Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η Κρητηνία και το Κάστρο της!! (Περιγραφή – Ιστορία – Φωτογραφίες)

Κρητηνία είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ρόδου


Η Κρητηνία είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ρόδου και απέχει 50 χλμ. από την πόλη. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και διαθέτει πανοραμική θέα με φόντο τα δάση που την περιβάλλουν, τη θάλασσα και το μεσαιωνικό  κάστρο, χάρη στο οποίο έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη και τουριστικό ενδιαφέρον. Εκτός από το κάστρο στο χωριό μπορείτε να δείτε το λαογραφικό μουσείο και να επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα. Μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Αμάρτου το οποίο είναι έξω από το χωριό σε απόσταση 3 χλμ. Οι μικρές γραφικές παραλίες της περιοχής, όπως η Κοπριά, το Καλάμι, η Παλιόχωρα ενδείκνυνται για  μικρές αποδράσεις από τις πολυσύχναστες παραλίες.
Στο λιμάνι της Καμείρου Σκάλας που απέχει μόλις 4 χλμ. από το χωριό θα συναντήσετε αρκετές εκλεχτές ψαροταβέρνες και ένα αρχαίο ταφικό μνημείο λαξευμένο σε  βράχο το οποίο τραβά την προσοχή των επισκεπτών. Από το λιμάνι της Καμείρου   ξεκινούν τα καραβάκια για το γραφικό νησί τη Χάλκη.        
Η Κρητηνία είναι ένα φιλόξενο χωριό με απλοϊκούς κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και μαζί με τα αδελφικά χωριά Έμπωνα και Μαντρικό είναι από τα παραγωγικότερα της Ρόδου. Πολλοί Κρητηνέζοι μετανάστευσαν τα δύσκολα χρόνια σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αμερική, Αυστραλία στον Καναδά. Με τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας πιστεύουμε ότι θα έρθουμε σε επαφή με τους απανταχού χωριανούς και   να τους φέρουμε κοντά στο χωριό τους  κρατώντας  δεσμούς παράδοσης, φιλίας και αγάπης μαζί τους.  
Κρητηνία:  Το χωριό του Αλθαιμένη
Η Κρητηνία  είναι το χωριό του Αλθαιμένη. Στην ελληνική μυθολογία ο Κατρέας  ήταν  ένας από τους 4 γιους που απέκτησαν ο βασιλιάς Μίνωας και η Πασιφάη. Ο Κατρέας διαδέχθηκε τον πατέρα του ως βασιλιάς της Κρήτης. Ωστόσο, ένας χρησμός βασάνιζε τον Κατρέα. Έλεγε ότι θα πέθαινε από το χέρι ενός παιδιού του. Ο Κατρέας είχε 4 παιδιά: την Αερόπη, την Κλυμένη, την Απημοσύνη και τον Αλθαιμένη. Τον χρησμό αυτό δεν τον φανέρωσε στα παιδιά του, αλλά έτυχε και τον πληροφορήθηκε ο Αλθαιμένης, οπότε με δική του πρωτοβουλία έφυγε από την Κρήτη και εγκαταστάθηκε στη Ρόδο, όπου ίδρυσε την πόλη Κρητηνία (Νέα Κρήτη). Στο βουνό Αττάβυρο ίδρυσε τον ιερό ναό του Ατταβύριου Διός, όπου σώζονται μέχρι σήμερα τα ερείπια, και από εκεί ψηλά αγνάντευε τα βουνά της Κρήτης όταν είχε καλό καιρό.
Κάποτε  ο Κατρέας γέρασε, οπότε επιθυμώντας να αφήσει τον θρόνο του στον Αλθαιμένη, πήγε στη Ρόδο να τον βρει. Μόλις αποβιβάσθηκε, μερικοί βοσκοί νόμισαν ότι αυτός και το πλήρωμα του πλοίου ήταν πειρατές. Μάταια προσπάθησε ο Κατρέας να τους εξηγήσει τον σκοπό του ταξιδιού του στη Ρόδο. Τα γαβγίσματα των τσοπανόσκυλων έπνιγαν τις φωνές του. Με την όλη αναταραχή ήρθε και ο Αλθαιμένης, ο οποίος πέταξε το ακόντιο του στον υποτιθέμενο εχθρό και έτσι εκπληρώθηκε ο χρησμός.
Για τη νεότερη ιστορία γνωρίζουμε ότι επί τουρκοκρατίας μια ομάδα οικογενειών από την Κρήτη εγκατέλειψε το νησί και εγκαταστάθηκε αρχικά στην Κρητηνία και αργότερα ιδρύθηκαν τα χωριά Έμπωνας και Μανδρικό. Η διάλεκτος που μιλούν σε αυτά τα χωριά, η παραδοσιακή τους φορεσιά, η μουσική, οι χοροί  και τα επίθετα τους φανερώνουν την Κρητική τους καταγωγή.
Δείτε ένα μικρό βίντεο του χωριού μας! Κλικ εδώ!
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: http://www.kritinia.gr/

Κάστρο Κρητηνίας
Κοντά στην περιοχή της Καμείρου Σκάλας και δίπλα από το χωριό της Κρητηνίας, ορθώνεται επιβλητικό το φρούριο της Κρητηνίας.
Η Κρητηνία απέχει 55χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα. Αρχικά, ο οικισμός ήταν παραθαλάσσιος (στην τωρινή θέση Κάμιρος Σκάλα), αλλά κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια μεταφέρθηκε πιο ορεινά, για περισσότερη ασφάλεια από τους πειρατές. Ο αρχαίος οικισμός τελικά καταποντίστηκε.
O οικισμός είχε δημιουργηθεί από Κρήτες πρόσφυγες, εξ ου και το όνομα που σημαίνει "Νέα Κρήτη".
Ιστορία
To κάστρο δημιουργήθηκε το 1472 από τον Giorgio Orsini για την προστασία των κατοίκων απέναντι στις επιθέσεις του τουρκικού στόλου. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον 16ο αιώνα επί ηγεμονίας Caretto.
Στο κάστρο εργάστηκαν σπουδαίοι μηχανικοί της εποχής, όπως ο Basilio della Scola de Vicenza, φροντίζοντας το κάστρο να ενισχυθεί ώστε να αντεπεξέλθει στις νέες εξελίξεις στην αμυντική τεχνολογία (να αντέχει στα κανόνια, με άλλα λόγια).
Ο οικισμός στο κάστρο πήρε την ονομασία Καστέλι και ονομαζόταν έτσι μέχρι την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων.
Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Το κάστρο της Κρητηνίας είναι μείγμα Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και μέσα υπάρχουν τα ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, καθώς και νεώτερα κτίσματα, γιατί το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε και επί Ενετοκρατίας σαν Ναύσταθμος (Μαρινέρα). Είναι ορθογώνιο και το βόρειο τμήμα βλέπει προς τη θάλασσα και τη Χάλκη. Ανατολικά του φρουρίου υπάρχουν δυο πύργοι με οικόσημα των μεγάλων Μαγίστρων Ντ’ Αμπουάζ (1503 – 1512) και Καρέττο (1513 – 1521). Υπάρχουν όμως και τα διάσημα οικόσημα του πασίγνωστου Μαγίστρου Ντ’ Ωμπυσόν, που από το 1476 μέχρι το 1503 διοικώντας τα Δωδεκάνησα έχτιζε παντού φρούρια.


Η Κρητηνία ήταν αρχαία πόλη της Ρόδου.
Η ιστορία της πηγάζει από την αρχαιότητα. Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Αλθαιμένης, πρωτότοκος υιός του Κατρέα, εγγονού του Μίνωα, βασιλιά της Κρήτης, επειδή ο χρησμός του είπε ότι θα σκοτώσει τον πατέρα του, φεύγει από την Κρήτη, έρχεται στην Ρόδο και αποικεί την Κρητηνία. Νοσταλγούσε όμως τον τόπο του και γι’ αυτό έφτιαξε στο βουνό Αττάβυρος ένα ναό προς τιμήν του Ατταβύριου Διός. Ονομαστά αγάλματα του ναού αυτού λέγεται πως ήταν δύο χρυσές αγελάδες.
Αρχικά, ο οικισμός ήταν παραθαλάσσιος (στην τωρινή θέση Κάμιρος Σκάλα), αλλά κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια μεταφέρθηκε πιο ορεινά, για περισσότερη ασφάλεια από τους πειρατές. Ο αρχαίος οικισμός τελικά καταποντίστηκε. Σώζονται λίγα ερείπια, τα πιο πολλά μέσα στην θάλασσα. Στη ξηρά υπάρχουν μόνο τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού Ναού ρυθμού Βασιλικής.
Το 1658, ο Φραγκίσκο Μοροζίνι αποπειράθηκε να κυριεύσει την Ρόδο, αποβιβάζοντας στρατό στην παραλία της Καμίρου Σκάλας, αλλά η φρουρά, έγκαιρα ειδοποιημένη από την Χάλκη, τον αποκρούει. Η μετέπειτα ασφάλεια του οικισμού στηριζόταν στο κάστρο του (Καστέλλο). Γι’ αυτό, μέχρι την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, το χωριό ονομαζόταν Κάστελλος, από το λατινικό Castellum, που σημαίνει φρούριο, ή το Castel Nuovo, που αναφέρεται στα 1480.
Το κάστρο της Κρητηνίας είναι μείγμα Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και μέσα υπάρχουν τα ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, καθώς και νεώτερα κτίσματα, γιατί το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Ενετοκρατίας σαν Ναύσταθμος (Μαρινέρα).
Η Κρητηνία απέχει 55χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Είναι κτισμένη σε ύψωμα και έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
 
Το μεσαιωνικό κάστρο της Κρητηνίας
Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα βορειοδυτικά από στο χωριό Κρητηνία και πενήντα πέντε χιλιόμετρα από την πόλη της Ρόδου. 
Είναι ένα μείγμα Βυζαντινής και Μασσαιωνικής τεχνοτροπίας και είναι γνωστό και ως Κάστελλος. 
Στο εσωτερικό του υπάρχουν τα ερείπια της καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου καθώς και νεότερα κτίσματα αφού το κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Ιταλοκρατίας σαν Ναύσταθμος.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κρητηνία και Σκάλα Καμείρου, Ρόδος
Η Κρητηνία είναι ένα ορεινό γεωργικό χωριό, βρίσκεται σε απόσταση 54 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και σε μικρή απόσταση από την θάλασσα (Σκάλα Καμείρου, 4-5 χιλιόμετρα περίπου Βόρεια). Επειδή είναι κτισμένη σε λόφο έχει υπέροχη θέα στο κάστρο, στην θάλασσα και τα απέναντι νησιά. Κατοικείται από 550 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με την γεωργία, καλλιεργώντας ελιές, αμπέλια και κηπευτικά και φυσικά με τον τουρισμό. Η Σκάλα Καμείρου είναι το επίνειό της και από το λιμανάκι της φεύγουν τα εκδρομικά καΐκια για την Χάλκη που μεταφέρουν πολλούς επισκέπτες.
Το όνομα Κρητηνία είναι το καινούριο όνομα που δόθηκε στο παλιό χωριό Καστέλος, γιατί σύμφωνα με την μυθική παράδοση του τόπου, εδώ αποβιβάστηκε το πριγκηπόπουλο από την Κρήτη Αλθαιμένης, όταν έφυγε από την πατρίδα του για να μην σκοτώσει τον πατέρα του Κατρέα, όπως του είχε πει το Μαντείο. Έτσι ο Αλθαιμένης μαζί με τους φίλους του κατέφυγε στην Ρόδο και ίδρυσε τις πόλεις Κάμειρο και Κρητηνία. Όμως, πάντα σύμφωνα με την Μυθολογία, δεν μπόρεσε να αποφύγει το κακό του χρησμού του Μαντείου. Συνάντησε τον πατέρα του που τον έψαχνε απεγνωσμένα και χωρίς να τον αναγνωρίσει, τον σκότωσε γιατί τον πέρασε για εισβολέα. Όταν κατάλαβε ότι δεν μπόρεσε να αποφύγει την μοίρα του, έφυγε κυνηγημένος από τις τύψεις του και ανέβηκε στο ιερό βουνό Ατάβυρος, όπου ίδρυσε τον παλιό ναό του Δία. Επίσης το σύγχρονο όνομα Κρητηνία παραπέμπει και στην κρητική καταγωγή των σημερινών κατοίκων του όμορφου χωριού.
 Κοντά στο χωριό, 2 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά, βρίσκεται το παλιό μεσαιωνικό κάστρο που το έκτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες τον 16ο αιώνα για να προστατεύουν την δυτική ακτή του νησιού, από τους Τούρκους. Από αυτό το κάστρο προέρχεται το παλιό όνομα του χωριού, Καστέλος. Από εδώ, επειδή η θέα είναι εντυπωσιακή σας συνιστούμε να τραβήξετε πολλές φωτογραφίες, ιδιαίτερα κατά το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα.

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία με τον τεράστιο γερο-πλάτανο και τα γραφικά καφενεία και ταβερνάκια βλέπουν ως μακριά στην θάλασσα και προσφέρουν υπέροχη θέα στους πελάτες τους.
Στο χωριό υπάρχει η ωραία εκκλησία του 19ου αιώνα, ο Άγιος Γεώργιος με το εξαιρετικά ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο.
Επίσης, μέσα στο χωριό, οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, με τις ενδιαφέρουσες αγιογραφίες του 16ου αιώνα.
Στο χωριό λειτουργεί και ένα μικρό λαογραφικό Μουσείο με ωραία και ενδιαφέροντα εκθέματα της καθημερινής ζωής του τόπου, από τα παλιά χρόνια.

Στην Σκάλα Καμείρου μπορεί κανείς να δει τα ερείπια μιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει δυνατότητα για διαμονή και στην Σκάλα Καμείρου σερβίρεται πάντα φρέσκο ψάρι στις ωραίες και γραφικές ψαροταβέρνες δίπλα στην θάλασσα.
Οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στις κοντινές παραλίες Σκάλα Καμείρου (4,5 χιλιόμετρα Βόρεια), Μαντρικό (12 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά) και Κοπριά.
Οι ευσεβείς κάτοικοι που έλκουν την καταγωγή τους από την Κρήτη, έφεραν και τα έθιμά τους μαζί. Έτσι, γιορτάζουν με πανηγύρια τις γιορτές της Παναγίας της Αμάρτου στις 8 Σεπτεμβρίου και την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.
Για κάθε περίπτωση ανάγκης θα εξυπηρετηθείτε στο Κέντρο υγείας στον Έμπωνα (9 χιλιόμετρα Ανατολικά).
Η πρόσβαση στην Κρητηνία γίνεται κυρίως με ιδιωτικό, ή νοικιασμένο αυτοκίνητο, ή μοτοσικλέτα. Επίσης για όσους διαθέτουν ιδιόκτητο, ή μισθωμένο σκάφος υπάρχει και το μικρό λιμανάκι της Σκάλας Καμείρου.
ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Διαβάστε ΕΔΩ το  Λεξικό Καστελλενής Διαλέκτου


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: ΡΟΔΟΣυλλέκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου