Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Σημείο αναφοράς το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Στο 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος. Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Φεστιβάλ αποτελεί σημείο αναφοράς για την θρησκευτική μουσική, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς

Στην έναρξη του 15ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, το Σάββατο 27 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό όσο και ξεχωριστό Φεστιβάλ, που συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το Πνευματικό Κέντρο Πάτμου, με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά Μοναδικό στο είδος του στον ελλαδικό χώρο, κάθε χρόνο περιλαμβάνει εκδηλώσεις υψηλού πνευματικού και καλλιτεχνικού επιπέδου, που έχουν καταστήσει το Φεστιβάλ σημείο αναφοράς διεθνώς και πόλο έλξης πολλών επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η έναρξη του Φεστιβάλ έγινε από την Βυζαντινή Χορωδία «Οι Δομέστικοι Δράμας» και την Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, που υπό την καθοδήγηση του πρωτοψάλτη Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, οδήγησαν το κοινό στα μονοπάτια της βυζαντινής και της παραδοσιακής μουσικής.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκε το έργο «Αποκάλυψη του Ιωάννου», για πρώτη φορά στον χώρο όπου γράφτηκε, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης. Πρόκειται για αποσπάσματα από την Αποκάλυψη του Ιωάννη μελοποιημένα από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, κορυφαίο ερμηνευτή της βυζαντινής μουσικής.

Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν ιστορικά παραδοσιακά τραγούδια, τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου και τραγούδια της ξενιτιάς και της προσφυγιάς, από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Πρόκειται για απόσπασμα της συναυλίας που δόθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Βυζαντινό χορό "Οι Δομέστικοι της Δράμας" την Κυριακή της Ορθοδοξίας 20 Μαρτίου 2016, στο πλαίσιο της επετειακής συναυλίας «Πόλη… Ποιο Φως μας ενώνει» που οργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο Φανάρι, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Συγκινημένος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου απόλυτα ταυτισμένο με το Ιερό Νησί των Δωδεκανήσων, έναν εκ των επτά σημαντικότερων προσκυνηματικών τόπων στην Ευρώπη, αποτελεί σημείο αναφοράς για την θρησκευτική μουσική, στο Αιγαίο, στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Αναδεικνύει την ιερότητα του μαγευτικού χώρου που το δημιούργησε και το φιλοξενεί, παγκόσμιο σύμβολο πνευματικότητας . Αναδεικνύει το πολυδιάστατο του Νοτίου Αιγαίου.

Η καλλιτεχνική έκφραση της θείας πίστης και της προσευχής, σε όλο της το μεγαλείο. Η προσευχή είναι ένα μεγάλο ταξίδι και ο καλύτερος καπετάνιος στο ταξίδι αυτό είναι ο πρωτοψάλτης Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ».

Ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συνδιοργανώνει και στηρίζει ενεργά τον θεσμό του Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, δίπλα στους ανθρώπους που τον εμπνεύστηκαν, τον δημιούργησαν, τον καθιέρωσαν και τον στηρίζουν όλη την δύναμη της ψυχής τους, με σκοπό την συνέχεια και την διαρκή εξέλιξή του.

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου