομέας Εμμανουήλ Παπαναστασιου
Β! Τομεύς Φρουρίου. Διανομέας Χρήστος Φέσσας.
Γ! Τομεύς Μητροπόλεως και Αγ. Αναστασίας. Διανομέας Σταύρος Σκάρος.
Ε! Τομεύς Αγ. Αναργύρων και Αγ. Ιωάννου. Διανομέας Πάτερ Αντώνιος Στεργιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου