Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2008

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ

Ο πολιτισμός, η ειρήνη, η παιδεία και το φως θα συνθέσουν τον νέο Κολοσσό της Ρόδου, ο οποίος θα αποτελεί εκ νέου το σύμβολο του νησιού και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αντιγραφή του Κολοσσού όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο στόχος κατασκευής του Κολοσσού έχει τεθεί τα τελευταία 6 χρόνια από το Επιμελητήριο.
Την ανέγερση του μνημείου του Κολοσσού σκοπεύει να αναλάβει ο διεθνής οργανισμός WORLD TRADE CENTRE καλύπτοντας πλήρως το κόστος κατασκευής. Το μνημείο θα φιλοτεχνήσει o παγκοσμίου φήμης Γερμανός καλλιτέχνης Γκερντ Χοφ με τον οποίο έχουν γίνει συναντήσεις στο Αμβούργο και έχει μάλιστα επισκεφτεί τη Ρόδο.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως στόχος είναι να ανεγερθεί το μνημείο, προκειμένου να αξιοποιηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά ενώ τα οφέλη στην τοπική οικονομία θα είναι πολλαπλά. Θα ακολουθηθούν διαδικασίες με πλήρη διαφάνεια και με διεθνείς διαγωνισμούς. Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του ΠΑΛΜΟΥ, ο κ. Χατζημάρκος θα συναντηθεί σήμερα στο Ντουμπάι με εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού
Η είδηση είναι από το ραδιόφωνο του ΠΑΛΜΟΥ (7.11.08)
…………….
Aαπόσπασμα από συνέντευξη του κ. Γιώργου Μπαρπούτη σχετικά με την αναβίωση του Κολοσσού όπως την βρήκαμε http://www.traveldailynews.gr/

traveldailynews.gr: Πρόσφατα είχε ξεσπάσει στη Ρόδο για άλλη μια φορά συζήτηση για το θέμα της αναδημιουργίας του αρχαίου θαύματος του Κολοσσού. Ποια είναι η θέσης σας επί αυτού και κατά ποιο τρόπο νομίζετε ότι πρέπει να επιτευχθεί;
Γιώργος Μπαρμπούτης: Προσωπικά έχω ασχοληθεί εντατικά και εκτεταμένα με το θέμα της αναδημιουργίας του Κολοσσού και είχα εισηγηθεί σχετική πρόταση περί της αναδημιουργίας του για πρώτη φορά το 1999 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ροδίων, όπου έγινε ομόφωνα δεκτή με την προοπτική τότε έργου χιλιετίας, και πλέον πρόσφατα στο Διεθνές Φόρουμ Τουρισμού της Ρόδου το Μάρτιο του 2005, αλλά και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου τον περασμένο Μάιο με την ιδιότητα μου ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Θεωρώ ότι η αναδημιουργία του Αρχαίου Θαύματος του Κολοσσού είναι εκείνη η σημαντικά μεγάλη δράση που θα επιτρέψει στη Ρόδο να κάνει την υπέρβαση από το κορεσμένο παρόν της και να προσφέρει στους επισκέπτες τις εμπειρίες που θα δημιουργήσουν εξαιρετική ζήτηση για τον προορισμό και θα την επανατοποθετήσουν δυναμικά και μακροπρόθεσμα στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη του μέλλοντος.
Ο τουρισμός του μέλλοντος θα αναπτύσσεται με προϊόντα και υπηρεσίες που θα έχουν τη μορφή αναλώσιμων εμπειριών, με τη δημιουργία και την αφήγηση συναρπαστικών μύθων, θρύλων και ιστοριών, καθιστώντας τον επισκέπτη συμμέτοχο σε αληθινές και εμπνευσμένες συγκινήσεις. Οι τουριστικοί προορισμοί, λοιπόν καλούνται να εφευρεθούν εκ νέου, να μετακινηθούν από την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών στην ενορχήστρωση και παροχή ανεξίτηλων εμπειριών και βιωμάτων προκειμένου να διαφοροποιηθούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο μέλλον.
Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, που επιτάσσει στους τουριστικούς προορισμούς να πλάσουν μύθους, η Ρόδος διαθέτει ένα ανεκτίμητο συγκριτικό πλεονέκτημα και πρέπει να το εκμεταλλευθεί. Η Ρόδος φέρει εδώ και αιώνες το δικό της μύθο, το μύθο του Κολοσσού, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, που αποτελούσαν εορτασμό της μυθολογίας, των τεχνών, της επιστήμης και της θρησκείας, ιδιότητες που εξάπτουν επί αιώνες την φαντασία των ανθρώπων. Η αναβίωση λοιπόν του μύθου είναι η σημαντική καινοτόμος δράση που θα παρακινήσει στους επισκέπτες του σήμερα να ζήσουν την εμπειρία και να γνωρίσουν το βαθύ ιστορικό μυστήριο εκείνων των θρυλικών αρχαίων εποχών.
Η πρόταση της Επιστημονικής Ομάδας Τουρισμού θέτει το ορθό πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να υλοποιηθεί ένα τέτοιο έργο, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη από την αξιοποίηση του, ώστε αυτό να εξελίξει και να εμπλουτίσει τον προορισμό χωρίς σε καμία περίπτωση να υποθηκεύσει το μέλλον και την ιστορία του.
Τιθέμεθα λοιπόν υπέρ της δημιουργικής αναβίωσης του Θαύματος του Κολοσσού σε ένα σύγχρονο Έργο - Θαύμα, που θα μετουσιώσει, θα μετεξελίξει και θα αξιοποιήσει τα ανεκτίμητα άυλα στοιχεία και τις συμβολικές αξίες του μυθικού μνημείου.
Ταυτόχρονα είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με οποιαδήποτε ιδέα δημιουργίας ενός στείρου αντίγραφου (Replica) του αρχαίου Θαύματος. Μία τέτοια προσπάθεια πέρα από άτοπη, καθώς τα ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν είναι ελλιπή και ανακριβή, πολύ περισσότερο θα ήταν αναχρονιστική διότι θα αφαιρούσε τα στοιχεία του Θαύματος, το μυστήριο, την καλλιτεχνική και μυθολογική αξία του ιστορικού μνημείου. Πάνω από όλα όμως, θα ακύρωνε την ίδια την έννοια του Θαύματος γιατί δεν θα αποτελούσε επίτευγμα για τη σημερινή εποχή. Θα ήταν καταστρεπτικό για το μύθο, και ταυτόχρονα αυτοχειρικό για τον προορισμό και την ιστορία του, να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο - αναπαράσταση ενός ανύπαρκτου στη σημερινή εποχή Θαύματος. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε προσπάθεια αναχρονιστικής απομίμησης θα πρέπει εκ προοιμίου να αποκλειστεί.
Βεβαιότατα, τα δύο έργα θα συσχετίζονται μόνο όμως ως προς τις συμβολικές αξίες και ιδιότητες τους. Δηλαδή όπως ακριβώς ο Κολοσσός ήταν έργο - ορόσημο της Αρχαίας Ρόδου, το σύγχρονο έργο θα πρέπει να είναι και αυτό ορόσημο, να εκλάβει τη διάσταση σύγχρονου θαύματος εκδοχής 21ου αιώνα, καθώς ο Κολοσσός ήταν Θαύμα για την εποχή του, ενώ θα πρέπει να αποτελεί οικουμενικό σύμβολο ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών.
Το όραμα αυτού του εγχειρήματος πρέπει να είναι:
"Η δημιουργία ενός Θαύματος εκδοχής και οπτικής 21ου αιώνα που θα αντλεί την έμπνευση του από το αρχαίο μνημείο. Θα πρέπει να είναι ένα εξελικτικό δημιούργημα, που θα προσδώσει υπόσταση στις απαράμιλλες συμβολικές αξίες του Κολοσσού, αποσκοπώντας να καταστεί ένα επίτευγμα της εποχής μας. Θα αποτελεί σύμβολο του Ελληνικού Πολιτισμού και θα εμπλουτισθεί με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο.
Όπως ακριβώς ο Κολοσσός κατασκευάστηκε για να αποτίσει φόρο τιμής στον θεό Ήλιο, την ειρήνη και την ελευθερία, το σύγχρονο Θαύμα, ευρισκόμενο στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης και φιλίας των λαών και μέσω της νοερής εκπομπής φωτός στις ανθρώπινες ιδέες και πράξεις, να αναδείξει την Ρόδο σε πόλη- φάρο, διαχέοντας μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας στις προσδοκίες των επερχόμενων γενεών".
Η πρόταση μας περιλαμβάνει και απαιτούμενες δράσεις για την υλοποίηση του έργου. Συνοπτικά αναφέρω ότι το έργο απαιτείται να υιοθετηθεί, όπως αρμόζει, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από σύσσωμη την Ελληνική Πολιτεία ως εθνική υπόθεση. Έχουμε ήδη προτείνει την δημιουργία μιας `Επιτροπής Σύγχρονης Αναβίωσης του Κολοσσού`, της οποίας θα ηγείται συντονιστικά η Νομαρχία Δωδεκάνησου, η Τ.Ε.Δ.Κ. (Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) και το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού καθώς και Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, υπό την υψηλή επίβλεψη του Πρωθυπουργού. Η Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με την έναρξη διαβουλεύσεων με τους τοπικούς φορείς και τις εμπλεκόμενες αρχές, με τη καταγραφή του συνόλου των διαθέσιμων τοποθεσιών για τη χωροθέτηση του νέου αξιοθέατου, καθώς και με την ανάθεση μιας οικονομοτεχνικής μελέτης.
Η οικονομοτεχνική μελέτη πέρα από τη διερεύνηση οικονομικών, νομικών και τεχνικών παραμέτρων ανά τοποθεσία και τη μελέτη αντίστοιχων projects, θα εκτιμήσει τα οφέλη και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την απασχόληση του προορισμού αλλά και την βιωσιμότητα του έργου ενώ θα καθορίσει και τις διαδικασίες διεξαγωγής του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού.
Η ανάγκη του διαγωνισμού είναι ουσιώδης καθώς το έργο για να αποτελεί σύγχρονο θαύμα 21ου Αιώνα πρέπει να συγκεντρώνει τρεις βασικές ιδιότητες: 1)Υψηλή καλλιτεχνική αξία (παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας), 2)Αισθητική αρτιότητα 3)Υπέρβαση (δια μέσου της καινοτομίας) των συμβατικών μεθόδων κατασκευής. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να ανατεθεί απευθείας σε κάποιο καλλιτέχνη αλλά θα τεθεί στα πλαίσια ενός ανοικτού παγκόσμιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει Διεθνής Επιτροπή υψηλού κύρους στην οποία θα συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων, του πολιτισμού και της τεχνολογίας υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Επιπλέον, θα πρέπει να εκπονηθεί και σχέδιο επικοινωνιακής στρατηγικής με στόχους την ενημέρωση της ελληνικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης, την καλλιέργεια επαφών με τα ελληνικά και διεθνή Μ.Μ.Ε, την κινητοποίηση διαπρεπών Ελλήνων και άλλων διεθνών προσωπικοτήτων και βέβαια τη διερεύνηση χορηγικών σχημάτων και πηγών χρηματοδότησης, καθώς είναι δυνατή η αυτοχρηματοδότηση του.
Μετά την προκήρυξη του Διεθνούς Διαγωνισμού και την ανάδειξη της προκριθείσας πρότασης από τη Διεθνή Επιτροπή θα χρειασθεί να εκπονηθεί ένα ενδελεχές και ολοκληρωμένο Επιχειρηματικό Σχέδιο (Βusiness Plan) που θα βασίζεται πλέον σε ρεαλιστικά και συγκεκριμένα δεδομένα και θα αποτελέσει τη βάση που θα μετατρέψει το `όραμα` του εγχειρήματος σε υλοποιούμενο έργο.
http://www.traveldailynews.gr/makeof.asp?central_id=912&permanent_id=8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου