Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ανοικτές Πόρτες 2016: Η Οδός Ιπποτών

Ο Δήμος Ρόδου – Δ.Ο.Π.Α.Ρ. & η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) συνδιοργανώνουν τις Ανοικτές Πόρτες 2016 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ένας άνευ προηγουμένου αριθμός κτιρίων στην πιο φημισμένη οδό της πόλης ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό. 

Οι Ιππότες της Ρόδου στην Οδό Ιπποτών

Οι Ανοικτές Πόρτες / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα εορταστούν για έβδομη συνεχόμενη χρονιά το τελευταίο παρασκευοσαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (Παρασκευή 23, Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016). Το φετινό τους θέμα είναι “Οι Ιππότες της Ρόδου στην Οδό Ιπποτών”. 

Εννέα κτίρια ανοικτά για το κοινό

Η οδός Ιπποτών ήταν ο σημαντικότερος δρόμος και το διοικητικό κέντρο της ιπποτικής Ρόδου. Εδώ ή σε κοντινή απόσταση ήταν συγκεντρωμένα τα σπουδαιότερα κτίρια: το παλάτι, τα καταλύματα, οι εκκλησίες και τα νοσοκομεία. Παρά τη σπουδαιότητά της, η οδός Ιπποτών δεν υπήρξε ποτέ έως σήμερα το αντικείμενο μιας συνολικής, θεματικής και εμπεριστατωμένης εκδήλωσης για το ευρύ κοινό. Αυτό το κενό έρχονται φέτος να καλύψουν οι Ανοικτές Πόρτες, εξασφαλίζοντας έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ανοικτών κτιρίων, δίνοντας στον επισκέπτη τη μοναδική ευκαιρία να αντιληφθεί και να εκτιμήσει καλύτερα την οδό ως έναν συνεκτικό ιστορικό και πολιτιστικό χώρο. 

Απολαμβάνοντας αξέχαστες μέρες

Τα συμμετέχοντα κτίρια είτε είναι συνήθως κλειστά – μη προσβάσιμα για το ευρύ κοινό είτε έχουν διαφορετικές ώρες λειτουργίας. Κάποια απ’ αυτά είναι γνωστά, όπως το Κατάλυμα της Γαλλίας, ενώ κάποια αποτελούν κρυμμένους θησαυρούς, όπως η εκκλησία της Αγ. Τριάδας και το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, που σχεδόν ποτέ δεν είναι ανοικτά στο ευρύ κοινό. Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες συνήθεις ημέρες και ώρες λειτουργίας ή της προσβασιμότητάς τους, η σημασία του σαββατοκύριακου των Ανοικτών Πορτών 2016 έγκειται στο γεγονός ότι όλα τα συμμετέχοντα κτίρια θα είναι ταυτόχρονα ανοικτά, προσφέροντάς σας μια αξέχαστη εμπειρία περιήγησης και εξερεύνησης μοναδικών ιστορικών κτιρίων. Όπως πάντα, η είσοδος θα είναι ελεύθερη. 

Πρόγραμμα

Επίσημα εγκαίνια την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου: ομιλίες και μουσική

Ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος θα εγκαινιάσει επίσημα τις Ανοικτές Πόρτες 2016 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Κατάλυμα της Ισπανίας, ώρα 20:00. 

Θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των:

1. Κωνσταντίνου Καρανάσου, Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού με ειδίκευση στις αποκαταστάσεις μνημείων και συνόλων, με θέμα ομιλίας: "Ιστορική πόλη της Ρόδου: επεμβάσεις σε μνημεία και μετασχηματισμοί του μνημειακού χώρου κατά την ιταλική κατοχή" και 
2. Κατερίνας Μανούσου – Ντέλλα, Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού του Υπουργείου Πολιτισμού με εμπειρία στην αποκατάσταση μνημείων της μεσαιωνικής πόλης μας, με θέμα ομιλίας: “Η συνοικία των Ιωαννιτών Ιπποτών της πόλης της Ρόδου”. 

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς ο φημισμένος Ρόδιος μουσικός κ. Στάθης Σκανδαλίδης θα παίζει μουσική από την «Αυλή του Μεγάλου Μαγίστρου». Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση. 

Ελεύθερη είσοδος για όλους. 

Σάββατο 24 και Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 

Στις Ανοικτές Πόρτες 2016 συμμετέχουν τα παρακάτω κτίρια (όλα στην οδό Ιπποτών) και θα είναι ανοικτά από τις 11:00 έως και τις 18:00. 

Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Δήμου Ρόδου (πρώην εργαστήρι-εκθετήριο Ίκαρου) 
Κατάλυμα της Ιταλίας (Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Δήμου Ρόδου)
Κατάλυμα της Γαλλίας (Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας) 
Έκθεση Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων 
Εκκλησία Αγ. Τριάδας
Κατάλυμα της Ισπανίας 
ΧΕΝ Ρόδου (Χριστιανική Ένωση Νεανίδων)
Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου
Καλλιτεχνικός Σταθμός Ρόδου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών 

“Ρόδος 1521”: Το Παιχνίδι

Σε συνέχεια του συνήθους καινοτόμου χαρακτήρα των Ανοικτών Πορτών είμαστε περήφανοι να παρουσιάσουμε το παιχνίδι πολιτιστικής κληρονομιάς “Ρόδος 1521”. Λαμβάνει χώρα στην οδό Ιπποτών σε ένα εικονικό παρελθόν. Μπορείτε να το “κατεβάσετε” ως εφαρμογή στο κινητό σας και να παίξετε στο πραγματικό περιβάλλον της οδού Ιπποτών. Το παιχνίδι δημιουργήθηκε και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας & Διδακτικής Μηχανικής. Η έναρξη και το κέντρο πληροφόρησης θα είναι στο Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών Δήμου Ρόδου στην αρχή της οδού Ιπποτών. 

Βραβευμένα Ιστορικά Ντοκιμαντέρ

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) τα βραβευμένα ιστορικά ντοκιμαντέρ του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ “Πέρα από τα Σύνορα” που διεξήχθη στο Καστελλόριζο το Σεπτέμβριο 2016 θα προβληθούν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες μια βδομάδα πριν την εκδήλωση. 

Εργαστήρι εραλδικής τέχνης για παιδιά

Ειδικά για τους μικρούς μας φίλους θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια στα οποία θα έρχονται σε επαφή με τα βασικά στοιχεία της εραλδικής τέχνης και θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους οικόσημα. Περισσότερες πληροφορίες μια βδομάδα πριν την εκδήλωση. 

Οι Ανοικτές Πόρτες κοιτούν το μέλλον 

Ανοικτές Πόρτες: κοινή κληρονομιά…

Από το ξεκίνημά τους το 2010 οι Ανοικτές Πόρτες έχουν δώσει έμφαση τόσο στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα όσο και στην πολυεπίπεδη και ποικίλη κληρονομιά της Ρόδου περιλαμβάνοντας όλους τους πολιτισμούς που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία μας. Αυτή η προσέγγιση υπήρξε εξαιρετικά επιτυχής. Οι Ανοικτές Πόρτες έχουν εξελιχθεί σε μια ευρέως αγαπητή και δημοφιλή εκδήλωση της ετήσιας πολιτιστικής ατζέντας. 

… και κοινή εκδήλωση

Έχοντας στο μυαλό την ιδέα της ενσωμάτωσης και της συμμετοχής, οι Ανοικτές Πόρτες γίνονται μια “κοινή εκδήλωση”. Έτσι, Οι Ανοικτές Πόρτες 2016 / Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνδιοργανώνονται από το Δήμο Ρόδου – Δ.Ο.Π.Α.Ρ. & τη Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS). Ελπίζουμε μ’ αυτόν τον τρόπο ότι θα οδηγήσει τις Ανοικτές Πόρτες σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες και θα τους εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον. 

Δύο ακόμα καινοτόμες συνεργασίες είναι αυτές με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου / Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας & Διδακτικής Μηχανικής, καθώς και με το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) 

Η εκδήλωση υποστηρίζεται από: το Υπουργείο Πολιτισμού / Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδ/σου & Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου, το Επίτιμο Προξενείο της Γαλλίας, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και τη ΧΕΝ Ρόδου. 

Όπως πάντα οι Ανοικτές Πόρτες υποστηρίζονται σημαντικά από εθελοντές και χορηγούς.

Χορηγοί
Calceis Pennatis, Roubeti Uomo boutique, H Hotel Collection - Όμιλος Χατζηλαζάρου, S. Nikolis Boutique Hotel & Apartments, Sentido Apollo Blue, Hotel Apollo Beach, Byzantino Restaurant Lindos, Kounakis Jewels & Watches, Lindos Blu Luxury Hotel & Suites, Πάππου Super Market, Budget Rent a Car Rhodes, Mama Sofia restaurant, Πρεσβύρης Π. - Καδης Μ. ΟΕ "Data System", Enoteca - Winery Emery. 
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Εφημερίδα “Η Ροδιακή” και RodosEvents.gr 

-- 
RICHeS 
Rhodes International Culture & Heritage Society 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου