Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού Μεσαναγρός

Γράφει ο Γιάννης Καραγιάννης

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΥ ΡΟΔΟΥ
Ο Μεσαναγρός έχει πολλά χρόνια ζωής . Η περιοχή ήταν πάντα ζωντανή λόγω της θέσης της την εποχή εκείνη(μακριά από θάλασσα και πολλά δάση). Το Βυζαντινό σύστημα οργάνωσης ήταν φεδουαρχικό, με διοικητές διορισμένους . Αυτό συνεχίστηκε και επί ιπποτών.
Επί τουρκοκρατίας από το 1522 οι τούρκου παρεχώρησαν προνόμια .Το ενδιαφέρον των τούρκων ήταν η είσπραξη φόρων .Υπήρχε ο Καδής που δίκαζε διάφορες υποθέσεις και η εκκλησία που έλυνε διαφορές των χωρικών. Οι κάτοικοι προσέφεραν εθελοντικά και πλήρωναν τη λειτουργία της εκκλησίας, του σχολείου ,τον Σκοπό (αγροφύλακα), τον Υδρονομέα και ό,τι άλλο χρειάζονταν.
Υπήρχαν οι Δημογέροντες ,οι οποίοι εκλέγονταν από τους άντρες του χωριού ,παρουσία τυ εκπροσώπου του πασά. Ο πρώτος από τους Δημογέροντες ήταν ο Προεστός. Ο Προεστός είχε μικροαρμοδιότητες. Φρόντιζε για την καθαριότητα ,διάνοιξη δρόμων ,καθαρισμό πηγών και γενικά κάλυπτε τις ανάγκες του χωριού. Τα έργα γίνονταν με προσωπική εργασία των κατοίκων. Επίσης έλυνε τις διαφορές μεταξύ των κατοίκων και φιλοξενούσε στο σπίτι του κάθε επίσημο που ερχόταν στο χωριό..
Υπήρχε το Τοκάτι που εκεί οδηγούσαν τα ζώα που έπιανε ο Σκοπός να κάνουν ζημιές σε ξένα χωράφια. Για να πάρει πίσω τα ζώα του ο χωρικός ,επλήρωνε τη ζημιά και πρόστιμο στο ταμείο του χωριού.
Ο Παπάς ήταν ο Ληξίαρχος του χωριού, ο οποίος κατέγραφε γεννήσεις ,βαπτίσεις, γάμους και θανάτους, Μέχρι σήμερα από τα αρχεία αυτά που διατηρούνται στην Μητρόπολη ,μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για συγγενείς της εποχής εκείνης.
Περίπου ο ίδιος τρόπος αυτοδιοίκησης διατηρήθηκε και επί ιταλικής κατοχής. Ο Προεστός λεγόταν Δήμαρχος ,τον ψήφιζαν μόνο οι άντρες ,παρουσία Ιταλού αστυνομικού και έπρεπε να είναι αρεστός στην Ιταλική Διοίκηση.
Το 1922 οι Ιταλοί κάνουν την πρώτη απογραφή πληθυσμού . Το νησί της Ρόδου έχει 41.571 κατοίκους,που κατοικούν σε 47 χωριά και Οικισμούς.
Μετά την απελευθέρωση και επί Αγγλικής κατοχής στις 29-5-1945 έγιναν εκλογές στον Μεσαναγρό παρουσία του εκπροσώπου της Αγγλικής Διόικησης κ. Heltin .Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέγεται ως Δήμαρχος και Πρόεδερος της Κώμης Μεσαναγρού ο κ. Ηλίας Καραγιάννης ,πατέρας μου, ο οποίος κατά γενική ομολογία υπήρξε ο καλύτερος Δήμαρχος .που διακρινόταν για τη δικαιοσύνη και εργατικότητά του. Παρέμεινε ως το 1950 ,οπότε απεβίωσε κατόπιν εγχειρίσεως στομάχου ,που έγινε στο νοσοκομείο Ρόδου.
Εκλογικόν 29-5-1945
Μετά τους Ιταλούς και Γερμανούς , για κάποιο χρονικό διάστημα , τη Ρόδο την κατείχαν οι ΄Αγγλοι. Στις 29 Μαϊου του 1945 έγινα εκλογές στο Μεσαναγρό για την εκλογή νέου Δημάρχου παρουσία του Στρατιωτικού αντιπροσώπου της Αγγλικής Διοίκησης κ. Heltin και των ψηφοφόρων της Κοινότητας . Κατόπιν ψηφοφορίας εκλέγεται ως Δήμαρχος και Πρόεδρος της κώμης Μεσαναγρού, ο κ. Ηλίας Καραγιάννης .
Γενομένων των ειθισμένων Δημαρχιακών διατυπώσεων και τύπων ο κ. Ηλίας Καραγιάννης παρέλαβε την περιουσία και τη διαχείριση του Δημαρχείου .
¨Όλα αυτά συνέβησαν το Μάϊο του 1945.

Γιάννης Καραγιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου