Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Studium Generale 2015 - “Σεισμοί και Πολιτισμός στη Ρόδο”

Σάββατο, 31 Ιανουαρίου στις 7:00 μ.μ.


 (Scroll down for English)
Το Studium Generale 2015 θα ανοίξει ο Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ρόδος. Ένα νησί με μακραίωνη ιστορία που οι σεισμοί το χτύπησαν σκληρά. Σεισμοί πολλοί, μεγάλοι και πολύνεκροι. Σεισμοί που οδήγησαν στην πτώση του Κολοσσού, που προκάλεσαν ανυψώσεις ακτών, εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη και στους ναυστάθμους της, στα χωριά, στο μνημειακό πλούτο και στα έργα τέχνης του νησιού. Και τα τσουνάμι επέδραμαν συχνά στις ακτές της Ρόδου συμπληρώνοντας τις σεισμικές καταστροφές.
Η σεισμική ιστορία της Ρόδου ξετυλίγεται μέσα από γεωλογικά ευρήματα, αποτυπώσεις σε αρχαιολογικά αντικείμενα και έγγραφα, ακόμη μέσα και από μυθολογικές ενδείξεις. Όμως, η ιστορία των σεισμών της Ρόδου ξεπροβάλλει κυρίως μέσα από συναρπαστικά ιστορικά ντοκουμέντα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα, όλων των εποχών, όπως το πολύτιμο χειρόγραφο του σουηδού γιατρού Johannes Hedenborg.

“Ρόδος, οι σεισμοί και τα τσουνάμι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα” είναι το θέμα του πρόσφατου βιβλίου του διακεκριμένου σεισμολόγου και συγγραφέα Δρ. Γεράσιμου Παπαδόπουλου.

Ομιλία: Σάββατο 31 Ιανουαρίου, ώρα: 19:00, τοποθεσία: Ακταίον
Τίτλος ομιλίας: “Σεισμοί και Πολιτισμός στη Ρόδο”

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει o εορτασμός του νέου έτους με κοπή πίτας. Γενική είσοδος: 5 € , στην οποία περιλαμβάνεται η ομιλία, η εορταστική εκδήλωση και ο ενημερωτικός οδηγός Studium Generale 2015. Η είσοδος στις υπόλοιπες ομιλίες θα είναι δωρεάν.
Ευγενική παράκληση για έγκαιρη προσέλευση ώστε να μην προκαλείται αναστάτωση και να μην αποσπάται η προσοχή των ακροατών και του ομιλητή.

Τι είναι το Studium Generale;
“Σεισμοί και Πολιτισμός στη Ρόδο” είναι η πρώτη από συνολικά πέντε ομιλίες από διακεκριμένους ομιλητές που διοργανώνει η Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο 2015. Το Studium Generale διοργανώνεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Μετά τις Ανοικτές Πόρτες είναι η πιο γνωστή επαναλαμβανόμενη ετησίως εκδήλωση της RICHeS. Αποτελεί τη μεγαλύτερη σειρά ομιλιών για το ευρύ κοινό που διοργανώνεται από ιδιωτικό φορέα. Τα θέματα του είναι σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό και σκοπός του είναι να αποτελέσει μια σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική ζωή της Ρόδου και να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ της πόλης μας και ευρύτερου κόσμου.

Το Studium Generale αναφέρεται στο λατινικό όνομα του φαινόμενου κατά το οποίο, στα μεσαιωνικά χρόνια, λόγιοι και επιστήμονες ταξίδευαν από πόλη σε πόλη για να διδάξουν και να μοιραστούν τις ιδέες τους. Αποτέλεσε τον πρόδρομο των πανεπιστημίων. Η σημασία του Studium Generale έγκειται στο ότι οι ομιλητές μας είναι «ταξιδευτές» δηλαδή δεν είναι κάτοικοι Ρόδου οπότε εύκολα μπορούν να κάνουν μια ομιλία όποτε τους ζητηθεί. Είναι σκληρά εργαζόμενοι επαγγελματίες και επιστήμονες που έρχονται στη Ρόδο αποκλειστικά και μόνο για τις ομιλίες αυτές. Αυτό δίνει στο κοινό της Ρόδου τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει φημισμένους, διαπρεπείς και ενδιαφέροντες ομιλητές τους οποίους για να ακούσει θα έπρεπε, υπό άλλες συνθήκες, να πάει στην Αθήνα ή αλλού.
To Studium Generale διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου & της Δημοτικής Επιχείρησης Ρόδου Δ.Ε.Ρ.Μ ΑΕ και με χορηγούς – όπως και τα προηγούμενα χρόνια - την AEGEAN AIRLINES and το Best Western Plaza Hotel.
Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι - Radio Lihnari, RodosEvents.gr Ημερολόγιο Εκδηλώσεων Ρόδου, Rodosreport

Βιογραφικό
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είναι Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2002. Ασχολείται ερευνητικά με τη σεισμολογία και την επιστήμη των τσουνάμι από το 1982 όταν έλαβε διδακτορικό δίπλωμα από τη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Έχει διευθύνει πολλά διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και δημοσίευσε περισσότερες από 150 πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες. Περισσότεροι από 1.200 άλλοι ερευνητές σε όλο τον κόσμο παραπέμπουν στο έργο του με θετικό τρόπο.
Από τις πλέον αναγνωρισμένες εργασίες του αφορά στη 12βάθμια κλίμακα μέτρησης της έντασης των τσουνάμι η εισαγωγή της οποίας έγινε το 2001 και σήμερα εφαρμόζεται παγκοσμίως και αναφέρεται ως «κλίμακα Papadopoulos-Imamura» φέροντας και το όνομα του συνσυγγραφέα της σχετικής εργασίας Iάπωνα καθηγητή F. Imamura.
Έχει τιμηθεί με διεθνή και εθνικά βραβεία, έχει δώσει δεκάδες ομιλίες σε διεθνή συνέδρια και πανεπιστήμια σε όλες τις ηπείρους και έχει συμμετάσχει ως πρόεδρος, αντιπρόεδρος και μέλος σε σειρά διεθνών και εθνικών επιστημονικών επιτροπών και συμβουλίων. Έχει διοργανώσει μεγάλα επιστημονικά διεθνή συνέδρια. Είναι ιδρυτής (2010) και επικεφαλής του εκδοτικού συμβουλίου (Editor-in-Chief) του γεωφυσικού περιοδικού Research in Geophysics.
Το 1984 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο εργαστήριο σεισμολογίας του ΜΙΤ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, το 1993 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Γεωεπιστημών και Φυσικών Καταστροφών στη Tsukuba της Ιαπωνίας και το 2004 ήταν προσκεκλημένος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Tohoku στο Sendai της Ιαπωνίας.
Υπηρέτησε στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (1985-1994) και εκλέχτηκε ως ερευνητής στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το 1995.

---
Rhodes: earthquakes, tsumamis & culture
Studium Generale 2015 opened by Dr. Gerasimos Papadopoulos

We live on one the most seismically active regions in the world. This fact is just as real nowadays as it was in the past. Eartquakes have shaped the history, fate and culture of our island.

This is the theme of 'Rhodes, earthquakes and tsunamis, from ancient times till today', the latest book by renowned seismologist and author Dr. Gerasimos Papadopoulos, research director at the Asteroskopeion in Athens.

Lecture: 31 January, 19:00 at Aktaion
With a lecture based on his research and called 'Rhodes: earthquakes, tsunamis & culture'. Dr. Papadopoulos will open Studium Generale 2015. The lecture will be held on Saturday 31 January at 19:00 at Aktaion. The lecture will be followed by a reception.

Language: Greek
Entrance fee: 5,-. This covers the lecture, the reception and the Studium Generale 2015 lecture info guide.

Kind request: be on time
We ask all visitors to be on time. The program will start at 19:00.

What is Studium Generale?
"Rhodes: earthquakes, tsumamis & culture' is the first of in total five lectures by prominent speakers that will be organised by the Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) from January to April 2015. Called 'Studium Generale', it is the third consecutive year that this event is held. After 'Anoiktes Portes', Studium Generale is the best known annually recurring action by RICHeS. It is the largest series of lectures for a general audience in Rhodes. Its themes are history and culture and its mission is to make a significant contribution to cultural life in Rhodes and to build bridges between us and overseas.

'Studium Generale' is Latin (meaning general studies) and refers to the medieval practice of traveling scholars who went from town to town to teach and share their ideas. This was the precursor to our modern universities. Just like in the Middle Ages, also the Rhodes Studium Generale invites speakers from overseas, from elsewhere in Greece or from abroad. This gives the audience in Rhodes the unique opportunity to hear renowned, prominent and interesting speakers for which normally we would have to travel.

Studium Generale 2015 is organised in cooperation with and supported by the Dimos of Rhodes and is generously sponsored by Aegean Airlines and Plaza hotel, like in proviso years.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου