Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Οι εφημερίδες τις Ρόδου αλλά και τα ηλεκτρονικά μέσα στο νησί μας έχουν σαν πρώτο θέμα – αυτό έλειπε – την καταστροφή και τον όλεθρο που προκάλεσε η εγκληματική «αμέλεια» ενός 61χρονου στο χωριό Άγιος Ισίδωρος ο οποίος προσπαθώντας να κάψει τα ξερόχορτα στο κτήμα του, «κατόρθωσε» να κάψει ολόκληρο το νησί!!

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ:
ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝ!!
Κόλαση φωτιάς στη Νότια Ρόδο.
Να ανατεθεί στον Στρατό το έργο της κατάσβεσης και ο συντονισμός των επιχειρήσεων, όπως έγινε το 1987!
Εκκενώθηκαν ξενοδοχεία και μεταφέρθηκαν οι τουρίστες στις παραλίες.
ΠΡΟΟΔΟΣ:
ΣΤΗΝ «ΠΥΡΑ» ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ.
Να λογοδοτήσουν για την εγκληματική τους ανικανότητα.
Η ΡΟΔΙΑΚΗ:
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!..
Σε φυλάκιση 4 χρόνων καταδικάστηκε ο εμπρηστής.

ΚΑΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ρ/Σ ΠΑΛΜΟΣ
ΚΑΤΑΜΑΥΡΗ Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Χωρίς τέλος είναι η τραγωδία που βιώνει το νησί της Ρόδου που για 5η ημέρα ζει τον εφιάλτη της πύρινης καταστροφής.
Μετά από τα τραγικά, πύρινα 24τετράωρα που πέρασε το νησί μας, με τις αλλεπάλληλες αναζωπυρώσεις, γίνεται φανερό πλέον, ότι αυτό που πραγματικά επιχειρείται από τους υπεύθυνους είναι η διαχείριση της καταστροφής. Παράλληλα έκδηλη γίνεται η αδυναμία να ανακοπεί και να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, η πύρινη λαίλαπα, που εξαφανίζει, κάνοντας στάχτη, τα παρθένα δάση μας προκαλώντας πρωτοφανή οικολογική καταστροφή για το νησί μας. Κύριο μέλημα των αρχών από ότι δείχνουν τα γεγονότα που διαμορφώνουν αυτές τις εφιαλτικές στιγμές, είναι να μην υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Οι κάτοικοι του νησιού βλέποντας την ανικανότητα ελέγχου της φωτιάς ρίχτηκαν εθελοντικά κατά εκατοντάδες στη μάχη σε μια τελευταία προσπάθεια να σωθεί η αξιοπρέπεια και η ομορφιά της Ρόδου μας.
Σήμερα οι τοπικές εφημερίδες απεικονίζουν τη δραματική κατάσταση.
Η ΠΡΟΟΔΟΣ ζητάει να λογοδοτήσουν για την εγκληματική τους ανικανότητα και να ριχτούν στην πυρά οι ένοχοι. «Μας έκαψαν λόγω ηλιθιότητας και ασχετοσύνης. Συμφορά, Τραγωδία, Κόλαση, Ολοκαύτωμα, Εφιάλτης, Κρανίου τόπος», είναι η πρωτοσέλιδη περιγραφή που δίνεται.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως Αρμαγεδδών και ζητάει να ανατεθεί στον στρατό το έργο της κατάσβεσης και ο συντονισμός των επιχειρήσεων όπως έγινε και το 1987.
Στο πρωτοσέλιδο της ΡΟΔΙΑΚΗΣ κυριαρχεί η καλόγρια που κρατάει στα χέρια της την εικόνα της Παναγιάς της Υψενής και να ξορκίζει τις πύρινες καταστροφικές γλώσσες και κάνει λόγο για οικολογική καταστροφή.
Μετά και τη χθεσινή δραματική νύχτα σήμερα από το πρωί παρουσιάζεται ύφεση στα μέτωπα της φωτιάς αλλά πρέπει να σημειωθεί πως το ίδιο σκηνικό υπήρχε και τις προηγούμενες ημέρες. «Την ελέγχουμε το βράδυ και μας ξεφεύγει το μεσημέρι», λένε όσοι βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα.
Προς την πλευρά του Ατταβύρου υπάρχουν αυτή την στιγμή κάποιες μικροεστίες. Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί στον ΠΑΛΜΟ ο αντινομάρχης Φώτης Χατζηδιάκος χθες το βράδυ 150 εθελοντές πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και κατάφεραν με δημιουργία αντιπυρικών ζωνών να ελέγξουν φωτιά που είχε κατεύθυνση από τα Λάερμα προς τα Απόλλωνα.
«Την αναχαιτίσαμε με τη μέθοδο αντιπύρ, πέντε χιλιόμετρα πριν το χωριό. Η τοπική κοινωνία πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της γιατί αυτή γνωρίζει», είπε στον ΠΑΛΜΟ σήμερα ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Απολλώνων κ. Γιάννης Ισκάς.
Ενεργό μέτωπο βρίσκεται και στους ορεινούς όγκους από το Φράγμα του Γαδουρά προς τον οικισμό της Πυλώνας όπου επιχειρούν εθελοντές από τον σύλλογο των CΒer και όπως είπε στον ΠΑΛΜΟ ο πρόεδρός τους κ. Μαντικός θα χρησιμοποιηθούν από πεζοπόρα τμήματα 2.000 ατομικές αντλίες νερού που εξασφαλίστηκαν από τη Νομαρχία και θα χρησιμοποιηθούν στα σημεία όπου υπάρχει ασφάλεια. «Σαφέστατα είναι καλύτερη σήμερα η κατάσταση», ανέφερε και έκανε έκκληση οι εθελοντές να προσέρχονται στο γήπεδο Λάρδου με νερό και την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση.
Ρίψεις σε αυτό το σημείο πραγματοποιούν από το πρωί τρία αεροσκάφη.
Εξακολουθεί να καίει και το κύριο μέτωπο στα υψώματα προς Προφύλια και Ίστριο όπου επιχειρούν ρίψεις τρία αεροσκάφη ενώ αντιπυρικές ζώνες δημιουργούν χωματουργικά μηχανήματα. Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος Ιστρίου κ. Μανουσάκης μίλησε στον ΠΑΛΜΟ για αναζωπύρωση και έκανε ακόμα μία έκκληση για μεταφορά νερού από βυτιοφόρα για να γεμίσουν τα πυροσβεστικά οχήματα.
Ο αντινομάρχης κ. Χατζηδιάκος άμεσα έδωσε οδηγίες και στην Ιστριο κατευθύνονται τρία βυτιοφόρα της Ένωσης που εντάχθηκαν και αυτά με πρωτοβουλία της Νομαρχίας στη μάχη για το σβήσιμο της φωτιάς.
Οι φόβοι αναζωπύρωσης επαληθεύτηκαν και για τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος Ασκληπειού παρότι σήμερα το πρωί σβήστηκαν οι τελευταίες εστίες που απειλούσαν το χωριό. Πριν από λίγο, εξαιτίας των δυνατών ανέμων σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις σε δύο μέτωπα και επανέφεραν τις στιγμές αγωνίας έζησε μέχρι τα ξημερώματα το Ασκληπειό, αφού η φωτιά, την οποία οι κάτοικοι περιγράφουν ως αφηνιασμένο θηρίο με σύμμαχο τον καιρό» κατέκαψε τα πάντα στο δάσος, παρά τις συνεχείς ρίψεις νερού που επιχειρούσαν επτά αεροπλάνα. Υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες των επίγειων δυνάμεων για να μην μπει η φωτιά στον οικισμό, όπως δήλωσε καταβεβλημένος στο σταθμό μας ο Αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου κ Παλαιολόγος.
Στο Ασκληπειό και στην παραλία Κιοττάρι κάνουν ξανά ρίψεις αεροπλάνα.
Αναζωπύρωση σήμερα το πρωί και στην περιοχή της Υψενής, όπου άμεση ήταν η επέμβαση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.
Αυτή την ώρα μεγάλες φλόγες υπάρχουν και στην κατεύθυνση προς τα Σιάννα και τη Μονόλιθο και έχουν κατεύθυνση προς το φράγμα της Απολακκιάς. Στο σημείο αυτό επικεντρώνονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών.
«Είναι σαν να ξεριζώθηκαν τα σπλάχνα του νησιού. Η φωτιά ξέσπασε στην καρδιά του νησιού και οι άνεμοι την απλώνουν παντού. Είναι σαν μια συμμαχία του διαβόλου», είπε σήμερα το πρωί στον ΠΑΛΜΟ ο Αντώνης Χατζηιωάννου που παρατήρησε πως κάηκαν και τα μικρά δεντράκια από τις αναδασώσεις μετά τη φωτιά του 1987.
«Η αντιμετώπιση της φωτιάς είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα είναι ευχής έργο να μην προχωρήσει προς τα Απόλλωνα. Θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να συστρατευτούμε για τις διεκδικήσεις της επόμενης ημέρας», είπε σήμερα στον ΠΑΛΜΟ ο δήμαρχος Ροδίων Χατζής Χατζηευθυμίου.
«Για ολική καταστροφή και υπερκόπωση των δυνάμεων», μίλησε στον ΠΑΛΜΟ ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης που συμμετείχε στην χθεσινοβραδινή σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου και προέβλεψε ότι «η φωτιά θα σταματήσει στη θάλασσα». Ο κ. Ιατρίδης συμπλήρωσε επίσης ότι «το ζητούμενο είναι γιατί ξέφυγε η φωτιά από τον Άγιο Ισίδωρο. Γνωρίζαμε ότι από εκεί και πέρα το μέτωπο θα μεγάλωνε και δεν θα μίκρυνε». Ο δήμαρχος Καλλιθέας έκανε και αυτοκριτική για τη δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Ποτέ δεν βάλαμε τον χάρτη κάτω για να σχεδιάσουμε ζώνες προστασίας», ανέφερε.
«Τις τελευταίες ημέρες από οργάνωση και συντονισμό τίποτα. Δουλεύαμε τις νύχτες και ελέγχαμε την κατάσταση και τα βρίσκαμε καμένα την ημέρα», είπε στον ΠΑΛΜΟ ο δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στάγκας που περιέγραψε με δραματικό τρόπο τις στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι των Λαέρμων όταν η «φωτιά πέρασε από πάνω τους και γλίτωσαν από θαύμα»..
«Ο καιρός καθορίζει τα πάντα. Η φωτιά είναι ένα ύπουλο πράγμα και δεν την κάνει κουμάντο κανείς», επισήμανε σήμερα στον ΠΑΛΜΟ ο δήμαρχος Λινδίων Μανώλης Παλλάς που έκανε λόγο για «συγκρατημένη αισιοδοξία».
Για παραλείψεις μίλησε σήμερα και ο αντιδήμαρχος Πεταλούδων κ. Φιλήμωνας Καρίκης που γνωστοποίησε ότι τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν χάρτη με τα σημεία όπου υπάρχουν γεωτρήσεις για ανεφοδιασμό.
Εκκλήσεις απελπισίας και από την Πυλώνα στον σταθμό μας, για την φωτιά που κατευθυνόταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Άμεση ήταν η ανταπόκριση, όπως διαβεβαίωσε ο Αντιδήμαρχος Λινδίων κ. Αντωναράκης.
Όπως διευκρίνισε σήμερα στον ΠΑΛΜΟ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αρχαγγέλου κ. Ελένης «η φωτιά ευτυχώς δεν έφτασε στην Παναγία την Τρυφωνίτισσα. Άμεσα στείλαμε μηχανήματα στην παλιά γέφυρα του Γαδουρά και βρισκόμαστε σε επιφυλακή».
Ζημιά προκλήθηκε και στον τουρισμό καθώς υλοποιήθηκε χθες το απόγευμα η μερική εκκένωση ορισμένων ξενοδοχείων στην περιοχή Κιοτάρι, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας, που προκάλεσε ο πυκνός καπνός.
Οι τουρίστες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια, καθώς η φωτιά βρισκόταν παράλληλα στον δρόμο με τα ξενοδοχεία, όπως δήλωσε ο κ Παπαβασιλείου, παρουσιάζοντας μια τραγική εικόνα με τους δασοκομάντος να έχουν πανικοβληθεί. Η ορατότητα στην περιοχή χθες το απόγευμα δεν ξεπερνούσε τα πέντε μέτρα και οι πυκνοί καπνοί προκαλούσαν αναπνευστικά προβλήματα.
Σήμερα το πρωί η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη στην περιοχή Σταφύλια αλλά υπάρχουν ανησυχίες για επικίνδυνες αναζωπυρώσεις όπως είπε στον ΠΑΛΜΟ ο κ. Φίλιππος Αντωναράς. Ο πρόεδρος των ταξιτζήδων κ. Χατζηγεωργίου με δηλώσεις του χθες αργά το βράδυ στον ΠΑΛΜΟ επισήμανε ότι αρκετοί τουρίστες κατευθύνθηκαν στο αεροδρόμιο με σκοπό να φύγουν από το νησί αφού ένιωσαν τρόμο για το φλεγόμενο πύρινο τρίγωνο τόξο από τον Άγιο Ισίδωρο μέχρι το Ασκληπειό.
Για βιβλική καταστροφή έκανε χθες λόγο ο Αντιδήμαρχος Λινδίων κ Αντωναράκης, λέγοντας πως στα Λάερμα δεν έχει μείνει ούτε ένα δέντρο.
«Ευτυχώς που γλιτώσαμε όλα τα σπίτια που έγλυφαν οι φλόγες της πυρκαγιάς. Περιμένουμε να καεί και το τελευταίο κλαδάκι και να φύγουμε» κατέληξε ο κ Αντωναράκης, καταπονημένος.
Η φωτιά νωρίτερα στα Λάερμα, έκαψε το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής και μια αγροικία. Την έλλειψη συντονισμού επεσήμανε στον ΠΑΛΜΟ, το τοπικό στέλεχος της Νότιας Ρόδου Φίλιππος Αντωναράς, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει συντονιστής, δεν υπάρχει τομεάρχης».
«Όλοι μια γροθιά για να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα, συμπλήρωσε και αναφερόμενος στο βουνό της Προφύλιας που καίγεται, έκανε λόγο για ανεγκέφαλους που δεν συντονίζονται, να κάνουν ρίψεις.
«Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και στην περιοχή του Αρταμίτη προς Απόλλωνα και Λάερμα», δήλωσε χθες στον σταθμό μας ο κ. Εγγλέζος. «Είναι το μέτωπο, για το οποίο χθες δεν ανησυχούσαμε. Δυστυχώς η φωτιά σήμερα ξέφυγε».
Άμεση έκκληση για βοήθεια ακόμα μία φορά, μέσω του ΠΑΛΜΟΥ, εξέπεμψε και η αντιδήμαρχος Αταβύρου κ. Μαυρουδάκη, «Η φωτιά μένει ανεξέλεγκτη, δεν υπάρχει καθόλου συντονισμός, κινδυνεύει όλη η περιοχή στον Αρταμίτη», κατέληξε η αντιδήμαρχος.
Νέο μεγάλο μέτωπο ξέσπασε και μαίνεται στη περιοχή Πορός του Αγίου Ισιδώρου με κατεύθυνση προς Προφύλια.
«Με νύχια και με δόντια καταφέραμε να μην επεκταθεί η φωτιά όλη τη νύχτα» δήλωσε στον ΠΑΛΜΟ ο Δήμαρχος Αταβύρου Νίκος Τσουκαλάς, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους 150 εθελοντές και τα ιδιωτικά μέσα και μηχανήματα, που άνοιγαν ζώνες πυρασφάλειας.
Άνθρωποι, μηχανήματα, πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής, έδιναν ολονύκτια μάχη με την πυρκαγιά. Η δε ευχή του να μην ξεφύγει η φωτιά από τον έλεγχο, ήταν κάτι που δυστυχώς δεν εισακούστηκε.
Οι εκκλήσεις γίνονται κραυγές, από τους ακροατές του ΠΑΛΜΟΥ, οι οποίοι μεταφέρουν την τραγική εικόνα από τα μέτωπα, όπου μαίνεται ο όλεθρος, ζητώντας να υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα, ενισχυμένα με εθελοντές και πυροσβεστικά οχήματα. Δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εθελοντικά τις πύρινες φλόγες της φωτιάς, η οποία σε πολλά σημεία κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σοβαρά προβλήματα συντονισμού, καταγγέλλονταν και από τους πολίτες, καθώς οι επιτελείς αδυνατούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ομάδες εθελοντών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από τέσσερις μέρες που καίγεται η Ρόδος, ακόμη χθες το πρωί δόθηκε εντολή προς το σύλλογο Σαμαρειτών να συντονιστούν και να καθοδηγήσουν τους εθελοντές.
Στην μάχη της κατάσβεσης ρίχτηκαν σήμερα 16 εναέρια μέσα. Όλοι οι δήμοι της Ρόδου έχουν προσφέρει μηχανήματα και έμψυχο προσωπικό.
Στο νησί μας βρέθηκε χθες το υψηλόβαθμο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας Αγκοστίνο Μιότσο, ο οποίος επισκέπτεται τα μέτωπα της φωτιάς στη Νότια Ρόδο, συνοδευόμενος από τον Ιταλό Πρόξενο.
Μεγάλο είναι για την πυρκαγιά της Ρόδου, το ενδιαφέρον των κρατών που αποτελούν τροφοδότριες δυνάμεις του τουρισμού μας, με ενδεικτική την σχετική ενημέρωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών, προς τους τουριστικούς πράκτορες της χώρας.
Ο ΠΑΛΜΟΣ από τα πρώτα λεπτά, βρισκόταν και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή καταγραφής των δραματικών εξελίξεων με τηλεφωνικές συνδέσεις, ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις και μαραθώνιες εκπομπές, μεταφέροντας σε όλους εσάς τον ΠΑΛΜΟ της φωτιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου