Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

Αφιέρωμα στον Πολιτιστικό Σύλλογο «ΚΑΜΑΡΙ».

Πολιτιστικός Σύλλογος «ΚΑΜΑΡΙ».
Ο Σύλλογος

Ένας νέος Πολιτιστικός Σύλλογος ιδρύθηκε στην Παστίδα από νέους-νέες και όσους αισθάνονται έτσι, το 2007, με σκοπό την Πολιτιστική ανάπτυξη του χωριού και ακούει στο όνομα «ΚΑΜΑΡΙ».

Ως βάση ανάπτυξης λοιπόν, το Καμάρι προσφέρει το όνομα του σε ένα νεοσύστατο Πολιτιστικό Σύλλογο που ως αφετηρία του έχει την αναβίωση αλλά και την ενίσχυση μιας σειράς δραστηριοτήτων όπως το φεστιβάλ του Σεπτέμβρη, τις εκδηλώσεις του Φθινοπώρου, του Χειμώνα αλλά και εκείνες της Άνοιξης που αναβίωναν όχι μόνο τα έθιμα και την παράδοση μας αλλά έδιναν ζωή στο χωριό μας. Σε μια προσπάθεια απαρίθμησης των παλαιοτέρων δραστηριοτήτων που πλαισίωναν τις παραπάνω εκδηλώσεις, αναφέρουμε ενδεικτικά την πολιτιστική κίνηση της Άνοιξης
που γινόταν με την ευκαιρία της ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου, της περιόδου των Χριστουγέννων, την αναπαράσταση των Παθών του Κυρίου με Ρωμαίους στρατιώτες και λαμπαδηφόρους Ιουδαίους τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, της ημέρας της γυναίκας, του Φθινοπώρου στον εορτασμό της  επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, της Άνοιξης με τη συμμετοχή στα ανθεστήρια όπου η Παστίδα πήρε δύο συνεχόμενες χρονιές το 2ο και το 1ο βραβείο και το αποκορύφωμα της πολιτιστικής δραστηριότητας με το δεκαήμερο φεστιβάλ που ξεκινούσε το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη κάθε χρόνου. Εκδηλώσεις που πλαισιώνονταν από χορωδία, δημοτικούς και λαϊκούς χορούς, εκθέσεις χειροτεχνίας, ζωγραφικής και φωτογραφίας, θέατρο, ποιητικές και λογοτεχνικές βραδιές, φιλοξενία άλλων πολιτιστικών συλλόγων, δεντροφυτεύσεις, ενημερώσεις για κοινωνικά θέματα από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν την έλλειψη πολιτιστικού γίγνεσθαι τα τελευταία χρόνια στο χωρίό μας και έχοντας ως κινητήρια δύναμη τόσο το λαμπρό πολιτιστικό παρελθόν όσο και τις ικανότητες και το ενδιαφέρον των κατοίκων της Παστίδας για το ίδιο το χωριό, ξεκινάμε με αγάπη, ενθουσιασμό και ανιδιοτέλεια αυτή την προσπάθεια που θα σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο δραστηριοτήτων και ενεργής επανένταξης στον πολιτιστικό χώρο με απώτερο σκοπό την προβολή και καθιέρωση του χωριού μας σε όλα τα επίπεδα. Μία από τις πρώτες εκδηλώσεις του νεοσύστατου Συλλόγου είναι η
συνέχιση ενός εθίμου που είχε καθιερωθεί από τα μέλη του στην Παστίδα και είναι η αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού την Μεγάλη Πέμπτη καθώς και της περιφοράς του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή, στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου.Πιο συγκεκριμένα, την Μεγάλη Πέμπτη νέοι ντυμένοι Ρωμαίοι στρατιώτες βρίσκονται κάτω από τον σταυρό του Κυρίου μέχρι τις πρωινές ώρες ενώ την Μεγάλη Παρασκευή εκτός από τους Ρωμαίους τον Επιτάφιο στην πορεία προς το Κοιμητήριο, συνοδεύουν και μικρά κορίτσια ντυμένα μυροφόρες που ραίνουν με ροδοπέταλα την πομπή ενώ προπορεύονται άλλα παιδιά ντυμένα Ιουδαίοι έχοντας δαυλούς και λαμπάδες, δίνοντας ένα άλλο χρώμα στα Πάθη του Κυρίου.
 
Διοίκηση
Μετά την αναγνώριση του Συλλόγου η πρώτη Διοίκηση το 2007 είχε ως εξής:
Πρόεδρος : Σιαλούπ Ιωσήφ
Αντιπρόεδρος :Πάττας Νικόλαος
Γραμματέας : Κυρίτσης Βασίλειος
Ταμίας : Μάλιακκα Χρυσή
Μέλος : Παππάς Αλέξης
 
Στις εκλογές του 2009 το Δ.Σ. ήταν το παρακάτω :
Πρόεδρος : Σιαλούπ Ιωσήφ
Αντιπρόεδρος : Μάλιακκα Χρυσή
Γραμματέας : Πάττας Γεώργιος
Ταμίας : Κυγάη Παρασκευή
Μέλος : Σπάρταλη Κυριακή

Μετά τις εκλογές του 2012 η νέα Διοίκηση :
Πρόεδρος : Σιαλούπ Ιωσήφ 6946908735
Αντιπρόεδρος : Πάττας Γεώργιος
Γραμματέας : Αυγενικού Αλέξανδρος
Ταμίας : Κυγάη Παρασκευή 
Μέλος : Σαλακενός Σταύρος 6946036989

Μετά την αναδιάρθρωση του Δ.Σ. η Διοίκηση έχει ως εξής :
Πρόεδρος : Σιαλούπ Ιωσήφ
Αντιπρόεδρος : Σαλακενός Σταύρος
Γραμματέας : Πάττας Γεώργιος
Ταμίας : Σπάρταλη Κυριακή

Μετά τις εκλογές του 2015 η νέα Διοίκηση:

Πρόεδρος – Σιαλούπ Ιωσήφ
Αντιπρόεδρος & Υπεύθυνη Οικονομικών – Σπάρταλη Κυριακή
Γραμματέας – Γκόγκου Αγγελική
Υπεύθυνη Τύπου – Σαλαμαστράκη Αναστασία
Ταμίας – Κατσίλλη Ελένη
Υπεύθυνοι Παγίων – Μαυρουδής Ιωάννης & Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνος
Υπεύθυνοι Εκδηλώσεων – Σαλακενός Σταύρος & Τριαλώνης Μάνος

Υπεύθυνος Ιματιοθήκης – Χατζηδημητρίου Κωνσταντίνος

Η Παστίδα

Λέγεται πως η ίδρυση του χωριού πρέπει να  τοποθετείται στα 1204, κατά την διάρκεια της Τέταρτης Σταυροφορίας, όταν οι Σταυροφόροι, όλοι Καθολικοί και Δυτικοί, Φράγκοι και Λατίνοι, κατέκτησαν την Ρόδο. Το όνομα του χωριού είναι Λατινικό από την λατινική λέξη BASTIDA  που σημαίνει
φρούριο.  Η πρώτη  ιστορική αναφορά για το χωριό Παστίδα και τους κατοίκους του έχουμε σε ένα διάταγμα των Ιπποτών του 1479. Μεγάλος Μάγιστρος τότε ήταν ο γνωστός Μάγιστρος  Ντωμπισόν, ο οποίος διαισθανόμενος το μεγάλο κίνδυνο από την Ανατολή εκδίδει ένα διάταγμα, που έλεγε τα εξής: «Σε περίπτωση εχθρική επιδρομής τα χωριά Τριάντα και Κρεμαστή να μείνουν στα φρούρια τους για να φυλάξουν το ναυτικό. Τα χωριά Παστίδα και Μαριτσά να προστρέξουν στο φρούριο της Ρόδου…».  Στο χωριό έχουν ανασκαφεί κεραμοσκεπείς τάφοι, όπου φαίνεται να ήταν θαμμένοι οι μη
ελεύθεροι κάτοικοι της παρακείμενης Ιαλυσίας.
Στις 5 Ιουνίου του 1854 , ο Γάλλος περιηγητής Βίκτωρ Γκέρεν έφθασε στη Ρόδο για να μελετήσει τον λαό και τα χωριά της Ρόδου. Για την Παστίδα, την οποία επισκέφθηκε στο σύντομο χρονικό διάστημα της διαμονής του, αναφέρει τα εξής: «είκοσι πέντε λεπτά πιο πέρα, προς Βορρά, βρίσκεται το μικρό χωριό Παστίδα, που αποτελείται από είκοσι περίπου σπίτια. Είναι στη μέση μιας πεδιάδας και η πεδιάδα αυτή ονομάζεται Καμάρι…».
Στα χρόνια της Ιταλικής κατοχής οι Παστιδενοί υποστήριξαν
με θέρμη τους Ιταλούς ως απελευθερωτές από τους Τούρκους στα 1912 και μέχρι να αποκαλυφθεί το  κατακτητικό τους πρόσωπο. Στα χρόνια του Αιματηρού Πάσχα του 1919, οι κάτοικοι της Παστίδας διαδήλωσαν και ζητωκραύγασαν υπέρ της ενώσεως  με την μητέρα Ελλάδα. 

Στα 1922 επί Ιταλού διοικητή Μποσδάρη, η Παστίδα μετρούσε 259 κατοίκους, είχε πρόεδρο το γεωργό Γ. Σμαραγδή και διέθετε ένα δημοτικό σχολείο με με 26 μαθητές ,ένα δάσκαλο, τρεις τάξεις και μια εκκλησία του Αγίου
Νικολάου. Στα χρόνια της Δωδεκανησιακής Αντίστασης του 1940-1945, όλοι οι κάτοικοι της Παστίδας, φανερά και κρυφά, πολέμησαν για την ελευθερία της Δωδεκανήσου.

Στα 1945, όταν έρχονται οι Άγγλοι και οι Σύμμαχοι στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα, οι χωρικοί της Παστίδας, όπως και των άλλων γύρω χωριών, με τις Ελληνικές σημαίες στα χέρια, κατεβαίνουν στη Ρόδο για να χαιρετήσουν τους  Άγγλους και τους Συμμάχους ελευθερωτές.


Στα 1961, το χωριό είχε 595 κατοίκους, στα 1981 είχε 1021, στα 1991 είχε 1500.Τα τελευταία χρόνια το χωριό γνωρίζει τεράστια οικοδομική άνθηση και οι κάτοικοι έχουν ξεπεράσει τους 5000 !


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Συλλόγου για να δείτε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και για περισσότερες πληροφορίες…: http://kamari-pastida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου