Αυτό ήταν και η αιτία να προσπαθώ να έλθω σε επαφή με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής ζητώντας τους να μου στείλουν ότι αφορά τον τόπο τους ώστε να μπορέσω να συνδέσω τις αμέτρητες φωτογραφίες που τράβηξα, με κείμενα σχετικά με αυτό τον ευλογημένο τόπο.
Το κακό στη όλη υπόθεση ήτανε ότι η απληστία μου η οποία έγινε αφορμή, να ‘ξεμείνω’ από κάρτα μνήμης και έτσι όμορφα χωριά όπως το Βραδέτο να μείνουν έξω από τη φωτογράφηση.
Όποιος επισκεφθεί την Ήπειρο, δεν θα μπορέσει εύκολα να πει: ‘τα είδα όλα’. Αυτό έπαθα και εγώ, δεν άφηνα γωνιά η πέτρα που να μην τη φωτογραφίσω. Και πώς να μην φωτογραφίσεις ένα πέτρινο γεφύρι από όλες τις γωνιές του, ένα πέτρινο σπίτι, μια όμορφη εκκλησία, ένα καλντερίμι, μια γριούλα φορτωμένη να ανηφορίζει η ένα παιδί να σε κοιτάει απορριμμένο ίσος γιατί του φαινόταν παράξενο το ότι κάποιος φωτογράφιζε την αυλή του σπιτιού του.
Αναφέρθηκα στο Βραδέτο λίγο πιο πάνω γιατί από εκεί ήτανε και το μήνυμα το ποίο έλαβα από φίλο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη ο οποίος μου έστειλε φωτογραφίες και τον χάρτη της περιοχής καθώς επίσης και την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.vradeto.gr/ την οποία συστήνω στους φίλους μου να την επισκεφθούν για να μάθουν «Τα πάντα για το Βραδέτο, το ψηλότερο χωριό στο Zαγόρι 1340μ, βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας http://www.vradeto.gr/ όπου αναγράφονται όλα! Το μόνο δύσκολο είναι οι φωτογραφίες όπου είναι πολύ μικρές 400Χ400pixels Σας αποστέλλω τις πιο χαρακτηριστικές του Βραδέτου που είναι η Σκάλα μας (καλντερίμι στο βουνό) και η Μπελόη (τοποθεσία που βλέπεις όλη τη χαράδρα του Βίκου)» όπως μου λέει ο καλός φίλος.
επίσης ο φίλος μας πληροφορεί: «Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν και στο βιβλίο "Βραδέτο, το μπαλκόνι του Ζαγορίου" από τις εκδόσεις "ΕΦΥΡΑ" στα Ιωάννινα».
………………………..
Βραδέτο
Το Βραδέτο είναι τμήμα του κεντρικού Ζαγορίου και με το νέο νόμο Καποδίστρια ανήκει στον Δήμο Τύμφης.
Βόρεια από το χωριό υψώνεται ο ορεινός όγκος της Τύμφης με ψηλότερη κορυφή την Γκαμήλα (2497μ.), Αστράκα (2436μ.) και άλλες και φυσικά έχει ανάμεσα στις κορυφές την περίφημη Δρακόλιμνη.
Δυτικά από το Βραδέτο είναι η χαράδρα του Βίκου που έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και είναι το μεγαλύτερο φυσικό στολίδι στην Ευρώπη, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Από την ανατολική και νότια πλευρά του Βραδέτου μπορείς να διακρίνεις όλη την περιοχή του κεντρικού Ζαγορίου. Όπως αναφέρει και ο καθηγητής Α. Καθάρειος, κατά την επίσκεψή του στο Βραδέτο το 1913, «έχει ορίζοντα τα μέγιστα αναπεπταμένο».
Oνομάζεται και Μπαλκόνι του Ζαγορίου. Η ονομασία αυτή προήλθε από την περίοπτη γεωγραφικά θέση που κατέχει, καθώς το υψόμετρο του είναι 1340 μέτρα και φυσικά είναι το ψηλότερο από όλα.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή του Άγγλου περιηγητή Leake:
« Βραδέτον, ανατολικά από το Πάπιγκο επί οροπεδίου υψηλού, έχει κλίμα εξόχως υγιεινόν, συγκοινωνεί δε προς το Τσεπέλοβο δι' ισθμού τρόπον τινά ένεκα των περί αυτό χασμάτων Μ. Λάκκου, Βίκου, Γραδίστας και του Λάκκου της Διώχνως. Υπέρκειται πάντων των Ζαγοροχωρίων ων τα πλείστα ορώνται εξ αυτού.» Το 1799 χτίστηκε η εκκλησίας «Γέννηση της Θεοτόκου» από τον Νικόλαο Τσιγαρά και στον εορτασμό της κάθε 8 Σεπτεμβρίου γίνεται ένα από τα καλύτερα πανηγύρια.Λέγει ο Λαμπρίδης!
...............................
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου