Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου: Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Στόχος της καθιέρωσης της ΔΗΜ είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η βασική αρχή ότι τα μουσεία πρέπει να είναι φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών για την ενίσχυση της μάθησης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, για την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων. Παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διεξάγονται ομιλίες, εκθέσεις, ξεναγήσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις. 
Στο πλαίσιο αυτό το Δ.Σ του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, αποφάσισε την πραγματοποίηση δωρεάν ξενάγησης, μέρους των έργων της μόνιμης συλλογής που αυτήν την περίοδο εκτίθενται στον πρώτο όροφο του Νεστορίδειου Μελάθρου, στην πλατεία Γαβρ. Χαρίτου (εκατό χουρμαδιές). 
Την ξενάγηση που θα γίνει το Σάββατο 20 Μαΐου και ώρα 12.00 θα κάνει ο Παναγιώτης Μπερεδήμας, Δρ. Επιστημών Αγωγής. Σχολικός Σύμβουλος Καλλιτεχνικών μαθημάτων, πεδίου Πολιτισμός. Υπεύθυνος για το Νότιο, Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη με έδρα τη Ρόδο. 
Για τα έργα όπου θα γίνει η ξενάγηση ο κ. Μπερεδήμας αναφέρει: « Στο κομμάτι της συλλογής που στεγάζεται στο Νεστορίδειο Μέλαθρο, υπάρχουν αντιπροσωπευτικά έργα πολλών σημαντικών, για την Ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης καλλιτεχνών της γενιάς του 50 αλλά και των επόμενων 30 χρόνων. Σαν καλλιτεχνική γενιά, εδώ, ορίζουμε το σύνολο των καλλιτεχνών που σπούδασαν κατά την δεκαετία αυτή και που συνήθως έχουν κοινά υφολογικά στοιχεία σαν απόρροια της προσωπικής ανταπόκρισης στην διδασκαλία που έχει δεχτεί ο καθένας τους. Εδώ παρουσιάζονται οι δυο νεότερες γενιές Δασκάλων και μαθητών. 
Η Ζωγραφική δεν έχει στην πραγματικότητα μια γραμμική υφολογική και μορφολογική εξέλιξη όπως ίσως φαίνεται από μία επιπόλαια εξέταση, αλλά καθορίζεται άμεσα από τις εξελίξεις και τις ανάγκες των κοινωνιών όπου ανήκει και που ουσιαστικά την έχει δημιουργήσει. Στην συλλογή αυτή συναντάμε έργα όπου η Ζωγραφική τους, αφορά αποκλειστικά τα πλαστικά της στοιχεία και την αμφισβήτηση των ορίων δυνατοτήτων τους. Έργα που συνεχίζουν εξελίσσοντας την πλούσια εικονογραφική Παράδοση αλλά και έργα που βασίζονται στην προσωπική Μετιμπρεσιονιστική απόδοση του φωτός και εξελίσσονται εν παραλλήλω με τα Διεθνή Εικονικά κινήματα. Σε γενικές γραμμές τα περισσότερα έργα της συλλογής αμφισβητούν την δισδιάστατη απεικόνιση, την Καθαρότητα της Τέχνης από τις Επιστήμες και τις Εφαρμοσμένες Τέχνες, αλλά και την εξάρτησή της από Ηθικά Διδάγματα και Ιστοριογραφία» 

Υπενθυμίζεται ότι, όπως κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, η είσοδος για το κοινό σε όλα τα κτήρια πινακοθήκες του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης είναι ελεύθερη. 

Για το Δ.Σ 
Ο Πρόεδρος 
Δρ. Νικόλαος Tσ. Φρόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου