Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Άλλο υιός και άλλο ιός

10/04/20

Αγαπητοί έγκλειστοι, καλημέρα σας. 
Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και φέρνω μαζί μου ένα καλάθι με καλούδια: πρωινό καφεδάκι, νηστίσιμα βουτήματα και την ημερήσια δέσμη έγκυρης ενημέρωσης και σχολίου εκ μέρους των συναδέλφων του Documento.
Καθίστε να σας πω το φλυτζάνι, όπως κάθε πρωί. Με τα μάτια ορθάνοιχτα και με το μυαλό σε πλήρη λειτουργία. Η μοναδική μας άμυνα απέναντι στην ομαδική λοβοτομή που επιχειρείται άνωθεν είναι η σκέψη, το διάβασμα, η γνώση.
Ειδάλλως θα μας καταντήσουν να ψηφίζουμε Άδωνη Γεωργιάδη, να διαβάζουμε Σάκη Μουμτζή, να καταπίνουμε τις εξηγήσεις της Τζένης Μπαλατσινού και να σταυροκοπιόμαστε όποτε βλέπουμε τον Νίκο Χαρδαλιά.
Εάν το σημερινό δελτίο σας φανεί κάπως πιο θυμωμένο από τα προηγούμενα, δεν φταίω εγώ, αλλά ο Στέλιος ο Πέτσας. Ο έρημος και απρόσωπος εκπρόσωπος μίας κυβέρνησης που προσθέτει τον θρήνο στο επίθετο «αξιοθρήνητη» και μας υποχρεώνει να εκφράζουμε φωναχτά τις μύχιες απορίες μας.
Πώς είναι δυνατόν να μην έχει επαναστατήσει ακόμη ο κοσμάκης με τα καμώματά της; Αξίζει να σπάσουμε την καραντίνα για να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε;
Θα βρούμε νοσοκομείο να μας περιθάλψει, μετά το βρωμόξυλο που θα εισπράξουμε από τα ΜΑΤ του Χρυσοχοϊδη; Θα βρεθεί παπάς να μας ξεπροβοδίσει, εμάς τους άθεους, αν μας την πέσουν οι χριστιανοταλιμπάν και μας στείλουν αδιάβαστους σαν τον φουκαρά τον Ζακ;
Θα παίξουν την είδηση τα κανάλια ή θα δοθεί προτεραιότητα σε καμιά αγιογραφία της Μαρέβας; Πώς θα σχολιάσει το ανδραγάθημά μας ο Άρης Πορτοσάλτε;
Ο κοινός παρονομαστής των παραπάνω κλασμάτων είναι ο Πέτσας. Σε μία απίθανη επίδειξη κουτοπόνηρων αντανακλαστικών, και κλείνοντας το μάτι στους πιστούς σαν νέος Μιχάλης Ρακιντζής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε τη μέθοδο για να ντριμπλάρουμε τον κλοιό των απαγορεύσεων.
Θα δηλώνουμε λέει ότι βγαίνουμε για σωματική άσκηση και θα πεταγόμαστε με τρόπο στην εκκλησία, για την ατομική λατρεία!
Άραγε μετράει για σωματική άσκηση το πατσαβούριασμα όσων απεργάζονται τέτοιες παράνομες και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία μεθοδεύσεις; Να στείλω «6» για να δοκιμάσω;
Αν ναι, ποιος έχει προτεραιότητα στην είσπραξη των αντιποίνων; Παπάς, πολιτικός, απλός προσκυνητής ή κάποιος μπουκωμένος από τα 11 εκατομμύρια του Δημητριάδη δημοσιογράφος;
Στο προβοκατόρικο γκάλοπ που σκάρωσα επί τούτου στο Twitter, η πλειοψηφία επέλεξε την κουρτίνα Δέλτα. Με τους δημοσιογράφους τα έχουν οι περισσότεροι, αυτούς που συσκοτίζουν την αλήθεια και πλασάρουν τον Μητσοτάκη ως μετενσάρκωση του Μωυσή.
Εκτός πια και αν εννοούσαν εμένα. Ούτε αυτό αποκλείεται στον τόπο που ζούμε. Να στιγματιστούμε εμείς που είμαστε έξω από τον χορό, ως εγκάθετοι κάποιου Μαδούρο ή ως απλώς κορόιδα. 
Υγειονομικές τορπίλλες
Η σοφιστεία του Πέτσα δεν πήγασε από τον δικό του εγκέφαλο, που προφανώς μπάζει αέρα μετά το κούρεμα.
Λανσαρίστηκε νωρίτερα από κάποιον σκοταδόψυχο μητροπολίτη, ο οποίος θέλησε έτσι να ξορκίσει τις αράχνες που θα πιάσει το πασχαλινό παγκάρι. «Πείτε ότι βγαίνετε για ψώνια και ελάτε να κοινωνήσετε, στην αγκάλη του υιού του Θεού», είπε ο παππούλης, μπερδεύοντας τις λέξεις «υιός» και «ιός».
Αφού δεν τον ενοχλεί κάποιος τολμηρός εισαγγελέας, πολύ καλά κάνει και μετατρέπει τον οίκο του μεγαλοδύναμου σε μεγαλοδύναμη υγειονομική τορπίλλη.
Ουδείς δικαιούται να ψέξει τους παπάδες για τη στάση τους. Έμποροι είναι, εμπόριο θα κάνουν. «Αν είναι έτσι, ας ανοίξουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις», σάρκασε κάποιος στο διαδίκτυο.
Το πρόβλημα ξεκινάει από τις (και αριστερές) κυβερνήσεις, που επέτρεψαν την ανεξέλεγκτη δημιουργία ενός κράτους εν κράτει, και καταλήγει στη θρησκοληψία του πλήθους, το οποίο γαλουχείται με πατρίδα, θρησκεία και οικογένεια. Σανό από τρεις διαφορετικές ποικιλίες.
Η κονσομασιόν της κυβέρνησης προς την Εκκλησία είναι στην πραγματικότητα κονσομασιόν προς μία κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, όχι απαραίτητα ηλικιωμένων, όχι απαραίτητα αφελών, όχι απαραίτητα αστοιχείωτων. 
Του Έλληνα μπορείς να του κατασχέσεις ανενόχλητος τις καταθέσεις ή την πρώτη κατοικία, με λίγη τύχη ίσως σου επιτρέψει να του πάρεις και την ψυχή, αλλά όλα κι όλα, κάτω τα ξερά σου από το καντήλι και από το εικόνισμα. Μας πήρατε τη Μακεδονία, δεν θα μας πάρετε και το Πάσχα.
Όποιος νομίζει ότι ο θρησκευτικός φανατισμός περιορίζεται σε ολιγάριθμους ψεκασμένους με αγιασμό δεν έχει παρά να σεργιανίσει στον προσωπικό λογαριασμό οποιουδήποτε μέλους της κυβέρνησης ή του ίδιου του πρωθυπουργού, σε αναρτήσεις σχετικές με θέματα λατρείας ή και τελείως άσχετες. 
Τηρώ την ορθογραφία και το συντακτικό του πρωτοτύπου τιτιβίσματος, ειδάλλως θα χρειαστεί να πληρωθώ υπερωρίες για να διορθώσω όλα τα λάθη των αρίστων. Και μπορεί να μου βγει και κανένα μάτι. Διαβάστε, λοιπόν, τι του σούρνει το χριστεπώνυμο πλήθος:
Η απαγόρευση του Αγίου Φωτός σε συνδυασμό με την απαγόρευση των μεγάφωνων και των καμπάνων ήταν τραγικό λάθος. Ξανασκεφτείτε το. Οι δήμοι μαζί με τους εθελοντές θα μπορούσαν να το οργανώσουν με ασφάλεια. Ο ντελιβεράς πως έρχεται δηλαδή; Βαδίζετε σε πολύ λάθος δρόμο...
Μενουμε στο σπιτι, ναι. Αλλα το Αγιο Φως ηταν δυνατό να μοιραστεί χωρίς κίνδυνο. Μην τραβάτε πολύ το σχοινί με τα θεματα της Θρησκείας...
Τι θα γίνει με το Άγιο φως
Δν μας ειπατε γτ δν επιτρεπεταο στο δημο Ελληνικου να μοιρασει το φως.
Δεν κολλάει ο ντελιβεράς και ο υπάλληλος του Δήμου που προσφέρει βοήθεια χέρι χέρι. Όταν όμως πρόκειται για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, απαγορεύεται για να μην εξαπλωθεί ο ιός!!! Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές…
πόσα πήρες ρε προδότη από τους μασόνους τους Εβραίους για να κλειδώσει στους Έλληνες και εκκλησίες και να είναι ανοιχτά τα τζαμιά. Να ξέρεις έναν πόλεμο πρώτα τους προδότες καθαρίζουν και μετά το εχθρό
Νικάμε Νικολάκη Νικάμε; Ρε μας κάνετε πλάκα ή είστε εντελώς νούμερα σαν τους συριζαιους.
Είναι δυνατόν να επιτρέψετε επιτάφιους και άνοιγμα εκκλησιών; Πυροβολαμε τα πόδια μας; Γιατί ναην πάμε και για ποτακι; Πιο λόγοι θα είμαστεαστε στο μπαρ. Ελπίζω να σοβαρευτούμε και να ισχύσει για τον επιτάφιο ότι για ολους μας ως τις 27 Απριλίου
Θέλουμε το Άγιο Φως. Τα delivery πώς λειτουργούν? Το Φως σας πείραξε? Έλεος. Κριμας.
Πραγματικά, όμως, έλεος. Και πραγματικά κρίμας…
Οι παραπάνω κορώνες επιπλέουν στο ίδιο κοκτέιλ με τα γνωστά θεάρεστα και αγαπησιάρικα, όπως ταιριάζει σε ελεήμονες και φιλάνθρωπους χριστιανούς, σχόλια.
Να πνίξουμε τους λαθρομετανάστες, να βάλουμε φυλακή τους γύφτους, να πιάσουμε μαστίγιο και σπαθί, να διαλύσουμε τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να πυροβολούμε τους αντάρτες σαν τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε και τα τοιαύτα.
Για τη Μακεδονία μας δεν του γράφει κανένας. Ένα περίεργο πράγμα.
Η Ιερά Σύνοδος αναδιπλώθηκε προ της κατακραυγής, ίσως επειδή οι νομικοί σύμβουλοι της ίδιας ή της κυβέρνησης επισήμαναν πόσα λεφτά κινδυνεύει να χάσει, εάν την σύρουν στα δικαστήρια οι συγγενείς κάποιου θύματος του κορωνοϊού.
Πέρασε, ωστόσο, το μήνυμα που ήθελε. «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Και αν βρείτε την πόρτα κλειστή, σταθείτε απ’ έξω και θα σας μπάσουμε κρυφά από τις πολεμίστρες.
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για πιθανό συνωστισμό», τονίζει η εγκύκλιος της ανίερης Συνόδου. Ούτε για τη διασπορά του ιού, προφανώς.
Και ποιος θα φταίει, λοιπόν; Η αντίχριστη κυβέρνηση, που επιτρέπει το delivery του δίπιτου σουβλακιού αλλά αρνείται στους πιστούς το κατ’ οίκον άγιο φως, να ποιος.
«Εγώ πάντως προσπάθησα», θα διαμαρτυρηθεί μόλις δει το φραγγέλιο ο Στέλιος Πέτσας. «Εγώ ήμουν μέσα και έψελνα», θα προσθέσει με τη μελωδική φωνή του ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Ο Τσίπρας φταίει, που δεν σας ξύρισε», θα δώσει τη λύση ο Ηλίας Κανέλλης από το ραδιομέγαρο.
Μέχρι και ο διαπρύσιος υποστηρικτής της γαλάζιας μεταπολίτευσης Πάσχος Μανδραβέλης ξεσπάθωσε ενάντια στη γελοιότητα της κυβερνητικής οσφυοκαμψίας. «Όταν οι κουτοπονηριές μητροπολιτών γίνονται επίσημη πολιτική της κυβέρνησης! Ελεος , Στέλιο Πέτσα. Έλεος…».
Όπως αρμόζει σε διανοούμενο, ο Δήμου υπερασπίζεται το δικαίωμα του πολίτη στη λατρεία, αλλά ενίσταται όταν η θρησκοληψία ανάγεται σε επίσημη κρατική πολιτική και σκεπάζει σαν ιερή κουβέρτα τη χώρα.
Στη λατρεία οποιασδήποτε θρησκείας, για να μη μπερδευόμαστε. Με λεφτά όχι τα επίσημης Εκκλησίας (που αρνείται πεισματικά να συνεισφέρει στον κορβανά της δημόσιας υγείας πέρα από ψίχουλα), αλλά δικά σας και δικά μου.
Δεν ζούμε πια στην εποχή όπου το 99% των πολιτών της χώρας ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι και πάντως δεν ζούμε στην εποχή όπου το πορτοφόλι του μέσου Έλληνα αντέχει να υποδέχεται την «καθαγιασμένη» φλόγα με τιμές αρχηγού κράτους.
Ας γίνει λοιπόν μία και μοναδική αναστάσιμη λειτουργία, στη Μητρόπολη Αθηνών, και ας μεταδοθεί από την τηλεόραση, ώστε να μετρηθούμε κιόλας οι πραγματικά πιστοί, μέσα από τα μηχανάκια της AGB.
Οποιοσδήποτε ανοιχτός ή μισάνοιχτος ή μισόκλειστος ναός τις μέρες της πανδημίας δεν είναι παρά εστία μόλυνσης. Και πηγή εγκληματικής δράσης, εις βάρος των κορόιδων που κάθονται κλεισμένοι στα σπίτια τους για να πληρώσουν τη λυπητερή από τις μετάνοιες των αμετανόητων. 
Ο καλπασμός του Μωυσή 
Ο στρατηλάτης Κυριάκος εξακολουθεί να προελαύνει καβάλα στο γαλάζιο άλογο, απτόητος από τα εκφυλιστικά φαινόμενα και άνοσος σε οποιαδήποτε δημοσκοπική φθορά.
Ο Σπύρος Γκουτζάνης αναλύει εύστοχα την εξωφρενική δημοφιλία του πρωθυπουργού μέσα στα αποκαϊδια, προφητεύοντας ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σύντομα:
Ακόμη κι εν μέσω της κρίσης και ενώ μετράμε νεκρούς οι πάντα πρόθυμοι δημοσκόποι και ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι και εκδότες προβάλλουν την εκτόξευση της αποδοχής της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού.
Και αυτό παρ’ ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η ταχύτερα αποδομούμενη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, όπως έδειξε η “κωλοτούμπα” στο Μακεδονικό, η διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού που έφερε τα νησιά στα πρόθυρα εξέγερσης, οι αβελτηρίες στα ελληνοτουρκικά, αλλά και η αποτυχία στην οικονομία που οδήγησε σε κάμψη του ρυθμού μεγέθυνσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 και σε υστέρηση εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2020, πριν ενσκήψει ο κορονοϊός.
Μία σύντομη αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και αντίστοιχη σύγκριση μπορεί να βοηθήσει: Τον Ιανουάριο του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε με λίγο περισσότερο από 36%. Για έξι μήνες αντιμετώπισε έναν λυσσαλέο πόλεμο εντός και εκτός χώρας. Εκτός συνόρων από τον Σόιμπλε -δεν είναι και αμελητέα ποσότητα- και εντός από το παλαιό σύστημα εξουσίας και όλα τα Μέσα του, που είχαν συνασπιστεί εναντίον του.
Ηττήθηκε, αναγκάστηκε να αθετήσει την ετυμηγορία του δημοψηφίσματος, υπέγραψε ένα σκληρό και τιμωρητικό μνημόνιο.
Τον Σεπτέμβριο μετά από όλα αυτά και έχοντας τα ΜΜΕ απέναντί του πήγε σε εκλογές και κέρδισε με 35% και κάτι. Και εν τω μεταξύ είχε αποχωρήσει η ΛΑΕ που πήρε άλλο 2,93% και φυσικά ήταν δικοί του απογοητευμένοι ψηφοφόροι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραλάβει πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι αντικειμενικά παρέλαβε ο Τσίπρας -με γεμάτα ταμεία και την χώρα εκτός μνημονίου- και έχει ένα θηριώδες μιντιακό σύστημα να τον στηρίζει και να συγκαλύπτει τις αποτυχίες του. Τον προβάλλει κάτι μεταξύ «Έλληνα Τσώρτσιλ» και «Μωυσή που θα περάσει τον ελληνικό λαό από την έρημο».
Το ίδιο αυτό σύστημα η κυβέρνηση το τροφοδοτεί με εκατομμύρια ευρώ. Συμπέρασμα: Παρά την ταχύτατη αποδόμησή της, θα πάρει χρόνο για να περάσει αυτό στη κοινωνία.
Και από ό,τι δείχνουν οι πληροφορίες και οι διαρροές, δεν θα αφήσει τον κύκλο να ολοκληρωθεί ομαλά ούτε θα δώσει την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να συνέλθει και να ανακάμψει... 
Εκλιπαρούσε για βοήθεια 
Ο παροιμιώδης μέσος ανθρωπάκος συγκινείται από τη γήινη μελαγχολία του Τσιόδρα και από το βλοσυρό ύφος του Χαρδαλιά, αλλά αλλάζει σελίδα ή κανάλι όποτε μαθαίνει ειδήσεις όπως ο θάνατος μίας κρατούμενης στον Ελαιώνα και ο προπηλακισμός όσων φυλακισμένων διαμαρτυρήθηκαν.
Ώχου, καημένε, δεν είναι εποχή για ψυχοπλάκωμα. Για να βρίσκονται στη μπουζού, οι αθλιες, τίποτε μιάσματα του Ρουβίκωνα θα είναι. Ρουβίτσες, δηλαδή.
Την έλεγαν Αζιζέλ Ντενίρογλου και όλη τη νύχτα εκλιπαρούσε για βοήθεια, καταγγέλλουν οι άλλες κοπέλες. Πάλευε να αναπνεύσει και φώναζε απεγνωσμένα. «Αν συνεχίσεις, θα σου κάνω αναφορά», ακούστηκε η φωνή κάποιου αδίστακτου, από την άλλη πλευρά της κλειδωμένης πόρτας. Η Αζιζέλ «έφυγε» και απελευθερώθηκε. Μόνη, σε ένα κελί. Ήταν μόλις 35 ετών.
«Δεν μας κάνουν τεστ για τον κορονοϊό, είμαστε απροστάτευτες, κινδυνεύουμε», ακούγεται η κραυγή αγωνίας μέσα από της φυλακές γυναικών στον Ελαιώνα Θήβας. Οι φυλακισμένες ζητούν πιο ανθρώπινες συνθήκες και λήψη μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό καθώς όπως αναφέρουν κινδυνεύουν, γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης.
Κρατούμενες των φυλακών επικοινώνησαν με το documentonews.gr και περιέγραψαν πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη φυλακή ενώ ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα άμεσα, ειδικά εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού. 
«Δεν μας δίνουνε παυσίπονα, δεν μας δίνουν σημασία, δεν μας κάνουν το τεστ με τον κορονοϊό» αναφέρει κρατούμενη η οποία μάλιστα ανήκει και σε ευπαθή ομάδα καθώς είναι οροθετική. Η ίδια περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα φυλακές από το πρωί, καθώς επίσης και πως συνέβη το περιστατικό με το δεύτερο θάνατο κρατούμενης σε ένα μήνα, ενώ καταγγέλλει ξυλοδαρμούς κρατουμένων.
«Η έλλειψη μέτρων αποσυμφόρησης είναι έγκλημα. Είναι ανάγκη να εξανθρωπιστεί η στάση της πολιτείας άμεσα», τονίζει η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, που έχει εκπροσωπήσει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια δεκάδες κρατούμενες από ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα. 
Ανησυχητικά συμπτώματα παρόμοια με του Covid-19 παρουσίασε και άνδρας που βρίσκεται υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως, όπου δεν υπάρχει ειδικός χώρος ώστε να προφυλαχθούν από τη διασπορά του ιού ο αξιωματικός υπηρεσίας και οι υπόλοιποι κρατούμενοι.
Η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών χαρακτήρισε την κατάσταση «δραματική» και τις συνθήκες «εγκληματικές». Υγειονομικές βόμβες κρύβονται σε κάθε γωνιά της χώρας και του υπόλοιπου πλανήτη. Όσο πιο σκοτεινή η γωνιά, τόσο ισχυρότερο το βουτηγμένο στα μικρόβια μπαρούτι.
Το σύνδρομο της Κίνας 
Στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού, όσοι πίστεψαν στην αύρα προοδευτικής αλλαγής που έφερνε μαζί της η υποψηφιότητα του πεφωτισμένου Μπέρνι Σάντερς πασχίζουν να κρύψουν την πίκρα τους για την αποχώρηση του 78χρονου γερουσιαστή. Πολλοί θεωρούν την ήττα του Σάντερς στις εσωτερικές εκλογές των Δημοκρατικών ιστορικό αυτογκόλ, άλλοι όμως πιστεύουν ότι ο πιο ήπιος και «κεντρώος» Τζο Μπάιντεν έχει περισσότερες πιθανότητες νίκης απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ. Και ας είναι νερόβραστος και συστηματικός.
Ο Τραμπ, στο μεταξύ, συνεχίζει να παίζει το φάλτσο βιολί του. Η θεωρία του περί «κινέζικου ιού» δέχθηκε καίριο πλήγμα από τους ειδικούς, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο Covid-19 μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Γράφει η Άννα Σ. Παπαδημητρίου:
Αν ήταν ένας οποιοσδήποτε άλλος ηγέτης χώρας, θα κοίταζε έστω και κατόπιν εορτής (τραγωδίας στη συγκεκριμένη περίπτωση) να ανασκευάσει ή έστω να βρει κάτι πολιτικάντικο να πει προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Είναι όμως ο αμίμητος Ντόναλντ Τραμπ, επομένως στο άκουσμα ότι διαφορετικές επιστημονικές έρευνες -στις οποίες, σημειωτέον, εξετάστηκαν διαφορετικές ομάδες φορέων- υποστηρίζουν ότι ο κορονοϊός μεταφέρθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης από φορείς που ταξίδεψαν από την Ευρώπη και όχι την Κίνα, όλο και κάποιον θα βρει να κατηγορήσει για τη διάψευση της βολικής ιστορίας του. Πιθανότατα τους ίδιους τους επιστήμονες.
Χρειάστηκαν εβδομάδες ολόκληρες και μια σωρεία αρνητικών προς το πρόσωπό του σχολίων για να σταματήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να αποκαλεί τον κορονοϊό SARS-COV-2 «κινεζικό ιό» στην προσπάθειά του να επιρρίψει το σύνολο της ευθύνης για την πανδημία στο κινεζικό καθεστώς.
Το ότι ο ίδιος επανειλημμένως αγνόησε τις προειδοποιήσεις ακόμη και συμβούλων του στο Λευκό Οίκο –προτού καν σημειωθεί το πρώτο κρούσμα στην Κίνα- ότι το ενδεχόμενο πανδημίας ήταν ορατό, καθώς και το ακόμη χειρότερο ότι περίμενε μέχρι τον Μάρτιο (!) για να παραγγείλλει το απαραίτητα υλικά και εξοπλισμό, στα οποία υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις εξαιτίας της κωλυσιεργίας του ίδιου, λίγη σημασία έχουν στον πλανήτη Τραμπ.
Οι επιστημονικές έρευνες, όμως, μιλούν ξεκάθαρα. Η νόσος Covid-19 έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή της Νέας Υόρκης στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, εβδομάδες προτού επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα. Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε λανσάρει εξαρχής εκστρατεία μαζικών ελέγχων του πληθυσμού, πιθανότατα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να είχε εντοπίσει το πρώτο αυτό “κύμα” φορέων.
Αλλά ο Τραμπ είχε ... φροντίσει από τις 31 Ιανουαρίου να απαγορέψει την είσοδο -μόνο- σε αλλοδαπούς ταξιδιώτες που είχαν πάει στην Κίνα – γιατί οι Αμερικανοί προφανώς είχαν ανοσία κατά το Τραμπ ευαγγέλιο. Κάπου τα λόγια στερεύουν με αυτήν την περίπτωση προέδρου.
Ερημιά στα νησιά
«Δεν νομίζω να μπορέσουν να ταξιδέψουν οι Γερμανοί κανονικά. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Πιθανότατα δεν θα μπορέσουμε να μπούμε όπως συνήθως στο αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο για να πάμε διακοπές», δήλωσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της χώρας Κλάους Ράινχαρντ. Tα ίδια λένε και στην Αμερική
Εμείς, βέβαια, ελπίζουμε ότι ο Αύγουστος θα μας βρει να κολυμπάμε στην Ψαρρού και στη Βλυχάδα. Το προγνωστικό μοντέλο που δημιουργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με συνεργασία επιδημιολόγων και στατιστικολόγων κατέδειξε την εβδομάδα 11-17 Μαϊου ως πιθανότερη για την άρση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται πλήρη απελευθέρωση από την καραντίνα, ούτε «φιλιούνται-αγκαλιάζονται».
Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να υποστήριξε ότι θα διεκδικήσει στο Eurogroup την έκδοση ενός κοινού ευρωπαϊκού αξιόγραφου. Ωστόσο, δεν άφησε κανένα περιθώριο περί μη συμβιβασμού της Ελλάδας με την εμμονή των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά για «λύση» πιστοληπτικής γραμμής. Αρκεί η χρηματοδότηση να είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της έκτακτης συνθήκης και χωρίς αυτή να συνδέεται με μακροοικονομικά στοιχεία.
«Θέση της χώρας είναι να υπάρξει ευελιξία και προϋποθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, σχετιζόμενες αποκλειστικά με το εξωγενές και συμμετρικό σοκ στην οικονομία», είπε.
Νωρίτερα επισήμανε ότι έχει εν πολλοίς συμφωνηθεί το μείγμα μέτρων ύψους άνω των 500 δις που θα διοχετευτούν από την Κομισιόν, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE για τη στήριξη των υγειονομικών συστημάτων, των επιχειρήσεων και της εργασίας αντίστοιχα. 
Παράδειγμα προς μίμηση 
Τα ποδοσφαιρικά γήπεδα παραμένουν σκοτεινά και έρημα και οι ομάδες -ακόμα και οι εύρωστες- βρίσκονται στα όρια της απόγνωσης ελλείψει εσόδων. Ωστόσο, οι ανενεργοί αθλητές αναζητούν τρόπους για να συνεισφέρουν στον κοινό αγώνα και να προσφέρουν στην κοινότητα ό,τι περνάει από το χέρι και από την τσέπη τους. Κυρίως αλλού, παρά εδώ.
Σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία –παράδειγμα προς πολλούς συναδέλφους τους- προχώρησαν οι ποδοσφαιριστές της Premier League στην Αγγλία, με αφορμή την εξάπλωση του κορονοϊού, γράφει ο Αντώνης Φουντής.
Οι ποδοσφαιριστές των 20 ομάδων της Premier League, οι οποίοι δέχονται πιέσεις για περικοπές των μισθών τους κατά 30%, δημιούργησαν ένα ταμείο προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) και άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων.
Ηταν ίσως η… απάντηση τους για την δριμεία κριτική που τους ασκήθηκε από τα βρετανικά ΜΜΕ όταν πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν περικοπές ύψους 30% στα χρήματα των συμβολαίων τους.
Οι αρχηγοί της Τότεναμ και της Λίβερπουλ, Χάρι Κέιν και Τζόρνταν Χέντερσον αντίστοιχα, είναι μεταξύ των ποδοσφαιριστών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή, την οποία έκαναν γνωστή στο βρετανικό κοινό μέσω των social media.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μετά από εκτεταμένες συνομιλίες μεταξύ ενός τεράστιου αριθμού παικτών από όλους τους συλλόγους της Premier League, δημιουργήσαμε τη δική μας συλλογική πρωτοβουλία παίκτη, #PlayersTogether», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.
Η νεότευκτη πλατφόρμα γνωστοποιεί ότι θα συνεργαστεί με την NHS Charities Together (NHSCT), η οποία εκπροσωπεί πάνω από 140 φιλανθρωπικές οργανώσεις του NHS, για να τους βοηθήσει στην άμεση και αποτελεσματική διανομή των κεφαλαίων.
Ομολογουμένως μια πολύ καλή ιδέα και για τους ποδοσφαιριστές της δικής μας Super League…
Έρχεται Σαββατοκύριακο, χωρίς μπάλα φυσικά, αλλά για εμάς τους έγκλειστους όλες οι μέρες μοιάζουν ίδιες μεταξύ τους. Μόνο η Κυριακή διαφέρει, διότι έχει Documento.
Το δωρεάν Νewsletter που κρατάτε στα χέρια σας έρχεται στο ηλεκτρονικό κατώφλι σας καθημερινά, οπότε δεν πρόκειται να σας λείψει έγκυρη ενημέρωση. Αρκεί μία απλή εγγραφή εδώ: . Τα προηγούμενα δελτία υπάρχουν μαζεμένα σε αυτό τον σύνδεσμο.
Όποιος θελήσει αύριο να αισθανθεί σαν να βγήκε από το σπίτι για το ευ ζην, ας φορέσει τα γιορτινά του, ας σερβίρει στον εαυτό του ένα ποτήρι λευκό κρασί και ας συντονιστεί αύριο στην ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής, το οποίο προσφέρει για το Σαββατόβραδο δωρεάν την παράσταση της όπερας του Ρίχαρντ Στράους «Ηλέκτρα», με την Αγνή Μπάλτσα (21.30). 
Πάνω απ’ όλα, να προσέχετε την υγεία σας και τους δικούς σας ανθρώπους. Δυστυχώς ο κορονοϊός δεν είναι ο μοναδικός αόρατος εχθρός. Ο θάνατος του αγαπημένου συναδέλφου και φίλου Άκη Τσόπελα σε ηλικία μόλις 58 ετών βύθισε χθες στο πένθος τον αθλητικό Τύπο και όσους γνώριζαν τον σεμνό και ικανότατο Άκη.

Πολλές ευχές για μακροημέρευση και αγάπη σε όλους.
Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου