Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Αγαπητοί ιθαγενείς Ρόδιοι. Έχουμε μια «επίσημη» απεικόνιση του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ!!!

Nikos Koumnakis: 
Habemus Papam! (Έχουμε Πάπα…)

Επιτέλους. Χαράς ευαγγέλια αγαπητοί ιθαγενείς Ρόδιοι συμπατριώτες. Έχουμε μια «επίσημη» απεικόνιση του νέου υποσταθμού της ΔΕΗ. 

Το «ιθαγενείς» εγώ το εννοώ με την ουσιαστική του έννοια, δηλαδή του ντόπιου, του γηγενή. Η έννοια όμως που δίνει η ΔΕΗ στην παραπάνω προσφώνηση, αν κρίνει κανείς από το τρόπο που μας αντιμετωπίζει, μάλλον είναι διαφορετική...
Κύριοι της ΔΕΗ και εργολάβε. (Ανάδοχος κατασκευαστική εταιρία. Νέος παίκτης για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη της πόλης μας. Προφανώς δεν βρίσκουν άλλο υποστηρικτή. Ούτε οι ντόπιοι «Εφιάλτες» δεν βγαίνουν μπροστά….)
Η φωτογραφίες «από τρίτους» σκοπό είχαν να υπογραμμίσουν το υπέρμετρο μιας κατασκευής ενός βιομηχανικού κτιρίου στη καρδιά του νέου κέντρου της πόλης, σκιάζοντας και εκμηδενίζοντας ένα μνημείο. Αν το κτίριο σας είναι «ρουστίκ με τις κολωνίτσες» ή όχι, ενδιαφέρει πολύ λιγότερο και γι αυτό το λόγο δεν μπήκαν τα υπόλοιπα κτιριοδομικά του στοιχεία. 
Αυτές οι φωτογραφίες «από τρίτους», προφανώς το σκοπό τους τον πέτυχαν, μιας και επιτέλους βγήκατε στο ξέφωτο και μας δείξατε τι πάτε να κάνετε. Δεν χρειαζόμαστε πλέον τίποτε περισσότερο από την δική σας απεικόνιση, για να ξεσηκώσουμε την κοινή γνώμη για το έγκλημα που πάει να γίνει σε βάρος της πόλης μας.
Σας ενημερώνω ότι κανένα αρχιτεκτονικό έργο που σέβεται τον εαυτό του δεν παρουσιάζεται καλυμμένο από δέντρα. Tα επιτοίχια τουβλάκια, τα ανοίγματα και τα μπαλκονάκια εμπλούτισαν το σχέδιο, αλλά προφανώς το αισθητικό αποτέλεσμα δεν ικανοποίησε ούτε εσάς. Και επειδή οι ιθαγενείς δεν είναι τόσο πρωτόγονοι, προστρέξατε σε κάθε είδους δεντράκια, μπας και κρύψουν όσο περισσότερο μπορούν από το τεράστιο κατασκεύασμα.
Αν μετρηθούν αυτά τα δέντρα υπό κλίμακα, προκύπτουν στη πράξη πέρα των 15 μέτρων. Τι να πρώτο-κρύψεις όμως. Γιατί ξέρετε το πράσινο μπορεί να είναι στην Αρχιτεκτονική κατά το Ευαγγελικό «θεραπεύων πάσαν νόσον και πάσαν μαλακία» όταν αυτές είναι μικρές. Όταν είναι μεγάλες δεν καλύπτονται. Δεν μπορεί να σου ζητηθεί να φτιάξεις ένα κτίριο και συ να τους παρουσιάσεις ένα δάσος από δέντρα… Και παρακαλώ. Πριν ξανά-προβείτε σε άλλη επίδειξη περιβαλλοντικής ευαισθησίας, αντικαταστήστε κανένα σπασμένο τζάμι και φροντίστε στοιχειωδώς το υφιστάμενο μνημείο, φροντίζοντας και τους ελάχιστους θάμνους που πίνουν νερό μόνο όταν βρέχει. Είναι η ντροπή της πόλης μας…
Πράγματι οι «επίσημες» απεικονίσεις του νέου σταθμού που μας παρουσιάσατε, δεν έχουν ουδεμία σχέση με αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας στον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο. 
Αυτό συμβαίνει, γιατί οι δεύτερες είναι προϊόν του πλέον σύγχρονου τρόπου απεικόνισης, που δίνει δυνατότητα πλήρους έλεγχου της μελέτης πριν κατασκευαστεί, ενώ οι «επίσημες απεικονίσεις σας» είναι αποτέλεσμα ενός απηρχαιωμένου μέσου και μεθόδου. Το μόνο καλό είναι που μου θυμίσατε τα νιάτα μου, μιας και τέτοιες απεικονίσεις με τα κομμένα χαρτονάκια σε μακέτες τις κάναμε 50 χρόνια πριν. Οι Αρχιτέκτονες το ξέρουν καλά. Όμως επειδή απευθύνομαι στον καθημερινό πολίτη θα το πω απλά: Με αυτό το τρόπο δεν έχεις την θεώρηση του ανθρώπινου οφθαλμού σε πραγματική κλίμακα, αλλά τη θέα ενός πουλιού που βλέπει κάτι σε μικρογραφία. Άρα έχεις διαστρεβλωμένη άποψη σήμερα με αυτό που θα βλέπεις πραγματοποιημένο αύριο. Για αυτό το λόγο η επιστήμη προχώρησε στη μοντέρνα τεχνολογία, όπου η απεικόνιση κοντεύει όσο γίνεται περισσότερο στην αυριανή πραγματικότητα. 
Ο ΑΠΟΠΕΣ με τα πενιχρά οικονομικά του μέσα, επανήλθε ήδη με VIDEO απεικόνισης (Βλέπε facebook ΑΠΟΠΕΣ ), που συγκρίνει τις δυο απεικονίσεις, καταδεικνύοντας ξεκάθαρα ποιος «κατασκευάζει» προσπαθώντας να παραπλανήσει.
Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η ΔΕΗ (και ο εργολάβος…) έχοντας μεγάλη οικονομική δυνατότητα, θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιήσει σύγχρονη τεχνολογία απεικόνισης. Αντ’ αυτού έρχεται στην εποχή της μαγνητικής τομογραφίας και χρησιμοποιεί σαν μέσο απεικόνισης «μια πλάκα ακτινογραφίας από το ιατρείο του Αμμαλου» 50 χρόνια πριν. Γιατί; 
Ο λόγος είναι προφανής, διότι με τον σύγχρονο τρόπο σχεδόν εκμηδενίζονται οι περιπτώσεις σκόπιμης παρέμβασης.
Για το δικό τους πανάρχαιο τρόπο, αφήνω τον κάθε αναγνώστη να ρίξει μια ματιά συγκρίνοντας μια πραγματική φωτογραφία από το Googlearth, με λήψη ίδια με την φωτογραφία που μας παρουσίασαν οι σωτήρες μας. 
Ας συγκριθεί το πραγματικό κτίριο στο κύκλο με το παρουσιαζόμενο στη φωτογραφία για να έχει ο καθένας σαφή άποψη αν αυτό που μας δείχνουν, θα έχει καμιά σχέση με την αυριανή πραγματικότητα. 
Και επιτέλους για να καταλήξουμε κάπου. Και από τη δική σας απεικόνιση φαίνεται ότι το νέο κτίριο είναι υψηλότερο από το ήδη υφιστάμενο. Ας πάει λοιπόν ο κάθε άπιστος επί τόπου να φανταστεί ένα κτίριο δυόμιση σχεδόν φορές μεγαλύτερο του υφισταμένου μνημείου και πιο ψηλό από αυτό, να στέκεται δίπλα του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου