Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Η ζωή των Θολοενών ως "ραγιάδες" στο χωριό τους. Της Σέβας Νικολίκου

Αντιγραφή επεξεργασία κειμένου Σέβα Νικολίκου

Οταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα στα 1522 από τους Ιωαννίτες ιππότες όλοι οι αξιωματούχοι του στρατού διεμοιράσθησαν το νησί της Ρόδου δημιουργώντας τα τσιφλίκια τους όπως παλαιότερα τα φέουδα στην Ευρώπη, οι ιδιοκτήτες παρέμειναν ως απλοί εργάτες των νέων ιδιοκτητών με την προσωνυμία "ραγιάδες" συνώνυμο του παλαιού "είλωτας" .Ο τούρκος αξιωματούχος που του δόθηκε η Βιλλανόβα, είχε τον τίτλο του "Πασά" ανώτερη διοικητική θέση από τον Αγά.Στη θέση"Βάρη", έκτισε το αρχοντικό του,το ονομαζόμενο "Έπαυλης του Πασά "VILLA PACHA"
Εκεί που είναι τα όρια της Βιλλανόβας ή Παραδεισίου με τον Θολό στο εθνικό δρόμο Ρόδου-Καμείρου ο πασάς της Βιλλανόβας κατασκεύασε ένα πέτρινο μονόχωρο κτίσμα με θολωτή σκέπη(Θόλαρο) και περιέλαβε μέσα το νερό που έτρεχε κατασκευάζοντας βρύση και γούρνα στην μια στενή πλευρά ακριβώς απέναντι από το άνοιγμα
του κτίσματος.Στις δύο στενόμακρες πλευρές έκτισαν πέτρινους πάγκους, σαν καθίσματα για τους πεζοπόρους,ενώ η προς τον δρόμο μεριά του κτίσματος έμενε ανοικτή.Στο κτίσμα αυτό οι περαστικοί πότιζαν τα ζώα τους στη "γούρνα" έπιναν οι ίδιοι από την βρύση και όταν οι περαστικοί από τα έξω χωριά της Ρόδου έφθαναν το βράδυ σε αυτό το σημείο , διανυκτέρευαν μέσα στο Θόλαρο και το πρωί συνέχιζαν την πορεία τους στη Ρόδο.Η περιοχή εκεί έχει το τοπωνύμιο "Θόλαρος".
Οι λίγοι κάτοικοι του θολού που ζούσαν στο χωριό όταν έγινε τσιφλίκι -ιδιοκτησία του τούρκου Πασά-
τους επετράπη να μείνουν στα σπίτια που εμέναν μέχρι τότε. Όσοι καινούργιοι έρχονταν να δουλέψουν στο τσιφλίκι, έκτιζαν σπίτι σε οικόπεδο που τους παραχωρούσε ο Πασάς ή ο αντικαταστάτης του σε περίπτωση απουσίας του, όπως ήταν ο Αγάς.
Για να χτίσουν τα σπίτια τους οι εργαζόμενοι στα κτήματά του τσιφλικιού, επειδή και τα οικόπεδα που τους παραχωρούσε ήταν μικρά και η μεταφορά των υλικών δύσκολη, αφού έπρεπε όλα να μεταφερθούν με ζώα και η αγορά τους ακριβή, ο ένας ακουμπούσε το σπίτι του πάνω στο σπίτι του
διπλανού του και για οικονομία και για εξοικονόμηση χώρου και κόπου. Τους δάνειζε σιτάρι για σπόρο και για το ψωμί τους ,για την διάρκεια του χειμώνα και μέχρι την παραγωγή της νέας σοδιάς.Επίσης τους έδινε και τόσο λάδι όσο υπολόγιζε ότι τους χρειαζόταν για την διαβίωση τους. Παράλληλα τους έδινε το ανάλογο "ρόβι"(είδος δημητριακών)για τα ζώα τους.Το καλοκαίρι όταν αλώνιζαν, πήγαινε ο επιστάτης του Αγά και έπαιρνε τα ενοίκια και τα δανεικά του χειμώνα σε σιτάρι.Αν η χρονιά ήταν καλή περίσσευε λίγο
σιτάρι και για την οικογένεια,αν όχι, άρχιζαν αμέσως τα δανεικά για τον επόμενο χειμώνα.Τον κάμπο τον καλιερργήσιμο,τον μοίρασε ο Αγάς σε κομμάτια 4,5 και 6 στρεμμάτων και τα ενοικίαζε στους χωρικούς για καλλιέργεια.
Φαίνεται επίσης ότι ο Πασάς είχε παραχωρήσει στους χριστιανούς και το οικόπεδο το οποίο βρισκόταν χτισμένη η μικρή εκκλησία του νέου πολιούχου τους του Αγίου Σπυρίδωνα, αφού ο παλαιός πολιούχος του χωριού ήταν ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος από τον οποίο ήδη είχε πάρει το όνομά του το χωριό και το οποίο διατήρησε και όταν μετεγκαταστάθηκε εδώ σε αυτό το σημείο που βρίσκεται και σήμερα.Τα κτήματά του τσιφλικιού ο Αγάς δεν τα έδινε ενοίκιο μία και έξω ,αλλά κατά τακτικά χρονικά διαστήματα ,ανανεώνε τα συμβόλαια των ενοικιαστών αφού προηγουμένως έβγαζε τα κτήματα σε πλειστηριασμό.Αυτή η τακτική για τους ενοικιαστές δεν ήταν καλό γιατί κατά κανόνα κάθε φορά όλο και περισσότερο ανέβαιναν τα ενοίκια με τους πλειστηριασμούς .
Μία φορά, λοιπόν όλοι οι θολοενοί, αφού συνεννοήθηκαν μεταξύ τους αποφάσισαν να μην πάρουν μέρος στον πλειστηριασμό. Ο Αγάς το έμαθε και αφού τους φώναξε όλους τους είπε πως αν δεν πλειστηριάσουν τα χωράφια θα κλείσει το δρόμο και δεν θα μπορούν να πηγαίνουν στην Εκκλησία γιατί το χωράφι γύρω από την Εκκλησία ήταν δικό του. Έτσι τους πάτησε στο πιο ευαίσθητο σημείο με αποτέλεσμα οι θολοενοί να υποκύψουν και να ξαναπλειστηριάσουν τα χωράφια τους και εκείνη τη συγκεκριμένη χρόνια....
Η κύρια ασχολία τους ήταν η γεωργία και λίγη οικόσιτη κτηνοτροφία.
Όταν οι γεωργικές τους ασχολίες τους το επέτρεπαν, πήγαιναν πάνω στα βουνά και έκοβαν ξύλα (σχοίνα, πουρνάρια) και έκαναν ξυλοκάρβουνα τα οποία πουλούσαν για να συμπληρώσουν το φτωχικό οικογενειακό τους εισόδημα.Μάζευαν επίσης πευκοφλοιό για τη βυρσοδεψία, αλλά πάντα με το φόβο,γιατί σε πολλά σημεία απαγορευόταν και οι Τούρκοι δασοφύλακες τους κυνηγούσαν και τους συνελάμβαναν. Γι' αυτό όσοι πήγαιναν να μαζέψουν πευκοφλοιό, πήγαινα πάντα νύχτα και με πάρα πολλές προφυλάξεις. Όμως από τις κακουχίες από το κρύο του χειμώνα και τη βροχή πολύ αρρώσταιναν ίδιως από βρογχοπνευμονία και πολλές φορές η κατάληξη ήταν ο θάνατος. Και με τους Τούρκους δασοφύλακες όμως παρά τις προφυλάξεις τους πολύ συχνά υπήρξαν διάφορα επεισόδια με δυσάρεστη κατάληξη και θλιβερές καταστάσεις, που διηγούνταν οι τελευταίοι ηλικιωμένοι του χωριού, που έζησαν τα γεγονότα.
Μία φορά όπως, το έλεγαν σαν παραμύθι παρόλο που ήταν αληθινά τα γεγονότα σε μία έφοδο που έκαναν τις νυχτερινές ώρες οι Τούρκοι δασοφύλακες στα μέρη που ήξεραν ότι οι Έλληνες μάζευαν πευκοφλοιό για τους βυρσοδέψες, σκότωσαν τον Γιώργο Τρίκκα παντρεμένο με τη Χρυσαφίνα Βασιλείου. Την εποχή εκείνη, που είχε επιδημία γρίπης, πέθανε και η αδερφή της Χρυσαφίνας, η Βασιλική νεότατη αφήνοντας ορφανά τα δύο μικρά αγόρια της το Γιώργο και τον Νικόλαο Κασταμούλα Η Χρυσαφίνα, νεαρή τότε χήρα του Τρίκκα, αφοσιώθηκε στα παιδιά της αδερφής της ,τα μεγάλωσε σαν δικά της παιδιά και αυτά την φρόντισαν μέχρι τα βαθιά γηρατιά σαν να ήταν αληθινή τους μητέρα παρόλο που πάντα την αποκαλούσαν θεία.

Πηγή «Ιστορίες σπιτιών και ανθρώπων του χωριού Θεολόγου ( θολού), Ρόδου."
Βασιλείου Ν. Παπανικολάου

Σέβα Νικολίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου