Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Δημόσια Διαβούλευση για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (OGP) - ΥπΕσΔΑ

Ομάδα Ανοικτής Διακυβέρνησης ΥΠΕΣΔΑ 

Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικού Εκπροσώπου στην διεθνή πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση Open Government Partnership (OGP), Χριστόφορου Βερναρδάκη, ξεκινά η διαμόρφωση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για την θέσπιση και λειτουργία των πολιτικών για την Ανοικτή και Συμμετοχική Διακυβέρνηση.

Οι αξίες και οι στόχοι της Ανοικτής Διακυβέρνησης συνιστούν προτεραιότητα που διαπερνά τη στρατηγική του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αλλά και της Ελληνικής Διοίκησης, με κεντρική κατεύθυνση την εμπέδωση της αντίληψης ότι η δημόσια διοίκηση είναι υπόλογη στους πολίτες και λειτουργεί προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Η συμμετοχικότητα, η διαφάνεια, η ακεραιότητα και η λογοδοσία συνιστούν θεμελιώδεις αρχές και τον ακρογωνιαίο λίθο για τη χάραξη και άσκηση εθνικών πολιτικών. Η Ανοικτή Διακυβέρνηση αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για τη σύνταξη μίας Χάρτας Υποχρεώσεων της Δημόσιας Διοίκησης προς τους πολίτες, συνολικά, αλλά και κάθε δημόσιου φορέα και υπηρεσίας, ξεχωριστά, η οποία θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα των πολιτών κατά την αλληλεπίδρασή τους με κάθε Υπουργείο ή υπηρεσία. Η Χάρτα Υποχρεώσεων θα ορίζει τις συγκεκριμένες ευθύνες της Διοίκησης όσον αφορά σε χρόνους, τρόπους και μορφές εξυπηρέτησης, σε απαντήσεις αιτημάτων, καταγγελιών, κοκ. 

Η Ελλάδα ήδη συμμετέχει σε σειρά πρωτοβουλιών για την πραγμάτωση των αρχών της Ανοικτής Διακυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η συμμετοχή - ήδη από το 2012 - στο Open Government Partnership (OGP, http://www.opengovpartnership.org), στο οποίο συμμετέχουν έως τώρα 70 χώρες και αποσκοπεί στην υλοποίηση συγκεκριμένων κυβερνητικών δράσεων. 

Τον Ιούλιο του 2016, η χώρα υπέβαλε στη διεθνή πρωτοβουλία το τρίτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση για την περίοδο 2016 - 2018. Το νέο σχέδιο δράσης, αποτέλεσμα ευρύτατης συνεργασίας και διαβούλευσης τόσο με την Κοινωνία των Πολιτών όσο και με τους φορείς της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, περιλαμβάνει ένα πλέγμα δεσμεύσεων, σε πυλώνες που συνιστούν θεμέλιο για μια διαφανή και ανοικτή διοίκηση, η οποία να είναι προσβάσιμη σε κάθε πολίτη.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρόκειται, μέχρι το τέλος του 2016 να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τα θέματα της Ανοικτής και Συμμετοχικής Διακυβέρνησης, με βάση το οποίο θα υλοποιηθεί μια συνολική στρατηγική και ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η διασύνδεση ανάμεσα σε υφιστάμενα εργαλεία και δυνατότητες με νέα που θα δημιουργηθούν ώστε να ενισχυθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, η διαφάνεια και η λογοδοσία του κράτους καθώς και η συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και εφαρμογής αυτών.

Με στόχο το νέο νομοθετικό πλαίσιο να διαμορφωθεί μέσω μιας συνεργατικής διαδικασίας με κάθε ενδιαφερόμενο, σας καλούμε να συμμετέχετε στη δημόσια διαβούλευση με ιδέες και προτάσεις σε βασικά ερωτήματα που αντιστοιχούν στους σημαντικότερους στόχους πολιτικής της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας στη διεύθυνση: opengov.diavgeia.gov.gr/minadmin/?p=119

Συναφώς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διοργανώνει την εκδήλωση «Φέρε μας τις ιδέες σου - Ανοικτή, Συμμετοχική Διακυβέρνηση», την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2016, ώρα 13:00 στο χώρο του Orange Grove (http://orangegrove.biz/, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 5). Μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση στην παρακάτω διεύθυνση : http://www.minadmin.gov.gr/?event=%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B9%CE%B4%CE%AD%CE%B5%CF%82-%CF%83%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CF%84%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%BC .

Μπορείτε να δείτε το 3ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση 2016-2018 στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.opengovpartnership.org/country/greece/action-plan

Ομάδα Ανοικτής Διακυβέρνησης Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου