Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Εργαστήρια Μεσαιωνικού Φεστιβάλ - ΚΕΚ - Πληροφορίες

Ρόδος, 10 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το περιεχόμενο των Σεμιναρίων του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ,
με τη συνεργασία του ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς»

Πλησιάζει ο καιρός για την έναρξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του συλλόγου
"Μεσαιωνικό Ρόδο" με τη συνεργασία του ΚΕΚ Ν. Δωδεκανήσου "Γεώργιος Γεννηματάς ΑΕ" και τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από ίδιους πόρους. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η δημιουργία νέων πολιτιστικών - καλλιτεχνικών ομάδων, η διάσωση της τοπικής λαϊκής παράδοσης  και πολιτιστικής κληρονομιάς και η υλοποίηση νέων δημιουργικών project που θα παρουσιαστούν στο 8ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου φέτος από 26 – 29 Ιουνίου.

Στο τέλος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όλα τα εργαστήρια θα συμπράξουν και θα συνδημιουργήσουν σε ένα κοινό, πρωτοποριακό project που θα παρουσιαστεί στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της νήσου Ρόδου.

Για δηλώσεις συμμετοχής, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του
ΚΕΚ «Γ. Γεννηματάς»: www.katartisi-pnai.gr

Καταληκτική Ημερομηνία Δήλωσης Συμμετοχής: 13 ΜΑΡΤΙΟΥ
Παράταση μέχρι τις 17 ΜΑΡΤΙΟΥ για το εργαστήρι Τσαμπούνας
Και έως 19 ΜΑΡΤΙΟΥ για το εργαστήρι Ιστορικών Χορών και Δραματοποιημένης Αφήγησης

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι άνω των 16 ετών και μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων θα πάρουν Βεβαιώσεις Παρακολούθησης από το ΚΕΚ «Γ.Γεννηματάς». Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα στο facebook: www.facebook.com/groups/medievalrose
ή γράψτε στο: info@medievalfestival.gr
  
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ …

- Εργαστήρι κατασκευής και εκμάθησης Παραδοσιακών Κρουστών
  Έναρξη: 17 Μαρτίου
Σκοπός του εργαστηρίου είναι:
  
Α. οι εκπαιδευόμενοι να μάθουν πώς να κατασκευάσουν και να συντηρούν το δικό τους νταούλι και Β. να δημιουργηθεί ομάδα παραδοσιακών κρουστών που θα συμμετέχει και θα έχει εμβληματική παρουσία στις εκδηλώσεις του μεσαιωνικού φεστιβάλ Ρόδου κ.α. Μέρος των υλικών για την κατασκευή του νταουλιού επιχορηγείται από το ΚΕΚ Γεννηματάς, κατεβάζοντας το κόστος του σε λιγότερο του 1/3 της τιμής του στην αγορά.
Στο εργαστήρι διδάσκουν:
Κατασκευή νταουλιού -  Τάσος Στυλιανόπουλος, κατασκευαστής παραδοσιακών μουσικών οργάνων και καλλιτέχνης θεάτρου δρόμου
Διδασκαλία κρουστών -  Άννα Νικητιάδη, μουσικός και δασκάλα παραδοσιακών κρουστών

- Εργαστήρι Τσαμπούνας
  Έναρξη: 19 Μαρτίου
Σκοπός
του εργαστηρίου είναι οι εκπαιδευόμενοι να μάθουν να παίζουν τσαμπούνα, ένα όργανο που αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής του τόπου μας αλλά έχει πλέον εκλείψει, αφού δεν υπάρχουν πια τσαμπουνιέρηδες στη
Ρόδο. Στόχος, η διάσωση της μουσικής παράδοσης του νησιού μας, η επαναφορά της χρήσης της τσαμπούνας σε αυτήν και η συμμετοχή ομάδας τσαμπούνας στο μεσαιωνικό φεστιβάλ κ.α.
Στο εργαστήρι διδάσκει ο Νίκος Τσαντάνης, καθηγητής στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου με ειδίκευση στο παραδοσιακό κλαρίνο και την τσαμπούνα

- Εργαστήρι Ιστορικών Χορών και Δραματοποιημένης Κινησιολογίας
   Έναρξη: 22 Μαρτίου
Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς που ανάγονται στην περίοδο του Μεσαίωνα αλλά και τους δυτικούς αυλικούς χορούς που άλλωστε συνυπήρχαν στο νησί, λόγω της επικρατούσας δυτικής κουλτούρας εντός των τειχών της μεσαιωνικής πόλης. Μέσα από αυτό το εργαστήρι θα δημιουργηθεί παράλληλα μία δραματοποιημένη, αφηγηματική, κινησιολογική αναπαράσταση, βασισμένη σε θέμα εμπνευσμένο από τη μεσαιωνική ιστορία της Ρόδου, που θα παρουσιαστεί σε φυσικό αρχιτεκτονικό σκηνικό, στο μεσαιωνικό φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο, τόσο οι εκπαιδευόμενοι, όσο και το κοινό που θα το παρακολουθήσει, θα συμμετέχουν σε ένα ψυχαγωγικό και συνάμα επιμορφωτικό εγχείρημα, που στηρίζεται στη φιλοσοφία: η γνώση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη δημιουργία και την αναπαράσταση.
Στο εργαστήρι διδάσκει η Μαρία Μανιώτη, ηθοποιός, χορογράφος, δασκάλα χορού και θεάτρου

  
- Εργαστήρι Ξυλοπόδαρων και Θεάτρου Δρόμου
  Έναρξη: 18 Μαρτίου
Σκοπός του εργαστηρίου είναι η κάλυψη ενός καλλιτεχνικού κενού στη Ρόδο, αυτό της τέχνης του θεάτρου δρόμου! Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν στα ξυλοπόδαρα και εν γένει στις τεχνικές του θεάτρου δρόμου, με στόχο τη δημιουργία της καλλιτεχνικής ομάδας με το όνομα: “Mandragora”, τα κοστούμια και η όλη παρουσία της οποίας θα είναι ιδιαιτέρως εντυπωσιακά και εμπνευσμένα από τα στοιχεία της φύσης, τους θρύλους και μύθους της μεσαιωνικής περιόδου, εξού και το όνομα που παραπέμπει στο γνωστό φυτό της άγριας φύσης, που την εποχή του μεσαίωνα περιβαλλόταν από δεκάδες μύθους για μυστηριώδεις, υπερφυσικές ιδιότητες και δεισιδαιμονίες. Η ομάδα θα κάνει την πρώτη παρουσία της στο μεσαιωνικό φεστιβάλ της Ρόδου. Στη διάρκεια του εργαστηρίου οι εκπαιδευόμενοι θα μάθουν να φτιάχνουν τα δικά τους ξυλοπόδαρα.
Στο εργαστήρι διδάσκουν:
Ο Τάσος Στυλιανόπουλος, καλλιτέχνης θεάτρου δρόμου, οργανοποιός και κατασκευαστής σκηνικών
Ο Μιχάλης Μιχαήλος, ξυλοπόδαρος και καλλιτέχνης θεάτρου δρόμου

-         Βιωματικό Εργαστήρι: Βοτανολογία και Πολιτιστική Κληρονομιά
     Έναρξη: 18 Μαρτίου
Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν την πολιτισμική κληρονομιά της μεσαιωνικής περιόδου του τόπου μας, με τρόπο ζωντανό, έξυπνο, και δημιουργικό … Σημαντικό μέρος του εργαστηρίου θα αποτελέσει η βοτανολογία – βοτανοθεραπεία όπου οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα σημαντικότερα βότανα της Ροδιακής γης και τους τρόπους χρήσης τους κατά την διάρκεια των Μεσαιωνικών χρόνων, ενώ παράλληλα θα εντρυφήσουν στον τρόπο παραδοσιακών μεθόδων παρασκευής ελαίων, βαμμάτων και κηραλοιφών, διαφόρων χρήσεων, που βρίσκουν εφαρμογή μέχρι σήμερα. Τα βότανα θα συλλέξουν οι ίδιοι από την φύση. 
Στόχος η παρουσίαση του εργαστηρίου στο μεσαιωνικό φεστιβάλ Ρόδου με τη μορφή της αναπαράστασης ενός μεσαιωνικού εργαστηρίου Αλχημιστών, που άλλωστε η ιστορία ήθελε τη δράση τους στενά συνδεδεμένη με το νησί της Ρόδου!
Στο εργαστήρι διδάσκουν:
Ο Γιάννης Ελενίτσας, Τεχνολόγος Γεωπόνος, δεινός γνώστης των ενδημικών βοτάνων, μανιταριών και άγριων χορταριών καθώς και ερασιτέχνης ηθοποιός.
Η Άννα Αχιολά ειδική στο σχεδιασμό και την οργάνωση ιστορικών αναβιώσεων, υπεύθυνη δημιουργικού σχεδιασμού του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου.

Στο βιωματικό εργαστήρι θα υπάρχει περιστασιακά και εθελοντική συμμετοχή από άλλους μέντορες-ειδικούς στα διάφορα αντικείμενα του συνθέτουν την πολιτιστική κληρονομιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου