Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Συλλογικό έργο: «Όμηρος – Είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες» κριτική της Ελένης Χωρεάνθη

Ο Όμηρος είναι σταθερή, διαχρονική πραγματικότητα. Είναι θεμελιώδης αρχή και πηγή όχι μόνο πληροφοριών πολεμικής ιστορίας: οργάνωση στρατού, πολεμικών μέσων, τρόπων διεξαγωγής πολέμων, όπως περιγράφονται στον Τρωικό Πόλεμο (Ιλιάδα), αλλά και πηγή πληροφοριών για την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες, τον πολιτισμό Ελλήνων και Τρώων. Ωστόσο, ο τυφλός ποιητής των ομηρικών επών δίνει πληροφορίες για τη ζωή και τον πολιτισμό και αλλόγλωσσων «ανθρώπων», άλλων λαών που γνώρισε ο «πολύτροπος» ήρωας της Οδύσσειας, ο Οδυσσέας, ο πιο πανούργος και αντιφατικός ομηρικός ήρωας, στις δεκάχρονες θαλασσινές περιπέτειές του, αυτός:...που σε τόπους πλανήθηκε πολλούς, αφού κυρίεψε την ιερή πόλη της Τροίας·και πολλών ανθρώπων είδε πολιτείες και γνώρισε τη σκέψη... (μτφρ. Κ. Χωρεάνθη)
Ο Όμηρος είναι ο θεμέλιος λίθος της πολιτικής, πνευματικής και πολιτισμικής κληρονομιάς του Δυτικού καλούμενου κόσμου. Ό,τι γράφεται γύρω από τον Όμηρο έχει μεγάλη σημασία, αποτελεί προσφορά, συμβολή στην προαγωγή και κατανόηση των ομηρικών επών και προκαλεί παγκοσμίως το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Υπό αυτό το πρίσμα, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και Οι είκοσι μία εισαγωγικές μελέτες που περιέχονται στον πολυτελή τόμο με τον εύγλωττο τίτλο Όμηρος και κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος σε πολύ καλή μετάφραση των Βασίλη Τσιάλα και Ναταλίας Κ. Τζένου. Είναι ένα σύγχρονο εισαγωγικό σύγγραμμα σχετικά με τις ομηρικές σπουδές, το οποίο παρουσιάζει με βαθιά γνώση και συστηματικότητα τα θεμελιώδη θέματα της ομηρικής έρευνας, όπως είναι οι συνθήκες δημιουργίας τους, οι λογοτεχνικές αρετές, οι ιδιομορφίες και τα ιδανικά των ομηρικών επών και, παράλληλα, δίνει πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση και λειτουργικότητα των ομηρικών επών παγκοσμίως και διαχρονικά.
Για το εξαιρετικά ενδιαφέρον και χρήσιμο συλλογικό πόνημα εργάστηκαν είκοσι ένας, με τον επιμελητή Robert Fowler, είκοσι δύο διαπρεπείς ξένοι επιστήμονες, και η Φλώρα Π. Μανακίδου, συγγραφέας του Επιμέτρου και επιμελήτρια της ελληνικής έκδοσης. Ο τόμος συμπληρώνεται με χρονολογικό πίνακα, ελληνόγλωσσες βιβλιογραφικές αναφορές (5 σελ.), ξενόγλωσσες βιβλιογραφικές αναφορές (42 σελ.), ευρετήριο αποσπασμάτων και γενικό ευρετήριο.
Πρόκειται για βιβλίο που ενδιαφέρει, κυρίως, φοιτητές κλασικών σπουδών, ομηριστές, επιστήμονες ανθρωπιστικών και πολιτιστικών σπουδών, αλλά και κάθε Έλληνα που έχει την περιέργεια να μάθει καθετί για τη ζωή, τους αγώνες και τον πολιτισμό των προγόνων μας – και όχι μόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου