Στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί 400 είδη
σαλιγκαριών και σε όλο τον κόσμο 4000 είδη. Στην Ελλάδα τρία κυρίως είδη
θεωρούνται εδώδιμα, τα Helix lucorum, Helix pomatia και Helix aspersa.
Ιστορία
Είδη
σαλιγκαριών
Helix
lucorum
Σαλιγκάρι των δασών που είναι πιο μικρό από
το κοινό σαλιγκάρι και προτιμά την πυκνή βλάστηση. Έχει κέλυφος διαμέτρου 40-45 χιλ. , ύψος 30-35 χιλ. και καστανό χρώμα
σάρκας με πολλά μικρά φυμάτια. Το βάρος ενός ανεπτυγμένου ατόμου ποικίλλει από
20 ως 35 γραμμάρια
(σχέση βάρους σάρκας και ολικού 55-60%). Είναι κυρίως γνωστό ως Μαύρο. Το
σαλιγκάρι αυτού του είδους το συναντάμε σε τόπους υγρούς και σε υψόμετρο έως 1000 μέτρα . Συγκριτικά
με αλλά είδη σαλιγκαριών είναι από τα πιο μεγάλα σαλιγκάρια της Ευρώπης.
Έχει κέλυφος με 35-55 χιλ. διάμετρο και ύψος
30-50 χιλ.
Το χρώμα της σάρκας είναι άσπρο - κιτρινωπό και έχει επιμήκη και ακανόνιστα
φυμάτια. Είναι το πιο δημοφιλές -εμπορικό σαλιγκάρι. Είναι υγρόφιλο και προτιμά
περιοχές πλούσιες σε ασβέστιο. Ζει 4-7 έτη. Έχει βάρος (αναπτυγμένο άτομο) 20-25 γραμμάρια και
εμφανίζεται σε υψόμετρο μέχρι και 2000 μέτρα .
Helix
aspersa
Πρόκειται για σαλιγκάρια μεγάλου μεγέθους
που προσαρμόζονται εύκολα σε συνθήκες εκτροφείου. Είναι υγρόφιλο και προτιμά
ζώνες υψηλές, δροσερές, σκιερές και πλούσιες σε ασβέστιο. Γεννά 20-80 αυγά,
ανάλογα με το περιβάλλον και το κλίμα, ζει 4-7 έτη, έχει δε πλήρη ανάπτυξη μετά
το τρίτο έτος. Το βάρος ενός ανεπτυγμένου ατόμου υπολογίζεται στα 20-25 γραμμάρια . Είναι
πολύ διαδεδομένο στην Βόρεια Ελλάδα (Ήπειρο - Μακεδονία - Θράκη). Εμφανίζεται
σε υψόμετρο μέχρι 2000
μέτρα το δε μέγεθός του αυξάνεται όσο αυξάνεται και το
υψόμετρο (σχέση βάρους σώματος και ολικού 60-65 %) ενδεικνυόμενο για
ανοικτή εκτροφή.[4] Το
χρώμα της σάρκας του είναι άσπρο - κιτρινωπό και έχει πολυάριθμα φυμάτια.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά ενδημικά είδη
όπως τα Metafruticicola andria (ενδημικό Β-ΒΔ Κυκλάδων) και Vitrea clessini
(ενδημικό Αιγαίου) αλλά και το 50% των χερσαίων σαλιγκαριών της Βόρειας Κρήτης.
Κάθε σαλιγκάρι ψάχνει για μαλακό έδαφος για
να σκάψει και να αφήσει τα αβγά του. Τα εναποθέτει σε μικρούς λάκκους 2,5-4 εκ. Κάθε σαλιγκάρι γεννά
περίπου 85 αβγά και τα μικρά σαλιγκαράκια γεννιούνται μετά από 2-4 εβδομάδες.
Συνήθως τα σαλιγκάρια γεννούν όταν έχει υγρασία και η πιο γόνιμη περίοδος τους
είναι από Φεβρουάριο έως Οκτώβριο. Για την καλλιέργεια σαλιγκαριών διατίθενται
πληροφορίες στο διαδίκτυο όπως είναι η κλαδική μελέτη Εκτροφή
Σαλιγκαριών, τηςΤράπεζας Πειραιώς του 2012.
Ιδιαίτερα
στοιχεία και γνωρίσματα
Το σώμα των σαλιγκαριών παράγει μια
ιδιαίτερη παχύρρευστη σίελο, χάρις στην οποία μπορούν να έρπουν κατά μήκος μιας
λεπίδας ξυραφιού χωρίς να κοπούν.
Τα σαλιγκάρια επιβιώνουν σε ασβεστώδη και
όχι αργιλώδη εδάφη· η παρουσία ασβεστίου είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του
κελύφους τους.
Τα
σαλιγκάρια ζουν ως και 15 χρόνια.
Τα σαλιγκάρια είναι ερμαφρόδιτα. Αυτό
σημαίνει ότι κάθε σαλιγκάρι διαθέτει τόσο αρσενικά όσο και θηλυκά όργανα
αναπαραγωγής. Για να γονιμοποιηθεί πρέπει να ζευγαρώσει με άλλο σαλιγκάρι και
να φέρουν σε επαφή τα αντίθετα γεννητικά τους όργανα.
Τα
σαλιγκάρια κινούνται σε περίεργες τροχιές, συνήθως κυκλικές.
Τα σαλιγκάρια συνήθως βασίζονται στην
αίσθηση της αφής και της οσμής χρησιμοποιώντας τις δύο μικρότερες κεραίες για
την εύρεση φαγητού, καθώς έχουν πολύ ασθενή όραση.
Τα σαλιγκάρια λόγω της παχύρρευστης σιέλου
που παράγουν, έχουν εξαιρετική ικανότητα πρόσφυσης σε επιφάνειες και μπορούν και
κινούνται, έρποντα, ακόμα και καθώς κρέμονται προς τα κάτω.
Τα σαλιγκάρια ξηράς εξελίχθηκαν από τα
θαλάσσια σαλιγκάρια 600 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Παραπομπές
Άλμα
πάνω↑ Αλεξάνδρα Στάϊκου, Μελέτη του βιολογικού κύκλου των εδώδιμων
σαλιγκαριών της Ελλάδας (1980-83)
Άλμα
πάνω↑ Merrian-Webster Collega Dictionary, 2004 11η έκδοση
Άλμα
πάνω↑ Πλίνιος ο πρεσβύτερος, Φυσική Ιστορία
(Naturalis Historia)
Άλμα
πάνω↑ Αλεξάνδρα Στάικου, Μελέτη ανοικτού εκτροφείου των εδώδιμων
σαλιγκαριών 1982-85
Βιβλιογραφία
Jeffery, P. Suprageneric classification of
class Gastropoda (2001), Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (The Natural History Museum),
Λονδίνο.
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος,Λαρούς Μπριτάνικα,
Τόμος 53, σελίδα 83
Το κείμενο
είναι Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
*** *** *** *** ***
Σαλιγκάρια
γιαχνί
Αυτό το φαγητό, μας αρέσει πάρα πολύ και το
μαγειρεύω πολύ συχνά. Δεν είναι δύσκολο. Απλά, τα σαλιγκάρια έχουν μεγάλη
διαδικασία μέχρι να είναι έτοιμα για μαγείρεμα. Μόλις λοιπόν βρέξει ή
ψιχαλίσει, βγαίνουμε στους αγρούς για να μαζέψουμε όσα πιο πολλά μπορούμε,
γιατί βάζουμε και στην κατάψυξη. Την ώρα της συγκομιδής προσέχουμε τα
σαλιγκάρια μας να είναι μεγάλα, πιέζοντας το κέλυφος στην είσοδό του. Αν είναι
σκληρό είναι εντάξει, αν σπάει, τα αφήνουμε ξανά στο χώμα να μεγαλώσουν. Τα
είδη που βρίσκουμε εμείς είναι τα παρακάτω:
Όταν περάσουν οι τέσσερις μέρες και έχουν καθαρίσει, αρχίζουμε το μαγείρεμα. Πρώτα από όλα τα πλένουμε πάρα πάρα πολύ καλά και ελέγχουμε αν είναι ζωντανά. Εμείς τα αφήνουμε μέσα σε μια βαθιά λεκάνη και περιμένουμε να περπατήσουν. Αυτά που περπατούν τα χωρίζουμε αμέσως σε ένα άλλο σκεύος. Συγχρόνως σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε μπόλικο νερό. Μόλις βράσει, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια.
Το
αποτέλεσμα είναι αυτό:
Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο
κουραστική αλλά, μας αποζημιώνει το αποτέλεσμα.
Ρίχνω και την ντομάτα, φρέσκια ή
συσκευασία. Εγώ έβαλα 3 φρέσκες ντομάτες. Λόγω του καλού κλίματος και της
ζέστης που έχουμε, οι ντομάτες μας είναι νόστιμες ακόμα και το χειμώνα.
Προσθέτω και 2 κούπες νερό, ρίχνω αλάτι, πιπέρι και 2 καυτερές πιπεριές. Κλείνω
το καπάκι και τα αφήνω να μαγειρευτούν. Στη συνέχεια.... αρχίζουν οι βούτες!!!
Πηγή συνταγής:
delicieuses.
Φωτογραφίες
ΡΟΔΟΣυλλέκτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου