Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ: ΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Το Μουσικό Σχολείο Ρόδου, για άλλη μια φορά, έδωσε το δυναμικό του παρόν στα
καλλιτεχνικά και μουσικά δρώμενα της περιοχής μας, διοργανώνοντας μέσα στο μήνα Μάρτη δύο ανοιχτές για το ευρύ κοινό μουσικoθεατρικές εκδηλώσεις. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου και αποτέλεσε μια ξεχωριστή και πρωτότυπη μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: “Η Ελληνική Αποκριά στον κύκλο του χρόνου”. Οι μαθητές του σχολείου, με ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία και χιούμορ, αναπαρέστησαν και απέδωσαν με ιδιαίτερο τρόπο διάφορα έθιμα της ελληνικής αποκριάς που αναβιώνουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναδεικνύοντας
τον πλούτο του λαϊκού μας πολιτισμού. Στην πρωτότυπη αυτή παράσταση ζωντάνεψαν, χαρίζοντας άφθονο γέλιο στους παρευρισκομένους, μιμητικοί χοροί, όπως ο “Λαΐσιος”, τα “Κουκιά” και το πασίγνωστο “Πιπέρι”, ζωντανές θεατρικές αφηγήσεις και περιγραφές εθίμων, βιντεοπροβολές και δρώμενα όπως το ‘Εθιμο της “Μπάμπως” από τη Θράκη, το ‘Εθιμο του “Γάμου της Γιαννούλας της Κουλουρούς” από την Πάτρα, ο “Βαλμάς”, καθώς και διάφορα παραδοσιακά σατυρικά τραγούδια και παιχνίδια. 

Την αρχική ιδέα της παράστασης, την
επιμέλεια των παραδοσιακών παιχνιδιών και των βιντεοπροβολών, καθώς και τη διδασκαλία της ομάδας παραδοσιακού χορού του σχολείου, η οποία συμμετείχε στην παράσταση είχε η καθηγήτρια κ. Ελεονώρα Σακκά. Συμμετείχαν επίσης η Παραδοσιακή Χορωδία του σχολείου, υπό τη διδασκαλία της καθηγήτριας κ. Ματίνας Μάστορα, η οποία είχε και τη γενική μουσική επιμέλεια, το Σύνολο Πνευστών υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της κ. Εύης Κατσαρά, καθώς και οργανικό παραδοσιακό σύνολο με επικεφαλής τον κ. Ηλία Αναστασιάδη. Τη διδασκαλία των δρώμενων επιμελήθηκε η θεατρολόγος του
σχολείου κ. Κάτια Τάτση, ενώ τη συγγραφή των κειμένων, και τη γενική οργάνωση και συντονισμό της εκδήλωσης είχε η καθηγήτρια κ. Ανθούλα Κολιάδη - Τηλιακού. Στην τεχνική υποστήριξη και χειρισμό του βιντεοπροβολέα βοήθησαν οι καθηγητές του σχολείου κ. Απόστολος Κολώνιας και Παναγιώτης Μπέλλος. Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Σέργιος Αϊβάζης, καθώς και ο Προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Παπαδομαρκάκης, ο οποίος έδωσε τα θερμά του συγχαρητήρια στη Διευθύντρια
του Μουσικού Σχολείου κ. Θεοδώρα Τσιμπούρη, αλλά και στις τέσσερις καθηγήτριες που συνεργάστηκαν δημιουργικά και με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι για τη συγκεκριμένη παράσταση. 

Μία άλλη σημαντική μουσικοχορευτική εκδήλωση του σχολείου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Μαρτίου, στo πλαίσιo της 68ης Επετείου της Ενσωμάτωσης με θέμα: «Τραγουδώντας την ιστορία και την παράδοση της Δωδεκανήσου» στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου. Η παράσταση υλοποιήθηκε με την πολύτιμη και αγαστή συνεργασία της
Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Ρόδου. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια απ’ όλη τη Δωδεκάνησο, θεατρικά δρώμενα, ζωντανές αφηγήσεις, ιστορικά ντοκουμέντα και βιντεοπροβολές, συνθέτοντας έτσι μια πλούσια εικόνα της τοπικής ιστορίας, της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού. Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά οι μαθητές της Παραδοσιακής Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου, καθώς και φωνητικό σύνολο αλλά και σόλο τραγούδι υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του καθηγητή κ. Γιώργου Παραγυιού. Στην Ορχήστρα συμμετείχε και ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου, ενώ μαθητές της Παραδοσιακής Χορωδίας υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση της κ. Ματίνας Μάστορα παρουσίασαν παραδοσιακά τραγούδια της Δωδεκανήσου. 

Το χορευτικό μέρος της εκδήλωσης είχαν αναλάβει ομάδες διαφόρων Συλλόγων της Ομοσπονδίας, όπως ήταν η Αδελφότητα Ολυμπιτών Καρπάθου με μουσική συνοδεία από τον καθηγητή του σχολείου κ. Ηλία Αναστασιάδη, ο Σύλλογος Πατμίων Ρόδου, ο Σύλλογος Τηλίων «Άγιος Παντελεήμων» και ο Σύλλογος Συμιακών, οι οποίοι συμμετείχαν και με έναν αφηγηματικό μονόλογο που απέδωσε ο κ. Μανώλης Αντώνογλου, ενώ θεατρικό δρώμενο που αναφερόταν στα γεγονότα της εποχής παρουσίασαν μέλη του Παννισυριακού Συλλόγου «Η Πορφυρίς» σε κείμενα της κ. Σοφίας Δημητριάδη και Ευτυχίας Διακομιχάλη - Καρακωνσταντή. Τη συγγραφή των κειμένων των αφηγήσεων, καθώς και την επιμέλεια των ιστορικών ντοκουμέντων και των βιντεοπροβολών είχε η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου κ. Ανθούλα Κολιάδη – Τηλιακού, ενώ την τεχνική υποστήριξη και χειρισμό του βιντεοπροβολέα είχε ο κ. Απόστολος Κολώνιας. Τέλος, τη γενική οργάνωση, συντονισμό και επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβαν από κοινού η ίδια η κ. Κολιάδη σε συνεργασία με τον κ. Νίκο Κωνσταντινίδη, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Παροικιακών Σωματείων. 

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Νίκος Κωνσταντινίδης, τονίζοντας με θέρμη τη σημασία της συνεργασίας φορέων για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, η Διευθύντρια του σχολείου κ. Θεοδώρα Τσιμπούρη, αναδεικνύοντας τη σημασία της ύπαρξης του σχολείου ως “φυτώριο” μικρών συνεχιστών της παράδοσης και ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, εξαίροντας τη σπουδαιότητα της ημέρας της Ενσωμάτωσης για όλους τους Δωδεκανησίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι Δημοτικό Θέατρο ήταν κατάμεστο, ενώ ως το τέλος της παράστασης πλήθος κόσμου παρακολούθησε την παράσταση όρθιο.

Χορηγοί των δύο εκδηλώσεων ήταν το “Κέντρο Μουσικής”, Φώτης Γιακουμάκης, το Τυπογραφείο του Ν. Χατζηκαλημέρη, το “PHOTO-VIDEO EVA” του Παναγιώτη Κατσιδώνη και το «Ραδιόφωνο Λυχνάρι», τους οποίους το Μουσικό Σχολείο ευχαριστεί θερμά που τόσο χρόνια στηρίζουν τη δράση του και αναδεικνύουν το έργο του στην τοπική κοινωνία της Ρόδου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου