Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

14-17 Νοέμβρη 1973: Το χρονικό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Τετάρτη 14 Νοέμβρη 1973
Το πρωί στο Πολυτεχνείο ξεκινάει φοιτητική συγκέντρωση με αίτημα να δοθεί άδεια για την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων.
Ταυτόχρονα γίνεται μεγάλη συγκέντρωση και στη Νομική Σχολή.
 12:00 μ.μ. Αρχίζουν στο Πολυτεχνείο οι Συνελεύσεις. Στο προαύλιο, φοιτητές φωνάζουν συνθήματα κατά της χούντας.
Καταφτάνουν αστυνομικές δυνάμεις, οι συγκεντρωμένοι φοιτητές αντιδρούν φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας τους νεράντζια.
2:00 μ.μ. Μεγάλο πλήθος φοιτητών από τη Νομική, μαθαίνοντας τι συμβαίνει, κατεβαίνει προς το Πολυτεχνείο, όπου η αστυνομία έχει περικυκλώσει το κτίριο.
6:00 μ.μ. Οι Συνελεύσεις τελειώνουν, έχοντας πάρει αποφάσεις για αποχή από τα μαθήματα και κινητοποιήσεις. Ήδη έξω απ’ το Πολυτεχνείο συγκεντρώνεται κόσμος.
Έρχεται εισαγγελέας και απειλεί τους φοιτητές και τους πολίτες με κυρώσεις, αν δεν διαλυθούν.
7:00 μ.μ. Εκατοντάδες φοιτητές παραμένουν μέσα στο Πολυτεχνείο. Αποφασίζουν να μείνουν και τη νύχτα, ξεκινώντας κατάληψη.
9:00 μ.μ. Μέσα και έξω στο Πολυτεχνείο το πλήθος, φοιτητές και πολίτες, είναι πια χιλιάδες.
Συγκροτείται 13μελής Συντονιστική επιτροπή από αντιπροσώπους των σχολών.
10:00 μ.μ. Οι φοιτητές στήνουν ραδιοφωνικό πομπό που κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, εξασφαλίζουν προμήθειες και οργανώνουν την περιφρούρηση των πυλών.
Ετοιμάζουν και κολλούν αφίσες, τυπώνουν και μοιράζουν προκηρύξεις στον κόσμο, σημαντικό μέρος του οποίου μένει όλη τη νύχτα δίπλα τους για συμπαράσταση.
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 1973
Πολύ περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται στους γύρω δρόμους, ιδίως μετά το μεσημέρι χιλιάδες απλοί πολίτες υπάλληλοι εργάτες και μαθητές που έχουν σχολάσει. Συγκρούονται άφοβα με την αστυνομία που τους εμποδίζει να ενωθούν με τους φοιτητές, καταφέρνουν πολλοί να μπουν μέσα στο Πολυτεχνείο.
Η φοιτητική κινητοποίηση εξελίσσεται σε λαϊκό ξεσηκωμό, το φασιστικό στρατιωτικό καθεστώς για πρώτη φορά βρίσκεται μπροστά σε τέτοιας έντασης και διάρκειας εξέγερση.
Φτιάχνεται ισχυρότερος ραδιοφωνικός πομπός, η φωνή των Ελεύθερων Πολιορκημένων ακούγεται ακόμη πιο δυνατά και μακριά.
 «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλάει ο ραδιοφωνικός σταθμός των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων φοιτητών, των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Ελλήνων»
«Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία»
Το απόγευμα φτάνουν και 300 φοιτητές από την Πάτρα. Σπάνε τον κλοιό της αστυνομίας και μπαίνουν στο Πολυτεχνείο από την πύλη της οδού Στουρνάρη.
Το βράδυ εκλέγεται νέα 32μελής Συντονιστική. Επτά μέλη της προέρχονται από την Αντι-ΕΦΕΕ, οκτώ από τον Ρήγα Φεραίο. Τα υπόλοιπα είναι αριστεριστές, αναρχικοί και ανένταχτοι.
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 1973

Η λαϊκή συμπαράσταση διογκώνεται. Εκδηλώνεται έμπρακτα στο Πολυτεχνείο, στους γύρω δρόμους, γενικότερα στο κέντρο και σ’ άλλες περιοχές της Αθήνας.
12:00 μ.μ. Επιτροπή αγροτών από τα Μέγαρα φτάνει στο Πολυτεχνείο, ενώνεται με τους φοιτητές και συναντιέται με την Συντονιστική τους.
3:30 μ.μ. Η Συντονιστική επιτροπή βγάζει την διακήρυξη των Ελεύθερων Πολιορκημένων:
«Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.
Οι φοιτητές απ’ όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος συνειδητοποιήσαμε, πως τα προβλήματά μας, σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του Εκπαιδευτικού συστήματος, δεν λύνονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής καταστάσεως. Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα οι φοιτητές και οι Έλληνες εργαζόμενοι, που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και ν’ αγωνισθεί μαζί τους ως την τελική νίκη.
1. Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων θεωρούμε την άμεση παύση του τυραννικού καθεστώτος της Χούντας και την παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας.
2. Η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την εθνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα, που χρόνια στήριζαν την τυραννία στη χώρα μας.
Η πλατιά κινητοποίηση του Ελληνικού λαού κι η εκδήλωση συμπαράστασης απ’ όλες τις γωνίες της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επεχείρησαν να μας δυσφημήσουν.
Ελληνικέ λαέ, ο αγώνας γύρω από τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία σήμερα συνίσταται στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις, στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά σου προβλήματα με απεργιακούς αγώνες, με μαζικές κινητοποιήσεις, με συλλαλητήρια, με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή της Δικτατορίας.
Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωσης, κινητοποίησης και μαζικοποίησης του λαϊκού αγώνα.
Όλοι ενωμένοι στον αγώνα για τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.»
Οι εξεγερμένοι κι ο ραδιοφωνικός τους σταθμός, δονούν τις καρδιές όλων των Ελλήνων
“Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”

“Λαϊκή κυριαρχία”
“Εθνική Ανεξαρτησία”
“Κάτω η Χούντα”
“Έξω οι Αμερικάνοι”
6:30 μ.μ. Η Αστυνομία χτυπά διαδηλωτές στα Χαυτεία. Χτυπά στο ψαχνό, ρίχνει δακρυγόνα αλλά και πραγματικά πυρά.
7:00 μ.μ. Ανακοίνωση στο Πολυτεχνείο φέρνει την είδηση για τον πρώτο νεκρό.
Οι συγκρούσεις στην Αθήνα πληθαίνουν, στην πλατεία Βάθη πέφτουν κι άλλοι νεκροί. Ο κόσμος επιχειρεί κατάληψη του Δημαρχείου και επίθεση στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Οι νεκροί και οι τραυματίες αυξάνονται. Στο Πολυτεχνείο οι εξεγερμένοι στήνουν οδοφράγματα, ήδη έχουν οργανώσει και αυτοσχέδιο νοσοκομείο για περίθαλψη των τραυματιών.
Σάββατο 17 Νοέμβρη 1973
1:45 π.μ. Ξημερώματα Σαββάτου, τα τανκς φτάνουν στο Πολυτεχνείο, νωρίτερα έχουν φτάσει στρατιώτες και ΛΟΚατζήδες.
Προκλήσεις, ύβρεις, καλέσματα για παράδοση και εκκένωση του Πολυτεχνείου. Πυροβολισμοί, δακρυγόνα, η ατμόσφαιρα αποπνικτική και εκρηκτική. Το πανικόβλητο φασιστικό καθεστώς στήνει σκηνικό τρόμου για να λυγίσει την αντίσταση των εξεγερμένων.
Μάταια όμως. Οι φοιτητές δεν λυγίζουν, ανεβασμένοι στα κάγκελα και στην πύλη αντιπαρατάσσουν στις κάνες τη δίψα τους για Ελευθερία.
2:00 π.μ. Τρία άρματα προχωρούν και σταματούν στην Πατησίων μπροστά στο Πολυτεχνείο.
Οι φοιτητές φωνάζουν “Μην πυροβολείτε, είμαστε αδέλφια σας” και “Ο στρατός είναι λαϊκός”.
Από τα μεγάφωνα και τον ραδιοφωνικό σταθμό του Πολυτεχνείου ακούγεται η πνιγμένη στα δακρυγόνα μα Ελεύθερη φωνή
«Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλάει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων. Εμείς οι ελεύθεροι Έλληνες φοιτητές, που για τρίτη σήμερα μέρα εξακολουθούμε τον αγώνα μας, δηλώνουμε ότι είμαστε άοπλοι. Βρισκόμαστε άοπλοι απέναντι στα τανκς. Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο…».
Και καλεί συνεχώς τους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους.
3:00 π.μ. Δίνεται εντολή και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί απ’ έξω, ξεκινά προς την πύλη. Οι Αγωνιστές δεν κάνουν πίσω, μένουν εκεί φωνάζοντας συνθήματα. Το τανκ γκρεμίζει την πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές, όπως δείχνει και το ιστορικό φιλμ που τράβηξε κρυφά Ολλανδός δημοσιογράφος.
Από τον σταθμό ακούγεται ο εκφωνητής να απαγγέλλει τον Εθνικό Ύμνο.
Οι εξεγερμένοι μαζεύονται στο κεντρικό προαύλιο ψάλλοντας επίσης τον Εθνικό Ύμνο.
Μονάδα των ΛΟΚ εισβάλει από την πεσμένη πύλη και οδηγεί τους Αγωνιστές έξω μέσω της πύλης της οδού Στουρνάρα. Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στην οδό Στουρνάρα τους επιτίθενται. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κάποιοι από τους στρατιώτες προσπάθησαν να τους προστατεύσουν από τους αστυνομικούς που βιαιοπραγούσαν. Εξαιρέσεις στον κανόνα…
Ακολουθεί μακελειό, ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες, ενώ στους δρόμους αστυνομικοί και άνδρες της ΚΥΠ καταδιώκουν τους εξεγερθέντες. Πολλοί βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες.
Οι εκφωνητές του σταθμού του Πολυτεχνείου παραμένουν στις επάλξεις τους και συνεχίζουν να εκπέμπουν τη φωνή των Ελεύθερων Αγωνιζόμενων Ελλήνων για αρκετή ώρα μετά την εισβολή, μέχρι που συλλαμβάνονται.
11:00 π.μ. Η χούντα επιβάλει στρατιωτικό νόμο.
Ο λαός όμως δεν υποχωρεί και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται όλο το Σάββατο.
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2012
Οι Ελεύθεροι Αγωνιζόμενοι Έλληνες του ’73 μας κληροδότησαν παράδειγμα και υποχρέωση για Αγώνα ενάντια σε κάθε χούντα, μένει μεγάλο χρέος εμείς να ξυπνήσουμε και ενωμένοι μαζικά να αγωνιστούμε για να ρίξουμε την πολυπλόκαμη σημερινή…
Δείτε το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μακρή
Εδώ Πολυτεχνείο
Η ταινία γυρίστηκε στο Μιλάνο αμέσως μετά τα γεγονότα, με αυθεντικό υλικό φωτογραφιών και βίντεο που έφτασε κρυφά στην Ιταλία από Έλληνες φοιτητές που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πήραν μέρος Έλληνες και Ιταλοί φοιτητές, καθώς και Έλληνες πολιτικοί εξόριστοι. Η μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη και αφηγητές είναι ο Αλέκος Παναγούλης  κι ο Ιταλός γερουσιαστής Ουμπέρτο Τερρατσίνι.

(Πηγή ταινίας: TV Χωρίς Σύνορα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου