Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

'Υιοθετείται' η ακριτική Κίναρος, μαζί και η μοναδική κάτοικος

Σε σημαντική πρωτοβουλία προχωρά η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες της μόνιμης κατοίκου της Κινάρου - Τι είχε πει η μοναδική φύλακας-άγγελος της ακριτικής βραχονησίδας στο News24/7 
news247 

Διαβάστε επίσης: Αυτή είναι η μόνη κάτοικος της Κινάρου 

Φεβρουαρίου 22 2018 21:04 

Της Μίκας Κοντορούση 

«Η ανάγκη υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται εθνική συνείδηση, εγρήγορση και αποφασιστική συμβολή και γενναιοδωρία, από όπου υπηρετεί ο καθένας», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών που το απόγευμα της Πέμπτης, αποφάσισε να κρατήσει αλληλέγγυα στάση απέναντι στην μοναδική κάτοικο της νήσου «Κίναρος», αλλά και να καλύψει πλήρως το επίδομα που με αιφνίδια απόφαση διεκόπη προ ημερών. 
«Σε συνέχεια της ανάδειξης της είδησης από την εκπομπή ‘Καλημέρα Ελλάδα’ της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, σχετικά με τη διακοπή καταβολής του επιδόματος στη μοναδική κάτοικο της ακριτικής νήσου Κίναρος που αποτελεί και ένα από τα δεκαοκτώ νησιά που η Τουρκία θέτει υπό αμφισβήτηση, η ΕΕΝΕ αποφάσισε να κινητοποιηθεί προς άμεση επίλυση του ζητήματος», αναφέρει η Ένωση και συνεχίζει: 
«Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΕΝΕ αναλαμβάνει από σήμερα την πολυεπίπεδη υποστήριξη της μόνιμης κατοίκου του νησιού – από την κάλυψη του επιδόματος που κόπηκε, έως και τη συνολική ‘υιοθεσία’ της ακριτικής νήσου. Τα μέλη της ΕΕΝΕ, προθυμοποιήθηκαν να παράσχουν όλα τα αναγκαία μέσα για την υποστήριξη της κυρίας Ειρήνης Κατσοτούρχη, μιας πραγματικής ηρωίδας που φυλάει ‘Θερμοπύλες’. 
Συγκεκριμένα, αναλαμβάνουν να συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών σε θέματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τροφίμων και ειδών άμεσης ανάγκης, την όποια αναγκαία νομική, λογιστική ή φοροτεχνική υποστήριξη, καθώς και όλες τις τεχνικές ανάγκες που σχετίζονται με τη συντήρηση του ακινήτου και όλων των υποδομών του νησιού». 
Υπενθυμίζεται ότι όπως η ίδια δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή, λόγω λάθους σε δήλωση Ε9 του γιου της, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δύο χρόνια να της χορηγήσει το επίδομα που δικαιούται και καθώς το βοσκοτόπι, το οποίο εκμεταλλεύεται φαίνεται να ανήκει στις τοπικές Αρχές, πλέον της ζητείται να καταβάλλει και ενοίκιο. 
Στην απόφαση μάλιστα υπογραμμίζεται ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί και να υποστηριχθεί το κρίσιμο έργο που επιτελούν οι σύγχρονοι Έλληνες ακρίτες, οι άνθρωποι εκείνοι που υπερασπίζονται εμπράκτως την εθνική μας εδαφική ακεραιότητα, επιτελούν έργο και θωρακίζουν τα εξωτερικά μας σύνορα. 
Η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί άλλωστε την αρχή μιας ευρύτερης στρατηγικής απόφασης της ΕΕΝΕ και των μελών της, να υιοθετήσει μια σειρά από ακριτικές νήσους, που «πολύ συχνά τις θυμόμαστε μόνο σε ώρες ανάγκης», λένε χαρακτηριστικά μέλη της Ένωσης. 

Ο φύλακας-άγγελος της ακριτικής βραχονησίδας 

Υπενθυμίζεται ότι στα 73 της, η Ειρήνη Κατσοτούρχη εξακολουθεί να είναι κτηνοτρόφος και καλλιεργήτρια. Η μοναδική κάτοικος στο μέχρι πρότινος άγνωστο μικρό νησί, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. 
Ειρήνη Κατσοτούρχη
Η ίδια μάλιστα αποτέλεσε την μοναδική μάρτυρα που αντίκρισε τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού Agusta Bell που συνετρίβη νοτιοδυτικά του νησιού τον Φεβρουάριο του 2016. 
Η κα Κατσοτούρχη, μιλώντας τότε στο News24/7, εξήγησε ότι εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος ωστόσο απεβίωσε στις 10 Ιουνίου του 2013. Η ίδια κράτησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο, όπου βρισκόταν το πατρικό της. 
Σήμερα εξακολουθεί να ζει εκεί με τα ζώα της και παρέα με την γαλήνη του νησιού. Την επισκέπτεται συχνά ο γιος της, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια και συγγενείς της ζουν Κάλυμνο. Ένα μάλιστα από τα τρία παιδιά της ζει στην Αυστραλία. Άλλωστε και το ίδιο το ζεύγος Κατσοτούρχη ζούσε για χρόνια ως μετανάστες στην Αυστραλία. Εκείνη οικοκυρικά και εκείνος χτίστης. Το τελευταίο τους ταξίδι από την μακρινή Αυστραλία, έγινε το 1984. 
Η κόρη της είχε άλλωστε αναφέρει χαρακτηριστικά στο News 247: «Επέστρεψε εκεί που της άρεσε πάντα να ζει. Στην Κίναρο. Έκανε μία μικρή ανακαίνιση στο πατρικό της και πλέον αποτελεί την μοναδική κάτοικο στο νησί. Παίρνει νερό από μία στέρνα κι ένα πηγάδι στον γιαλό. Έχει φωτοβολταϊκά για το ρεύμα της και μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο της γραμμής, πηγαίνει Αμοργό που είναι πιο κοντά για τα ψώνια της. Αν και η ζωή εκεί είναι σκληρή, έχει βρει την ηρεμία της». 

Αυτή είναι η μόνη κάτοικος της Κινάρου που εντόπισε τα συντρίμμια του Agusta Bell 

Ανάμεσα σε Αιγαίο και Δωδεκάνησα, η μοναδική φύλακας του νησιού Κινάρου, μιλά στο NEWS 247. Ήταν η πρώτη που εντόπισε τα συντρίμμια 

Μίκα Κοντορούση 

Στα 70 της. Κτηνοτρόφος και καλλιεργήτρια. Η μοναδική κάτοικος στο μέχρι πρότινος άγνωστο μικρό νησί, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Στο νησί της Κινάρου. Μέχρι που η ίδια αποτέλεσε την μοναδική μάρτυρα που αντίκρισε τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού Agusta Bell που συνετρίβη από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία νοτιοδυτικά του νησιού. Έκτοτε το τηλέφωνό της δεν έχει σταματήσει να χτυπά, ενώ και η ίδια συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό της τρίτης σωρού. 
"Με πήραν τηλέφωνο από το Πεντάγωνο και αμέσως ξεκίνησα να ψάχνω σε χαράδρες. Σε μια από αυτές βρήκα τα συντρίμμια και είδα έναν απανθρακωμένο άνθρωπο", είπε στο NEWS 247 η Ειρήνη Κατσοτούρχη. 
"Έχω σοκαριστεί Ράγισε η καρδιά μου, όταν είδα τα συντρίμμια. Παρακαλούσα τον Θεό μη τυχόν έχουν πάθει κακό τα παιδιά που ήταν στο ελικόπτερο. Δυστυχώς, λίγη ώρα αργότερα, ήρθαμε αντιμέτωποι με την αλήθεια", δηλώνει η ίδια, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τρίτου νεκρού νεκρού. 
Η κα Κατσοτούρχη εγκαταστάθηκε στο νησί μαζί με το σύζυγό της Μικέ, ο οποίος πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2013. Κράτησε την υπόσχεσή που είχε δώσει στον πατέρα της, ότι μια μέρα θα επιστρέψει στην Κίναρο, όπου βρισκόταν το πατρικό της. Σήμερα ζει εκεί με τα ζώα της και παρέα με την γαλήνη του νησιού. Την επισκέπτεται συχνά ο γιος της, ενώ η υπόλοιπη οικογένεια και συγγενείς της ζουν Κάλυμνο. Ένα μάλιστα από τα τρία παιδιά της ζει στην Αυστραλία. Άλλωστε και το ίδιο το ζεύγος Κατσοτούρχη ζούσε για χρόνια ως μετανάστες στην Αυστραλία. Εκείνη οικοκυρικά και εκείνος χτίστης. Το τελευταίο τους ταξίδι από την μακρινή Αυστραλία, έγινε το 1984. 
Η κόρη της αναφέρει στο NEWS 247: "Επέστρεψε εκεί που της άρεσε πάντα να ζει. Στην Κίναρο. Έκανε μία μικρή ανακαίνιση στο πατρικό της και πλέον αποτελεί την μοναδική κάτοικο στο νησί. Έχει φωτοβολταϊκά για το ρεύμα της και μία φορά την εβδομάδα με το πλοίο της γραμμής, πηγαίνει Αμοργό που είναι πιο κοντά για τα ψώνια της. Έχει βρει την ηρεμία της". 
Να σημειωθεί ότι η Κίναρος είναι νησίδα των Δωδεκανήσων που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, είναι το δεύτερο δυτικότερο νησί των Δωδεκανήσων μετά την Αστυπάλαια. 

Η ζωή σαν φύλακας μιας βραχονησίδας 

Η κα Ειρήνη με τον σύζυγό της Μικέ
Η ζωή στο νησάκι δεν είναι εύκολη. Η κα Ειρήνη παίρνει νερό από μια στέρνα και από ένα πηγάδι που βρίσκεται στον γιαλό. Δεν παίρνει καμιά επιδότηση από πουθενά, αλλά δηλώνει υπερήφανη που ζει σε αυτήν την ελληνική νησίδα. 
Με το καΐκι. "Όταν είναι καλός ο καιρός πάμε Αμοργό και μεταφέρουμε ψωμιά, τρόφιμα και ό,τι άλλο χρειαστούμε", είχε πει σε συνέντευξή της στα "ΝΕΑ". Το καϊκι για τις μεταφορές τους ανήκε στον Αντώνη Χαλάρη και στον πατέρα του Κωνσταντή. 
Περιστασιακά στην Κίναρο εκτός από τους δύο μόνιμους κατοίκους, διαμένουν ψαράδες ενώ χρησιμοποιείται και ως βοσκότοπος. 
Στο νησάκι ζει αποικία μαυροπετρίτη - είδος γερακιού, ενώ έχει ενταχθεί στο δίκτυο Νatura 2000, ως περιοχή ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία των πουλιών. 
Τελευταία γίνεται προσπάθεια προκειμένου να δημιουργηθούν στην Κίναρο επισκέψιμα αγροκτήματα με βασική υποδομή για την υποδοχή, εστίαση και διαμονή επισκεπτών. Ήδη τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες εκδρομείς κυρίως από την Αμοργό και τη Λέρο επισκέπτονται τους ορμίσκους της Κινάρου. 

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης 

Το ελικόπτερο AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, για την εκτέλεση τακτικού παίγνιου, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα χάθηκε η επαφή με τα ραντάρ. Στο ελικόπτερο επέβαιναν δυο υποπλοίαρχοι, ο κυβερνήτης Αναστάσιος Τουλίτσης, ο συγκυβερνήτης Κων/νος Πανανάς και ο ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου. 
Το ελικόπτερο AB-212 του Πολεμικού Ναυτικού
Αμέσως όλα τα σώματα τέθηκαν σε επιφυλακή. Στις έρευνες συμμετείχαν από το πρώτο λεπτό ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ 
* 4:40 τα ξημερώματα: Εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, ΒΔ της νήσου Κινάρου. 
* 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου, με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να σημειώνει ότι "δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτα". 

Θρήνος στη Λέρο 

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Λέρου στο άκουσμα της είδησης ότι ο ένας εκ των τριών χειριστών του μοιραίου ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα δυτικά της Λέρου, στη νησίδα Κίναρος, κατάγεται από γνωστή οικογένεια του νησιού. Πρόκειται για τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου ναυτίλο - χειριστή ραντάρ, 36 χρονών. 
Οι γονείς του άτυχου ανθυπασπιστή κατάγονται από το νησί και ο ίδιος το επισκεπτόταν αρκετές φορές για διακοπές την θερινή περίοδο. 
Η είδηση προκάλεσε βαρύ πένθος στο νησί όπου η οικογένεια Ευαγγέλου έχει πολλούς συγγενείς και φίλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου