ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ, ΡΟΔΟΣ: Η εντυπωσιακή Πόλη της Ρόδου είναι η πρωτεύουσα, όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρης της Δωδεκάνησου. Η Πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα: τη Παλαιά Πόλη (ή Μεσαιωνική Πόλη) και τη Νεώτερη Πόλη.
Η Παλαιά Πόλη περικλείεται από οχυρά τείχη και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και πιο καλοδιατηρημένους μεσαιωνικούς οικισμούς της Ευρώπης.
Είναι δε γεμάτη από κτίρια που μαρτυρούν το λαμπρό παρελθόν και την μακρά ιστορία του νησιού: τα οικοδομήματα χρονολογούνται από τους Αρχαίους Χρόνους, τη Βυζαντινή Περίοδο, τον Μεσαίωνα και τη Τουρκοκρατία. Το υπέροχο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Το Καστέλο), το κτίριο του Κολλακίου, το πρώτο Ιπποτικό Νοσοκομείο, τα ωραία πανδοχεία των Ιπποτών, οι γοτθικές εκκλησίες, τα βοτσαλόστρωτα καλντερίμια, καθώς και πάρα πολλές καμάρες, μια πληθώρα τζαμιών και βυζαντινών εκκλησιών, παραδοσιακά σπίτια, επαύλεις με ενετικές και αραβικές επιρροές συνθέτουν τη μοναδική φυσιογνωμία της Παλαιάς Πόλης, που δεν αφήνει κανέναν επισκέπτη ασυγκίνητο.
Μέσα σε όλα αυτά τα εντυπωσιακά κτίσματα ξεπροβάλουν φοινικόδεντρα και έξοχες κρήνες, προσδίδοντας ακόμη περισσότερη γοητεία σε αυτόν τον ήδη τόσο μαγευτικό οικισμό. Η Νεώτερη Πόλη της Ρόδου χτίστηκε από τους κατοίκους της Παλαιάς Πόλης μετά την πολιορκία του Σουλεϊμάν (1522).
Τα περισσότερα κτίρια ανάγονται στην Ιταλοκρατία· ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα λόγω των εμφανών βενετσιάνικων και νεογοτθικών στοιχείων τους.
Τα οικοδομήματα αυτά δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την οποία θα βιώσετε στο έπακρο φθάνοντας στη περιοχή του λιμανιού.
Όλα έχουν κατασκευαστεί βάσει προσεγμένου σχεδίου, οι δρόμοι είναι πλατιοί και υπάρχουν πολλά πάρκα και πλατείες. Στη Νεώτερη Πόλη είναι συγκεντρωμένες όλες οι τουριστικές, εμπορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.Τα Α' κατηγορίας ξενοδοχεία έχουν κατασκευαστεί υπακούοντας στις προσταγές της μοντέρνας αισθητικής και δένουν με τα ογκώδη κτίρια ιταλικού ρυθμού.
Από όλα τα οικοδομήματα ξεχωρίζουν η Νέα Αγορά στο Λιμάνι της Πόλης της Ρόδου, γεμάτη εστιατόρια και καφέ και διακοσμημένη με χρυσά στοιχεία και τρούλους, και το εντυπωσιακό Παλάτι του Διοικητή, που συνδυάζει επιτυχώς Βυζαντινά, μεσαιωνικά και Ισπανικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.
Το περίφημο Καζίνο της Ρόδου, το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Παραδοσιακών Χορών μας υπενθυμίζουν ότι η Ρόδος δεν είναι μόνο ένα κοσμοπολίτικο νησί, αλλά ότι είναι συγχρόνως μια πρωτεύουσα των τεχνών.
Στη Πόλη της Ρόδο θα βρείτε ξενοδοχεία και δωμάτια για όλα τα βαλάντια, αμέτρητα μπαράκια, καφέ, club s, ταβέρνες, εστιατόρια, σινεμά, κ.τ.λ. Επίσης η πόλη φημίζεται για τα μαγαζιά και τις σικ μπουτίκ, που πουλάνε τα διάσημα αρώματα, τα ποτά και τις ονομαστές ομπρέλες της Ρόδου.
ΑΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ: Ένα χωριό μαγευτικό στις υπώρειες του θείου όρους Ατταβύρου, με πληθυσμό 576 ατόμων σύμφωνα με την απογραφή του 1991. Πήρε το όνομα του από τον Άγιο του χωριού και απέχει από τη Ρόδο 66χλμ.
1. Άγιος Ισίδωρος. Βρίσκετε νοτιοανατολικά του Ατταβύρου. Στην περιοχή έχουν βρεθεί σπήλαια των οποίων τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η περιοχή κατοικούντο από την νεολιθική εποχή. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν κοιτάσματα μαρμάρων. Ο Άγιος Ισίδωρος είναι κτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του ψηλότερου βουνού του νησιού, τον Αττάβυρο, σε υψόμετρο 532 μέτρων. Το χωριό κατάφερε να παραμείνει πιστό στην παράδοση, διατηρώντας ήθη και έθιμα που δύσκολα συναντά κανείς αλλού, όπως το έθιμο της Βούρνας, του Δικαστηρίου, του Μαναλιού. Οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι, ασχολούνται με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και με τη μελισσοκομία. Προϊόντα που παράγονται και μπορεί να γευθεί κάθε επισκέπτης είναι το κρασί, η σούμα, το μέλι, το κατσικίσιο κρέας και το ελαιόλαδο. Από το χωριό ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Ατταβύρου από όπου μπορεί κανείς να δει όλο το νησί.
Σύμφωνα με την Απογραφή του 1981, το χωριό Άγιος Ισίδωρος είναι το 17ο στη σειρά, με βάση τον πληθυσμό του, από τα 42 χωριά του νησιού μας. Απέχει από τη Ρόδο 66 χιλιόμετρα και είναι ένα χωριό φωλιασμένο μέσα στη φύση, στους νότιους πρόποδες του θεϊκού όρους Αττάβυρου, για το οποίο οι χωρικοί υπερηφανεύονται και σεμνύνονται, όταν μιλούν στους επισκέπτες του χωριού μας. Το χωριό πήρε ίο όνομα του από τον Άγιο του χωριού. Απέχει από τη Ρόδο 66 χιλιόμετρα και έχει πληθυσμό 576 κατοίκους.
Δυτικά από το χωριό είναι η τοποθεσία Αγρός, ίσως κάποιο μεγάλο κτήμα στα Βυζαντινά χρόνια, πιο πέρα οι Καμυντήρες και τα ερείπια μιας καταπληκτικής βυζαντινής εκκλησίας, μεγάλης και εντυπωσιακής, της Εφταβήματης.
Σχετικά με το χωριό και τους γλωσσικούς ιδιωματισμούς του, γράφει ο σοφός Πανεπιστημιακός Δάσκαλος Αγαπητός Τσοπανάκης:
«Ο Αησσίερος (και το αρσενικό ο Άγιος Ισίδωρος) βρίσκεται στα ανατολικά και είναι ένα φτωχό χωριό της Ρόδου, άγονο και χωρίς νερό, χωρίς καλλιεργήσιμη γη της προκοπής, με περιορισμένη κτηνοτροφία, (κατσίκες) που την εξόντωσαν κυριολεκτικά οι περιοριστικοί νόμοι των Ιταλών (1912-1945).
Οι κάτοικοι ζουν εδώ, γιατί βρέθηκαν εδώ, είναι οι πιο φτωχοί από όλους τους κατοίκους του νησιού και οι πιο μικρόσωμοι.
"Έχουν και κάποια περίεργη ανθρωπολογική διαμόρφωση του κεφαλιού, με μήλα των παρειών κάπως έντονα, μάτι μικρό. Ίσως διασώζουν παλαιότερα ανθρωπολογικά υπολείμματα (Κάρες;) ενώ αντίθετα οι Μπωνιάτες και οι Καστελλενοί είναι πιο ψηλοί, ξανθοί ή μελαχρινοί, ανακάτωμα ίσως από αυτόχθονες και Δωριείς.
Τα γλωσσικά ιδιώματα αυτών των χωριών μαζί με αυτά των νοτιοδυτικότερων (Σιαννών, Μονολίθου, Απολακκιάς και Κατταβιάς) αποτελούν μια ιδιωματική συστάδα μέσα στη νότια ιδιωματική ζώνη της Ρόδου...»
Ο Χριστόδουλος Παπαχριστοδούλου στο Τοπωνυμικό της Ρόδου, γράφει για το ωραίο χωριό:
«Αϊς Σίερος ή, ο,: όνομα χωριού από την εκκλησία Άγιος Ισίδωρος: Αίς Σίδερος, παρετυμολογία από τη λέξη σίδερο και ο κάτοικος Σιερίτης. Αίς Σίερος λέγεται και μια τοποθεσία στο χωριό με ερείπια εξωκκλησίου, όπου θα λατρευόταν ο Άγιος Ισίδωρος κι έπειτα χτίστηκε στη θέση του σημερινού χωριού, όπου μεταφέρθηκε η λατρεία και το όνομα. Ο Αίς Σίερος υπάρχει και στη Διμυλιά και οι Αϊσίεριοι στην Κρητηνία...»
Στα 1854, ένας ξένος περιηγητής γράφει για τον Άγιο Ισίδωρο:
ΆΓΙΟΣ ΙΣΙΔΩΡΟΣ, από τα Σιάννα στον Άγιο Ισίδωρο, μετράμε μία ολόκληρη ώρα πορείας προς την κατεύθυνση ΒΑ. Ο δρόμος είναι πολύ ανώμαλος. Διαβαίνουμε αποψιλωμένα βουνά, που πριν από λίγα χρόνια τα κάλυπταν θαυμάσια δάση!
Τα ίχνη ενός αρχαίου χωριού και ένα λατομείο μαρμάρου, άλλοτε υπό εκμετάλλευση, είναι τα μόνα πράγματα που συναντά κανείς προτού φτάσει στον Άγιο Ισίδωρο.
Το χωριό αυτό, που οι φιλόξενοι κάτοικοι το προφέρουν δια συναιρέσεως και ενώνοντας τις δυο λέξεις: Αίσίωρος, έχει ελληνικό πληθυσμό εξήντα οικογενειών. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον πολιούχο άγιο, του οποίου φέρει το όνομα. Προς βορράν του Αγίου Ισιδώρου, το βλέμμα προσηλώνεται στον όγκο της νότιας ράχης του όρους Ατάβυρος. Προχωρώντας κατά μήκος των ανατολικών πλευρών του όρους αυτού, έξι χιλιόμετρα προς βορράν του Αγίου Ισιδώρου, παρατηρεί κανείς πάνω σε λόφο, ένα κράσπεδο τείχους αρχαίου συνιστάμενο από μερικές στρωσιές μεγάλων πολυγωνικών ογκολίθων που είναι πιθανώς το κατάλοιπο ενός περιτοιχισμένου οχυρού.
Το μονοπάτι που ακολουθούμε μέχρι τον Αρταμίτη, διασχίζει ένα από τα παλιότερα και ωραιότερα δάση της Ρόδου, αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πιο λεηλατημένα. Κατά τα τελευταία χρόνια, το τσεκούρι του ξυλοκόπου και προ πάντων η φωτιά, έχουν προκαλέσει φρικτές καταστροφές, από όλες τις πλευρές. Άλλοι κορμοί δέντρων, απογυμνωμένοι από τα φύλλα τους και τους φλοιούς τους, που κατέφαγε η φωτιά, είναι ακόμη όρθιοι με πελώριους άσαρκους και μαυρισμένους σκελετούς...»
ΑΠΟΛΑΚΚΙΑ: Η Απολακκιά βρίσκεται στην ενδοχώρα, στη διαδρομή από Γεννάδι προς Βάτι. Στην πλατεία του χωριού μπορεί κανείς να δει το παλιό Ιταλικό κτίριο, κλασσικό δείγμα ιταλικής αρχιτεκτονικής από τα ωραιότερα της περιοχής.
Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για Δημοτικό Σχολείο και σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο.
Σημαντικό μνημείο της Βυζαντινής εποχής είναι το εκκλησάκι «Άγιος Γεώργιος ο Βάρδας» κτισμένο το 1290 μ.Χ. που βρίσκεται στο δρόμο προς το Φράγμα Απολακκιάς.
Στο δρόμο προς Μονόλιθο, στη θέση Κάλαμος βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, μεταβυζαντινός ναός κτισμένος πάνω σε παλαιότερο βυζαντινό. Στη θέση αυτή η θέα προς την παραλία των Φούρνων είναι υπέροχη.Επίσης στην περιοχή «Ζωναρά» υπάρχουν ερείπια του Παλαιοχριστιανικού Ναού της Αγίας Αναστασίας ( διαδρομή προς Κατταβιά)
ΑΠΟΛΛΩΝΑ: Παραδοσιακό χωριό κτισμένο στους νότιους πρόποδες του Προφήτη Ηλία.
Αξίζει να το επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τις φυσικές ομορφιές του και το λαογραφικό του μουσείο. Εκεί θα δείτε μια συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, παραδοσιακά οικιακά σκεύη και εργαλεία που παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των κατοίκων.
ΑΡΝΙΘΑ: Η Αρνίθα είναι ένα γραφικό μικρό χωριό κρυμμένο ανάμεσα στους λόφους, αριστερά στην διαδρομή από Γεννάδι προς Απολακκιά. Κρατάει τα χαρακτηριστικά του μικρού Δωδεκανησιακού χωριού με τα μικρά άσπρα σπίτια και είναι χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός.
Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η Κάτω Βρύση, δροσερό καλωσόρισμα για τον επισκέπτη. Στο τέλος του χωριού και ανεβαίνοντας προς το βουνό βρίσκεται το εκκλησάκι του «Αγίου Νίκωνος» (ΙΓ΄αι). Από εκεί ο επισκέπτης θα αντικρύσει την πανοραμική θέα της θάλασσας αλλά και του υπόλοιπου ορεινού όγκου προς Μεσαναγρό και Μονή Σκιαδενής.
Ενδιαφέρουσα διαδρομή για πεζοπορία είναι αυτή προς Απολακκιά, μέσα από τα βουνά προς την Μονή των Αγίων Θεοδώρων, (Κ΄αι) στη θέση Κατακαλός.
ΑΡΧΙΠΟΛΗ: Με τα 33 χιλιόμετρα της από την πόλη μας, με το αρχαίο όνομα του Οικιστή της και το καταπράσινο περιβάλλον, η μικρή Αρχίπολης είναι πόλος έλξης χιλιάδων περιηγητών, Ελλήνων και ξένων που μένουν άκρως ευχαριστημένοι από την φιλοξενία, την καθαρότητα και την ομορφιά του χωριού:672 άτομα
1.Η Αρχίπολη. Βρίσκετε στο εσωτερικό του νησιού. Και υπάγεται στον Δήμο Αφάντου. Καλυθιές. Βρίσκετε στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Στην περιοχή υπήρχαν λατομία μαρμάρου. Στις Καλυθιές υπάγετε διοικητικά και το Φαλιράκι. Το δεύτερο σε κίνηση τουριστικό θέρετρο μετά την Λίνδο. Με τεράστια αγορά και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Λόγο της φήμης του για την νυκτερινή ζωή, το Φαλιράκι το προτιμούν κυρίως νέοι. Την προσοχή του επισκέπτη προσελκύει ο ναός του Αγίου Νεκταρίου και η πηγή στη ενός πελώριου γεροπλατάνου. Αξιόλογη είναι επίσης και η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου με το ωραίο καμπαναριό ηλικίας 200 χρονών.
ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΣ: Ο Αρχάγγελος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Ρόδου και η έδρα του ομώνυμου δήμου. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού σε απόσταση 28χλμ. από την πόλη.
Κτίστηκε τα μεσαιωνικά χρόνια σε μακρινή απόσταση από την παραλιακή θέση, για να προστατεύει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές. Χαρακτηριστικό των κατοίκων είναι η προσήλωσή τους στις παραδόσεις. Ακόμη και σήμερα που η περιοχή έχει αναπτυχθεί τουριστικά και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου, οι κάτοικοι διατηρούν ζωντανά τα ήθη και έθιμα των προγόνων τους, χωρίς να επηρεάζονται από το μοντέρνο τρόπο ζωής. Κατά την περιήγησή σας στον Αρχάγγελο θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού, να επισκεφθείτε το ενετικό κάστρο, την εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ και φυσικά να διασκεδάσετε.
Στις ταβέρνες τις περιοχής θα γευθείτε την παραδοσιακή κουζίνα και οι επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση καλύπτουν όλα τα γούστα.
Αγοράστε χειροποίητα υφαντά και χαλιά που έχουν μακραίωνη παράδοση στον Αρχάγγελο καθώς και χειροποίητα κεραμικά.
ΑΣΚΛΗΠΕΙΟΣ: Χωριό της νότιας Ρόδου το οποίο - αν και τουριστικά δεν είναι ανεπτυγμένο - αξίζει να το επισκεφθείτε για να γνωρίσετε το άλλο πρόσωπο της Ρόδου. Αυτό που προσδιορίζεται από τους απλούς φιλόξενους ανθρώπους που χαίρονται να μιλούν για τον τόπο τους, χωρίς να αποβλέπουν σε προσωπικό όφελος, αλλά το κάνουν από αγάπη για το όμορφο νησί που τους γέννησε. Αυτοί είναι οι κάτοικοι του Ασκπληπειού. Του παραδοσιακού χωριού με τα λευκά σπίτια και την υπέροχη θέα στο πέλαγος.
Στο χωριό λειτουργεί εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, ενώ αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
1.Ασκληπειός. Το χωριό Ασκληπειός ή Ασκληπειίο, φωλιάζει στα ορεινά, χτισμένο γύρω από το κάστρο του Ασκπληπειού, μνημείο που σηματοδοτεί το πέρασμα των Ιπποτών. Γύρω - γύρω σε επικλινές ανάγλυφο τα μικρά άσπρα σπιτάκια τυπικά δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, δημιουργούν ένα άσπρο σύνολο.
Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η υπέροχη εκκλησία της κοιμήσεως της Θεοτόκου χτισμένη το 1060 μ.Χ και δίπλα το παλαιό Ελαιοτριβείο, σήμερα Λαογραφικό Μουσείο.
Στον ίδιο χώρο, το κτίριο του παλιού σχολείου, αναπαλαιωμένο, στεγάζει τον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Νότιας Ρόδου.
Η ονομασία Ασκληπειός , δείχνει την συνέχεια από την αρχαιότητα, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής και εικάζεται ως χώρος που υπήρχε ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό.
Από τον Ασκληπειό μπορεί κανείς δει πανοραμικά την θάλασσα, αλλά και τα βουνά προς τα δυτικά. Η θέα προς όλες τις κατευθύνεις είναι υπέροχη ,ειδικότερα το ηλιοβασίλεμα κλέβει την παράσταση, καθώς τυλίγει με ποικίλους φωτισμούς το χωριό και τον γύρω ορίζοντα.
Το κάστρο του Ασκπληπειού , Ιπποτικό Φρούριο του 13ου αιώνα αξίζει την προσοχή του επισκέπτη.
ΒΑΤΙ: Το Βάτι είναι ένα μικρό γραφικό χωριό αναπτυγμένο στο δρόμο από Γεννάδι προς
Απολακκιά. Τα καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια αγκαλιάζουν την μικρή πλατεία με τα καφενεία που προσφέρουν στον επισκέπτη ζεστασιά και φιλοξενία.
ΑΦΑΝΤΟΥ: Η κωμόπολη της Αφάντου αποτελεί το διοικητικό κέντρο το ομώνυμου δήμου. Βρίσκεται σε απόσταση 2χλμ νότια της πόλης. Ο οικισμός είναι κτισμένος κατά την τυπική νησιώτικη αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοι παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις και διακρίνονται για τη φιλοξενία τους. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι κατάφυτες εκτάσεις της ενδοχώρας και οι εκτεταμένες παραλίες της που προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες.
Η παραλία Αφάντου με μικρά βότσαλα και πεντακάθαρα νερά, είναι ιδιαίτερα οργανωμένη και διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για όλα τα θαλάσσια σπορ. Θεωρείται μια από τις δημοφιλέστερες και πολυσύχναστες πλαζ του νησιού. Κοντά στην παραλία βρίσκεται και το σύγχρονο γήπεδο γκολφ.
ΓΕΝΝΑΔΙ: Άλλο ένα χωριό της νότιας Ρόδου με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι κάτοικοι πιστοί στον παραδοσιακό τρόπο ζωής, απολαμβάνουν την γαλήνη που τους προσφέρει ο τόπος τους, μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Οι φυσικές ομορφιές της περιοχής του Γενναδίου μαγεύουν τον επισκέπτη.
Η απέραντη αμμουδιά με τα καταγάλανα νερά προσφέρει ώρες γαλήνης και απόλυτης ηρεμίας. Ενώ οι περιπατητικές διαδρομές στο δάσος αποκαλύπτουν τα μαγευτικά τοπία της φύσης.
1.Γεννάδι Έδρα του Δήμου Νότιας Ρόδου
Το Γεννάδι χτισμένο κοντά στη θάλασσα, είναι ένα χωριό έκπληξη, καθώς η πρώτη ματιά δείχνει ένα τουριστικό μέρος, που όμως στο βάθος του έχει φυλάξει την παλιά του δόξα με τα καλοδιατηρημένα σπίτια στα στενά δρομάκια. Χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής των σπιτιών είναι οι ψηλοί εξωτερικοί μαντρότοιχοι που κρύβουν πανέμορφες εσωτερικές αυλές, που όπως φαίνεται χρησίμευσαν κατά το παρελθόν για την προστασία των κατοίκων από πειρατικές επιδρομές.
Μεγάλο στολίδι για το Γεννάδι είναι οι ατελείωτες παραλίες εξαιρετικής ομορφιάς που δίνουν στον επισκέπτη την δυνατότητα να χαρεί όλες τις ώρες την πεντακάθαρη θάλασσα.
Ξεχωριστή στιγμή είναι η ανατολή του ήλιου στην παραλία στο Γεννάδι.
Περπατώντας στο χωρίο ξεχωρίζουν το Κτήριο Αστυνομίας, Ιταλικό Κτίσμα με ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ρυθμό, το Ελαιοτριβείο και ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου (Καθολικό του χωριού ΙΘ΄ αι Δωδεκανησιακού τύπου)και η Εκκλησία της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας (ΙΒ΄ αι)κτισμένη πάνω στα ερείπια βασιλικής που ήταν παλαιότερα «ναός της Αναστάσεως» ( Νεκροταφείο)
ΔΑΜΑΤΡΙΑ: Ένα χωριό που μας θυμίζει την αρχαία θέαινα Δήμητρα, που έχει πληθυσμό 469 ελληνικών αγνών ψυχών και απέχει 20 χιλιόμετρα.
1. Η Δαματριά. Βρίσκετε στο εσωτερικό του νησιού και νοτιοδυτικά της πόλεως Ρόδου. Έχει έναν οικισμό. Τον Καλαμώνα.
Μια επίσκεψη σε ένα χωρίο της Ρόδου που άλλαξε αφέντες, αλλά όχι και καρδιά!
20 χιλιόμετρα από τη Ρόδο, ηλιιθυαμος 469. Βαπτίστηκε από το ναό της θεάς Δήμητρας που ελατρεύετο στην περιοχή. Άλλωστε υπήρχε και Δήμος Δαματριέων σία Κλασικά χρόνια, 5ος και 4ος αιώνας π.χ.
Οι αρχαίοι Έλληνες Δαματριείς ήταν θαυμαστές και λάτρεις πολλών θεών, όπως όλοι οι Έλληνες των Αρχαϊκών και των Κλασικών Χρόνων. Είχαν τάματα και θυμιάματα, ναούς και βωμούς, αγάλματα και επιτύμβια για το Δωδεκάθεο του Ολύμπου, αλλά και για μικρότερους θεούς, χθόνιους και επουράνιους. Οι θεοί όπως Δίας, Ερμής, Ήφαιστος, Απόλλων και Άρης, είχαν θέση στο Δήμο Δαματριέων και στην καρδιά τους. Αλλά και οι άξιες και ωραίες θεές Ήρα, Αθηνά, Αρτέμιδα, Περσεφόνη, Αφροδίτη και Δήμητρα, είχαν ναούς και τάματα, αφιερώματα και λιβάνια από τους δημότες του μικρού Δήμου Δαματριέων, που ανήκε στο Κράτος της Ιαλυσίας.
Όχι μόνο οι μεγάλοι θεοί αλλά και οι μικρότεροι: Διόνυσος, Πάνας, Ασκληπιός, Ήλιος, Άδης, Ορφέας και οι θεότητες, €σπα, Ερινύες, Μαινάδες, Μούσες, Χάριτες, Ώρες, Μοίρες, Σάτυροι, Σειληνοί και Χάρος, είχαν μέρος από τις προσφορές και τα αισθήματα των Δαματριέων.
Εκείνη όμως η θεά που έχει τα μεγαλύτερα τάματα και τις βαθύτερες προσευχές ήταν η θεά Δήμητρα που βάφτισε το χωριό και το Δήμο Δαματριέων με το άγιο όνομα της,
Στα 1916, εντοπίστηκε μέσα στην παλιά πόλη της Ρόδου, επιγραφή που αναφέρει λέξεις και φράσεις για τη Δήμητρα και τους Δαματριείς.
ΔΙΜΥΛΙΑ - ΕΛΕΟΥΣΑ: Στο μικρό χωριό Διμυλία, που ανήκει στο δήμο Κάμιρου συναντάμε μια από τις σημαντικότερες βυζαντινές εκκλησίες του νησιού. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Φουντουκλί που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Στο εσωτερικό του σώζονται υπέροχες τοιχογραφίες της ίδιας περιόδου.
1. ΔΙΜΥΛΙΑ Σημαίνει δύο Μύλους, έχει 481 κατοίκους και απέχει 34 χιλιόμετρα από τη Ρόδο
«Διμυλιά: Όνομα χωριού με τη σημασία του Διμυλί, δηλαδή τόπος δύο μύλων. Η τοποθεσία είχε άφθονα νερά και μύλους. Επομένως, θα υπήρχαν δύο μύλοι και από αυτούς έμεινε το όνομα. Το χωριό είναι γνωστό από το Διάταγμα του Μεγάλου Ορσίνι, στα 1474...».
Αυτά γράφει ο αείμνηστος Δάσκαλος του Γένους Χ. Παπαχριστοδούλου για το όνομα και τη ζωή του χωριού. Συνοικισμός της Διμυλιάς είναι και η ελεούσα που πήρε το όνομα της από την ομώνυμη μικρή εκκλησία. Ο οικισμός αυτός στα Ιταλικά χρόνια, 1912-1943, ονομάζονταν CAMPOCHIARO και οι Ιταλοί είχαν εγκαταστήσει εδώ Ιταλούς υλοτόμους. Σε ένα μεγάλο κτίριο του οικισμού εγκαταστάθηκε και το Σανατόριο της Ρόδου, όπου φιλοξενήθηκε προς θεραπεία του ο μεγάλος ήρωας της Σορωνής, Γεώργιος Κυρμιχάλης.
Στα χρόνια των Ιτπτοτών, 1309- 1522, εκδίδεται ένα Μεγάλο Διάταγμα του Μαγίστρου Ορσίνι, όπου αναφέρεται το χωριό Διμυλιά. Γράφει το Διάταγμα: «Στο φρούριο των Φανών να τρέξουν οι κάτοικοι των χωριών Διαοκόριον, Νεοχώριον και Διμυλιά, σε ώρα εχθρικής επιδρομής...».
Στα 1881, γράφουν άλλοι περιηγητές για το πανέμορφο χωριό Διμυλιά:
«Διμυλιά: απέχει από τας Φάνας δύο ώρας και αριθμεί 180 κατοίκους. Ωραίαι εξοχαί. Να επισκεφθή κανείς το Παρεκκλήσιον του Φουντοκλή και το Μοναστήριον της Κοσκινιστής, κατά την οδόν του χωριού Πλατάνια...».
Το χωριό μετά την Ενσωμάτωση στο Μητρικό Ελληνικό Κορμό, την 7η-Μαρτίου 1948, πορεύεται με ευημερία και δημοκρατία τον ωραίο ελληνικό δρόμο του. Στα 1961 είχε 408 κατοίκους, στα 1981, ήταν 28ο στον πληθυσμό με 422 κατοίκους και στην τελευταία απογραφή του 1991, μέτρησε 481 άτομα, από τα οποία 264 στη Διμυλιά και 217 στην ιστορική και καταπράσινη Ελεούσα.»
ΕΜΠΩΝΑΣ: Ο Έμπωνας είναι ένα εύφορο χωριό κτισμένο στους πρόποδες του υψηλότερου βουνού της Ρόδου, του Αττάβυρου. Απέχει 52χλμ. από την πόλη. Χαρακτηριστικό του είναι ότι διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και οι κάτοικοι διακρίνονται για τη ζωντάνια τους και τα γλέντια που διοργανώνουν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.
Ο Έμπωνας φημίζεται για την παραγωγή κρασιού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι παράγει το εκλεκτότερο κρασί της Ρόδου. Δοκιμάστε το!
1.Έμπωνας. Tο γραφικό αυτό χωριό είναι το ψηλότερο της Ρόδου, βρίσκεται Ν της πόλης της Ρόδου, σε υψόμετρο 450 μέτρων. Η τοποθεσία αυτή του χωριού το έχει αφήσει ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό και τελείως παρθένο. Οι κάτοικοι έχουν Κρητική καταγωγή από τη γενιά του Αλθαιμένη που ίδρυσε την Κάμιρο και το ιερό του Αταβύριου Διός. Μερικοί κάτοικοι φορούν ακόμα την παραδοσιακή φορεσιά και διατηρούν τα ήθη και έθιμα του τόπου από γενιά σε γενιά. Στον Έμπωνα θα βρείτε πολύ ωραία κεντητά. Τα περισσότερα σπίτια αποτελούν δείγμα εκπληκτικής Ροδιακής αρχιτεκτονικής και είναι σε καλή
κατάσταση. Υπάρχουν μερικά δωμάτια για ενοικίαση καθώς και παραδοσιακά καφενεία και ταβέρνες.
ΘΕΟΛΟΓΟΣ: Σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης βρίσκεται το
παραλιακό θέρετρο Θεολόγος ή Θόλος. Είναι η πιο ανεπτυγμένη τουριστικά κοινότητα του δήμου Πεταλούδων, καθώς στην περιοχή αυτή λειτουργούν αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.
Η παραλία του Θεολόγου διακρίνεται για τη άρτια οργάνωσή της και τις δυνατότητες για θαλάσσια σπορ που προσφέρει. Επισκεφθείτε τα ερείπια του αρχαίου οικισμού των Ιστανίων, καθώς και τις ιστορικές εκκλησίες της περιοχής.
ΙΑΛΥΣΟΣ: Βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη της Ρόδου, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Διατηρώντας το όνομα της αρχαίας πόλης-κράτους που άκμασε στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ., η Ιαλυσός μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την περιήγησή σας σε ολόκληρο το νησί.
Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα όμορφα νεοκλασικά σπίτια με τους φοίνικες στην κεντρική λεωφόρο.
Η περιοχή παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς κατοικείται από την προϊστορική εποχή.
Στο χωριό Tριάντα έχουν αποκαλυφθεί λείψανα μινωικού οικισμού, ενώ μυκηναϊκά νεκροταφεία έχουν εντοπιστεί στους γύρω λόφους.
Η αρχαία πόλη της Iαλυσού, μια από τις τρεις μεγάλες αρχαίες πόλεις του νησιού, εκτείνεται γύρω από το λόφο Φιλέρημο, όπου βρίσκεται και η ακρόπολη με μνημεία της αρχαίας, βυζαντινής και ιπποτικής περιόδου.
Αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του ναού της Aθηνάς Πολιάδος, με τα χαρακτηριστικά λαξεύματα στο βράχο στη δυτική πλευρά, τα οποία θεωρείται ότι χρησίμευαν ως αποθέτες αφιερωμάτων ή για λατρευτικούς σκοπούς. Η παραλία της Ιαλυσού διακρίνεται για τη φυσική ομορφιά της, την καθαρότητα, την κοσμική της κίνηση και την πληθώρα επιλογών που προσφέρει στους λουόμενους.
ΙΣΤΡΙΟΣ: Μετά την Προφύλια σε λίγα χιλιόμετρα συναντάμε το χωριό Ίστριος.
Η Ίστριος μικρό γραφικό χωριό δείχνει το φιλικό και φιλόξενο πρόσωπό του στον επισκέπτη και προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ξεκούραση.Περπατώντας προς το τέλος του χωριού συναντάμε το όμορφο και ξεχωριστό εκκλησάκι του Αγίου Μερκούριου χτισμένο τον ΙΖ΄αι. πάνω σε παλιότερο βυζαντινό ναό. Ο Άγιος Μερκούριος είναι ο προστάτης της Ιστρίου και σ΄αυτόν είναι αφιερωμένη και η κεντρική εκκλησία του χωριού
ΙΞΙΑ: Η Ιξιά είναι ένα από τα δημοφιλέστερα, κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα της Ρόδου και το επίνειο του δήμου Ιαλυσού, όπου και ανήκει διοικητικά.
Κατά μήκος της παραλιακής οδού συναντάμε τι μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες, που φιλοξενούν όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.
Στην απέραντη παραλία της Ιξιάς, με τα καταγάλανα νερά και την χρυσαφένια αμμουδιά μπορείτε να χαρείτε το μπάνιο και να ασχοληθείτε με τα θαλάσσια σπορ. Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη και πολυσύχναστη πλαζ, που χάρη στην καλή της οργάνωση προσφέρει στους λουόμενους πληθώρα επιλογών. Στην Ιξιά διοργανώνονται και αγώνες windserfing.
Επίσης, η νυχτερινή ζωή καλύπτει όλα τα γούστα και κάθε απαίτηση.
ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ: Τα Καλαβάρδα είναι ένα μικρό όμορφο χωριό κοντά στην αρχαία Κάμειρο. Απέχει 30 χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου.
Ιδρύθηκε το 1506 μ.Χ. μετά από την καταστροφή του χωριού Νεοχώριον.
Το όνομα του το πήρε από τον Βάρδα, τον τσιφλικά που είχε τα κτήματα στην περιοχή.
Σήμερα έχει περίπου 500 κατοίκους, ανήκει διοικητικά στον δήμο Καμείρου με έδρα το χωριό Σορωνή . Οι κάτοικοι του χωριού είναι κυρίως αγρότες. Παράγουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων, κυρίως λαχανικά, ελιές, εσπεριδοειδή και σταφύλια. Παρασκευάζουν επίσης και κρασί εξαιρετικής ποιότητας.
Πρόσφατα κοντά στο χωριό ανακαλύφθηκαν Μυκηναϊκοί τάφοι.
Ο χείμαρρος Αργυρός που βρίσκεται κοντά στο χωριό αποτελεί τον βιότοπο για το σπάνιο είδους ψαριού Γκιζάνι.
1. ΚΑΛΑΒΑΡΔΑ: Πήρε το όνομα του από τον Τσιφλικά του χωριού που ονομαζόταν Βάρδας, παλαιός κτηματίας του Βυζαντίου, όπως πολλά χωριά της Ρόδου. Απέχει 31 χιλιόμετρα με πληθυσμό 488 καρδιών.
2. Καλαβάρδα. Το χωριό είναι κτισμένο στα βορειοδυτικά παράλια νοτιοδυτικά της πόλεως Ρόδου. Το μικρό χωριό των Καλαβαρδών πήρε πιθανότατα το όνομα του από κάποιον αξιωματούχο τσιφλικά Βάρδα. -Το ρέμα Αργυρό που βρίσκεται κοντά στο χωριό αποτελεί τον βιότοπο για το σπάνιο είδους ψαριού Γκιζάνι. -Κοντά στον οικισμό στο δρόμο για τη Σάλακο ανασκάφθηκε μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο.
ΚΑΛΑΘΟΣ: Μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που ανήκει στο δήμο Λινδίων. Ο Κάλαθος βρίσκεται σε απόσταση 5χλμ. βορειοδυτικά της Λίνδου και διακρίνεται για την υπέροχη αμμώδη παραλία του.
Εκεί βρίσκεται και ο όρμος των Βλυχών με τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που κάθε χρόνο φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες.
Η οργανωμένη παραλία των Βλυχών συγκεντρώνει πλήθος λουόμενων.
ΚΑΛΛΙΘΕΑ: Η Καλλιθέα απέχει 11 χλμ. από την πόλη. Σήμα κατατεθέν της περιοχής είναι οι
ιαματικές πηγές που διαθέτει, ενώ ο πανέμορφος όρμος με τα φοινικόδεντρα της χαρίζουν μια όψη εξωτική.
Αξίζει να επισκεφθείτε τις περίφημες Θέρμες Καλλιθέας, τις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών, που κτίστηκαν την περίοδο της ιταλικής κατοχής. Παρόλο που σήμερα δεν λειτουργούν, αποτελούν πάντα ένα από τα μέρη που κάθε επισκέπτης της Ρόδου πρέπει να δει.
ΚΑΛΥΘΙΕΣ: Το χωριό Καλυθιές βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ρόδου και απέχει
19 χιλιόμετρα από την πόλη. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Καλλιθέας. Μικρό, παραδοσιακό και όμορφο χωριό αποτελεί μια ξεχωριστή πρόταση για σας που θέλετε να αλλάξετε παραστάσεις.
Κοντά στο χωριό βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου όπου βρέθηκαν υπολείμματα ανθρώπινης παρουσίας από τη νεολιθική εποχή (5000-3700 π.Χ.).
ΚΑΤΤΑΒΙΑ: Το νοτιότερο χωριό της Ρόδου απέχει 83χλμ. από την πόλη.
Κτίστηκε τα μεσαιωνικά χρόνια και όπως όλα τα χωριά της νότιας Ρόδου, έτσι κι αυτό διατηρεί αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Η περιήγηση στο χωριό κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις. Ταξιδεύει τον επισκέπτη στο χρόνο και του αποκαλύπτει τον σημαντικό Ροδίτικο πολιτισμό.
1.Κατταβιά Στο νότιο τμήμα του νησιού της Ρόδου και στο μέσον μιας εύφορης πεδιάδας βρίσκεται η Κατταβιά. Καλοδιατηρημένος οικισμός με σπίτια τυπικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής που μέχρι σήμερα δείχνουν τον τρόπο οργάνωσης της ζωής των ανθρώπων στο πέρασμα των χρόνων.
Τόπος παραγωγής αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων η Κατταβιά είναι η Μάνα Γη, αφού η παραγωγή της τροφοδοτούσε και τροφοδοτεί το νησί της Ρόδου με σιτηρά και άλλα αγροτικά προϊόντα. Μια βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού και μια στάση στη πλατεία δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση της απλής καθημερινής ζωής με τους ήσυχους ρυθμούς να κυριαρχούν.Αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη ο Ναός της Αγίας Παρασκευής, το Καθολικό του χωριού χτισμένο τον ΙΘ΄ αι. Δωδεκανησιακού τύπου, αλλά και η εκκλησία της «Κοίμησης της Θεοτόκου» (Παναγιά Καθολική)ναός του Ι΄ αι. με βαριές αρχαίες αναλογίες παλαιότερου κτίσματος και πολλά από τα αρχιτεκτονικά του μέλη να σώζονται (νεκροταφείο).
Επίσης στο δρόμο για το Πρασονήσι δεξιά, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της «Βρουλιάς», αρχαίος παραθαλάσσιος οικισμός του «Δήμου Κατταβέων», γνωστός για τα ωραία αγγεία που στην αρχαιολογική γλώσσα λέγονται «αγγεία Ρυθμού Βρουλίας». Πρόκειται για αγγεία με ξανθοκόκκινο χρώμα, των οποίων η φήμη ήταν γνωστή σ’ όλη την Μεσόγειο.
Άλλα θρησκευτικά μνημεία κτισμένα πάνω σε παλαιοχριστιανικούς Ναούς, καθώς και Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια είναι :
• Η Μονή Αγίου Γεωργίου (ΙΖ΄αι)
• Η Μονή Αγίου Μηνά (ΙΘ΄αι)
• Η Μονή Προφήτη Ηλία (ΙΘ΄αι)
• Η Μονή Αποστόλου Παύλου (Κ΄αι)
• Η Μονή Αγίου Παντελεήμονα (Κ΄αι)
• Ο Καθολικός ναός Sant Marko (Κ΄αι)
Λίγα χιλιόμετρα πριν φτάσει κανείς στην Κατταβιά στα αριστερά του δρόμου βρίσκεται το κτιριακό συγκρότημα του Αγίου Παύλου δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής της Ιταλοκρατίας και στα δεξιά το Παλιό Ιταλικό Εργοστάσιο Μεταξουργίας και το κτίριο παλαιών Ιταλικών φυλακών.
ΚΙΟΤΑΡΙ: Κοντά στο χωριό Ασκληπιός συναντάμε την παραλία Κιοτάρι. Πρόκειται για μια απέραντη ακρογιαλιά με χρυσαφένια αμμουδιά. Τελευταία έχει αναπτυχθεί τουριστικά και την επισκέπτονται ολοένα και περισσότεροι λάτρης της κολύμβησης.
ΚΟΛΥΜΠΙΑ: Το παραθαλάσσιο χωριό Κολυμπία βρίσκεται σε απόσταση 6 χιλιομέτρων
νότια της Αφάντου. Στην πανέμορφη παραλία του θα περάσετε αξέχαστες ώρες απολαμβάνοντας τον ήλιο και την καθαρή θάλασσα. Αν είστε λάτρης του ψαρέματος η παραλία αυτή ενδείκνυται για ψάρεμα.
ΚΟΣΚΙΝΟΥ: Λίγο πιο βόρεια από το χωριό Καλυθιές, συναντάμε το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό Κοσκινού, γνωστό ήδη από τον 5ο αιώνα. Είναι ένα από τα χωριά που τα σπίτια του διατηρούν σημαντικά δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, με πολύχρωμες
προσόψεις και θαυμάσια εσωτερική διακόσμηση. Αξίζει να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Λουκά. Αν θελήσετε να κολυμπήσετε, προτιμήστε την παραλία Ρένι. Πρόκειται για μια υπέροχη αμμουδιά που συγκεντρώνει μεγάλη τουριστική κίνηση.
ΚΡΕΜΑΣΤΗ: Το χωριό Κρεμαστή βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ νοτιοδυτικά της πόλης. Αποτελεί την έδρα του δήμου Πεταλούδων. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό με αγροτικό χαρακτήρα, που όμως έχει αναπτυχθεί και τουριστικά αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η περίφημη κοιλάδα των Πεταλούδων.
Η Κρεμαστή είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος χωριά της Ρόδου. Αξίζει να παρευρεθείτε στο μεγάλο πανηγύρι της Παναγιάς που διοργανώνεται κάθε χρόνο τον δεκαπενταύγουστο και περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις και πανελλήνια έκθεση χειροτεχνίας. Και φυσικά να επισκεφθείτε την εντυπωσιακή εκκλησία της Παναγιάς της Κρεμαστής.
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: Η Κρητηνία απέχει 55χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και διαθέτει πανοραμική θέα στη θάλασσα και στο ομώνυμο βενετσιάνικο κάστρο, χάρη στο οποίο έχε αποκτήσει μεγάλη φήμη και τουριστικό ενδιαφέρον. Εκτός από
το κάστρο στο χωριό μπορείτε να δείτε και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη μ τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.
Το λιμανάκι της Σκάλας Κάμιρου αποτελεί την παραλία του χωριού Κρητηνία. Είναι ένα γραφικό λιμανάκι με ψαροταβέρνες και ένα αρχαίο ταφικό μνημείο στο βράχο το οποίο τραβά την προσοχή των επισκεπτών. Οι μικρές παραλίες της περιοχής ενδείκνυται για μια μικρή αποτοξίνωση από τις πολυσύχναστες ακτές. Από το λιμανάκι της Σκάλας Κάμιρου ξεκινούν τα καραβάκια για την Χάλκη.
ΛΑΔΙΚΟ: Ο γραφικός κόλπος του Λαδικού προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Βρίσκεται κοντά στο Φαληράκι και έγινε ιδιαίτερα γνωστό από την κινηματογραφική ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε»
με τον Άντονι Κουίν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή του Λαδικού ο διάσημος ηθοποιός έχει αγοράσει πολλές εκτάσεις. Η παραλία αυτή θεωρείται από τις ομορφότερες μικρές ακρογιαλιές του νησιού. Πεντακάθαρα νερά και κλειστοί κολπίσκοι συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο.
ΛΑΕΡΜΑ: Σε απόσταση 58 χλμ. νότια της Ρόδου, κοντά στη Λίνδο συναντάμε το χωριό Λάερμα. Παρουσιάζει τουριστικό
ενδιαφέρον καθώς εκεί βρίσκεται το βυζαντινό μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Θάρρη. Πρόκειται για ένα βυζαντινό μοναστήρι με αξιόλογες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.
ΛΑΡΔΟΣ: Στη δυτική πλευρά της Λίνδου βρίσκεται η όμορφη και σχετικά μεγάλη παραλία της Λάρδου. Στα καταγάλανα και καθαρά νερά αυτού του κόλπου το κολύμπι είναι απολαυστικό, ενώ μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες για διαμονή και καλό φαγητό που σας προσφέρει η περιοχή. Επίνειο της περιοχής
αποτελεί ο κλειστός όρμος της Γλύστρας με την απάνεμη παραλία του. Επισκεφθείτε τον και χαρείτε τις αστείρευτες ομορφιές της Ρόδου.
ΛΑΧΑΝΙΑ: Στο μέσον της διαδρομής από Γεννάδι προς Κατταβιά, λίγα χιλιόμετρα προς την ενδοχώρα, βρίσκεται η Λαχανιά. Γραφικό χωριό με καλοδιατηρημένα σπίτια ξεχωριστής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Η Λαχανιά χτισμένη σε τόπο εύφορο ήταν πάντα τόπος με αγροτική παραγωγή. Η μικρή πλατεία του χωριού με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, χτισμένη τον ΙΘ΄αι, το μεγάλο πλάτανο και τα άσπρα σπίτια να την περιτριγυρίζουν μοιάζει σαν λαϊκή ζωγραφιά. Λίγο πιο πάνω βρίσκεται το παλιό Ελαιοτριβείο, Μάγγανο, αναπαλαιωμένο σήμερα είναι Πολιτιστικό Κέντρο. Στην είσοδο του χωριού οι Ανεμόμυλοι μαρτυρούν την παλιά αγροτική παράδοση της Λαχανιάς.
Διάσπαρτα στην περιοχή βρίσκονται μικρά εκκλησάκια που αξίζουν την προσοχή του επισκέπτη, όπως :• Η Ζωοδόχος Πηγή (ΙΗ΄- ΙΘ΄ αι), στη Θέση Πλημμύρι, κτισμένη πάνω σε Ρωμαϊκό κτίσμα με πολλά από τα αρχιτεκτονικά του μέλη να σώζονται
• Η Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (ΙΘ΄αι).
• Η Μονή Αγίας Ειρήνης (ΙΣΤ΄αι ) (νεκροταφείο)
• Η Μονή Αγίου. Λουκά (ΙΘ΄αι)
• Η Μονή Αγίου Γεωργίου (ΙΘ΄αι)
ΛΙΝΔΟΣ: Η Λίνδος απέχει 50 χλμ. νότια από την πόλη της Ρόδου. Ο οικισμός διατηρεί το χρώμα και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Κυρίαρχο στοιχείο ο ρομαντισμός, που καταλαμβάνει τον επισκέπτη, μόλις φθάσει στο χωριό.
Η αρχιτεκτονική δόμηση της Λίνδου, με τα παραδοσιακά σπίτια τα οποία διακρίνονται από μια απόλυτη συμμετρία στους όγκους και στα υλικά τοιχοποιίας, δημιουργούν έναν οικισμό μοναδικό.
Τα περίφημα αρχοντικά της Λίνδου, με χαραγμένη στην εξώπορτα την ημερομηνία ανέγερσης τραβούν την προσοχή κάθε επισκέπτη. Μερικά από τα σπίτια αυτά, λειτουργούν σήμερα ως πολυτελή ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάποια έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και καφετέριες, ενώ υπάρχουν και κάποια που πέρασαν από γενιά σε γενιά και στεγάζουν ακόμη τους απογόνους των ρομαντικών καπεταναίων.
Στα δρομάκια της Λίνδου θα βρείτε από πολυτελή εστιατόρια και bar, μέχρι όμορφα καταστήματα δώρων.
Όσο αφορά στις παραλίες της Λίνδου, δυο αμμουδιές στον ίδιο Κόλπο, γεμάτες ομπρέλες και ξαπλώστρες, από τις πλέον τουριστικές του νησιού, βρίσκονται πολύ κοντά στον οικισμό και σας περιμένουν. Η θάλασσα είναι ρηχή με άμμο και πεντακάθαρη. Στον κόλπο του Αγίου Παύλου με την υπέροχη αμμουδιά, θα δείτε το εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο. Κτίστηκε – σύμφωνα με την παράδοση – στο σημείο που κήρυξε τον λόγο του Κύριου, ο ίδιος ο Απόστολος, κατά την επίσκεψή του στο νησί.
Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει η περίφημη Ακρόπολη της Λίνδου, και τα ερείπια του ναού της Λίνδιας Αθηνάς που ατενίζουν το πέλαγος.
ΜΑΛΩΝΑ: Το πραγματικό όνομα του χωριού: ο Μαλώνας . Απέχει 38 χλμ. και έχει πληθυσμό 1.030 ευλαβέστατων, γλυκυτάτων ψυχών Ελληνικών.
1. Μαλώνα. Είναι κτισμένα στα κεντρικά ανατολικά παράλια της Ρόδου. Μέσα στον μεγαλύτερο πορτοκαλεώνα της Ρόδου βρίσκεται το παραδοσιακό χωριό Μαλώνα Το εύφορο του εδάφους δηλώνει και το όνομα του χωριού που προέρχεται από την αρχαία λέξη μηλεών=τόπος γόνιμος . Οι κάτοικοι του ασχολούνται τόσο με την γεωργία όσο και με τον τουρισμό, ο οποίος έχει αναπτυχθεί στον παραθαλάσσιο οικισμού του γραφικού όρμου Χαράκι. Πάνω από τον όρμο δεσπόζουν τα ερείπια του απόρθητου μεσαιωνικού κάστρου του Φαρακλού το οποίο ήταν ένα από τα ισχυρότερα του νησιού. Στους πρόποδες του κάστρου βρέθηκε αρχαίος μύλος εργαστηρίου παραγωγής ζάχαρης που λειτουργούσε μέχρι και Ιπποτοκρατία.
ΜΑΡΙΤΣΑ: Το χωριό το πασίγνωστο και χωριό ηρώων και αντιστασιακών πήρε
το όνομά της από τον τίτλο ΜΑΡΣΑΛ, τον κτηματία της περιοχής .Απέχει 17 χιλιόμετρα και άξια επισκέψεως είναι τα μοναστήρια Σωτήρας και Κερωνιάτης . Πληθυσμός 1660.
1. Μαριτσά. Βρίσκετε στο εσωτερικό της βόρειας Ρόδου και νοτιοδυτικά της πόλεως. Εκεί είχαν φτιάξει οι Ιταλοί το αεροδρόμιο
ΜΑΣΑΡΙ: Απέχει 40 χλμ. μακριά, 813 άτομα, με παλιό σχολείο και καταπράσινους πορτοκαλεώνες .Μάσαρι σημαίνει χωριό μέσα στο όριο, κέντρο του νησιού.
1. Μάσαρι. Βρίσκετε στα ανατολικά κεντρικά παράλια του νησιού. Μέσα σε μια εύφορη κοιλάδα με ελαιώνες, μποστάνια, πορτοκαλεώνες και δάση από πεύκα και κυπαρίσσια, βρίσκεται κτισμένο το χωριό Μάσαρι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το νεοκλασικό κτίριο του σχολείου και οι εκκλησίες των Εισοδίων της Θεοτόκου και της Παναγιάς της Καμιναριώτισσας. Κοντά στο χωριό στο Καμείρι βρίσκεται και το όμορφο μοναστήρι του Ταξιάρχη με ψηφιδωτό δάπεδο και ωραίες τοιχογραφίες.
ΜΕΣΑΝΑΓΡΟΣ: Φεύγοντας από την Λαχανιά και περνώντας ανάμεσα από μια θαυμάσια διαδρομή συναντάμε την Μεσαναγρό, ένα χωριό κρυμμένο ανάμεσα στα βουνά. Μικρά σπίτια δείγματα της λαϊκής αγροτικής αρχιτεκτονικής, “πυλιερικά” αλλά και “καμαρικά” σκιαγραφούν στην Μεσαναγρό την παράδοση του τόπου.
Η θέση που είναι χτισμένο το χωριό μαρτυρεί την αγωνιά των κατοίκων να απομονωθούν σε χώρο ασφαλή την εποχή των πειρατικών επιδρομών. Ενδιαφέρον για τον επισκέπτη στην πλατεία του χωριού έχει η εκκλησία «Κοίμησης της Θεοτόκου» χτισμένη τον 13ομ.χ.αιώνα στη θέση του μεσαίου κλίτους μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου μ.Χ. αιώνα.
Άλλα θρησκευτικά μνημεία στη Μεσαναγρό είναι :
Μονή Αγίου Θωμά (Βυζαντινό μοναστήρι του ΙΔ΄αι κτισμένο πάνω σε παλαιότερο παλαιοχριστιανικό )
Μονή Αγίου Γεωργίου (μεταβυζαντινό μοναστήρι του ΙΗ΄ αι κτισμένο πάνω σε παλαιότερο παλαιοχριστιανικό)
Μονή Αγίου Νικολάου (μεταβυζαντινό μοναστήρι Κ΄ αι κτισμένο πάνω σε παλαιότερο παλαιοχριστιανικό )
Μονή Τίμιου Σταυρού ή Αγίου Ιωάννη στη θέση «Σταυρός»
( Παλαιοχριστιανική)
Ναός Αρχάγγελου Μιχαήλ (Καθολικό του χωριού ΙΘ΄ αι Δωδεκανησιακού τύπου)
Μονή Προφήτη Ηλία (ΙΘ΄αι)
Μονή Ζωοδόχου Πηγής (παλαιό μοναστήρι) (ΙΗ΄ αι)
1. Μεσαναγρός. Σημαίνει καλλιεργημένο, περιφραγμένο, βυζαντινό, μεγάλο αγρόκτημα 322 άνθρωποι και 83 χλμ. απόσταση, θαυμάσια εκκλησία του 13ου αιώνα.
Μεσαναγρος. Το παλιό ορεινό χωριό της Μεσαναγρού πήρε το όνομά του από την θέση του στο μέσο των αγρών της περιοχής. Την προσοχή του επισκέπτη ελκύει η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (16ος-17ος αιώνας). Κτίστηκε πάνω στα ερείπια μεγάλης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα στην οποία ανήκουν οι 2 κίονες, το ψηφιδωτό δάπεδο, οι σωζόμενες τοιχογραφίες και η ανάγλυφη κολυμβήθρα από λευκό μάρμαρο. Δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρων βρίσκεται το μοναστήρι Σκιάδι αφιερωμένο στην Θεοτόκο.
ΜΟΝΟΛΙΘΟΣ: Το γραφικό χωριό Μονόλιθος απέχει 73χλμ. από την πόλη και βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό με παραδοσιακό χρώμα.
Αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε και το βενετσιάνικο κάστρο που σώζεται στο χωριό και τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία όπως είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και η μονή Σκιάδι. Η πιο κοντινή παραλία είναι οι Φούρνοι, σε απόσταση 4 χλμ. από το χωριό.
1. Mονόλιθος. Παραδοσιακό χωριό περιτριγυρισμένο από δασωμένους λόφους και καλλιέργειες με ελιές. Τα σπίτια, πετρόχτιστα τα περισσότερα, σκεπασμένα με πατελιά, και τα ανηφορικά σοκάκια και σκαλιά συνθέτουν μια γραφική εικόνα. Ο Μονόλιθος βρίσκεται 73 χλμ ΝΔ από την Πόλη της Ρόδου και έχει μόνο 334 κατοίκους. Από το χωριό ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει περίπου 2 χλμ και να επισκεφθεί το "Φρούριο", βενετσιάνικο κάστρο οικοδομημένο σε πελώριο, μονοκόμματο βράχο (μονόλιθο). Μέσα στο κάστρο θα δείτε δεξαμενές, το άσπρο εκκλησάκι
ΠΑΡΑΔΕΙΣΙ: Άλλο ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο σε απόσταση περίπου 15 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης.
Το όνομά του φανερώνει και την ξεχωριστή ομορφιά του. Τα παραδοσιακά σπίτια, τα παλιά καλοδιατηρημένα κτίρια και οι ιδιαίτερα φιλόξενοι κάτοικοι συνθέτουν την ταυτότητα του αγροτικού αυτού χωριού με την μακραίωνη ιστορία.
ΠΑΣΤΙΔΑ: Το όνομα είναι αρχαίο ελληνικό και σημαίνει επίπεδη επιφάνεια σαν κρεβάτι, όπως η Νυφική Παστάδα. Απόσταση 15
χλμ. και πληθυσμό 1.600.
1. Η Παστίδα. Είναι κτισμένη στο εσωτερικό και νοτιοδυτικά της Ρόδου.
ΠΕΥΚΟΙ: Παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 4χλμ. νότια της Λίνδου. Μια κατάφυτη περιοχή που εξελίσσεται σε τουριστικό θέρετρο. Τα τελευταία χρόνια πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν κτιστεί στην περιοχή και προσφέρουν στους επισκέπτες τους αξέχαστες διακοπές. Η παραλία αξιοποιημένοι τουριστικά προσφέρει πολλές ανέσεις στους λουόμενους και οι επιλογές για θαλάσσια σπορ ποικίλουν.
ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Χωριό με πλήθος πλατανιών, απόσταση 38 χλμ. και πληθυσμό 317 ψυχές.
1. Πλατάνια. Βρίσκετε στην κεντρική Ρόδο δίπλα στους ανατολικούς πρόποδες του Προφήτη Ηλία και έχει υψόμετρο 798 μ. Τα Πλατάνια βρίσκονται στη πλαγιά του βουνού Προφήτη Ηλία όπου ευδοκιμεί η τραχιά πεύκη είναι αμφιθεατρικά κτισμένα τα λίγα σπίτια των Πλατανίων. Στην εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και κτίστηκε το 1850 υπάρχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.
ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ: Το Πρασονήσι αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ρόδου και απέχει 12 χλμ. από το χωριό Κατταβιά. Εκεί οι θάλασσες
θαρρείς και σμίγουν μεταξύ τους και καλύπτουν τη στεριά, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Το Πρασονήσι αποτελεί τον παράδεισο των windsyrfers καθώς οι άνεμοι που φυσούν στην περιοχή ευνοούν το άθλημα.
Στην περιοχή λειτουργούν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ταβέρνες και καφετέριες.
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ: Ο Προφήτης Ηλίας είναι το δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ρόδου. Στις πλαγιές του είναι κτισμένα μικρά παραδοσιακά χωριά.
Ανεβαίνοντας κανείς προς την κορυφή όπου και βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι, συναντά και τα δύο κομψά ξενοδοχεία ΄΄Έλαφος΄΄ και ΄΄Ελαφίνα΄΄ με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.
Στις πλαγιές του βουνού συναντάμε το μικρό αγροτικό οικισμό Ελεούσα, με τα όμορφα παραδοσιακά σπίτια και τα Πλατάνια ένα μικρό χωριουδάκι κτισμένο μέσα στο δάσος.
ΠΡΟΦΙΛΙΑ: Η Προφύλια κρεμασμένη στην πλαγιά του όρους Γέρακας είναι ένα ακόμη γραφικό χωριό της Νότιας Ρόδου.
Άσπρα σπιτάκια στην πλαγιά του βουνού μοιάζουν από μακριά σαν άσπρο σύννεφο. Όταν φτάσει ο επισκέπτης στο κέντρο του χωριού μπορεί να ξεκουραστεί στο καφενείο δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και να απολαύσει τη θέα προς το ορεινό ανάγλυφο που ανοίγεται στον ορίζοντα και ανάλογα την ώρα της ημέρας φωτίζεται και δημιουργεί μια εικόνα γαλήνης.
Από την αυλή της εκκλησίας του χωριού, αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Παναγίας
( ΙΘ΄αι.) ο επισκέπτης θα θαυμάσει και την βόρεια πλευρά με τον όρος Αττάβυρος να δεσπόζει.
Άλλα θρησκευτικά μνημεία της Προφύλιας είναι :
Η Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Αγίου Γεωργίου (ΙΣΤ΄αι) ( εντός οικισμού)
Η Μονή της Αγίας Παρασκευής ( Κ΄αι )
Η Μονή του Αγίου. Ιωάννη του Προδρόμου, « Μύρανος»
ΠΥΛΩΝΑΣ: Είναι η Πύλη της νότιας Ρόδου. Απόσταση από τη Ρόδο 46 χλμ. και πληθυσμός 473 ψυχών.
1. Πυλώνα. Είναι στα ανατολικά παράλια δυτικά της Λίνδου. Το μικρό χωριό της Πυλώνας που χρωστά το όνομα στο γεγονός ότι παίζει το ρόλο της πύλης προς τη νότια Ρόδο η αγροτική ζωή συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το χρόνο και την τουριστική ανάπτυξη. Σε χαμηλό λόφο στην είσοδο του χωριού στέκει η παλιά εκκλησία του Ευαγγελισμού. Κοντά στο χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δύο γεωμετρικούς τάφους με χρυσά νομίσματα.
ΣΑΛΑΚΟΣ: Παραδοσιακό χωριό με πλούσια βλάστηση και πολλές πηγές, που είναι κτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία.
Απέχει 39χλμ. από την πόλη και βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Ρόδου, κοντά στην περιοχή που άκμασε η αρχαία Κάμιρος. Γι’ αυτό και ο δήμος στον οποίο και ανήκει διοικητικά η Σάλακος ονομάζεται δήμος Κάμιρου.
Κατά την παραμονή σας στο γραφικό χωριό – εκτός από τα ερείπια της αρχαίας Κάμιρου – επισκεφθείτε και τη σπηλιά της Μακαρούκας καθώς και την πηγή της Νύμφης, μια τοποθεσία απείρου φυσικού κάλλους, ιδανική για περιπάτους.
ΣΙΑΝΝΑ: Τα Σιάννα είναι ένα ημιορεινό χωριό κτισμένο στους πρόποδες του Αττάβυρου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό με όμορφα σπίτια και πολύ πράσινο που γεμίζει τους επισκέπτες του ρομαντικές εικόνες. Διακρίνεται για την ανεπτυγμένη μελισσοκομία του. Το αγνό μέλι της περιοχής θεωρείται το καλύτερο του νησιού.
1. Σιάννα Το χωριό Σιάννα είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Όρους Ακραμίτης, Ν της πόλης της Ρόδου και ΒΑ του χωριού Μονόλιθος. Tο χωριό φημίζεται για το εξαιρετικό του μέλι και το τοπικό κρασί. Τέλος, από το λιμανάκι Κάμιρος Σκάλα αναχωρούν τα πλοία για το νησί της Χάλκης.
2. ΣΙΑΝΝΑ Το όνομα του χωριού προέρχεται από τον αρχαίο Δήμο Βρασιάνων. Απόσταση 77 χλμ. και 280 άτομα. Ωραία εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και πλήθος ιστορικών και λαογραφικών αξιοθεάτων.
Τα Σιάννα είναι ένα μικρό πολύ όμορφο χωριό. Βρίσκετε στους πρόποδες του Ακραμίτη και είναι ανάμεσα στα χωριά Άγιος Ισίδωρος και Μονόλιθος. Είναι κτισμένα στα κεντρικά δυτικά παράλια στο εσωτερικό του νησιού. Είναι καθαρά ορεινό χωριό και οι κάτοικοι του ασχολούνται με την μελισσοτροφία όπου παράγουν το καλύτερο θυμαρίσιο μέλι. Ασχολούνται επίσης με την καλλιέργεια του αμπελιού και παράγουν και την περίφημη Σιανίτικη σούμα. Υπάρχουν επίσης κτηνοτρόφοι αλλά και μικρό – καλλιεργητές εφ’ όσον η διαμόρφωση του εδάφους δεν βοηθά στην καλλιέργεια μεγάλων εκτάσεων. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε και ένα είδος μικρών τουριστικών επιχειρήσεων, κυρίως καταστήματα και εστιατόρια. Υπάρχουν επίσης μικρά παραδοσιακά καφενεία και μάλιστα σε κάποιο από αυτά ο επισκέπτης η ο κάτοικος μπορεί να βρει και είδη μπακάλικου όπως τον παλιό καλό καιρό. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει και η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα όπου χιλιάδες κόσμου Ροδίτες και τουρίστες την επισκέπτονται καθημερινά. Ο Άγιος Παντελεήμονας κτίσθηκε περίπου το 1891. Δίπλα στον Άγιο Παντελεήμονα υπάρχει και η παλιά εκκλησία του Αγίου και υπολογίζετε ότι κτίσθηκε πριν από εννιακόσια περίπου χρόνια. Στις ακτές υπάρχει και ο οικισμός Λακκί όπου και τα περισσότερα κτήματα των κατοίκων. Υπάρχουν και πολλά μικρά μοναστήρια. Τον τελευταίο καιρό μετά από τις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και του παπά γίνετε προσπάθεια για την αξιοποιήσει του κάστρου που βρίσκετε στο ύψωμα πάνω από το χωριό. Μάλιστα με την βοήθεια του νεοσύστατου Δήμου Ατταβύρου όπου ανήκει το χωριό, φτιάχτηκε και ένα μονοπάτι που οδηγεί στο κάστρο. Από τα Σιάννα κατάγετε και ο μεγάλος λαογράφος Αναστάσιος Βρόντης.
3.ΣΙΑΝΝΑ Τα Σιάννα απέχουν από την πόλη της Ρόδου 77 χιλιόμετρα και πρόκειται για τον παλιό δήμο Βρασιάνων που αργότερα ονομάσθηκε Σιάννα. Οι κάτοικοι του χωριού λένε ότι πήρε το όνομα του από τις λέξεις Οσία Άννα αλλά αυτό δεν αναφέρεται κάπου επίσημα. Βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Ακραμίτης με υψόμετρο (825 μ.) το δεύτερο σε υψόμετρο στο νησί της Ρόδου μετά τον Αττάβυρο. Οι λιγοστοί κάτοικοι του ασχολούνται με την γεωργία και παράγουν μέλι σε πολύ καλή ποιότητα και σούμα ένα είδος ούζου που γίνεται από την απόσταξη σταφυλιών. Ο πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Παντελεήμων που εορτάζει στις 27 Ιουλίου και γίνεται μεγάλο λαϊκό πανήγυρη.
Χτισμένο στους πρόποδες του Ακραμίτη (το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ρόδου) , τα Σιάννα είναι ένα ορεινό χωριό περιτριγυρισμένο από αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας (Κυμισάλα κ Βασιλικός). Το χωριό γνώρισε το φαινόμενο της μετανάστευσης στο εξωτερικό μετά το 1950 – πολλοί κάτοικοι μετανάστευαν στην Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία κ.α. - ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και το πρόβλημα της εσωτερικής μετανάστευσης κυρίως στη πόλη της Ρόδου. Οι μόνιμοι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών, των ελαιώνων και των κηπευτικών καθώς και με τη μελισσοκομία, ενώ κατά τη θερινή περίοδο υπάρχει τουριστικό ρεύμα. Το γεγονός αυτό έκανε πολλούς Σιαννίτες να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τουρισμό. Υπάρχουν μικρά τουριστικά καταστήματα και εστιατόρια τα οποία εξυπηρετούν τους επισκέπτες του μικρού αλλά όμορφου αυτού χωριού.
ΣΟΡΩΝΗ: Η Σορωνή είναι ένα από τα σημαντικότερα χωριά της βόρειας ακτής του δήμου
Κάμιρου. Πρόκειται για ένα χωριό που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ολοένα και περισσότερο τις τουριστικές του υποδομές και από αγροτική περιοχή (φημίζεται για την ελαιοπαραγωγή του) εξελίσσετε σε τουριστικό θέρετρο.
Σ’ αυτό το βοηθούν τα αναρίθμητα φυσικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής (κατάφυτα δάση, πηγές, όμορφες παραλίες) αλλά και τα σημαντικά ιστορικά μνημεία (αρχαία Κάμιρος, ιστορικά μοναστήρια).
Η εκτεταμένη παραλία της Σορωνής προσελκύει πλήθος επισκεπτών.
Σε κοντινή απόσταση συναντάμε την μονή του Αγίου Σουλά, γνωστή για το πανηγύρι που διοργανώνει κάθε χρόνο τον Ιούλιο, με αθλητικούς αγώνες, ιπποδρομίες και παραδοσιακό γλέντι.
ΣΤΕΓΝΑ: Τα Στεγνά είναι ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται κοντά στον
Αρχάγγελο. Η περιοχή τα τελευταία χρόνια εξελίσσετε σε δημοφιλή τουριστικό θέρετρο.
Στο μικρό γραφικό χωριό λειτουργούν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και γύρω από το όμορφο λιμανάκι μπορείτε γευματίσετε απολαμβάνοντας εκλεκτές συνταγές.
Διαθέτει μια υπέροχη παραλία με βότσαλα. Μπορείτε να διασκεδάσετε με θαλάσσια σπορ.
ΤΣΑΜΠΙΚΑ: Η παραλία της Τσαμπίκας βρίσκεται κοντά στο
χωριό Αρχάγγελος. Είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Ρόδου, καθώς τη συναντάμε στη σκιά ενός απόκρημνού βράχου με θέα το μοναστήρι της Παναγιάς. Είναι αμμώδης με ρηχά ζεστά νερά και τουριστικά αξιοποιημένη.
ΦΑΛΗΡΑΚΙ: Το Φαληράκι θεωρείται το πιο κοσμοπολίτικο θέρετρο της Ρόδου.
Βρίσκεται σε απόσταση μόλις 12 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού και διακρίνεται για την αξιόλογη τουριστική του υποδομή. Διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες παραλίες της Ελλάδας. Θαλάσσια και extreme σπορ,
water park, διάσημα club και χιλιάδες ξένοι τουρίστες.
Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγονται ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Σαραντάπηχος, κοντά στο χωριό Καλυθιές, που πιστεύεται ότι αποτελεί τμήμα ακρόπολης της αρχαϊκής εποχής, το Ερημόκαστρο, κοντά στη θάλασσα, με χαλάσματα αρχαϊκού τείχους και το παλιό μοναστήρι του Προφήτη Αμώς σε ύψωμα λίγο έξω από το Φαληράκι.
ΦΑΝΕΣ: Νότια του χωριού Σορωνή βρίσκεται το μικρό γραφικό λιμανάκι των Φανών. Εκεί καταφεύγουν τα αλιευτικά σκάφη για να προφυλαχτούν από τους δυνατούς βοριάδες. Διαθέτει μια μικρή απόμερη παραλία στην οποία μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας μακριά από την πολυκοσμία. Στις παραλιακές ταβέρνες θα απολαύσετε φρέσκα ψάρια
1. Φάνες. Το χωριό Φάνες βρίσκεται σε απόσταση 26 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου. Υπάρχουν τρεις εκδοχές για το όνομα του χωριού: Υποστηρίζεται ότι πήρε το όνομά του είτε από τον φανό, τον φάρο που υπήρχε στην περιοχή, είτε από το Ναό του Φαναίου Απόλλωνα της περιοχής, είτε ακόμη από τις άφανες ένα είδος χόρτου που φύτρωνε στην περιοχή.
Το χωριό έχει στρατηγική θέση, υπήρχαν φρούρια και παρατηρητήρια απ' όπου οι κάτοικοι επόπτευαν τις ελληνικές θάλασσες ώστε να εντοπίζουν τον εχθρό. Ένα οροπέδιο, που καλύπτεται με σπίτια, διατηρεί ακόμη τα ίχνη ενός μεγάλου πύργου, χρονολογούμενου από την εποχή των Ιπποτών, του οποίου μόνο τα θεμέλια είναι ορατά σε μερικά σημεία.
Το χωριό Φάνες υπάγεται στον Δήμο Καμείρου και κατοικείται από 895 κατοίκους, από τους οποίους οι γεροντότεροι ασχολούνται με την γεωργία και την κτηνοτροφία ενώ οι νεώτεροι με τουριστικά επαγγέλματα.
Στην παραλία των Φανών η οποία απέχει ένα χιλιόμετρο από το χωριό βρίσκεται μια μικρή πανέμορφη και γραφική μαρίνα όπου από εκεί φεύγουν πολλά καραβάκια για τα γύρω νησιά
ΦΙΛΕΡΗΜΟΣ: Στο λόφο της Φιλέρημου φτάνει κανείς μέσω του χωριού Τριάντα κι αφού
διανύσει ένα καταπράσινο πευκοδάσος. Η περιοχή πήρε το όνομά της το 13ο αιών από ένα μοναχό, ο οποίος ήρθε από την Ιερουσαλήμ κι έφερε μαζί το μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Στην κορυφή του καταπράσινου λόφου έκτισε ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στη χάρη της. Αργότερα οι Ιππότες έκτισαν στην ίδια τοποθεσία ένα μεγάλο μοναστήρι. Στο λόφο της Φιλέρημου υπήρχε η ακρόπολη της αρχαίας Ιαλυσού. Επισκεφθείτε τον ναό της Παναγιάς και εκτός των άλλων θαυμάστε και την υπέροχη φύση.
ΧΑΡΑΚΙ: Το Χαράκι απέχει 35 χλμ από την πόλη της Ρόδου και διοικητικά ανήκει στο δήμο Αρχαγγέλου. Το χωριό είναι κτισμένο σ’ έναν όμορφο κόλπο και είναι από τις ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές.
Διαθέτει μια μαγευτική παραλία, της Αγίας Αγάπης, που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο μοναστήρι που είναι κτισμένο μέσα σε βράχο. Στην παραλία με τη ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά θα απολαύσετε το μπάνιο σας και την υπέροχη φύση.
Από το Χαράκι μπορείτε να επισκεφθείτε και τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου του Φαρακλού.
ΨΙΝΘΟΣ: Πολύ κοντά στο Φαληράκι, βρίσκεται το χωριό Ψίνθος. Χαρακτηριστικό του τα άφθονα νερά που προέρχονται κυρίως από την πηγή Φασούλι και τα αιωνόβια πλατάνια που αποκαλύπτουν την μοναδική ομορφιά της ροδίτικης υπαίθρου. Στη πλατεία του
χωριού με τα καταπράσινα πλατάνια βρίσκεται η εντυπωσιακή εκκλησία αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Δοκιμάστε το εξαιρετικής ποιότητας μέλι από τους τοπικούς παραγωγούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου