Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Άγιος Νικόλαος Φουντουκλή (Φωτογραφίες, κείμενο)

Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο μικρό χωριουδάκι Φουντουκλή, δίπλα στα χωριά Ελεούσα και Αρχίπολη, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Έχει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 14 ο - 15 ο αι. 

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Φουντουκλί Ρόδου
Ο Ναός που χρονολογείται τον 14ο με 15ο αιώνα μ.Χ., είναι κεντρικός
τετράγωνος χώρος ο οποίος καλύπτεται με τρούλο. Οι τοιχογραφίες οι οποίες χρονολογούνται επίσης το 14ο με 15ο αιώνα μ.Χ., παρουσιάζουν μερικές εικονογραφικές ιδιαιτερότητες.
Τα δύο πορτραίτα των δωρητών μας κάνουν να υποθέσουμε ότι, ο χορηγός ήταν ένας βυζαντινός ανώτερος διοικητικός υπάλληλος που αφιέρωσε την εκκλησία στον Άγιο Νικόλαο. Στο νότιο τοίχο της δυτικής κόγχης, εικονίζονται ο κτήτορας με τη σύζυγο του κάτω από διακοσμητικό τόξο να κρατούν το ομοίωμα του ναού. Συγχρόνως, δέονται προς τον Χριστού πιο πάνω που τους ευλογεί.
Σημαντικό σε αυτήν την εκκλησία είναι η τριπλή σύνθεση των τοιχογραφιών στην κόγχη. Στο βόρειο τοίχο, εικονίζονται τα τρία παιδιά του κτήτορα ένα κορίτσι και δύο αγόρια, δεόμενα κάτω από την προτομή του Χριστού- Εμμανουήλ. Από τις επιγραφές που τα συνοδεύουν μαθαίνουμε ότι όλα είχαν πεθάνει. Ο ναός
πιθανών χτίστηκε και διακοσμήθηκε στη μνήμη τους.
Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε κατά παραγγελία του χορηγού, τον Παράδεισο στον οποίο είχαν εισέλθει τα παιδιά. Διακοσμητικά στοιχεία με πουλιά συμβολίζουν τον Παράδεισο. Το ίδιο σημαντικό είναι ότι εικονίζεται ο Χριστός ως παιδί, ο οποίος ευλογεί τα πεθαμένα παιδιά του δωρητή και όχι ως γενειοφόρος. Αρκετοί που επισκέπτονται το εξωκλήσι ισχυρίζονται ότι ακούνε φωνές παιδιών.

Άγιος Νικόλαος στο Φουντουκλί
Καταρρέει ένα μοναδικό μνημείο 600 ετών
Γράφει ο Θανάσης Καραναστάσης
Ο Άγιος Νικόλαος στο Φουντουκλί είναι ένας από τους τρεις μονόχωρους και τετράκογχους ναούς που υπάρχουν στη Ρόδο.
Πρόκειται για μνημείο με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και ζωγραφικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν ξεχωριστό στο είδος του.
Όλο το εσωτερικό του, εκτός από τον τρούλλο, καλύπτεται από τοιχογραφίες με παραστάσεις από τη ζωή του Χριστού, με μορφές ολόσωμων αγίων, με τους τέσσερεις Ευαγγελιστές κ.α. Τόσο το κτίσμα όσο και ο ζωγραφικός του διάκοσμος έχουν ηλικία κοντά στα 600 χρόνια.
Πολλές χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, μεμονωμένοι ή σε οργανωμένες ομάδες, κάνουν στάση για να δουν τη μικρή αυτή εκκλησία και να θαυμάσουν το όμορφο τοπίο της
περιοχής.
Δυστυχώς όμως ο ναός αυτός καταστρέφεται τα τελευταία χρόνια. Οι τοιχογραφίες του φθείρονται και τείνουν να εξαφανιστούν. Μπορεί γι’ αυτό να ευθύνονται η υγρασία, ο καπνός των κεριών, τα χνώτα των επισκεπτών και διάφοροι άλλοι βλαπτικοί παράγοντες.
Οι ειδικοί θα ξέρουν καλύτερα να μας πουν. Σημασία πάντως έχει να γίνει κάτι για την ανάσχεση της φθοράς και μάλιστα χωρίς χρονοτριβή. Πρέπει να γίνουν καθαρισμοί, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις των τοιχογραφιών, διότι χωρίς αυτές το μνημείο θα χάσει οποιαδήποτε αξία. 
Αρμόδια για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αλλά και η Μητρόπολη της Ρόδου πρέπει να ενδιαφερθεί για τη διάσωση του μνημείου.
Εάν δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης πόρων, ας ξεκινήσει κάποια εκστρατεία για τη συλλογή χρημάτων από οργανωμένους φορείς, από επιχειρηματίες και άτομα που έχουν τη δυνατότητα να εισφέρουν για τον σκοπό αυτό. Θα είναι ντροπή για όλους μας να αφεθεί το προαναφερθέν μνημείο στην τύχη του. Σήμερα που η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Νικολάου, ας σκεφτούμε πώς μπορούμε να διασώσουμε τον ομώνυμο ναό του στο Φουντουκλί.

The old church Agios Nikolaos Fountoukli,
Άγιος Νικόλαος Φουντουκλί The old church Agios Nikolaos
Fountoukli, ..read more..
Η Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου βρίσκεται στο ι Φουντουκλή, δίπλα στα χωριά Ελεούσα , σε ένα καταπράσινο περιβάλλον.
Έχει μια χαρακτηριστική αρχιτεκτονική, καθώς και ωραίες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 13 ο - 15 ο αι.
Agios Nikolaos Fountoukli
There is the Byzantine church
of Ayios Nikolaos( St. Nikolas) on the site of Fountoukli, two kilometers from Eleousa. This is a stone church from the 13th century with four apses and unique Byzantine paintings from the 14th century. You can enjoy the view from here
and quench your thirst with the cool water from the spring outside the church.

Πρωτομαγιά στου Φουντουκλή… μια διαφορετική περιγραφή του χώρου… 
Η ιδέα ήταν πολύ συγκεκριμένη και την υπερασπίστηκαν με επιμονή. Να πάμε να ψήσουμε στου Φουντουκλή. Έχει ψησταριές χτισμένες ο δήμος (Καμίρου). Αγόρασαν τα πολλά και παντός είδους κρέατα, αγόρασαν τα
συνοδευτικά, αγόρασαν τα πλαστικά σερβίτσια. Φύγαμε πρωί-πρωί για να προλάβουμε ψησταριά ελεύθερη και χώρο να στρώσουμε. Όλα πήγαν καλά. Η ομπρέλα στήθηκε για να σκιάζει τον πάγκο μας, ενώ επιλέχθηκε τελικά μια αυτοσχέδια ψησταριά πάνω σε πέτρες.
Προετοιμάζοντας την ψησταριά. Στο βάθος συνάδελφοι στο ψήσιμο.
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Φουντουκλη και τα καταπράσινα πέριξ του τα είχα εντοπίσει από πριν τα Χριστούγεννα, όμως δεν τα είχα δει σε τέτοια «αξιοποίηση». Ο κόσμος που είχε έρθει να ψήσει και να γιορτάσει την Πρωτομαγιά εκεί ήταν πραγματικά πολύς. Σε
ορισμένα σημεία έφτανε να είναι ενοχλητικό, όμως φαίνεται πως εμείς είχαμε επιλέξει το σωστό, ήταν αρκετά ήσυχα και ευρύχωρα. Σε ένα καθησυχαστικά γνωστό παιχνίδι ρόλων, οι μπαμπάδες ψήνανε, οι μαμάδες συζητούσαν και ετοίμαζαν τα συνοδευτικά πιάτα και τα παιδιά έπαιζαν. Αρκετοί ξάπλωσαν στις σκιές των δέντρων. Οι παρέες χαλάρωναν. Τα παιδιά λέγαν πως άλλες φορές που είχαν περάσει από το σημείο, Κυριακές που ο κόσμος θα μπορούσε να βγαίνει επίσης εκδρομή και να ψήνει, δεν ήταν κανείς.
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Φουντουκλή χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. 
Το ίδιο το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου Φουντουκλη (για το οποίο δηλώνω αδυναμία αυτή τη στιγμή να εντοπίσω την προέλευση του ονόματος, άρα επιφυλάσσομαι για κάποιο επόμενο post), χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και δέχτηκε αρκετές επισκέψεις, όχι μόνο από τους τριγύρω ψήστες, αλλά και από γκρουπ τουριστών που κατέφθαναν με πούλμαν και αφού θαύμαζαν τις καπνισμένες τοιχογραφίες του, δροσίζονταν στην τρεχούμενη πηγή του. Όταν είχα βρεθεί στο ίδιο μέρος για πρώτη φορά, μοναδική επισκέπτης τότε, ο περιβάλλον χώρος που τώρα φιλοξενούσε τις παρέες ήταν γεμάτος παγόνια. Τα παγόνια την Πρωτομαγιά
είχαν κρυφτεί στο δάσος και έσκουζαν κάθε λίγο, απαιτώντας ίσως την ηρεμία τους και περιμένοντας να λήξει η γιορτή.
Το ψήσιμο πέτυχε, η παρέα χαλάρωσε, ήπιε τον καφέ της και άρχισε και αθλητική δραστηριότητα, πότε βόλεϋ, πότε ποδόσφαιρο.. Όσο για μένα πέρασα όλη την ώρα χαλαρώνοντας ξαπλωμένη στον μουσαμά κάτω από τα δέντρα, με σοβαρότερο καθήκον να διώχνω τα μυρμήγκια που περπατούσαν πάνω μου. Χαλάρωση. Όσο περνούσε η ώρα ο κόσμος αραίωνε και μόλις έπεσε ο ήλιος πίσω από το βουνό, στο πίσω μέρος της εκκλησιάς στήθηκε αυτοσχέδιο ματς από τα πιτσιρίκια. Ένα ματς
που τα είχε όλα, πάθος, τακτικές και πορωμένη εξέδρα από μπαμπάδες και παππούδες.
Όταν έφτασε η ώρα να φύγουμε είχα ήδη χαλαρώσει αρκετά. Οδηγούσα προς τα πίσω κοιτώντας τις αστραπές που διαγράφονταν στον ορίζοντα πάνω από τη Ρόδο. Με τις πρώτες ψιχάλες διαπίστωσα ότι έχω ροδοκοκκινήσει από τον ήλιο.

ΠΗΓΗ φωτογραφιών: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου