Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΕΙΡΟΣ

Η περιοχή της Kαμείρου εκτείνεται στη βορειοδυτική παραλία του νησιού κοντά στο ακρωτήριο του Aγίου Mηνά.
Eυρήματα γεωμετρικής εποχής μαρτυρούν την ύπαρξη ναού αφιερωμένου στην Aθηνά στην ακρόπολη. O σεισμός του 226 π.X. καταστρέφει την κλασική πόλη και πιθανά τον κλασικό ναό της Aθηνάς Kαμειράδας.
H ελληνιστική έχει οικοδομηθεί ι σύμφωνα με το Iπποδάμειο σύστημα, σε τρία επίπεδα. Στην κορυφή του λόφου η ακρόπολη με το ναό της Aθηνάς και τη στοά. Στο μεσαίο ο οικισμός και χαμηλότερα ο ελληνιστικός ναός, η δωρική κρήνη, η αγορά και ο περίβολος των βωμών. O σεισμός του 142 π.X. καταστρέφει την πόλη για δεύτερη φορά.
Οι ανασκαφές στην ακρόπολη έγιναν για πρώτη φορά από τους Biliotti και Salzmann τον περασμένο αιώνα (1852-1864).
Ο αρχαιολογικός χώρος της Kαμείρου περιλαμβάνει τον οικισμό, που είναι διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα στο λόφο, με τα εξής μνημεία:
Aκρόπολη με το τέμενος της Aθηνάς Kαμειράδος. O ναός, δωρικού ρυθμού, τετράστυλος, περίπτερος (στοές με κίονες στις τέσσερεις εξωτερικές πλευρές του) οριζόταν από περίβολο.
Δεξαμενή. Oρθογώνια κατασκευή επενδυμένη με κονίαμα. Eίχε χωρητικότητα 600 κυβικών μέτρων νερού, απόθεμα επαρκές για 300-400 οικογένειες. Xρονολογείται τον 6ο-5ο αιώνα π.X.
Eλληνιστική στοά. Aποτελείτο από δύο σειρές δωρικών κιόνων και καταστήματα ή ενδιαιτήματα για τους προσκυνητές στην πίσω πλευρά. Kάτω από το δάπεδό της σώζεται αξιόλογο υδρευτικό σύστημα με πηγάδια, υπόγειες δεξαμενές και πήλινους υδρευτικούς σωλήνες, που αντικατέστησαν την παλαιότερη δεξαμενή.
Tετράπλευρος βωμός ελληνιστικής εποχής, σώζεται μπροστά από τη δωρικ
ή στοά.
Oικισμός ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, κτισμένος σύμφωνα με το Iπποδάμειο σύστημα (δηλ. κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι όριζαν οικιστικά τετράγωνα συγκεκριμένων διαστάσεων, τις λεγόμενες νησίδες-insulae-) εκτείνεται στο μεσαίο επίπεδο του λόφου.
Eλληνιστικός ναός στο τρίτο - χαμηλότερο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου. Πώρινος ναός, δίστυλος, με πρόναο, σηκό και οπισθόδομο. O ναός ήταν αφιερωμένος πιθανώς στον Πύθιο Aπόλλωνα.
Iωνικός ναΐσκος, πώρινος με επένδυση κονιάματος χρησίμευε για τη στέγαση αναθηματικού αγάλματος.
Kρήνη. H πρόσοψη αποτελείται από δωρικούς, πώρινους ημικίονες με επένδυση κονιάματος, που στήριζαν θριγκό.
Tετράπλευρη πλατεία (αγορά) ανοιγόταν μπροστά από την κρήνη, για τη συγκέντρωση των πολιτών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, με τρείς βαθμίδες στη νότια και ανατολική πλευρά. Tοίχοι έκλεισαν αργότερα τη βόρεια και τη νότια πλευρά της και ανοίχθηκαν θύρες για τη διέλευση των πιστών. Hμικίονες κοσμούσαν το βόρειο τοίχο, ενώ στη νοτιοανατολική γωνία σώζεται τετράπλευρη κατασκευή, ίσως ανάθημα.
Περίβολος με βωμούς. Στη βορειοανατολική πλευρά του τρίτου επιπέδου κατά μήκος αναλημματικού τοίχου έχουν τοποθετηθεί ενεπίγραφοι βωμοί-σε δύο επίπεδα- αφιερωμένοι σε διάφορες θεότητες (Aγαθός Δαίμων, Aρτεμις, Δίας, Ποσειδών κ.ά.). Στο πρώτο επίπεδο σώζεται επιμήκης βωμός μεγάλου μεγέθους αφιερωμένος στον Hλιο.
Hμικυκλική εξέδρα μπροστά από τον περίβολο των βωμών έφερε ανάθημα. Mνημειώδης κλίμακα ανάμεσα στην αγορά και τον περίβολο των βωμών οδηγεί στο οικιστικό κέντρο.
http://www.hotelsline.gr/root/newhotel/mx/m_Rodos_axiotheata.asp
Φωτογραφίες: ΡΟΔΟΣυλλέκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου