Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS

ΥΥ&ΚΑ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΟΔΟΥ

Ενημερωτικό Δελτίο & Δελτίο Τύπου
Τρίτη 30.11.2010

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ AIDS
Γράφει ο ιατρός Κώστας Κατσιμπρής
Παθολόγος μέλος ΙΣΡ

Η 1η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη μέρα μνήμης στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους από τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσιακής Ανεπάρκειας, τον ιό ΗΙV/AIDS ( Human Immunodefiency Virus ).
Πέρασαν περίπου τριάντα χρόνια( 1981 ) από την εμφάνιση , σε ορισμένα νοσοκομεία διαφόρων πολιτειών της Αμερικής (Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη) , ασθενών με σπάνιες μέχρι για το νεαρό της ηλικίας των, ευκαιριακών λοιμώξεων και νεοπλασμάτων (πνευμονία από PNEUMONOCYSTII IROVEKI, σάρκωμα ΚΑPOSI ). Το γεγονός της αναγνώρισης της επιδημίας αλλά και της υποκείμενης λοίμωξης ( μεταδιδόμενο νόσημα ) προ της ανακαλύψεως του ιού ( 1983 ), αποτέλεσε ένα θρίαμβο της επιδημιολογίας. Η κατανόηση της έκτασης του σοβαρού προβλήματος που ανέκυψε, από τους πολιτικούς, επήλθε αρκετά χρόνια αργότερα. Έτσι και η αντιμετώπιση του .
Η νόσος ξεκινώντας από την Κεντρική Υποσακχάρια Αφρική, εξαπλώθηκε σε όλες σχεδόν τις χώρες Παγκοσμίως . Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέχρι το 2009 33,4 εκατομμύρια ζουν με την HIV/AIDS Λοίμωξη, 2,7 εκατομμύρια νέες λοιμώξεις προέκυψαν μέσα στο 2008, ενώ οι θάνατοι μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθαν γύρω στα 2 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ασθενών που δηλώθηκαν μέχρι την 31/10/2009 ήταν 9798. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της επιδημίας στην Ελλάδα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα είναι η σημαντική αύξηση των νέων περιστατικών που παρουσιάστηκε μετά το 2004, ενώ αυξητική τάση παρατηρήθηκε και το 2008.
Η συνδυαστική ισχυρή αντιρετροϊκή αγωγή ( co HAART διεθνώς ), με την ανακάλυψη των αντιπρωτεασών και τον συνδυασμό τους με την υπάρχουσα ομάδα των νουκλεοσιδικών αναλόγων της ανάστροφης μεταγραφάσης, το 1996 άλλαξε δραματικά την φυσική ιστορία του ιού , της λοίμωξης αλλά και την πρόγνωση των ασθενών. Σήμερα το θεραπευτικό οπλοστάσιο έναντι του ιού αποτελείται από έξι ομάδες 23 αντιρετροϊκών φαρμάκων , που συνδυάζονται ανά δύο ομάδες. Υπάρχουν και συνδυασμοί που βοήθησαν τους ασθενείς να λαμβάνουν πιο εύκολα τις συνήθως πολύπλοκες παλαιότερες αγωγές ( με αποκορύφωμα τον συνδυασμό τριών ουσιών σε ένα χάπι! ). Η συνδυαστική αντιρετροϊκή αγωγή κατάφερε να καταστείλει τον πολλαπλασιασμό του ιού στα προσβεβλημένα κύτταρα, να προκαλέσει την ανασύσταση και αναδιοργάνωση του κατεστραμμένου από τον ιό ανοσιακού συστήματος και να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις ευκαιριακές λοιμώξεις και νεοπλάσματα από τα οποία πέθαιναν οι ασθενείς. Μειώθηκε έτσι η νοσηρότητα και οι εισαγωγές στα Νοσοκομεία καθώς και οι θάνατοι οι αποδιδόμενοι στον ιό . Οι ασθενείς πλέον έχουν υψηλό και καλό προσδόκιμο επιβίωσης , που προσεγγίζει αυτό των μη οροθετικών ατόμων. Η νόσος έτσι μετατράπηκε από άμεσα θανατηφόρα σε χρόνια όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Στεφανιαία νόσος.
Βεβαίως δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Αναδύθηκαν , με την προαναφερόμενη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ασθενών, τα ιατρικά προβλήματα γήρανσης όπως η καρδιαγγειακή νόσος καθώς και μεταβολικά νοσήματα
( Σακχαρώδης Διαβήτης , υπερλιπιδαιμία , οστεοπόρωση). Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με την χρόνια έκθεση των ασθενών στα αντιρετροϊκά φάρμακα. Άλλο πρόβλημα είναι η μη οριστική εκρίζωση δηλαδή η ίαση του ανθρώπινου οργανισμού από τον ιό. Ο τελευταίος έχει την δυνατότητα να αναπαράγεται, όταν διακοπεί έστω και προσωρινά η φαρμακευτική αγωγή. Έτσι οι μελέτες μέχρι αυτή την στιγμή παγκοσμίως αποκλείουν την διακοπή των φαρμάκων από τους ασθενείς. Τέλος ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα υπήρξε η μετάδοση και διασπορά ανθεκτικών από την χρήση των φαρμάκων στελεχών ιών , σε κυμαινόμενα ποσοστά, σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές που δημιουργεί στην επιστημονική κοινότητα την διαρκή ανάγκη ανεύρεσης νέων φαρμακευτικών παραγόντων .
Όπως ειπώθηκε η επίπτωση του ιού παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται. Οι ετήσιες στατιστικές μας υπενθυμίζουν την βασική ανάγκη για νέες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες από ερευνητές , επιστημονικές κοινότητες και χορηγούς η πρόληψη της μετάδοσης του ιού απέδωσε πολύ λίγες επιτυχίες με ένα αριθμό στρατηγικών να δείχνει απογοητευτικά αποτελέσματα. Συνολικά τα προληπτικά εμβόλια έδωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων με συχνές αλλαγές των στρατηγικών στόχων με μόνη μια πρόσφατη μελέτη από την Ταιλάνδη να δείχνει μέχρι και 31% αποτελεσματικότητα πρόληψης μετάδοσης. Ελπιδοφόρα μηνύματα φέρει πρόσφατη μελέτη( μελέτη CAPRISA ) σε αρχικές φάσεις , μικροβιοκτόνου κολπικού gel 1 % σε tenofovir που εφαρμοζόμενο κολπικά 12 ώρες προ της σεξουαλικής επαφής μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού κατά 39%. Επίσης είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα τους , πιθανόν να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου έτους , μελέτες που θα αξιολογήσουν την πρόληψη μετάδοσης του ιού μετά την χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων από το στόμα προ της σεξουαλικής επαφής. Συνεπώς σήμερα καθίσταται επιτακτική η συνεπής και επίμονη χρήση του προφυλακτικού που μειώνει κατά περίπου 80% την μετάδοση του ιού .
Η έρευνα για τον κύκλο ζωής του ιού συνεχίζεται, είναι αρκετά εντατική και θα συνεχίζεται αμείωτα στο μέλλον. Πολλά ακόμα είναι άγνωστα και πολλά απομένουν να ανακαλυφθούν ώστε να βοηθήσουν στην ανακάλυψη καινούργιων φαρμάκων καθώς και το πολυπόθητο προληπτικό εμβόλιο.
Ελπίζουμε η επιστημονική κοινότητα κάποτε στο μέλλον να είναι σε θέση να ανακοινώσει τον πλήρη έλεγχο της επιδημίας

Για τον ΙΣΡ
ο Πρόεδρος
Χρήστος Απ. Μαντάς
§ ΤΟΜΕΑΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου