Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Η μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Μουσείο Μπενάκη έως 31 Ιουλίου

Extreme Antithesis

Μουσείο Μπενάκη | έως 31 Ιουλίου

Το Athens Photo Festival 2016 συνεχίζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς), αποτελώντας για ακόμα μια φορά τη μεγάλη γιορτή της φωτογραφίας στην Ελλάδα. Οι εκθέσεις του φεστιβάλ αναπτύσσoνται στους δυο ορόφους του μουσείου και αρθρώνονται μέσα από αυτοτελείς ενότητες που διασταυρώνουν φωτογραφικά έργα 85 σύγχρονων δημιουργών από 26 χώρες, οπτικοακουστικό υλικό και φωτογραφικά βιβλία, ενισχύοντας τόσο τον καλλιτεχνικό όσο και τον κοινωνικό διάλογο.

Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του φεστιβάλ, περιλαμβάνεται και η εκθεσιακή ενότητα Extreme Antithesis, σε επιμέλεια Νατάσσας Μαρκίδου. Οι επτά φωτογράφοι της έκθεσης διακρίνονται για την έκδηλη προσήλωσή τους σε τόπους όπου κυριαρχούν ακραίες αντιθέσεις και ετερόκλητες παραθέσεις αρχιτεκτονημάτων, ανθρώπων και αντικειμένων. Τα έργα τους διέπονται από σαφή πρόθεση προβολής της πολυπλοκότητας, της αποξενωτικής αύρας, του εφήμερου χαρακτήρα και του ελλείμματος φωτογένειας των τόπων αυτών. Εντούτοις, η φωτογραφία, λόγω της ιδιότητάς της να αποσπά και να συνθέτει με τρόπο τεχνικά άρτιο, έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώνει κάθε θέμα σε αντικείμενο οπτικής απόλαυσης. Ως διαδικασία συλλογής εικόνων, φέρει εξάλλου ομοιότητες με αυτή του παιδικού παιχνιδιού, στην οποία κυριαρχεί η μεταμόρφωση του κόσμου σε μικρογραφία και η αναδιοργάνωσή του με νέους όρους. Μέσω της οικειοποίησης, της ομαδοποίησης και εν τέλει της διαχείρισής τους, οι φωτογραφίες προσφέρονται ως εργαλεία κατανόησης και άσκησης ελέγχου των τόπων αυτών.
Οι φωτογραφικές ενότητες αναδεικνύουν μέσω των συγκεκριμένων τόπων την καθημερινή αναμέτρηση της τοπικής κουλτούρας με την παγκόσμια οικονομία, καθώς και την αδυναμία αφομοίωσης του παρελθόντος στο σύγχρονο περιβάλλον. Ανάμεσά τους, οι τουριστικές φαντασμαγορίες σε συγκρουσιακές ζώνες, όπως προβάλλονται στο «Sinai Park» των Andrea και Magda και στην ενότητα «Desert Dreams»του Philip Cheung, που επικεντρώνει στη μοντέρνα ταυτότητα των Εμιράτων. Το «Paradise Inn» του Μαρίνου Τσαγκαράκη εξετάζει την επέλαση της τουριστικής βιομηχανίας στην ελληνική ακτογραμμή. Εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου η παρελθούσα σοβιετική μνημειακή αρχιτεκτονική και οι επιρροές από τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του Dubai και της Kuala Lumpur, τον αθεϊσμό και το ανερχόμενο Ισλάμ, αποτελούν τόπους συνεχούς μετάλλαξης και αναζήτησης εθνικής ταυτότητας. Αυτή τη συνθήκη εξερευνά στο Κιργιστάν ο Aleksey Kondratyev με την ενότητα «Formations» και στην Αρμενία ο Julien Lombardi με την ενότητα «L’Ιnachevé». Ερείπια μιας παρηκμασμένης μοντερνιστικής ουτοπίας παρουσιάζονται από τον Laurent Kronental στην ενότητα «Souvenir d’un Futur», ενώ στο «Re-encounter», ο Κώστας Καψιάνης μελετά την ελληνική επαρχία μέσω των αντιθέσεων ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Οι φωτογραφίες της ενότητας δρουν κυρίως ως εφαλτήριο διαλόγου επί των ζητημάτων που αναδύονται από ακραίες αντιθέσεις και ετερόκλητες παραθέσεις.

Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Διάρκεια: έως Κυριακή 31 Ιουλίου
Μέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμπτη & Κυριακή 10:00-18:00, Παρασκευή & Σάββατο 10:00-22:00

Aleksey Kondratyev (US/KG)
Formations

Laurent Kronental (FR)
Souvenir d’un Futur 

Μαρίνος Τσαγκαράκης
Paradise Inn

Κώστας Καψιάνης
Re(n)counter

Philip Cheung (CA)
Desert dreams

Andrea & Magda (FR)
Sinai Park

Julien Lombardi (FR)
The Unfinished


Συνεχίζουν...
ATHENS PHOTO FESTIVAL 2016
έως 31 Ιουλίου στο Μουσείο Μπενάκη

[MIS/DIS]PLACED
Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Μανόλης Μωρεσόπουλος

UNSTABLE FIELDS //
Maxim Dondyuk (UA), Nick Hannes (BE), Martin Kollar (SK), Δημήτρης Μιχαλάκης, Pietro Paolini (IT), Emine Gozde Sevim (TK), Issa Touma (SY) / Paradox (NL), Πάνος Τσαγκάρης, Απόστολος Ζερδεβάς

REFUGEE ROUTES //
Leila Alaoui (FR/MA), Isabelle Arvers (FR), Miia Autio (FI), Andrea Gjestvang (NO), Samuel Gratacap (FR), Sam Ivin (UK), Sofie Amalie Klougart (DK), Δημήτρης Κοιλαλούς, Γιώργος Μουτάφης, Mυρτώ Παπαδοπούλου, Nίκος Πηλός, Lia Sáile (DE), Aida Silvestri (UK)

EXTREME ANTITHESIS // Επιμέλεια: Νατάσσα Μαρκίδου
Andrea & Magda (FR), Philip Cheung (CA), Κώστας Καψιάνης, Aleksey Kondratyev (US/KG), Laurent Kronental (FR), Julien Lombardi (FR), Μαρίνος Τσαγκάράκης

METAPHORS // Επιμέλεια: Κωστής Αντωνιάδης
Roger Ballen (SA), Alvaro Deprit (ES), Alexander Mendelevich (IL), Charlie Simokaitis (US), Paul Thulin (US), Margot Wallard (FR), Marta Zgierska (PL)

LIFE TRACKS // Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης
Yoann Cimier (FR), Karolin Klüppel (DE), Alvaro Laiz (ES), Namsa Leuba (CH), Polixeni Papapetrou (AU), Klaus Pichler (AT), Laurence Rasti (CH), Danilla Tkachenko (RU), Miriam Stanke (DE), Sanne De Wilde (BE)

ZONES OF ERROR AND DECAY // Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος
Mathieu Asselin (FR), Carlos Ayesta & Guillaume Bression (FR), Alejandro Chaskielberg (AR), Catherine Leutenegger (CH), Kai Loeffelbein (DE), Kazuma Obara (JP)

ΤΟΠΟΙ ΜΝΗΜΗΣ // Επιμέλεια: Πηνελόπη Πετσίνη
Άρτεμις Αλκαλάη, Νικόλας Βεντουράκης, Πέτρος Ευσταθιάδης, Στέργιος Καράβατος, Viktor Koen, Νίκος Μάρκου, Φώτης Μηλιώνης, Φανή Μπήτου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Αβραάμ Παυλίδης, Πάρις Πετρίδης, Σίμος Σαλτιέλ, Παύλος Φυσάκης, Ηώ Χαβιαρά, Πάσκουα Βοργιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου