Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Ξεχωριστές γεύσεις της Σορωνής αλλά και των περισσοτέρων χωριών της Ρόδου.

Γράφει ο Λουκάς Μαστής

ΠΟΨΗΜΑΤΑ, ΤΣΑΛΑΓΚΟΥΤΕΣ,ΠΕΤΙΜΕΖΙ, ΜΑΛΑΚΚΑ, ΜΙΣΟΚΟΦΤΗ ΚΑΙ ΠΑΣΤΑ.
Η φωτογραφία είναι από το παραδοσιακό σπίτι Σορωνής 
και δημοσιευτηκε από τον πολιτιστικό σύλλογογο "Αμπερνάλλι"

Ξεχωριστές γεύσεις της Σορωνής αλλά και των περισσοτέρων χωριών της Ρόδου. Ποψήματα, τσαλαγκούτες, πετιμέζι, μαλάκκα, μισοκοφτή και τόσα άλλα.
Οι μεγαλύτεροι από εμάς τα προλάβαμε και είχαμε την ευκαιρία να τα φάμε φτιαγμένα με τον παραδοσιακό τρόπο. Το πώς γινόταν έχει καταγραφεί σε μια αυθεντική μαρτυρία από την φιλόλογο Κατερίνα Μικρομανώλη μαζί με πολλά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία Η μαρτυρία, για το πώς γινόταν αυτά τα φαγητά και εδέσματα είναι της Χριστίνας Μαρίνου που με δωρικό τρόπο και σε Σορωνιάτικη διάλεκτο περιγράφει πως γινόταν.
Αναφέρει λοιπόν τα εξής
Ποψήματα
Μαεύκκιουμε του καϊμάκκι του γαλάτου καμμιά δεκαρκιά ημέρες και ξυνίζου, ρίχτουμε και λίον άλας και ύστερο παίρνουμε τη τσούκα και βάλλουμε ντη στη φωτιά και ψήνουμε ντα ώσπου να καή ο τσίρος, ώσπου να κροκινίσου και είναιν έτοιμα τα ποψήματα και τα λείβκουμε στο ψωμί και τρώμέ ντα.
Κάνουμέ ντα και μ’ αυκκά αυγά). Σπας αυκκά ρίχτεις μέσα και ποψήματα, ταράσσεις τα και βάλλεις τας στο τηάνι να ψηχού.
Τσαλαγκούτες
Εβάλαμε σε μια τσανάκα αλεύρι, λίη πάστα, ένα κρομμί κομμένο και δυόσμο μέσα, άλας και τα νεκατεύκκαμε με νερό. Ύστερο με το κουτάλι επιάναμε τη ζύμη, ερρίχταμέ ντη στο τηάνι και τηανίζουμε.
Πετιμέζι
Επιάναμε μούστο και βάλαμε μια πασπάρα (πέτρα που θραύεται) και βάλλαμε ντη μέσα στο μούστο για να τραβήξη (δηλ. για φίλτρο) και φήναμε ντο μια βραδκυά. Την άλλη ημέρα εστρώναμε το μούστο με τουλουπάνι (=μαντήλι) και ψήναμε ντο. Εφτό ήτα το πετιμέζι.
Και το Σάββατο που ζυμώναμε εκάμναμε μαλάκκα, δηλαδή ζεστό ψωμί. Εκόβκιαμε μέσα σε μια τσανάκα, ερρίχταμε λάϊ και πετιμέζι και τρώαμέ ντα.
Μισοκοφτή μουσταλευριά)
Επιάναμε μούστο μέσα σ’ ένα τζέτζερι και βάλλαμε μια πασπάρα μέσα και την άλλην ημέρα εσιρώναμε ντο μ’ ένα τουλουπάνι και βάλλαμέ ντο στη φωτιά και ρίχτουμε αλεύρι και ψήνουνταν. Επερκενώναμε ντο στα πιάτα, εβάλλαμε κανέλλα εφήνουμε ντο να πήξη και έτοιμη η μισοκοφτή.
Πάστα σάλτσα)
Εμαεύκκιαμε τομάτες και κάμναμέ ντες βουνούς (=σωρούς) να λιαστού και ύστερο εβάλλαμέ ντες στο λινό και εμπαίναμε μέσα αξυπόλυτοι και πατούσαμέντες. Μπρος στο στόμα του λινού είχαμε ένα σιρωτήρι που κάτω το καζάνι κ’ έτρεχε το ζουμί και δίπλα είχαμε τα παστόπανα μέσα σ’ ένα λάκκο πλωμένα και ρίχταμε το ζουμί της τομάτας και σιά-σιά εσίρωνε. Είχαμε ένα κουτάλι και μαεύκκιαμε τη πάστα γύρου - γύρου που το παστόπανο ώσπου να σιρώση ούλη και ύστερο την εβάλαμε μέσα σε τσανάκες κ’ είχαμε λεσμένο άλας με το χερομύλι και λατίζουμε (=αλατίζουμε) ντη κ’ ήταν έτοιμη και βάλλαμε ντη στους γαζοτενεκκέες (=μεταλλικά δοχεία).

Λουκάς Μαστής

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ομάδα «Παλιά Σορωνή»: https://www.facebook.com/groups/2637261696541637/user/100002079812283/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου