Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στην χώρα μας, χρόνο με τον χρόνο.

Ραγδαία αυξάνουν οι αυτοκτονίες σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες κάνουν τις περισσότερες απόπειρες

Γράφτηκε από τον/την stogiatro.gr 

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες στην χώρα μας, χρόνο με τον χρόνο.

Η αυτοκτονία αποτελεί μια προσωπική απόφαση-επιλογή του ατόμου για τη συνέχιση της ύπαρξής του: καλείται να κρίνει εάν οι συνθήκες, εξωτερικές ή εσωτερικές, της ζωής του αξίζουν τη συνέχισή της. Το 2011 καταγράφηκαν επισήμως στη χώρα μας 477 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 393 αφορούσαν άνδρες και οι 84 γυναίκες, ενώ την ίδια χρονιά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 26,52% σε σχέση με το 2010 και στην κατηγορία των γυναικών η αύξηση έφθασε το 104,8%!.
Το 2012 οι αυτοκτονίες που αποτυπώθηκαν επισήμως ήταν 415. Το 2013 οι αυτοκτονίες που αποτυπώθηκαν επισήμως ήταν 533. Από το 2009 μέχρι το 2014, καταγράφησαν 4.840 αυτοκτονίες, στοιχεία που ανατριχιάζουν και κόβουν την ανάσα του καθενός από εμάς. Αν μάλιστα προσθέσουμε και το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας “μετατρέπουν” την αυτοκτονία σε ατύχημα για λόγους κοινωνικούς ή θρησκευτικούς, τότε αντιλαμβανόμαστε πόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός. Τρεις αυτοκτονίες κάθε δύο μέρες και συνολική αύξηση κατά 22% σε σχέση με τα ποσοστά του παρελθόντος. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα η οποία παραδοσιακά και επι σειρά ετών ήταν στις τελευταίες θέσεις πανευρωπαϊκά στις αυτοκτονίες. Υπάρχουν και αρκετές άλλες που είτε δεν καταγράφηκαν πουθενά είτε τελευταία στιγμή απετράπησαν με την βοήθεια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, της αστυνομίας είτε από γιατρούς, είτε από φίλους και συγγενείς. Ένα ολόκληρο χωριό, κάθε χρόνο, σβήνει από την Ελλάδα. Η Ελλάδα, με το τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας, σκοτώνει τα παιδιά της και η πολιτεία παρακολουθεί ανάλγητα και αφήνει το φαινόμενο να εξελίσσεται αυξανόμενο.

Διαχρονικά ο δείκτης αυτοκτονιών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, είναι υψηλότερος στους ηλικιωμένους (άνω των 65) σε σχέση με τα νεότερα άτομα. Ενδεικτικά, οι δείκτες αυτοκτονίας το έτος 2013 ήταν 6,12/100.000 για τους άνω των 65 σε σχέση με 5,65/100.000 για την ομάδα 15 – 64 ετών
Βέβαια και στον υπόλοιπό κόσμο σημειώνεται, μια αυξανόμενη τάση των αυτοκτονιών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) επισημαίνει ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο.

Στις ΗΠΑ
Τον προηγούμενο μήνα μία έκθεση του Εθνικού Κέντρου Στατιστικής Της Υγείας κατέδειξε ότι ο αριθμός των αυτοκτονιών κατά την περίοδο 1999-2014 έχει αυξηθεί ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες. Το γενικό ποσοστό αύξησης στην ηλικιακά προσαρμοσμένη μελέτη των αυτοκτονιών ήταν 1% από το 1999 έως το 2006 ενώ ήταν 2% από το 2006 έως το 2014. Από το 1999 ως το 2016 η αύξηση στις γυναίκες ήταν 45% ενώ στους άνδρες 16%. Οι γυναίκες ηλικίας 10-14 είχαν την μεγαλύτερη αύξηση αυτοκτονίας αφού αυτός αυξήθηκε 200%.

Στην Ισπανία
Τα στατιστικά στοιχεία των αυτοκτονιών στην Ισπανία ρίχνουν φώς σε μια ανατριχιαστική πραγματικότητα: σχεδόν 11 περιπτώσεις την ημέρα. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ τά Ισπανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τό γεγονός σάν κάτι σύνηθες.
Η έξωση δεν είναι απλά η κορύφωση της νομικής και διοικητικής διαδικασίας με την οποία αφαιρεί από τους ιδιοκτήτες την ιδιοκτησία τους, αλλά και η αρχή γιά κοινωνικές και συναισθηματικές δυσκολίες, τις οποίες οι πολίτες δε διαθέτουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους να την αντιμετωπίσουν.
Με τον τρόπο που γίνονται οι εξώσεις προκαλούν τόν όλεθρο στη κοινωνία (το πιο ακραίο από αυτά η αύξηση των αυτοκτονιών), φαίνεται ότι οι αρχές και οι φορείς δεν φαίνεται να έχουν πλήρη επίγνωση της ψυχοκοινωνικής κατάστασης του φαινομένου και δεν έχουν επιδείξει την ανάλογη ευαισθησία.

Δυστυχώς η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς στά βήματα της Ισπανίας, οι πλειστηριασμοί προ των πυλών και οι πολίτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν ανάλογο πρόβλημα δίχως καμία βοήθεια από το κράτος.

Στην Ιαπωνία
Η αυτοκτονία είναι πραγματική μάστιγα στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Πέρυσι, ήταν για πρώτη φορά στην ιστορία, η πιο κοινή αιτία θανάτου στις ηλικίες από 10 έως 19 ετών. Από τις σημαντικότερες αιτίες που ωθούν τα παιδιά στην αφαίρεση της ίδιας της ζωής τους είναι το bullying και η υπέρμετρα ανταγωνιστική φύση των ιαπωνικών σχολείων, σύμφωνα με τους ειδικούς. Στην Ιαπωνία, μεταξύ του 1972 και το 2013, αυτοκτόνησαν 18084 παιδιά. Με 24,4 ανά 100.000 κατοίκους κάθε χρόνο να αυτοκτονούν, η Ιαπωνία κατέχει την έβδομη υψηλότερη θέση στον κόσμο στα ποσοστά αυτοκτονίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σχεδόν ένας στους τέσσερις Ιάπωνες έχει σκεφτεί να αυτοκτονήσει, ενώ εκείνοι που έχουν τις μεγαλύτερες τάσεις αυτοκτονίας είναι οι εικοσάρηδες, σε σχέση με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, αναφέρει κυβερνητική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Λιθουανία με 34,1%, ακολουθεί η Νότια Κορέα με 31 και τρίτη η Ρωσία με 30,1%.

Εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, που συνδέεται με αυξανόμενη ανεργία, η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες οπωσδήποτε αυξάνονται.
Τα καλύτερα μελετημένα παραδείγματα είναι αυτά της απότομης αύξησης της ανεργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1920 και του ’30 και της οικονομικής κρίσης του 1997-1998 στην Ανατολική / Νοτιοανατολική Ασία, που ήταν υπεύθυνα για πολύ αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών.
Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνεργοι βρίσκονται σε 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για αυτοκτονία.

Πηγή:iatrikanea.gr


Οι γενικοί κανόνες της υγιεινής διατροφής δεν ισχύουν πάντα αναφορικά με τη γυμναστική.


Απογοητευτικά είναι τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat αναφορικά με την στοματική υγεία των Ελλήνων εν καιρώ κρίσης.


Τον αντίκτυπο που έχει στην υγεία το πολύ πρωινό κάπνισμα τονίζουν δύο νέες έρευνες.


Ροφήματα από ορισμένα βότανα υπόσχονται να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να ρίξουμε τη χοληστερίνη και να ενισχύσουμε την υγεία της καρδιάς μας.


Οι μισοί από τους εφήβους είναι εξαρτημένοι από το κινητό τους τηλέφωνο και το ίδιο ποσοστό γονέων αναγνωρίζει το πρόβλημα, αλλά δεν ξέρει τι μπορεί να κάνει, σύμφωνα νέα μελέτη.


Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς για το περίφημο “Σύνδρομο της Στοκχόλμης”. 


Ξεκινήστε μαθήματα κιθάρας και Αραβικών, ταξιδέψτε στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, εξασκηθείτε στις «λεβέ» του μπριτζ και στο «ροκέ» του σκάκι, συναρμολογήστε δύσκολα παζλ και αναβαθμίστε το... μυαλό σας.


Οι κίνδυνοι που συχνά ακούγονται για την εγκυμοσύνη πάνω από τα 35 χρόνια της γυναίκας είναι αρκετοί, ωστόσο αρκετές φορές υπερβολικοί. Αν βρίσκεστε σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και είστε υγιής, μπορείτε κάλλιστα να έχετε μια επιτυχημένη και απόλυτα ομαλή εγκυμοσύνη, χωρίς κανένα λόγο ανησυχίας.


Η Novartis Hellas, πιστή στην έννοια της Εταιρικής Υπευθυνότητας, για 4η χρονιά συμμετείχε δυναμικά στο πρόγραμμα Business Days που διοργανώνει το Ερευνητικό Κέντρο Στρατηγικής Διοίκησης των Επιχειρήσεων & Επιχειρηματικότητας, πραγματοποιώντας εκπαιδευτική ημερίδα με τη συμμετοχή διακεκριμένων στελεχών και φοιτητών Ελληνικών Πανεπιστημίων.


“Θύματα” του καρκίνου του εντέρου κινδυνεύουν να πέσουν οι υπάλληλοι γραφείου εξαιτίας της κακής διατροφής στην οποία καταφεύγουν λόγω του στρες και της έλλειψης χρόνου για την υιοθέτηση υγιεινότερων διατροφικών συνηθειών, όπως ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Formosa Cancer Foundation.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου