Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Ρόδι: Ο “κόκκινος χρυσός” ή το φυσικό υποκατάστατο του Viagra!!


Πατήστε τις εικόνες για μεγέθυνση. 

Ροδιά

Η ροδιά είναι φυτό του γένους πουνική (Punica) της οικογένειας πουνικίδες (Punicaceae). Ανήκει στην τάξη μυρτώδη (Myrtales). Το γένος πουνική περιλαμβάνει δύο είδη, με σημαντικότερη την Πουνική τη ροιά ή Ροιά η κοινή (Punica granatum). Αυτή είναι γνωστή με τα κοινά ονόματα ροδιά, ροϊδιά, ρογδιά και ρωβιά (στην Κύπρο). Καλλιεργείται κυρίως για τους καρπούς της, από τους οποίους παρασκευάζονται δροσιστικά ποτά και σιρόπια (γρεναδίνη), όπως επίσης και για καλλωπιστικούς σκοπούς (νάνες και διπλανθείς ποικιλίες κυρίως).
Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο και ευδοκιμεί σε θερμές περιοχές, στα νησιά και στις εσωτερικές πεδιάδες. Στην Θεσσαλονίκη καλλιεργείται στην περιοχή 40 Εκκλησιές. Επίσης το ρόδι έχει κουκούτσια. Είναι φυλλοβόλος και αγκαθωτός θάμνος μέχρι 1-1,5 μέτρα ύψος ή μικρό δέντρο , που δεν ξεπερνά όμως τα 5 μέτρα. Έχει μεγάλα μονήρη άνθη, και βγαίνουν είτε στην άκρη των βλαστών από ένα, είτε πολλά μαζι, συνήθως κόκκινα και σπανιότερα λευκά. Τα φύλλα της είναι πράσινα , ωοειδή, γυαλιστερά.
Ο καρπός της είναι το ρόδι και είναι σωροκάρπιο ή συγκάρπιο από πολλές δρύπες (παλαιότερα ονομαζόταν σίδιο). Απ' τα ρόδια παράγεται το αναψυκτικό ροδάδα.
Ο χυμός του ροδιού αντιπροσωπεύει τα τρία τέταρτα του βάρους του. Ο φλοιός των καρπών είναι πλούσιος σε ταννίνη και χρησιμοποιείται στην κατεργασία των δερμάτων, ακόμα και στη βαφή των μαλλιών. Αφέψημα του φλοιού του καρπού και της ρίζας χρησιμοποιείται ως ανθελμινθικό και ιδίως κατά της ταινίας, γιατί περιέχει ένα αλκαλοειδές. Πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα ή
παραφυάδες. Οι καρποί της ωριμάζουν το φθινόπωρο και συλλέγονται πριν αρχίσουν οι βροχές. Έπειτα, αποθηκεύονται σε ξηρό περιβάλλον. Η ροδιά απαντάται σε διάφορες μορφές, οι κυριότερες από τις οποίες είναι: οι οξύκαρπες (ξινόρροδα) και οι γλυκόκαρπες (γλυκόρροδα) καθώς και σε μορφή νάνου. Δέντρο ανθεκτικό, σπάνια προσβάλλεται από παράσιτα.

Ιστορικά Στοιχεία
Το δέντρο ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα. Στον Όμηρο και στην
Οδύσσεια υπάρχει αναφορά στη ροδιά. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. Ο Θεόφραστος την αναφέρει ροιά ή ρόα. Ήδη από την αρχαιότητα, χρησιμοποιούσαν τη φλούδα της στη βυρσοδεψία και στην ιατρική. Η Θεά Αφροδίτη συνέδεσε το όνομά της με την καταγωγή της ροδιάς, μιας και όπως λέει ο μύθος , η ίδια φύτεψε την πρώτη ροδιά στην Κύπρο.

**************
Ρόδι – Ροδιά: Καλλιέργεια, ευεργετικές ιδιότητες, σπορά, πως το καθαρίζω

Τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου είναι η εποχή που ωριμάζουν οι περισσότερες ποικιλίες ροδιάς. Το ρόδι είναι ένας φαγώσιμος καρπός που άρχισε να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια για τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Παραδοσιακά, το ρόδι αποτελεί σύμβολο ευτυχίας και καλοτυχίας. Πολλά γούρια της πρωτοχρονιάς έχουν σχήμα ροδιού. Σαν συμβολική κίνηση γονιμότητας από τους Ελληνιστικούς χρόνους έως και σήμερα, σπάμε ένα Ρόδι στο πάτωμα σε γάμους και την
πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης.
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις παραδόσεις γύρω από το ρόδι και τη ροδιά θα βρείτε στο: "Ρόδι" Το Σύμβολο της Καλοτυχίας στη Γη της Αρχαίας Ιωλκού .
Η ροδιά είναι θάμνος (αν και τις περισσότερες φορές έχει την εμφάνιση δέντρου). Είναι φυλλοβόλο φυτό. Η Ροδιά είναι αυτογόνιμη. Δε χρειάζονται μέλισσες για την επικονίαση. Μία νέα ροδιά αρχίζει να παράγει καρπούς μετά τον τρίτο χρόνο. Ο κορμός της ροδιάς αρχίζει να διακλαδίζεται από χαμηλά. Τα άνθη της
ροδιάς είναι λευκά ή κόκκινα, ανάλογα με την ποικιλία.
Η ροδιά είναι ένας ανθεκτικός θάμνος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Αντέχει ακόμη και πότισμα με υφάλμυρο νερό. Για να έχουμε όμως ικανοποιητική παραγωγή και ποιοτικά ρόδια, το έδαφος θα πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αμμοαργιλώδες, ενώ τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι τακτικά.
Το ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια της ροδιάς είναι το θερμό. Δεν ευδοκιμεί σε κρύα κλίματα ή σε περιοχές με ομίχλη και ψυχρούς ανέμους. Τα σημεία που θα φυτευτούν οι ροδιές πρέπει να είναι ηλιόλουστα.
Όσον αφορά τη λίπανση της ροδιάς, το Πανεπιστήμιο της Αριζόνας συστήνει λίπασμα 8-8-8. Άλλες πηγές προτείνουν λίπασμα 16-16-16 Και στη δύο περιπτώσεις η λίπανση γίνεται σε δύο περιόδους, το Νοέμβριο και το Μάρτιο. Τα νεαρά φυτά (3 με 5 χρονών) θέλουν περίπου 1 κιλό λίπασμα ανά δέντρο, ενώ τα μεγαλύτερα 2 κιλά ανά δέντρο.

Πως να μη σκάνε τα ρόδια
Για να μη σκάσουν τα ρόδια, θα πρέπει να ποτίζετε τακτικά τη ροδιά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού. Αν δεν το κάνετε, η απότομη λήψη νερού από το φυτό κατά τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές, θα κάνει τα ρόδια να σκάσουν.

Πολλαπλασιασμός - σπορά της ροδιάς
Η ροδιά πολλαπλασιάζεται με δύο τρόπους. Σπέρνοντας σπόρους και χρησιμοποιώντας μοσχεύματα.

Πολλαπλασιασμός με Μοσχεύματα
Ο πιο εύκολος τρόπος πολλαπλασιασμού της ροδιάς είναι με μόσχευμα. Η καλύτερη περίοδος για να πάρουμε το μόσχευμα είναι νωρίς το καλοκαίρι.
1. Το μόσχευμα θα πρέπει να παρθεί από ένα ώριμο δέντρο (μεγαλύτερο των 3 χρονών).
2. Πάρτε το μόσχευμα από κάποιο σημείο ανάμεσα στα κλαδιά. Μην επιλέξετε να πάρετε μόσχευμα από τα άκρα ενός κλαδιού (κορυφή ή κοντά στον κορμό).
3. Τα μοσχεύματα που προέρχονται από νεαρούς βλαστούς, χρειάζονται μικρότερη προσπάθεια για να βλαστήσουν.
4. Κόψτε το μόσχευμα διαγώνια από το δέντρο. Χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό εργαλείο ώστε να μην πληγώσετε τη ροδιά.
5. Αφαιρέστε τα φύλλα από το μόσχευμα.
6. Βουτήξτε το άκρο του μοσχεύματος που θα βάλετε στο χώμα μέσα σε ορμόνη ριζοβολίας. Η ορμόνη ριζοβολίας θα βοηθήσει το μόσχευμα να δημιουργήσει ρίζες.
7. Τοποθετήστε το μόσχευμα κατά τα 2/3 μέσα σε μία γλάστρα που έχετε βάλει χώμα και περλίτη. Ο περλίτης βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας.
8. Ποτίζετε τακτικά μέχρι να αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα.

Η ανάπτυξη νέων φυτών ροδιάς από μοσχεύματα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε τις ροδιές.

Πολλαπλασιασμός της ροδιάς με σπόρους
Αν θέλετε μπορείτε να πολλαπλασιάσετε τη ροδιά με σπόρους, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:
1. Αφαιρέστε από το ρόδι τα σπυριά και μέσα από κάθε σπυρί βγάλτε το σπόρο.
2. Αφήστε τους σπόρους να στεγνώσουν για αρκετές ημέρες.
3. Φυτέψτε τους σπόρους σε φυτώριο, χρησιμοποιώντας ειδικό χώμα για φυτώρια.
4. Το βάθος που θα τοποθετήσετε τους σπόρους είναι περίπου 1,5 εκατοστά.
5. Τοποθετήστε το φυτώριο σε ένα ζεστό μέρος που το βλέπει ο ήλιος.
6. Ποτίζετε τακτικά ώστε το χώμα να είναι υγρό, αλλά όχι μουσκεμένο.
7. Οι σπόροι θα αρχίσουν να βλασταίνουν σε περίπου 2 εβδομάδες.
8. Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος 6 με 8 εκατοστά, αφαιρέστε τα πιο αδύναμα φυτά.
9. Αφήστε τα φυτά ροδιάς να μεγαλώνουν μέσα σε κλειστό χώρο μέχρι να φτάσουν σε ύψος τα 60 εκατοστά.
10. Τα υγιή φυτά θα φτάσουν σε αυτό το ύψος σε περίπου 2 μήνες.
11. Τώρα ήρθε η ώρα να τα μεταφυτέψετε σε μεγαλύτερη γλάστρα και να τα αφήσετε να μεγαλώνουν σε κλειστό χώρο ή να τα μεταφυτέψετε στην τελική τους θέση στον κήπο.

Ποικιλίες ροδιάς
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες ροδιάς που μπορείτε να προμηθευτείτε από φυτώρια και να τα φυτέψετε στον κήπο σας.

Ξένες ποικιλίες ροδιάς
Από τις ξένες ποικιλίες ροδιάς οι πιο δημοφιλείς είναι οι:
Wonderful
Granada
Sweet
Angel Red
Η ποικιλία Wonderful είναι η πιο διαδεδομένη. Παράγει πολύ μεγάλα ρόδια που έχουν κόκκινη φλούδα και ζουμερό περιεχόμενο. Φτάνει σε ύψος τα 6 μέτρα. Τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful ωριμάζουν στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η ποικιλία Granada, παράγει ρόδια που είναι πιο μικρά από αυτά της Wonderful αλλά είναι πολύ πιο κόκκινα. Τα ρόδια της ποικιλίας Granada ωριμάζουν περίπου ένα μήνα νωρίτερα από αυτά της ποικιλίας Wonderful.
Η ποικιλία Sweet (Γλυκό), παράγει τα πιο γλυκά και ζουμερά ρόδια από όλες τις ποικιλίες. Η σάρκα τους έχει ροζ χρώμα. Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 4 μέτρα.
Η ποικιλία Angel Red είναι μία πρόσφατη ποικιλία ροδιάς. Έχει αρχίσει να γίνεται δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Τα ρόδια που παράγει ωριμάζουν τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, νωρίτερα δηλαδή από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Η ποικιλία Angel Red παράγει τα περισσότερα ρόδια από τις άλλες ποικιλίες. Ο καρπός έχει ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα και είναι πολύ ζουμερός. Μάλιστα τα ρόδια αυτής της ποικιλίας προτιμούνται για την παραγωγή χυμού ροδιού. Ένα ακόμη πλεονέκτημα που έχει είναι ότι τα σπόρια είναι συνήθως μαλακά, έχουν γλυκιά γεύση και μπορούν να καταναλωθούν.
Άλλες ξένες ποικιλίες ροδιάς είναι οι:
Balegal
Cloud
Crab
Fleshman
Francis
Green globe
King
Phoenicia

Ελληνικές ποικιλίες ροδιάς
Οι Ελληνικές ποικιλίες ροδιάς διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: τις Γλυκιές ροδιές και τις Ξινές ροδιές (ξινοροδιές).

Γλυκιές ροδιές
Πολίτικη
Καράβελος
Ξινές Ροδιές
Λειφάνια
Τσιποροδιά
Χοντροροδιά (Καμπάτικα)
Κρασοροδιά
Γούνες
Ξινοροδιά (Αγριοκαμπάτικα)

Πιθανές ωφέλειες του ροδιού
Το 2010 κατοχυρώθηκαν 23 κλινικές δοκιμές με το National Institutes of Health (http://www.nih.gov/) για να εξεταστούν οι επιδράσεις εκχυλισμάτων από ρόδι ή από την απλή κατανάλωση χυμού από ρόδι, για τις παρακάτω ασθένειες:

Καρκίνος του προστάτη
Υπερπλασία του προστάτη
Διαβήτης
Λέμφωμα
Λοίμωξη Ρινοϊού
Κοινό κρυολόγημα
Οξειδωτική τάση στη διαβητική αιμοδιαπίδυση
Αθηροσκλήρωση
Στεφανιαία νόσο
Βρεφική εγκεφαλική βλάβη
Αιμοδιαπίδυση για νεφρική ανεπάρκεια

Σε προκαταρκτικές κλινικές έρευνες σε ανθρώπους, βρέθηκε ότι ο χυμός του ροδιού είναι αποτελεσματικός στη μείωση του κινδύνου από παθήσεις της καρδιάς, αρτηριοσκλήρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Σε μία περιορισμένη έρευνα σε υπερτασικούς ασθενείς, βρέθηκε ότι η κατανάλωση χυμού από ρόδι για δύο εβδομάδες, οδήγησε σε μείωση της συστολικής πίεσης.
Η κατανάλωση χυμού από ρόδι αναχαιτίζει τις ιογενείς λοιμώξεις, ενώ εκχυλίσματα από ρόδι έχουν αντιβακτηριδιακή δράση έναντι της οδοντικής πλάκας.
Παρόλο που η έρευνα γύρω από τις επιδράσεις του ροδιού στην υγεία βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, οι κατασκευαστές προϊόντων από ρόδι χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα της εξελισσόμενης έρευνας για να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Το ρόδι στην Ινδική Αγιουρβέδα
Στο αρχαίο Ινδικό ιατρικό σύστημα Αγιουρβέδα (Ayurveda), το ρόδι χρησιμοποιείται εκτενώς ως πηγή παραδοσιακών θεραπειών για πολλές ασθένειες.
Ο φλοιός του ροδιού και ο φλοιός του δέντρου της ροδιάς, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική για τη θεραπεία ενάντια στη διάρροια, τη δυσεντερία και τα παράσιτα του πεπτικού συστήματος. Οι σπόροι και ο χυμός του ροδιού θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιά και το λαιμό.

Πως καθαρίζω τα ρόδια;
Ο καθαρισμός του ροδιού ήταν πάντα για εμένα πρόβλημα. Μέχρι που είδα τα δύο ακόλουθα video.
Ανοίγοντας το ρόδι με τον πρώτο τρόπο και αφαιρώντας τους σπόρους με το δεύτερο, νομίζω ότι θα έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Έχοντας αφαιρέσει τα σπόρια από το ρόδι μπορείτε να φάτε άμεσα, να τα βάλετε στο μπλέντερ και να φτιάξετε χυμό από αυτά, να τα βάλετε στο ψυγείο (διατηρούνται για 3 ημέρες), ή να τα βάλετε στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για 6 μήνες.

**************************
Γεωπόνε, γιατί σκάνε τα ρόδια;

του Κώστα Λιονουδάκη

Γιατί τα ρόδια «σκάνε» πάνω στη ροδιά πριν καλά-καλά κοκκινίσουν; Έχουμε δυο ροδιές φορτωμένες και ανοίγουν όλα τα ρόδια, οπότε αναγκαζόμαστε να τα κόψουμε πριν ωριμάσουν.

Το σκάσιμο των καρπών αποτελεί το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της καλλιέργειας της ροδιάς, το οποίο συντελείται αυτή την εποχή, στις αρχές του φθινοπώρου, κατά την περίοδο δηλαδή ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου (εσωτερικό του καρπού). Επίσης το σκάσιμο επιφέρει ανομοιόμορφη ωρίμανση, όπως παρατηρείς, ενώ αποτελεί και αίτιο δευτερογενών προσβολών από μύκητες και έντομα.
Βασικό αίτιο του σκασίματος των καρπών αποτελεί η απουσία ποτίσματος κατά τους θερινούς μήνες ή τα ακανόνιστα ποτίσµατα. Επίσης το φαινόμενο ενισχύεται και διευκολύνεται κι από τη σκλήρυνση, µέχρι και νέκρωση, της φλούδας από ηλίαση σε δέντρα με λιγοστό φύλλωμα. Τέλος, η προσθήκη αζωτούχας λίπανσης και κοπριών, αφού έχουν δέσει οι καρποί, συντελεί στην αύξηση του σκασίματος.
Για την αντιμετώπιση του σκασίματος των καρπών, θα σου συνιστούσα η καλλιέργεια της ροδιάς να είναι πλήρως αρδευόμενη. Το σύστημα άρδευσης που ενδείκνυται για την επίτευξη υψηλής παραγωγής, και την παραγωγή φρούτων υψηλής ποιότητας χωρίς σκασίματα, είναι η μέθοδος ποτίσματος με σταγόνα. Πότιζε, λοιπόν, τη ροδιά σου σταθερά τους θερινούς μήνες 1-2 φορές τη βδομάδα για να αποφύγεις το σκάσιμο.
Συμπληρωματικά συνίσταται η προσθήκη μεικτού βιολογικού λιπάσματος (ένα κιλό ανά δένδρο) που να περιέχει ασβέστιο, κατά το Δεκέμβρη και τον Μάρτιο, ενώ και ο καλοκαιρινός ψεκασμός των δένδρων με υγρό λίπασμα ασβεστίου θα βοηθούσε στη μείωση του φαινομένου.
Ελπίζω του χρόνου να μπορέσεις να κόψεις ώριμα, λαχταριστά ρόδια ή «ρόγδια», που λέμε κι εμείς εδώ, στην Κρήτη.

* Επισκεφθείτε στο facebook τη σελίδα "Tα Μυστικά του Κήπου" που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης.

************************
Τρώτε ρόδια. Πλούσια σε βιταμίνες, κάνουν καλό στην καρδιά, την πίεση, την χοληστερίνη, κατά του καρκίνου και της στυτικής δυσλειτουργίας

της Kλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μορ. βιολόγος, medlabnews.gr

Το ρόδι ονομάζεται από πολλούς “κόκκινος χρυσός”, αφού μία πληθώρα ερευνητικών εργασιών αποδεικνύουν την υψηλή διατροφική του αξία. Το ρόδι είναι ένα φρούτο με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πρόσφατες μελετες αποδεικνύουν την συνεργικη δράση των συστατικών του και ένα ευρύ φάσμα ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ιδιοτήτων (ιδίως ως προς τον καρκίνο του προστάτη). Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε καρδιαγγειακές ασθένειες, σε διαβήτη, σε οδοντικά προβλήματα, σε δυσλειτουργία στύσης, δερματικά προβλήματα από υπεριώδη ακτινοβολία. Πιθανές άλλες χρήσεις περιλαμβάνουν πρόληψη βρεφικής εγκεφαλικής ισχαιμίας, alzheimer, αρθρίτιδα, παχυσαρκία και ανδρική στειρότητα
Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού βρέθηκε πως μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, τον ιό HIV-1, την οξείδωση της hLDL και την αρτηριοσκλήρωση καθώς και να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και απώλειας οστικής μάζας κατά την εμμηνόπαυση. Επίσης, αφέψημα από το φλοιό ροδιού έχει βρεθεί πως έχει αντιική και μυκοτοκτόνο δράση καθώς και πολλές άλλες θετικές για την υγεία του ανθρώπου ιδιότητες.

Διατροφική Αξία
Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε, σε πληθώρα μεταλλικών στοιχείων (ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), σε υδατάνθρακες και σε φυτικές ίνες. Ένα μόνο ρόδι μπορεί να καλύψει το 40% της ποσότητας σε βιταμίνη C και το 25% της ποσότητας σε φυλλικό οξύ που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Περιέχει επίσης ψηλές ποσότητες φυτικών ινών ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Διατροφική ανάλυση ανά ρόδι (περίπου 280g)*
Ενέργεια 234kcal
Πρωτεΐνες 4,71g
Λιπαρά 3,3g
Υδατάνθρακες 52,73g
Φυτικές ίνες 11,3g
Ασβέστιο 28mg
Σίδηρος 0,85mg
Μαγνήσιο 34mg
Φώσφορος 102mg
Κάλιο 666mg
Νάτριο 8mg
Ψευδάργυρος 0,99mg
Χαλκός 0,446mg
Σελήνιο 1,4mcg
Βιταμίνη C 28,8mg
Νιασίνη (Β3) 0,826mg
Φυλλικό οξύ 107mcg
Βιταμίνη Ε 1,6mg
Βιταμίνη Κ 46,2mcg
* Πηγή: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού οφείλονται στην υψηλή συγκέντρωση φαινολών που περιέχει, αφού είναι μεγαλύτερη από αυτή του κόκκινου κρασιού, των μύρτιλλων, του κράνου, του κόκκινου κρασιού και του πορτοκαλιού. Επίσης μόνο στο ρόδι βρίσκεται η φαινολική ουσία “πουνικαλαγίνη”, (από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica), ενώ υψηλή συγκέντρωση έχει και σε ελαγιτανίνη, ουσία που βρίσκεται σε όλα τα μέρη του ροδιού.
Βρέθηκε πως οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται για περισσότερο θρεπτικά ρόδια πρέπει να διαλέγουν ρόδια από ποικιλίες που παράγουν μικρού μεγέθους και/ ή κόκκινου χρώματος καρπούς γιατί μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκέντρωση ασκορβικού οξέος και ανθοκυανών στο χυμό τους. Επίσης, ενώ τα μεγάλου μεγέθους ρόδια ενώ είναι πιο αρεστά στον καταναλωτή, συνήθως αυτά είναι και πιο ξινά.

Δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα και την υπέρταση
Σύμφωνα με έρευνες το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών στο χυμό ροδιού προστατεύει από τη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ΄ επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερα πλούσιος σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες εμποδίζοντας το μεταβολισμό της χοληστερόλης (δηλ. την οξείδωση της) και ιδιαίτερα της κακής LDL χοληστερόλης, μειώνουν τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων. Μειώνοντας τον κίνδυνο αυτό, μειώνεται ο κίνδυνος απόφραξης των αγγείων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μάλιστα, φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της «κακής» χοληστερολης σε διαβητικούς ασθενείς με υπερλιπιδαιμία. Σημαντική φαίνεται να είναι η δράση του ροδιού στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, έχει αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% ενώ την συστολική μέχρι και 5%. Οι ιδιότητες αυτές, που οφείλονται στην χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και την υψηλή σε κάλιο είναι ιδιαίτερα ευεργετικές σε υπερτασικούς ασθενείς. Όμως, σε άτομα που έχουν χρόνια νεφρική ανεπάρκεια λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, το ρόδι θα πρέπει να αποφεύγεται.
Αντικαρκινική δράση
Υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν ότι το ρόδι επιβραδύνει την εξέλιξή του όγκου του προστάτη και συμβάλλει στην επιδιόρθωση της βλάβης στο DNA που μπορεί να προκαλέσει ογκογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που σε αφθονία υπάρχουν στο χυμό του ροδιού φαίνεται να προλαμβάνουν αλλά και να καταστέλλουν διάφορες μορφές καρκίνου,κυρίως αυτόν του προστάτη, αλλά και του δέρματος.

Αντιαλλεργικές ιδιότητες:
Τα ρόδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις βιοχημικές διεργασίες που συνδέονται με αλλεργίες.

Στυτική Δυσλειτουργία
Ο χυμός του ροδιού είναι το φυσικό υποκατάστατο του Viagra, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Καταναλώνοντας καθημερινά επί ένα μήνα ένα ποτήρι χυμό ροδιού με το γεύμα βελτιώνονται οι σεξουαλικές επιδόσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν την καλύτερη αιμάτωση του πέους. Πιο συγκεκριμένα, τα αντιοξειδωτικά, όπως και τα φάρμακα για την καταπολέμηση της ανικανότητας, αυξάνουν τα επίπεδα νιτρικού οξέος στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν τα τοιχώματα των αρτηριών και το αίμα να ρέει καλύτερα.
Σημειώνεται ότι ήδη το ρόδι θεωρείται ικανό να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και καρκίνου του προστάτη, καθώς περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, χυμό, τσάι ή κόκκινο κρασί.

Σούπερ-αφροδισιακό το ρόδι
Αν αναζητάτε ένα φυσικό αφροδισιακό, ξεχάστε τα μύδια και πιάστε τα ρόδια! Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι άντρες και γυναίκες που έπιναν καθημερινά ένα ποτήρι χυμό ροδιού, παρουσίασαν μέσα σε δύο εβδομάδες κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ».
Η ορμόνη αυτή είναι η τεστοστερόνη, η οποία είναι υπεύθυνη για την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.
Επιπλέον, στους άντρες επηρεάζει χαρακτηριστικά όπως η τριχοφυΐα στο πρόσωπο και η χροιά της φωνής (όσο περισσότερη η τεστοστερόνη, τόσο πιο βαθιά η φωνή), ενώ στις γυναίκες ενισχύει τα οστά και τους μυς.
Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Margaret, στο Εδιμβούργο, οι οποίοι επιστράτευσαν 58 εθελοντές ηλικίας 21 έως 64 ετών.
Όλοι τους υποβλήθηκαν σε μέτρηση της τεστοστερόνης στο αίμα κατά την έναρξη της μελέτης και μετά το πέρας της, ενώ υποβλήθηκαν και σε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και αξιολόγηση 11 συναισθημάτων, μεταξύ των οποίων ο φόβος, η θλίψη, η συστολή και το στρες.
Μέχρι το τέλος των 2 εβδομάδων, όλοι είχαν παρουσιάσει «σημαντική αύξηση» στα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα τους – και μαζί, κατακόρυφη αύξηση στην ερωτική επιθυμία τους.
Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις της τεστοστερόνης κυμάνθηκαν από 16% έως 30%, ενώ η αρτηριακή πίεση των εθελοντών μειώθηκε σημαντικά.
Επιπλέον, τα θετικά συναισθήματα των εθελοντών εντάθηκαν, ενώ τα αρνητικά αμβλύνθηκαν, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βελτίωση στην ψυχική διάθεση αλλά και στη μνήμη τους, ενώ ένιωθαν και λιγότερο στρες. 

Πως το καθαρίζουμε εύκολα χωρίς να λερωθούμε
Ρίχνουμε το ρόδι στο μπολ με το κρύο νερό και το αφήνουμε για περίπου 10′.
 Τέλος ανοίγουμε το ρόδι όπως ξεφλουδίζουμε το πορτοκάλι μέσα στο νερό απελευθερώνοντας τους σπόρους.
Σουρώνουμε το νερό και έχουμε έτοιμα τους σπόρους μας καθαρούς και χωρίς υπολείμματα σάρκας.

*********************
Ροδιά: το δέντρο με τον ευεργετικό καρπό 

Για τις ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού μπορεί κανείς να βρει στο internet πληθώρα πληροφοριών. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια η διάδοσή του εντός κι εκτός Ελλάδος είναι εντυπωσιακή. Αλλά και η ροδιά σα δέντρο ταιριάζει μία χαρά στο κλίμα μας καθώς ευδοκιμεί περισσότερο στα θερμά και ξηρά μέρη. Έτσι, θα μπορούσε θαυμάσια να προστεθεί στη γκάμα των φυτών του κήπου μας αλλά ακόμη και να φιλοξενηθεί σε μία μεγάλη γλάστρα στο μπαλκόνι μας αφού μπορεί να λειτουργήσει κι ως ένα καλλωπιστικό φυτό. Το μόνο μειoνέκτημα που έχει, εάν θελήσουμε να τη φυτέψουμε για καλλωπιστικούς λόγους, είναι ότι είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο κάτι που σημαίνει ότι, αναπόφευκτα, τους χειμωνιάτικους μήνες θα πρέπει ν' αντικρύζουμε μόνο τα κλαδιά της. 

Ας δούμε λοιπόν τα βασικά πρέπει να γνωρίζουμε για τη ροδιά:

Φύτεμα:
Η καλύτερη περίοδος για να φυτέψουμε τη ροδιά είναι τέλη χειμώνα – αρχές της άνοιξης, όταν δηλαδή τα δυνατά κρύα υποχωρούν. Εάν θέλουμε να την αφήσουμε να αναπτυχθεί κανονικά σα δέντρο (κι όχι να την κρατήσουμε σε χαμηλό ύψος) θα πρέπει ν' αφήσουμε μία απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρων από τα διπλανά δέντρα.

Πότισμα:
Η ροδιά αντέχει γενικά στις υψηλές θερμοκρασίες (όπως και στο ψύχος). Το καλοκαίρι χρειάζεται λελογισμένο πότισμα χωρίς υπερβολές που μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το χειμώνα, το πότισμα πρέπει να είναι πολύ αραιότερο (ενδεικτικά, μία φορά στις 10 ημέρες) και μόνο στην περίπτωση που δεν βρέχει τακτικά. 

Κλάδεμα:
Ο στόχος του κλαδέματος της ροδιάς είναι να εξασφαλίσουμε ότι το δέντρο μας θ' αερίζεται σωστά και η ηλιακή ακτινοβολία θα διαχέεται σε όλα τα κλαδιά του. Φυσικά, σημαντικό ρόλο για τον τρόπο κλαδέματος που θα επιλέξουμε, είναι η χρήση για την οποία προορίζουμε το δέντρο. Έτσι, εάν το θέλουμε μόνο για καλλωπιστική χρήση το κλάδεμα θα είναι μορφοποίησης – αφαιρούμε δηλαδή εκείνα τα κλαδιά που χρειάζεται ώστε να της προσδώσουμε το σχήμα που θέλουμε. 
Ροδιά σε γλάστρα:
Η ροδιά είναι όπως και η λεμονιά ένα από τα δέντρα εκείνα που μπορούν να ευδοκιμήσουν και σε γλάστρα – ακόμη και στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Βασική προϋπόθεση γι' αυτό είναι το ανάλογο κλάδεμα ώστε να μην την αφήνουμε να θεριεύει. Ιδανικό σχήμα δε για τη ροδιά σε γλάστρα είναι αυτό του "κυπέλλου" ώστε το ηλιακό φώς να διαχέεται σωστά σε όλο το δεντρύλιο. 

Τι προσέχουμε για να μη σκάνε τα ρόδια:
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσων έχουν στον κήπο τους ροδιά είναι ότι συχνά τα ρόδια ανοίγουν – 'σκάνε'. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές και διαφορετικές. Αυτές όμως που κυρίως επισημαίνουν οι περισσότεροι ειδικοί είναι:
– η έλλειψη τακτικού ποτίσματος – ανά συγκεκριμένα δηλαδή χρονικά διαστήματα και με την ίδια περίπου ποσότητα νερού.
– οι μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία ανάμεσα σε ημέρα και νύχτα.
– η προσβολή από κάποια ασθένεια.
Σε κάθε περίπτωση, με το που βλέπουμε να εμφανίζονται τα πρώτα δείγματα του συγκεκριμένου προβλήματος πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε κάποιο γεωπόνο ο οποίος και θα μας δώσει την κατάλληλη λύση για τη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί είναι μεγάλη απογοήτευση να περιποιείσαι ένα φυτό συστηματικά για μία ολόκληρη χρονιά και εκεί που περιμένεις κατά το φθινόπωρο ν' απολαύσεις, κυριολεκτικά, τους καρπούς των κόπων σου αυτοί να σκάνε…
Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι η ροδιά είναι μία θαυμάσια επιλογή για τον κήπο μας. Όμορφο δέντρο (ή καλύτερα δεντροειδής θάμνος), εύκολο στην καλλιέργειά του – χωρίς να χρειάζεται να είμαστε διαρκώς με το λάστιχο στο χέρι, με όμορφα φύλλα και θαυμάσια πορτοκαλί, κυρίως, άνθη, θα έχει μία εξαιρετική παρουσία σ' αυτόν. Μοναδικά σημαντικά προβλήματα που έχει είναι ότι το χειμώνα είναι γυμνό από φύλλα καθώς και το φαινόμενο του σκασίματος των ροδιών το οποίο και είναι αρκετό συχνό.

Κι ένα πρακτικό tip για κάθε 'ερασιτέχνη' κηπουρό: 
Η περιποίηση της ροδιάς και ιδιαίτερα το κλάδεμα απαιτεί πάντα να φοράμε γάντια κήπου. Κι αυτό γιατί εάν δεν προσέξουμε, τα κλαδιά της μπορούν πολύ εύκολα να μας δημιουργήσουν αμυχές.

*********************
ΡΟΔΙ, σύμβολο Αφθονίας και Καλοτυχίας

«Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στην καρδιά. Καλή χρονιά, χρονιά πολλά, χαρούμενη χρυσή Πρωτοχρονιά...»,
αυτοί είναι οι στίχοι του τραγουδιού που έχουμε όλοι τραγουδήσει, αποχαιρετώντας τον παλιό το χρόνο, και περιμένοντας να «μπει» ο καινούριος, με όνειρα, προσδοκίες κι ευχές. 
Κάθε πρωτοχρονιά, αιώνες τώρα, τα σπιτικά προετοιμάζονται για να υποδεχτούν το νέο έτος κρατώντας τις παραδόσεις.
Αν και κάθε τόπος έχει τα δικά του ήθη και έθιμα, δεν υπάρχει σπίτι που να μην τηρεί το "ποδαρικό", το σπάσιμο του ροδιού και - στην Κρήτη ιδιαίτερα - το «κρέμασμα» της αγριοκρεμμύδας ή ασκελετούρας.
Σύμβολο αφθονίας και καλοτυχίας Το "ποδαρικό" πάντα με το δεξί , "παντρεύεται" με το σπάσιμο του ροδιού, ένα έθιμο που λέγεται ότι κρατά τις ρίζες του από την Πελοπόννησο.
Τα παλαιότερα χρόνια, για την αποφυγή «παρατράγουδων», το ποδαρικό το έκανε πάντα ο νοικοκύρης του σπιτιού ή μέλη της ίδιας οικογένειας, συνήθως ο πρωτότοκος, αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου. 
Έβγαινε από το σπίτι, πριν αλλάξει ο χρόνος κι έμπαινε μέσα αμέσως μετά την αλλαγή, εκφράζοντας τις καλύτερες ευχές για ευημερία, υγεία, και καλοτυχία.
«Έσπαγε» το ρόδι, χτυπώντας το, με δύναμη στο έδαφος, για να γεμίσει το σπίτι τους σπόρους της αφθονίας και της καλοτυχίας. Σύμβολο γονιμότητας, το όμορφο αυτό φρούτο, που θεωρείται ότι φέρνει τύχη, σε πολλές θρησκείες και πολιτισμούς.
Σε άλλα μέρη μαζί με το ρόδι, έβαζαν στο σπίτι ένα πέταλο αλόγου, που θεωρείται ότι φέρνει και αυτό τύχη και προσκαλεί την ευτυχία στο σπίτι.
Προφυλάσσει από την κακή ενέργεια ενώ πρέπει να κρεμιέται πίσω από την πόρτα με το άνοιγμα προς τα επάνω.
Τυχερό μάλιστα θεωρείται αν βρείτε πέταλο -κατά τύχη - που να έχει 7 τρύπες (4+3).
Σύμφωνα με άλλα έθιμα, οι νοικοκυραίοι άνοιγαν τα παράθυρα για να «φύγει» ο κακός ο χρόνος και να μπει ο καινούριος, και τις βρύσες του σπιτιού, για να "ρέει" αφθονία.
Άλλοι πέταγαν και χρήματα μέσα στο σπίτι. Εκτός από τον νοικοκύρη καλό θεωρείται το ποδαρικό να το κάνει και ένα μικρό παιδί.
Και αλίμονο σε όποιον τύχαινε να κάνει ποδαρικό και να μην πήγαινε «καλά ο χρόνος»! 
"Βούκινο‘ γινόταν στο χωριό και τον απέφευγαν όλοι - τουλάχιστον εκείνη την πρώτη ημέρα.

*********************
Το ρόδι ώς σύμβολο των Ελευσινίων μυστηρίων

«Το σύμβολο αυτό, είναι πολύ παλιό. Βλέπετε πως δίνεται με δυο διαφορετικές όψεις – παρουσιάσεις. Η πρώτη παρουσίαση δείχνει τον καρπό, το ρόδι ανοιχτό. Η δεύτερη παρουσίαση, δείχνει τον καρπό κλειστό. Η πρώτη παρουσίαση συμβολίζει το υπαρκτό Σύμπαν. Η δεύτερη συμβολίζει την επαναφορά των κόσμων όλων, μέσα στην ίδια αρχική εστία. Ο κάθε σπόρος του ροδιού είναι και ένας ήλιος, που τυλιγμένος στα λεπτά του χιτώνια, κάποτε θα τα αποτινάξει για να σκορπίσει τη ζωή στα όντα που θα κατοικήσουν στους πλανήτες του. Είναι λοιπόν ο κάθε σπόρος του ροδιού, το σύμβολο συγκέντρωσης και αποταμίευσης ζωής.
Μοιάζει στον ίδιο τον Πατέρα – Δημιουργό που έχει μέσα του τους κόσμους – ήλιους και που κάποια στιγμή σαν σπέρματα (ροδιάς κόκκους) θα τα εξαπολύσει με τις ακτίνες του να σχηματίσουν τη ζωή στους νέους κόσμους – διαστάσεις – υποστάσεις.
Ακόμη συμβολίζει το σχήμα του, το σχήμα κάθε Σύμπαντος. Όπως το ρόδι είναι στρογγυλό, κατά τον ίδιο τρόπο και το δικό μας Σύμπαν είναι στρογγυλό. Όπως η διάταξη των σπόρων του ροδιού είναι διατεταγμένη κατ’ ευθεία γραμμή από μέσα προς τα έξω, κατά τον ίδιο τρόπο και οι κόσμοι αρχίζουν από τα έσω και βγαίνουν προς τα έξω, με μια μαθηματική ακρίβεια και μια νοήμονα τάξη και διάταξη απόλυτη.
Όπως το ρόδι μέσα εγκλείει τη μέλλουσα ενέργεια ζωής και παρουσίας της αδιάκοπης αναπαράστασης του είδους του, κατά τον ίδιο τρόπο και η Αρχική – Πηγή – Ουσία – Σκέψη – Νους, μέσα της περιέχει όλα τα σπέρματα και όλα θα παρουσιασθούν στα μέλλοντα δημιουργήματα.»
Όποιος κατάλαβε καλά την υπερβατική αποκάλυψη του γέροντα Αρχιερέα, θα μπήκε εύκολα μέσα στο βασικό και αρχικό μυστήριο της πλάσης και της παρουσίασης της πολλαπλότητας των κόσμων.
«Το σύμβολο κλεισμένο ρόδι συμβολίζει το Πρωτοσπέρμα που δεν ανοίχτηκε για το σχηματισμό καινούργιων κόσμων. Αλλά στον άπειρο μέλλοντα χρόνο, κάποια στιγμή θα ανοίξει για να εκχύσει τα νέα ανάτυπα που σύμφωνα με τη σκέψη του και το καινούριο σχέδιο, θα σχηματίσουν τους διαδοχικούς κόσμους.»
Εδώ κλείνει ο συμβολισμός του καρπού της ροδιάς και όλο το ομοίωμα ρόδι. Ίσως να είπε περισσότερα, ακόμη πιο ανώτερα από τα λίγα που σαν απλός αποσυμβολισμός εδώ τώρα γράφεται. Αλλά εκείνα τα περισσότερα και σοβαρότερα, τα βαθυστόχαστα και τα εσώτερα, είναι στην ουσία τους και δυσνόητα για τους ανθρώπους της εποχής.
Ας παραμένουν λοιπόν αυτά τα σοβαρότερα κλεισμένα στα άγια αρχεία τους, ώσπου να σημάνει η ώρα να αποκαλυφθούν για να εννοηθούν από τους άξιους ερευνητές.

Νικόλαος Μαργιωρής – Τα Ελευσίνια Μυστήρια
Επεξεργασία, επιμέλεια αναδημοσιεύσεων Πλωτίνος

***********************
ΤΟ ΡΟΔΙ – ΠΟΙΗΜΑ ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΠΟΥΛΕΚΟΥ ΤΟ ΡΟΔΙ

Κεντούσα στον αργαλειό
τα χρυσοκέντητα προικιά μου.

Ώρες Ατελείωτης Δημιουργίας
Ύφαναν τα όνειρα μου,
σαν την Πηνελόπη
που προσδοκούσε τον γυρισμό σου.
Τάξε μου,
Αγαπημένε μου,
στου φάρου τ’ ακρωτήρια.
Ρόδι πορφυρό,
χύθηκε στην ποδιά μου.
Γιόμισε ο τόπος
χαμόγελα σπαρμένα
κλωνάρια άνθισαν
στις Γειτονιές του Κόσμου
και δυο παιδιά στριφογυρίζανε
παίζοντας κρυφτό.
Ανομολόγητη Αγάπη, Παντοτινή
Όρκος Βυζαντινός αυτός ο Αρραβώνας
έμοιαζε παραμυθένιος, ζωσμένος από κατάνυξη.
Έσκυψα,
στο χώμα που πατούσες
ακουμπώντας τα βήματα σου.
Θα ’ρθω να σε πάρω.
Άνοιξε τα Φτερά σου,
Αγαπημένε μου,
στις Γειτονιές του Κόσμου.
Μ’ ένα Ρόδι θα σε προϋπαντήσω
έγνεψα στις νεραΐδες των παραμυθιών μου.
Υποσχέσου Μου,
Όρκους Αιώνιας Πίστης
αντάλλαξαν τα δυο παιδιά
ψελλίζοντας στον Απέραντο Ωκεανό
μέχρι τα βαθιά μας γεράματα.
θα σου κρατώ το χέρι.
Φίλησα τα χείλη σου γλυκά
και αποκοιμήθηκα στην αγκαλιά σου.

Μίνα Μπουλέκου
Ποιήτρια-Αρθρογράφος
Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (Π.Ε.Λ.)
Μέλος του Λογοτεχνικού Ομίλου «ΖΑΛΩΝΗ-ΞΑΣΤΕΡΟΝ»
Μέλος του WORLD POETRY INTERNATIONAL OF CANADA
Από την Ποιητική Συλλογή «Πέρα απ’ τον ορίζοντα»
Εκδόσεις Όστρια – 2015
ΠΉΓΗ NEWS

**********************
ΠΗΓΗ φωτογραφιών: Ρουβήμ (ΡΟΔΟΣυλλέκτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου