Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Το Διήμερο της «9ης Γιορτής Γιαπρακιού» πρωτοστατεί στην Παραδοσιακή Γεύση και την αυθεντική παραδοσιακή μουσική του τόπου μας

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΛΑΚΟΥ «ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΙΤΛΟΣ : Το Διήμερο της «9ης Γιορτής Γιαπρακιού» πρωτοστατεί στην Παραδοσιακή Γεύση και την αυθεντική παραδοσιακή μουσική του τόπου μας.

Για ένατη φορά συνδιοργανώθηκε η «Γιορτή Γιαπρακιού» στη Σάλακο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σαλάκου «Το Σπήλαιο», την Τοπική Κοινότητα Σαλάκου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον ΔΟΠΑΡ και τη στήριξη της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου. 

Η Γιορτή Γιαπρακιού που ξεκίνησε πριν από 9 Χρόνια, σήμερα αποτελεί μία καθιερωμένη γιορτή του τόπου μας αλλά και ένα κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός που κινεί το ενδιαφέρον ειδικών και έξω από το νησί μας. 

Δεν μιλάμε πια για μία βραδιά με γεύση και διασκέδαση αλλά για ένα γαστρονομικό διήμερο. 
Φέτος με την παρουσία τους τίμησαν τη γιορτή, καλεσμένοι του πολιτιστικού συλλόγου οι δημοσιογράφοι γεύσης κ. Νίκη Μηταρέα και Ιωάννα Σταμούλου καθώς και ο κοσμήτορας του Slow Food Αττικής κ. Γρηγόρης Χριστοδούλου. 
Ένα ολόκληρο χωριό ενωμένο και συσπειρωμένο, με πρωτεργάτες τον Πρόεδρο του Πολιτιστκού Συλλόγου κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννη Αγρέλλη, εργάζεται κάθε χρόνο σκληρά για την υλοποίηση της γιορτής με πρωταγωνιστές τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ. 

Η παραμονή της γιορτής, ημέρα της μεγάλης προετοιμασίας, αποτελεί συγκλονιστική εμπειρία για το επισκέπτη που θέλει να την παρακολουθήσει. Εκατό (100) κιμάς, 50 κιλά ρύζι, 50 κιλά λάδι, ντομάτες, κρεμμύδια μπαχαρικά, μυρωδικά και πάνω από 80 γυναίκες συντονισμένες σε μία άψογη σειρά παραγωγής που θα τη ζήλευε ο διασημότερος σεφ. Με αστεία, γέλια, τραγούδια, η κάθε μία στο πόστο της σε παρασύρουν στη χαρά της δημιουργίας. Τέσσερις γενιές γυναικών, η Δισέγγονη, η Εγγονή, η Μάνα, η Γιαγιά, απλώνουν δίπλα- δίπλα τα χέρια τους που μόνο αυτά φανερώνουν τις ηλικίες τους γιατί τα πρόσωπα όλων λάμπουν και όλες γίνονται παιδούλες. Οι άντρες εκεί δίπλα τους να τις φροντίζουν, να μεταφέρουν, να τακτοποιούν. Ένα χωριό ολόκληρο!!! 

Όλη την προετοιμασία αποτύπωσε φωτογραφικά με εκπληκτικό τρόπο ο κ. Ανδρέας Κακλιός. 
Το ίδιο βράδυ της προετοιμασίας όλο το χωριό, ακούραστο μαζεύτηκε στην πλατεία για το πρώτο γλέντι με παραδοσιακή μουσική για να ξεκινήσουν πάλι αξημέρωτα την προετοιμασία της μεγάλης γιορτής. Πάνω από 2.000 κόσμου από όλο το νησί επισκέφθηκαν τη Σάλακο για να δοκιμάσουν τα γιαπράκια που πλουσιοπάροχα προσφέρονταν και να διασκεδάσουν με τους ήχους της αυθεντικής νησιώτικης μουσικής από τους Βαγγέλη Κονιτόπουλο, Αγγελική Ροδίτη και τον συγκλονιστικό βιολιστή Στάθη Κουκουλάρη. 

Συνοδοιπόροι και υποστηρικτές όπως πάντα οι εταιρείες: ΙΒΙΣΚΟΣ και ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΟΡΩΝΗΣ, ΜΑΚΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ, ΚΑΣΑΠΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΑ καθώς και όλοι οι υπόλοιποι χορηγοί μας που κάθε χρόνο μας στηρίζουν. Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο Δήμαρχος Ρόδου κ Φώτης Χατζηδιάκος, Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και Πρόεδρος του ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Τσοπανάκης και ο χορηγός κ. Κάλλιστος Διακογεωργίου, περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Γ.Σ. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ. Παρευρέθηκαν επίσης η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο Αντιδήμαρχος κ. Αγαπητός Πάλλας, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης ο πρόεδρος του ΡΟΔΑ Κ. Δημήτρης Παρασκευάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι και ο πολιτευτής κ. Στέφανος Δράκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου