Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Βράβευση 3ου Νηπιαγωγείου Αρχαγγέλου στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους!!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ «Ο ΑΙΘΩΝΑΣ»

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι η ταινία μικρού μήκους «Από το σιτάρι στο ψωμί…(https://www.youtube.com/watch?v=9oZHdTyD4tQ&t=1s)Ο τρόπος καλλιέργειας, άλεσης, ζυμώματος και φουρνίσματος, όπως γινότανε παραδοσιακά τα παλιά χρόνια στον Αρχάγγελο» που γυρίστηκε από το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου σε συνεργασία με το Σύλλογο μας, βραβεύτηκε στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους «σινεμά διάβασες;» που συνδιοργάνωσαν:

Ø Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών 
Ø Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας 
Ø Το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας, 
Ø Η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) 
Ø Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα - Μορφωτικό Γραφείο -Σπίτι της Κύπρου

Ηεπιτροπή αξιολόγησης στο σχετικό κείμενο που συνοδεύει την αναγγελία των αποτελεσμάτων τονίζει: «Θέλουμε να σας συγχαρούμε για τις εξαιρετικές σας κινηματογραφικές δημιουργίες, διάκριση που καθίσταται ιδιαίτερα σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη του και τον φετινό ανταγωνισμό καθώς υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση 290 ταινίες!»
Η ταινία των παιδιών προβάλλει την παράδοση του τόπου μας αναδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και τη σημασία διατήρησης της. Η γνώση της παράδοσης μας οδηγεί στην γνώση της καταγωγής μας, μας πληροφορεί για τις ρίζες μας και συντελεί στην συνειδητοποίηση του εαυτού μας. Μέσα από την παράδοση διαπιστώνεται το χθες και προσδιορίζεται το σήμερα με αποτέλεσμα να καταδεικνύεται αδιαμφισβήτητα η αδιάσπαστη ενότητα του παρελθόντος με το παρόν. Η παράδοση ειδικότερα ως μνήμη μας διδάσκει, μας ενθαρρύνει, μας προτρέπει ή αποτρέπει, ενισχύει το αίσθημα της συλλογικότητας, αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης και προωθεί ηθικές αξίες. 
Τα έθιμα που εκλείπουν ή αλλοιώνονται με ξενόφερτα στοιχεία, τα αίτια και οι συνέπειες αυτού του προβλήματος, αλλά και η σημαντικότητα της παράδοσης στη διαμόρφωση ανθρώπων με ιδιαίτερη κουλτούρα και φυσιογνωμία μας ώθησαν να ασχοληθούμε με την εν λόγω ταινία και να συνεργαστούμε με το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου, παροτρύνοντας τα παιδιά να χτίσουν γέφυρα με το παρελθόν, να ψάξουν, να μάθουν γι’ αυτό, να προβληματιστούν και να προτείνουν λύσεις, να βιώσουν, να αναβιώσουν, να γίνουν γνήσιοι μεταδότες κουλτούρας και μεταλαμπαδευτές γνώσεων, με αφετηρία πάντα το παιχνίδι, τη δράση και τη συνεργασία, με αρωγούς τους γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία. 
Η εκπαίδευση, ως θεσμός που ασκεί σημαντική και μακροχρόνια επιρροή στη διαμόρφωση αντιλήψεων και στάσεων στα παιδιά, αποτέλεσε το όχηματων εκπαιδευτικών και του Συλλόγου, για να εμπλέξουμε τα παιδιά του νηπιαγωγείου σε μια σειρά διαδικασιών και ανακαλύψεων που αναδεικνύουν την πολιτιστική μας κληρονομιά και τη διατήρησή της στο πέρασμα των χρόνων. 

Κλείνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες:

Ø στα παιδιά, τους μεγάλους πρωταγωνιστές
Ø τους γονείς 
Ø τις εκπαιδευτικούς, κ. Βασιλική Γέροντα και κ. Μαρία Χαρτερού που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Ø στον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου κ. Αργύρη Αργυρού
Ø σε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, τον κ. Γιώργο Μυστίλογλου (Σκηνοθεσία), τον κ. Βαγγέλη Χατζηκέλη (Διεύθυνση Φωτογραφίας), την κ. Χαρίκλεια Νέστορος
Ø σε όλους όσους προσέφεραν τους χώρους για να γίνουν τα γυρίσματα, τα παραδοσιακά προϊόντα τους, σε αυτούς που μας παραχώρησαν παραδοσιακά εργαλεία και αντικείμενα καθημερινής χρήσης
Ø σε όλους όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια

Η συνεργασία μας με το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους που αναδεικνύουν την παράδοση μας συνεχίζεται. Ήδη έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες μικρού μήκους, δύο από αυτές είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο (Από το σιτάρι στο ψωμί - https://www.youtube.com/watch?v=9oZHdTyD4tQ&t=1s&Παραδοσιακός Αρχαγγελίτικος Γάμος - https://www.youtube.com/watch?v=C_kiSmpRS7U) και οι άλλες δύο θα είναι διαθέσιμες σύντομα (Από την ΕΛΙΑ στο ΛΑΔΙ στα χρόνια τα παλιά &Μια φορά και έναν καιρό ένας αρχαγγελίτης αγγειοπλάστης).

“Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι μικρότεροι” το ταξίδι μας συνεχίζεται.

Με εκτίμηση
Για το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαγγέλου

Ο Πρόεδρος
Μιχάλης Ν. Τσακίρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου