Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΣΙΑΝΝΑ: ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ, ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΙΑΝΝΑ: Το χωριό των 100 κατοίκων που κάνει μαθήματα ομοψυχίας, Πολιτισμού και αλληλεγγύης!!! …Το χρηματικό ποσό των 1200,00€ που συγκεντρώθηκε από τις προσφορές των κατοίκων, είχε προαποφασισθεί και θα προσφερθεί σε 2 ιδρύματα του νησιού μας που προσφέρουν πολύτιμο έργο αλληλεγγύης και προσφοράς σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκες...



ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ




Τα καθιερωμένα Κάλαντα των Φώτων τραγούδησαν και εφέτος πόρτα πόρτα σε όλα τα σπίτια του χωριού αρκετοί κάτοικοι, μικροί και μεγάλοι. Αν και το κρύο ήταν τσουχτερό, αυτό δεν εμπόδισε τους ''καλαντιάρηδες'' να τραγουδήσουν από άκρη ως άκρη τα Κάλαντα, να αστειευτούν με τα καθιερωμένα πειράγματα και να γευτούν από τους συγχωριανούς τα πλούσια κεράσματα που για άλλη μία χρονιά ήταν άφθονα. 


Σήμερον τα Φώτα και ο φωτισμός,
και του Ιησού μας ο βαπτισμός
κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό
είναι η Παναγία η Δέσποινα
με τα θυμιατούρια στα δάχτυλα
και ο Κύριος μας κεριά κρατεί
και τον Άη Γιάννη παρακαλεί
Άγιε μου Γιάννη και πρόδρομε
δύνασαι βαπτίσεις Θεού παιδί,
δύναμαι και θέλω και προσκυνώ
και τον Κύριο μου παρακαλώ,
σήμερον θα ανέβω στους ουρανούς
να καταπατήσω τα είδωλα
και θε να κατέβω εις τον ποταμό
δια να βαπτίσω και τον Χριστό


Το χρηματικό ποσό των 1200,00€ που συγκεντρώθηκε από τις προσφορές των κατοίκων, είχε προαποφασισθεί και θα προσφερθεί σε 2 ιδρύματα του νησιού μας που προσφέρουν πολύτιμο έργο αλληλεγγύης και προσφοράς σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκες. Μια κίνηση που έρχεται να προστεθεί σε πολλές παρόμοιες που υλοποιούνται σε όλη την διάρκεια της χρονιάς και αναδεικνύει το κοινωνικό έργο του Συλλόγου μας.


Τα κάλαντα μας μπορείτε να τα ακούσε στον παρακάτω σύνδεσμο.


Παράλληλα με τα Κάλαντα, ο Σύλλογος διέθετε προς πώληση τα πρωτότυπα χειροποίητα ημερολόγια του που συμβολίζουν την αφθονία στο σπίτι, με τα έσοδα να έχουν σκοπό να ενισχύσουν τις δράσεις και τα έργα του.











ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ



Με τον καλύτερο τρόπο άρχισε όμως και η νέα χρονιά για τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο,αφού σε μια κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων, το Σάββατο 07 Ιανουαρίου 2017, πραγματοποιήθηκε η γιορτή για την κοπή της Βασιλόπιτας, όπου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την πίτα ευλόγησε ο παπάς του χωριού μας, Πάτερ Γεώργιος.








Κατόπιν μοιράστηκαν τα κομμάτια στους παρευρισκομένους με τους τυχερούς της βραδιάς που βρήκαν τα 2 φλουριά να είναι ο κος Διμέλλης Στυλιανός του Αναστάσιου και ο κος Διακογεωργίου Γεώργιος του Σάββα, οι οποίοι κέρδισαν τα δώρα που πρόσφερε ο συγχωριανός μας κος Πρεσβύρης Δημήτριος που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο νησί της Κώ και τα είχε προσφέρει εις μνήμην του πατέρα του κου Πρεσβύρη Σταύρου.... κύριε Δημήτρη σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε Καλή Χρονιά με Υγεία.


Σέτ ανδρικού & γυναικείου ρολογιού, ασημένιος σταυρός και σκουλαρίκια


ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο ταμίας του Συλλόγου κος Θεοδωράτος Σπυρίδων για την έναρξη της προγραμματισθείσας γενικής συνέλευσης όπου ενημέρωσε τα μέλη για τα πεπραγμένα και της δράσεις της χρονιάς που πέρασε, για τα οικονομικά του Συλλόγου και τα μελλοντικά σχέδια τα οποία έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αφού το σώμα της συνέλευσης ενέκρινε τα πεπραγμένα και οικονομικά του Συλλόγου, ακολούθησαν οι διεργασίες για την εκλογή νέου συμβουλίου, όπου μετά την πρώτη συνεδρίαση των εκλεγμένων μελών, η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου έχει ως εξής:


ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Διμέλλης Απόστολος του Γεωργίου
ΑΝΤ/ΔΡΟΣ: Διμέλλη Χριστίνα του Αναστασίου
ΤΑΜΙΑΣ: Θεοδωράτος Σπυρίδωνας του Αντωνίου
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Διμέλλη Σταυρούλα του Ευσταθίου
ΜΕΛΟΣ: Στεργάκη Σοφία του Στεφάνου

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
1ο Μέλος: Λεωνίδας Εμμανουήλ του Στυλιανού
2ο Μέλος: Λουλλάς Ευστάθιος του Σπυρίδωνα
3ο Μέλος: Σπανός Ευστάθιος του Νικήτα


Σιδερένιοι με πολλές επιτυχίες.

Ευχή μας είναι το νεοεκλεγέν συμβούλιο να βρει την στήριξη από όλους τους συγχωριανούς, ώστε να συνεχίσει το πολύτιμο έργο του για την διατήρηση, διάσωση και ανάδειξη ηθών και εθίμων του τόπου μας αλλά και την διατήρηση των πλούσιων δράσεων του Συλλόγου, με επιτυχία. 
Ας έρθουμε όλοι κοντά να βάλουμε τον πήχη ψηλά, 
εκεί που αξίζει στην ιστορία και στην προσπάθεια αυτού του Συλλόγου

* Ιστορία της βασιλόπιτας
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλαιό, προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οιΦράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν «φασουλοβασιλιά». Το κόψιμο στις βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμαπου επιβιώνουν.
*Το ελληνικό έθιμο της βασιλόπιτας
Η Βασιλόπιτα κατά το ελληνικό έθιμο κόβεται σε οικογενειακή συγκέντρωση αμέσως μετά τον ερχομό του νέου έτους. Έτσι στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα, με την αλλαγή του έτους, σβήνουν τα φώτα και μετά ένα λεπτό ξανανάβουν ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος». Τότε προσκομίζεται η Βασιλόπιτα στο τραπέζι και ο νοικοκύρης, αφού την σταυρώσει με το μαχαίρι τρεις φορές, αρχίζει να τη κόβει σε τριγωνικά κομμάτια και τα προσφέρει σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή φίλων και συγγενών, με πρώτο κομμάτι του σπιτιού (ή του Χριστού, τηςΠαναγίας και του Αϊ-Βασίλη), του σπιτονοικοκύρη, της σπιτονοικοκυράς και των άλλων παρισταμένων κατά τάξη συγγένειας και ηλικία με τελευταίο το κομμάτι του φτωχού ή πάλι του σπιτιού, χωρίς βέβαια να λησμονούνται τυχόν μετανάστες, ασθενείς και άλλα πρόσωπα της οικογένειας που για διάφορους λόγους δεν παρίστανται. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να κοπεί κομμάτι «για την εταιρεία», «για το μαγαζί» κ.λ.π..
Το κόψιμο της Βασιλόπιτας γίνεται και τις άλλες μέρες του «Δωδεκαήμερου» των εορτών. Υπουργεία, γραφεία και σύλλογοι μπορεί να κόβουν βασιλόπιτες μέχρι και το μήνα Φεβρουάριο.

ΑΠΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ 
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΑΝΝΩΝ Η ΒΡΑΣΙΑ
ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ







Αναρτήθηκε από Σιαννίτης στις 11:55 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου