Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

09/04/20

Αγαπητοί έγκλειστοι, καλημέρα σας.
Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και πέρασα για καφεδάκι, κραδαίνοντας μία χορταστική δέσμη ειδήσεων και σχολίων εκ μέρους των συντακτών του Documento. Όλα τα νέα που σχετίζονται με την πανδημία -και όχι μόνο- καταφτάνουν κάθε πρωί στο ηλεκτρονικό κατώφλι σας με μία απλή εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο:
Εάν σας αρέσει αυτό που διαβάζετε, που είμαστε βέβαιοι ότι σας αρέσει, διαδώστε το σε φίλους και γνωστούς. Όσο περισσότεροι γίνουμε, τόσο πιο εύκολα θα δώσουμε τον αγώνα τον καλό, ώστε να επικρατήσει η έγκυρη και εμπεριστατωμένη ενημέρωση, σε βάρος της συσκότισης και της κοινωνικής λοβοτομής. Το καλύτερο μέτρο προστασίας είναι η γνώση. Και η γνώμη. 
«Ο χειρότερος της Ιστορίας» 
To τηλεγράφημα του Reuters που εμφανίστηκε στο κινητό μου τηλέφωνο αργά μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης ήταν κεραυνός όχι εν αιθρία, αλλά μέσα στην παγκόσμια καταιγίδα του κορονοϊού. «Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι αποσύρει τη χρηματοδότηση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Και αμέσως μετά, το «διότι» της υπόθεσης: «Εξήγησε, ότι τον θεωρεί κινεζοκεντρικό». Με άλλα λόγια, ότι τον κοροϊδεύουν για να βγάλουν λάδι την Κίνα και τα στρεβλά στατιστικά της.
Ο αγλαός πλανητάρχης αναδιπλώθηκε λίγα λεπτά αργότερα, τονίζοντας ότι δεν έχει αποφασίσει τέτοια κίνηση, αλλά …το σκέφτεται. Στην εποχή της πανδημίας, πρώτης μετά από 100 χρόνια, ο δύσμοιρος πλανήτης έχει την ατυχία να άγεται και να φέρεται από έναν συνωμοσιολόγο βγαλμένο από τηλεοπτικό ριάλιτι, ο οποίος μάλιστα περιστοιχίζεται από ανδρείκελα ανάλογου βεληνεκούς, μικρούς Τραμπ δίχως το ταλέντο της δημαγωγίας.
Ένα ένα, τα μέσα ενημέρωσης που πέρασαν την τετραετία καθισμένα στον φράχτη της αμφιβολίας και της επιφυλακτικότητας στρέφουν τα πυρά τους ενάντια στον ένοικο του Λευκού Οίκου και στην οπισθοδρομική κομπανία που τον στηρίζει.
«Ο χειρότερος πρόεδρος. Όλων των εποχών», τιτλοφόρησε το εμφατικό σχόλιό της η Washington Post. «Μέχρι τώρα αντιμετώπιζα με απροθυμία των πειρασμό τέτοιων χαρακτηρισμών», έγραψε ο δημοσιογράφος-ιστορικός Μαξ Μπουτ. 
«Αντιλαμβάνομαι ότι χρειάζεται να περάσει ένα χρονικό διάστημα πριν βγουν συμπεράσματα, ώστε να διαβαστεί νηφάλια μία θητεία. Πρόεδροι που στην εποχή τους θεωρήθηκαν άθλιοι (Χάρι Τρούμαν) ή νερόβραστοι (Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, Τζορτζ Μπους ο πρώτος) χαίρουν αυξημένης εκτίμησης αναδρομικά. Για άλλους, όπως ο Τόμας Τζέφερσον και ο Γούντροου Ουίλσον, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Κρατούσα, λοιπόν, κάποιες επιφυλάξεις.
Τον τελευταίο μήνα, όμως, με τους καταστροφικούς χειρισμούς του στην κρίση της πανδημίας, ο Ντόναλντ Τραμπ εξασφάλισε τον τίτλο του χειρότερου προέδρου στην Ιστορία. Ξεπέρασε ακόμα και τον Τζέιμς Μπιουκάναν, του οποίου οι παλινωδίες έφεραν τον Εμφύλιο Πόλεμο. Εκείνη η πολύνεκρη σύρραξη μπορεί να θεωρηθεί αναπόφευκτη, αλλά δεν υπάρχει τίποτε αναπόφευκτο στον όλεθρο που αντιμετωπίζουμε σήμερα».
To σλόγκαν της ιστορικής εφημερίδας είναι: «Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι». Με μία καλή τιμή, 11 εκατομμύρια ευρώ φερ’ ειπείν, θα μπορούσε άνετα να εφαρμοστεί και στην καθ’ ημάς πραγματικότητα.
Στο μίνι-κραχ του 2007-9, η οικονομία των ΗΠΑ έχασε 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, σε ορίζοντα μίας διετίας. Η πανδημία του 2020 έστειλε 10 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες στην ανεργία μέσα σε δύο εβδομάδες! Ο σχετικός δείκτης έφτασε ήδη το 13%, ποσοστό που αγγίζει το αντίστοιχο του 1940.
Αν μη τι άλλο, οι ζωντανοί έχουν μπροστά τους μία καινούρια μέρα για να παλέψουν. Οι αριθμοί που καταδεικνύουν ανάγλυφα το μέγεθος της καταστροφής είναι οι στατιστικές του νεκροτομείου. «Ο θλιβερός απολογισμός θα είναι σχεδόν μηδενικός», διαβεβαίωνε τους Αμερικανούς πολίτες ο Τραμπ στις 26 Φεβρουαρίου. Πλέον ισχυρίζεται ότι ένα μακελειό 100-200 χιλιάδων νεκρών αποτελεί ευοίωνο και αισιόδοξο σενάριο: «Αν μείνουμε εκεί, θα σημαίνει ότι έκανα τη δουλειά μου σωστά».
Το παραπάνω νούμερο ξεπερνάει το σύνολο των θυμάτων όλων των πολέμων της Ιστορίας των ΗΠΑ. Μέχρι το Πάσχα, ο ιός θα έχει στείλει στον άλλο κόσμο περισσότερους Αμερικανούς από τον Πόλεμο της Κορέας. Στο τέλος του Απρίλη, θα ξεπεράσει και το Βιετνάμ. «Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση, δεν επωμίζομαι καμία ευθύνη», ξεστόμισε ο Τραμπ, κολυμπώντας στην παροιμιώδη αναλγησία του.
Η κυβέρνησή του πιλαλάει πανικόβλητη για να αγοράσει τους αναπνευστήρες, τις μάσκες και τα τεστ που εξαρχής της έλειπαν, αλλά το μιράκολο της ελεύθερης οικονομίας φέρνει άλλου τύπου παρατράγουδα: οι επιμέρους Πολιτείες στήνουν μεταξύ τους πλειστηριασμούς και διαγκωνίζονται, ποια θα πρωτοπάρει το υλικό. Ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών μετριέται σε οχτώ ψηφία.
Η προκλητική αδιαφορία που επέδειξε το καθεστώς Τραμπ την ίδια στιγμή που η υπόλοιπη υφήλιος έβηχε στα κρεβάτια της αγγίζει τα όρια του ανθρωπιστικού εγκλήματος. Αρκεί να επισημάνει κανείς, ότι μέχρι προ 10ημέρου οι ΗΠΑ διενεργούσαν λιγότερα τεστ κορονοϊού ακόμα και από την Ελλάδα.
«Θα κερδίσω όχι ένα Νόμπελ, αλλά πολλά», συνεχίζει τον χαβά του ο Τραμπ, μέσα στη συνήθη οχλαγωγία των χειροκροτητών και των αγιογράφων. Την ίδια ώρα προωθεί ξεδιάντροπα ένα συγκεκριμένο φάρμακο, του οποίου το όνομα δεν είναι καν σε θέση να αποστηθίσει, παραδίδοντας τους απελπισμένους και αστοιχείωτους ψηφοφόρους του βορά στην άγνοια και στον αυτοσχεδιασμό. Η επιμονή του στη συγκεκριμένη θεραπεία εγείρει το ερώτημα του κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να δημοσιεύσει τις φορολογικές δηλώσεις του, ωφελείται οικονομικά, έγραψε η Άννα Σ. Παπαδημητρίου.
Ωστόσο, η είδηση είναι αλλού. Σε νέα οδηγία που δημοσίευσε η Αμερικανική Υπηρεσία Καρδιολογίας (American College of Cardiology), η συγκεκριμένη θεραπεία ενέχει τον κίνδυνο επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών οι οποίες σε ορισμένους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.
Μόλις πριν από λίγες μέρες, ένας άνδρας έχασε τη ζωή του επειδή μπερδεύτηκε και ήπιε υγρό που προοριζόταν για τον καθαρισμό ενυδρείων. Η λέξη «χλωροκίνη», που περιέχεται και στα φάρμακα για την ελονοσία τα οποία προμοτάρει ο Τραμπ, μπέρδεψε τον άτυχο άνθρωπο. Στο νοσοκομείο κατέληξε και η σύζυγός του, αλλά αυτή διασώθηκε με μία γερή πλύση στομάχου
Ακροβασίες στα αποκαΐδια 
H Aμερική φαίνεται ότι θα απαλλαγεί από τον Τραμπ στο τέλος του έτους (με διάδοχο δυστυχώς όχι τον Μπέρνι Σάντερς και δεν αποκλείεται να επανεξετάσει τα θέσφατα του νεοφιλελευθερισμού. Στο μεταξύ, όμως, θα πληρώσει αβυσσαλέο τίμημα. Τα κρούσματα πλέον είναι περισσότερα από 400.000, ενώ οι νεκροί ξεπερνούν τους 13.000 και είναι θέμα ημερών να ξεπεράσουν τα θλιβερά ρεκόρ της Ισπανίας και της Ιταλίας (15-17 χιλιάδες). Το τελευταίο εικοσιτετράωρο μόνο η Νέα Υόρκη θρήνησε 779 νεκρούς. Η καμπύλη της διασποράς στις ΗΠΑ είναι μάλλον αποθαρρυντική παρά ενθαρρυντική.
Μολαταύτα, η δημοτικότητά του Τραμπ γνώρισε άνοδο, πριν γίνουν οι αριθμοί χιονοστιβάδα και κατακρημνίσουν τις θετικές γνώμες στο σημερινό 44 τοις εκατό, από το 52 του Μάρτη. Παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο Μπόρις Τζόνσον περνιόταν για εθνάρχης με ευρύ λαϊκό έρεισμα πριν ασθενήσει, αλλά και στη Γαλλία του Μακρόν και φυσικά στο Μητσοτακιστάν.
Σε εποχές κρίσης, πολέμου αν προτιμάτε την ορολογία της μόδας, ο κοσμάκης τείνει να συσπειρώνεται γύρω από τους ηγέτες του, όσο γιαλαντζί και αν είναι αυτοί. Μέχρι να πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του, όπως συμβαίνει στο Αμέρικα. 
Στην από δω ακτή του Ατλαντικού, το κρίσιμο Eurogroup θα συνεχίσει σήμερα τη συνεδρίασή του μέσω τηλεδιάσκεψης και ο λευκός καπνός αναμένεται με αδημονία στις τίμιες πλην πτωχές χώρες που ακροβατούν στα αποκαϊδια.
«Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινδυνεύει εάν δεν καταστεί εφικτή μια συμφωνία σε μια κοινή οικονομική απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού», προειδοποίησαν Ισπανοί υπουργοί. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρία Χεσούς Μοντέρο δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα αρχίσουν να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ΕΕ, εάν αυτή δεν ενεργήσει συλλογικά στην κρίση.
«Χρειαζόμαστε τη βοήθεια άλλων χωρών και αυτό ήταν το κίνητρο της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε μια περίοδο μεταπολεμική. Τώρα έχουμε έναν άλλο πόλεμο, απέναντι στην επιδημία», ανέφερε η Σπανιόλα σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.
Οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας Λουίς Πλάνας ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. «Είναι ένα κρίσιμο θέμα στο οποίο διακυβεύεται το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Sur Radio. «Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική συμφωνία, παρ’όλο που αυτό ίσως χρειαστεί πολύ χρόνο και πολλές συνεδριάσεις». Διαβάστε όλο το -πλούσιο- παρασκήνιο της τηλεδιάσκεψης εδώ: 

Θαύματα τριών ημερών
Ο Σωτήρης Τσιόδρας μέτρησε χθες 52 νέα κρούσματα και 84 συνολικά διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, ενώ οι νεκροί στην Ελλάδα έφτασαν, επισήμως, τους 83. Αδέλφια, νικάμε. Αποκάλυψε, επίσης, ότι ένα 30% των ανθρώπων που ασθένησαν έχουν πάρει εξιτήρια από τα νοσοκομεία και ότι εξετάζεται διεθνώς η έκδοση ενός διαβατηρίου ανοσίας, για όσους έδωσαν τη μάχη με τον ιό και τον ξεφορτώθηκαν.
«Όσιο ειδικού σκοπού» χαρακτηρίζει ο Ι.Σ. Καριώτης τον καθηγητή που ανέλαβε να υπερασπιστεί το κυβερνητικό χαράκωμα ενάντια στον κορονοϊό:
Στο πρόσωπό του μια αμαρτωλή Δεξιά ανασταίνει εκ νεκρών το αγαπημένο της τρίπτυχο: πατρίς – θρησκεία – οικογένεια. Να εξηγούμαστε. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, περίπου όσιος του κορονοϊού, δεν είναι εκπρόσωπος όσων δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Απόδειξη πως ούτε μία φορά δεν ξόδεψε ούτε μία λέξη για την κραυγή της αγωνίας τους σχετικά με όσα τους λείπουν.
Είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τη γραμμή της περνάει στο φοβισμένο πλήθος. Ούτε μία φορά ούτε με μία λέξη δεν ξέφυγε απ’ αυτή. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις ξεπερνά τον εκπροσωπούμενο. Ως εκπρόσωπος του Κυριάκου μια χαρά την κάνει την προπαγάνδα που του ανέθεσαν. Και τα κρούσματα και τους νεκρούς μετράει και συμβουλές μας δίνει και ύφος οσίου διαθέτει και δακρύζει και βίο χριστιανικό διάγει και ψάλτης είναι. Ο,τι πρέπει για φωτοστέφανο, δηλαδή.
Ο όσιος ειδικού σκοπού σε ειδικές συνθήκες, μιας αμαρτωλής Δεξιάς, που στο πρόσωπό του ανασταίνει εκ νεκρών το αγαπημένο της τρίπτυχο: πατρίς – θρησκεία – οικογένεια. Θαύμα; Εντάξει, θαύμα. Αλλά κάθε θαύμα τρεις ημέρες σ’ αυτό τον αχάριστο τόπο, κ. καθηγητά.
Προς το παρόν, απαιτείται θαύμα για να φτάσει ένα δείγμα από νησί στο Ινστιτούτο Παστέρ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ χωρίς να ξοδευτεί μισή περιουσία. Χίλια ευρώ, για τη μεταφορά ενός φιαλιδίου από την Τήνο, μεγάλη η χάρη της! Τι θα πράξει το επιτελικό κράτος αν έχουμε καμιά καταιγίδα κρουσμάτων σε κάποιο απομακρυσμένο νησί όπως η Ικαρία όπου μετέφερε τα μικρόβιά του εκείνος ο άριστος λεβέντης που έσπασε την καραντίνα για να πάει διακοπές; 
Εκείνος διακομίστηκε στην Αθήνα με ελικόπτερο για τα περαιτέρω, αλλά δεν έχουν όλοι πλούσιο μπαμπά ή γερό δοντάκι. Ας μην ανοίξουμε συζήτηση και για τα κατά τόπους γηροκομεία. 
Ο Ισπανός Τσιόδρας, Φερνάντο Σιμόν, διαβεβαίωνε στις 9 Φεβρουαρίου ότι η δική του χώρα θα αντιμετώπιζε «μόνο μία χούφτα κρούσματα». Ένα μήνα αργότερα, στις 8 Μαρτίου, η διαδήλωση για τα δικαιώματα της γυναίκας έβγαλε στους δρόμους 120.000 Μαδριλένους, για καλό σκοπό τουλάχιστον, ενώ 90 χιλιάδες άλλοι συνωστίστηκαν στο γήπεδο «Μπερναμπέου» για να δουν τη Ρεάλ και τη Μπαρτσελόνα. Τώρα κλαις. Γιατί κλαις;
Περίπου 20 χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές στην Ισπανία έχουν προσβληθεί από τον ιό, ενώ οι θάνατοι ηλικιωμένων σε οίκους ευγηρίας υπολογίζονται σε 3.600. Όπως έγραψε στο Facebook η έμπειρη ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Δώρα Μακρή, η κυβέρνηση της χώρας διέταξε τις 17 αυτόνομες επαρχίας της χώρας να ενημερώνουν δύο φορές την εβδομάδα για την κατάσταση στα γηροκομεία της κάθε περιοχής. Η παρέμβαση αυτή γίνεται προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση στα γηροκομεία της χώρας τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι ιδιωτικά. Η αποστείρωση της πλειοψηφίας των γηροκομείων ανατέθηκε στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, οι οποίες έχουν διαρκή βάρδια σε 180 σημεία της χώρας για να απολυμαίνουν δημόσιους χώρους.
Η κωλυσιεργία της ισπανικής κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού αναφέρεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως παράδειγμα προς αποφυγή. Στη βασανισμένη Λομβαρδία, το ποσοστό των υγειονομικών που προσβλήθηκαν έναντι του συνόλου των ασθενών φτάνει το 20 τοις εκατό. «Ενώ εμείς τα κάνουμε όλα σωστά», πετάγονται από την ψωροκώσταινα τα εξαπτέρυγα του Κυριάκου. Λίγο ακόμη και θα τον προτείνουν για Νόμπελ μαζί με τον Τραμπ.
Αλήθεια, χειροκρότημα δεν έχει σήμερα; Το προχθεσινό μπαλκονάτο κάλεσμα υπέρ των υγειονομικών πέρασε περίπου απαρατήρητο, αφού η Μαρέβα αμέλησε να ανεμίσει τα λάβαρα. Τα κανάλια πάσχιζαν να κουκουλώσουν τα κρούσματα αστυνομικής βίας στα νοσοκομεία, οπότε απέφευγαν να αναφέρουν λέξεις που κάνουν τζιζ όπως «γιατροί». Σχολιάζει η Παναγιώτα Μπίτσικα.
Οι συμβολικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των υγειονομικών στο πλαίσιο της «ημέρας πανελλαδικής δράσης για την Υγεία» αποτέλεσαν πεδίο βολής από «ακόλουθους» του Μαξίμου που υμνεί την αστυνομική επαναφορά της «Μητσοτάκειας τάξης».
Ο… συνωστισμός των αστυνομικών της ΔΙΑΣ κατά της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία είναι το μήνυμα του Μαξίμου για την επόμενη ημέρα. Είναι και το σήμα για τον κυνισμό και την υποκρισία της σήμερον απέναντι στους υγειονομικών που όταν ζητούν την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας γίνονται… αδαείς περί τη διάδοση της Covid-19.
Στο προαύλιο του Ευαγγελισμού, ξεσκεπάστηκε η πολιτική της ΝΔ που δεν θέλει να ακούει (ούτε θέλει να ακουστεί δυνατά παντού) το αίτημα για επιτάξεις ιδιωτικών κλινών, ΜΕΘ, για εξασφάλιση επαρκών δημόσιων εργαστηρίων και ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό.
Δεν αμφιβάλλουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατα πώς συνηθίζει, θα συνεχίζει να δίνει ραντεβού για «ανώδυνο» χειροκρότημα προς τους γιατρούς, διαδικτυακό ή μπαλκονάτο. Πάντα στην πρώτη γραμμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με ΜΑΤ, ή άλλες αστυνομικές δυνάμεις σε ετοιμότητα. 
Και είχαμε και τον Βασιλάκη τον Τσιάρτα, να αναρωτιέται φωναχτά μέσω social media «τι δουλειά είχαν οι γιατροί στα νοσοκομεία»… 
Έρχεται και κομήτης 
Αν ακούσατε κανονιοβολισμούς χθες, ήταν επειδή είχαμε επέτειο. Tα 30 χρόνια από τη μέρα της αναρρίχησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη του Αποστάτη στην εξουσία (8 Απριλίου 2020, με την ψήφο του Κατσίκη), η χώρα τα «γιόρτασε» με πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Ας μην έχουμε παράπονο, λοιπόν, εάν αύριο μας χτυπήσει και κομήτης, σαν αυτόν τον «ATLAS» που θα πλησιάσει τη γη στα τέλη του Απρίλη. Eίχε να εμφανιστεί από τον καιρό του Τουταγχαμών και διάλεξε να επιστρέψει την εποχή του Άδωνη.
Το 1989, το ποσοστό δημόσιου χρέους επί του ΑΕΠ, ήταν 69,9%., έγραψε ο Διονύσης Ελευθεράτος καταρρίπτοντας τον μύθο του «οικονομικού θαύματος» του πρεσβύτερου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας, το έτος 1990 ο «έκλεισε» με δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες (στο 80,7%), «με το καλημέρα» κιόλας, μετά τους πρώτους 7-8 μήνες της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.
Η αύξηση ήταν ήδη σοβαρότατη, για τα μέτρα της εποχής. Στην τετραετία 1986 – 1989, δηλαδή έπειτα από το «σταθεροποιητικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου (1985) και έως το ποικιλοτρόπως ταραγμένο ’89, το ποσοστό του δημόσιου χρέους είχε ανέβει από το 55,9% στο 69,9%. Παρουσίαζε δε μικρότερους ρυθμούς ανόδου από το 1987 (τότε ήταν 62,2%). Αλλά το 1990 τινάχτηκε σαν ελατήριο…
Το μητσοτακικό ελατήριο, στα έτη 1991 και 1992 έφερε το ποσοστό του χρέους στο 83,3% και 89,% αντίστοιχα. Και κατόπιν το έκανε… πύραυλο! Στα 111,6% βρέθηκε το δημόσιο χρέος στο 1993, έτος κατά το οποίο επίσης κυβέρνησε ο… μεγάλος νοικοκύρης, με εξαίρεση το τελευταίο τρίμηνο.
Στην Αγγλία, όπου λογής λογής σύλλογοι και οργανώσεις προχώρησαν στους ετήσιους εορτασμούς για την επέτειο της θανάτου της Μάργκαρετ Θάτσερ (με το πατροπαράδοτο σύνθημα «we’ll all be having a party, when Maggie Thatcher dies»), ξέσπασε σάλος για την απόφαση των δύο φιναλίστ του περυσινού Τσάμπιονς Λιγκ να εντάξουν τους χαμηλόμισθους υπαλλήλους τους στο κρατικό πρόγραμμα στήριξης, με παράλληλη αναστολή των συμβάσεων.
Η Λίβερπουλ ανέκρουσε πρύμναν προ της πανταχόθεν κατακραυγής, αλλά η Τότεναμ επιμένει, χωρίς μάλιστα να καλύπτει η ίδια το 20% των μισθών που χάνεται μετά την εφαρμογή της διάταξης.
Η Premier League μιλάει για χασούρα 1 δισ στερλίνων και προειδοποιεί ότι «έρχονται πρωτόγνωρες καταστάσεις», αλλά ουδείς περίμενε τόση αναλγησία από συλλόγους με ετήσια κέρδη 60-70 εκατομμυρίων και ζάπλουτους κροίσους στα μετόπισθεν. Εικάζεται ότι οι εξέδρες θα είναι λιγότερο γεμάτες, το καλοκαίρι που ίσως ξαναρχίσει η ποδοσφαιρική δράση στο νησί.
Ο Αντώνης Φουντής περιγράφει το αντίστοιχο τοπίο στο ξυπόλητο ελληνικό ποδόσφαιρο, όπου γίνεται σκοτωμός για ένα τρύπιο πάπλωμα:
Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει από καιρό οι διαπραγματεύσεις διοικήσεων συλλόγων και ποδοσφαιριστών για περικοπές ή μειώσεις συμβολαίων εξαιτίας της πανδημίας όπου πλέον δεν λειτουργεί τίποτα.
Οι μειώσεις ξεκινούν από 20% και φθάνουν μέχρι και το 70% ανάλογα με το συμβόλαιο του καθενός. Πολλοί σύλλογοι ήρθαν ήδη σε συμφωνία με τους παίκτες τους ενώ σε άλλους γίνεται «μάχη» για το ύψος των περικοπών τους.
Στην Ελλάδα, τέτοιο ζήτημα ακόμη δεν έχει τεθεί στο τραπέζι αφού για την ώρα οι ΠΑΕ στη Σούπερ Λίγκα «σκοτώνονται» για το αν πρέπει να συνεχιστεί ή να διακοπεί το πρωτάθλημα.
Ανεπίσημα λέγεται ότι οι περισσότερες ΠΑΕ συμφωνούν για μειώσεις μίνιμουμ 30% για όσο καιρό διαρκεί η καραντίνα και δεν πραγματοποιούνται αγώνες, αλλά η πλευρά των ποδοσφαιριστών σε πρώτη φάση διαφωνεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.
Οπότε αναμένουμε να μετατραπεί -ως συνήθως- σε πεδίο βολής το ελληνικό ποδόσφαιρο…
Αναμένουμε, εξάλλου, την τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη πάνω στο θέμα, μέσα στις επόμενες ώρες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού είχε εξοστρακιστεί στον πάγκο για χατίρι του Γιώργου Γεραπετρίτη τις μέρες της εμφύλιας διαμάχης Μαρινάκη-Σαββίδη, αλλά τώρα επέστρεψε δριμύτερος και απειλεί τα απλησίαστα ρεκόρ του Άδωνη: 19 συνεντεύξεις σε 8 μέρες μετρήσαμε και πιθανότατα ο αριθμός αυξήθηκε μέχρι να διαβάσετε αυτή την παράγραφο.
Μέχρι και η παροπλισμένη λόγω πανδημίας «Αθλητική Κυριακή» επανέκαμψε τις προάλλες προκειμένου να σπάσει τη σιωπή του ο ασυγκράτητος Κρητικός. Την Τρίτη, ο Αυγενάκης κούρσεψε ακόμα και την τηλεδιάσκεψη με τη WADA για θέματα αντι-ντόπινγκ, όπου όλη η λάντζα έγινε από τον ειδικευμένο στον τομέα και τέως Ολυμπιονίκη Γιώργο Μαυρωτά.
Αλήθεια, τι δουλειά έχει να λερώνει το βιογραφικό του στο πλευρό αυτής της αξιοθρήνητης κυβέρνησης ο ικανότατος, καθ’ όλα εξαίρετος και …διόλου δεξιός Μαυρωτάς; Μπορεί ως άνθρωπος του αθλητισμού να δικαιούται μία κάποια επιείκεια από εμάς που μοιραστήκαμε μαζί του ψωμί, αλάτι και χλώριο, αλλά από τον ίδιο χώρο προέρχονται και οι Βασίλης Κικίλιας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο Αυγενάκης, πάλι, όχι.
Η βόρεια -και λιγότερο βόρεια- Ελλάδα φόρεσε λευκό κοστούμι της προηγούμενες ημέρες και οι αγουροξυπνημένες αρκούδες βγήκαν σεργιάνι, πρώτα στη Φλώρινα και μετά στην Καστοριά. Όσο παρατείνεται η καραντίνα, τόσο περισσότερο θα ξανακερδίζει η φύση το χαμένο από τον άνθρωπο έδαφος.
Το καμένο δάσος στο Τσερνόμπιλ έφερε την αναπόφευκτη οικολογική ζημιά, αλλά φαίνεται ότι γλιτώνουμε προς το παρόν τον τρόμο των μπεκερέλ. Tόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου έγιναν μετρήσεις, τα ποσοστά τα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα παραμένουν αμετάβλητα.
Παρά το ειδικό καθεστώς λειτουργίας λόγω της κατάστασης της πανδημίας, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι έχει διασφαλισθεί η λειτουργικότητα των υποδομών και η διαθεσιμότητα του προσωπικού για τη διαρκή αξιολόγηση και παρακολούθηση των επιπέδων ραδιενέργειας στη χώρα μας.
Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Το πρώτο Τσερνόμπιλ, βέβαια, το ζήσαμε το 1986.

Να προσέχετε την υγεία σας και τους δικούς σας ανθρώπους, μακριά από μικρόβια και ραδιενεργά ισότοπα. Και να με περιμένετε αύριο για καφέ στη χόβολη, πουρνό πουρνό.
Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου