Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Λαντάνα: Ένας ιδιαίτερα διαδεμένος θάμνος μεγάλης καλλωπιστικής αξίας

Λαντάνα (Lantana camara, L. sellowiana) 
Η λαντάνα είναι ιδιαίτερα διαδεμένος θάμνος μεγάλης καλλωπιστικής αξίας. Στις χώρες απ’ όπου κατάγεται η λαντάνα είναι φυτό αειθαλές. Στις ελληνικές συνθήκες λειτουργεί ως ημιαειθαλές φυτό, δηλαδή ρίχνει τελείως ή μερικώς το φύλλωμα της, ανάλογα πόσο βαρύς θα είναι ο χειμώνας. Για την ορθόκλαδη ποικιλία το μέγιστο ύψος του φυτού φτάνει το ενάμιση μέτρο, ενώ για την νάνα ή την έρπουσα ποικιλία το μέγιστο ύψος του φυτού δεν θα ξεπεράσει το μισό μέτρο. Έχει αρκετά πυκνό φύλλωμα από αντίθετα, ωοειδή, με τραχεία χνοώδη επιφάνεια, οδοντωτά φύλλα με δυσάρεστη οσμή. Έχει παρατεταμένη

διάρκεια ανθοφορίας που ξεκινάει την άνοιξη και εξελίσεται μέχρι τα πρώτα κρύα στα τέλη του φθινοπώρου. Η λαντάνα έχει πολύ πλούσια και εντυπωσιακή ανθοφορία από πολυάριθμα μικρά σωληνοειδή άνθη οργανωμένα σε ταξιανθίες κορύμβους. Το μοναδικό χαρακτηριστικό της είναι η ταυτόχρονη παρουσιά περισσότερων του ενός χρώματος ανθέων στο ίδιο φυτό και στην ίδια ταξιανθία. Τα άνθη της τα συναντάμε σε κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, ροζ, μωβ και λευκό χρώμα. Η λαντάνα ευδοκιμεί σε κάθε τύπο εδάφους, σε ηλιόλουστες έως ημισκιερές, αλλά προστατευμένες απο τον παγετό, θέσεις φύτευσης. Έχει μικρές ανάγκες σε νερό άρδευσης που αυξάνονται μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Αντέχει τις ξηροθερμικές συνθήκες και τις παραθαλάσσιες φυτεύσεις, όχι όμως τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Λαντάνα, πολύχρωμoς κι ανθεκτικός θάμνος
Η λαντάνα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Τα άνθη της λαντάνας συνήθως είναι κόκκινα και πορτοκαλί, αν και πλέον συναντάμε και σε άλλους χρωματισμούς, όπως λευκό, κίτρινο και ροζέ. Η λαντάνα χαρακτηρίζεται από πυκνή βλάστηση, ακανόνιστο σχήμα και σχετικά γρήγορη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας και της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας, η λαντάνα επιλέγεται για φύτευση σε παρτέρια, σε δρόμους, σε πλατείες και πάρκα για χαμηλούς φράχτες. 
Που μπορούμε να φυτέψουμε τη λαντάνα; 
Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους που θα φυτευθεί και μπορεί να επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη. Είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. 
Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η λαντάνα; 
Η λαντάνα έχει μικρές απαιτήσεις ως προς το πότισμα και τη λίπανση. Μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστεί να την ποτίσουμε πιο συχνά για να μας δώσει πλουσιότερη και δροσερή βλάστηση. Για τη λίπανση της λαντάνας, θα απαιτηθεί προσθήκη πλήρους λιπάσματος στις αρχές της άνοιξης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η ανθοφορία της. 
Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η λαντάνα; 
Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της λαντάνας είναι νωρίς την άνοιξη. Κλαδεύουμε ελαφρά τη
λαντάνα, κάθε χρόνο, για να περιορίσουμε την ακανόνιστη ανάπτυξη των βλαστών της και να δημιουργούμε ένα πιο συμπαγές σχήμα. Ο πολλαπλασιασμός της λαντάνας γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα. 
Κι ένα μυστικό για τη λαντάνα 
Οι μικροί μαύροι καρποί της λαντάνας που σχηματίζονται μετά την ανθοφορία της είναι δηλητηριώδεις και χρειάζεται προσοχή για να μη φαγωθούν. 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α. 

Λαντάνα – Lantana camara 
Η λαντάνα είναι αειθαλής ή ημιαειθαλής (σε ορισμένες περιοχές) θάμνος με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Η καλλωπιστική του αξία βασίζεται στο θαμνώδη σχηματισμό του, στα όμορφα άνθη του (ταξιανθίες) και στη μεγάλη διάρκεια παραμονής των ανθέων πάνω στα κλαδιά. Σχηματίζει όμορφες γωνίες, και μπορεί να καλύψει φράχτες και κατασκευές με σύρμα, λόγω της ημι-αναρριχητικής του ικανότητας. Κατάγεται από τις θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής, την Ασία και την Αφρική 
Μορφολογία του φυτού 
Η λαντάνα μπορεί να φτάσει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Το σχήμα του είναι ακανόνιστο, λόγω της ανάπτυξης των βλαστών του και έχει σχετικά πυκνή βλάστηση. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, ωοειδή, με τραχεία χνοώδη επιφάνεια, οδοντωτά και έχουν δυσάρεστη οσμή. Τα άνθη του φυτού αναπτύσσονται σε ταξιανθίες κορύμβου, είναι μικρά σωληνοειδή, που αρχικά είναι κίτρινα, ιώδη και μετά γίνονται κόκκινα και πορτοκαλί. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διάφορους χρωματισμούς ανθέων (π.χ. λευκά). Τα άνθη στη λαντάνα εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι καρποί του είναι μαύροι, μικροί και δηλητηριώδης. 
Καλλιέργεια της λαντάνας 
Η λαντάνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Απαραίτητο για την καλή ανάπτυξη του φυτού είναι η επαρκής άρδευση κατά το καλοκαίρι. Είναι αρκετά ανθεκτικό φυτό στις υψηλές θερμοκρασίες και γενικά σε ξηροθερμικές συνθήκες, ενώ είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και αντέχει έως τους –2οC. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέγονται κατάλληλες, προστατευμένες θέσεις τοποθέτησης του φυτού. Επιπλέον, μπορεί να φυτευτεί σε παράκτιες περιοχές καθώς είναι αρκετά ανθεκτικό στις συνθήκες αυτές. Η λαντάνα πρέπει να κλαδεύεται ελαφρά, νωρίς κατά την άνοιξη, για ομοιόμορφη ανάπτυξη και διότι οι βλαστοί του αναπτύσσονται προς όλες τις κατευθύνσεις και δημιουργούν ανώμαλο σχήμα. 
Πολλαπλασιασμός της λαντάνας 
Η λαντάνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Ο σπόρος πρέπει να σπαρθεί κατά την άνοιξη. Συνήθως όμως χρησιμοποιούνται μοσχεύματα μαλακού ή σκληρού ξύλου, που κόβονται το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Τα μοσχεύματα τοποθετούνται σε πολλαπλασιαστήριο σε συνθήκες υδρονέφωσης και μεταφυτεύονται στις τελικές τους θέσεις από τέλος φθινοπώρου έως τον Μάρτιο. 
Εφαρμογές στον κήπο 
Η λαντάνα είναι ένα σχετικά εύκολο φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε συστάδες σε φράκτες και πλαίσια ή μεμονωμένο, που δημιουργεί ένα ωραίο χρωματισμό συνδυασμό με το χλοοτάπητα. 
Εν ολίγοις …για τη φύτευση της λαντάνας στον κήπο: 
Χαρακτηριστικά φυτού: Αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος. Ύψος έως 1,5 μέτρο και σχήμα ακανόνιστο. 
Περίοδος ανθοφορίας: Έχει μεγάλο εύρος ανθοφορίας. Τα πρώτα άνθη εμφανίζονται το Μάιο και διατηρούνται έως τα μέσα Νοεμβρίου. 
Απαιτήσεις: Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τον τύπο του εδάφους. Αντέχει σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευαίσθητο στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές. 
Πολλαπλασιασμός: Η λαντάνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο την άνοιξη και με μοσχεύματα την άνοιξη ή το φθινόπωρο. 
Καλλωπιστική αξία: Η καλλωπιστική αξία του φυτού έγκειται στο θαμνώδη και ακανόνιστο σχηματισμό του, στην γρήγορη και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις ανάπτυξη του, στα πολυάριθμα και πολύχρωμα άνθη του καθώς και στη μεγάλη διάρκεια της ανθοφορίας του. 
Χρήση στον κήπο: Είναι πολύ συχνό φυτό σε πάρκα και κήπους που το συναντάμε σε συστάδες για κάλυψη φρακτών, σε μικρές πέργκολες και τοίχους. Επιπλέον, τοποθετείται και σε μεμονωμένες θέσεις με την ανάλογη διαμόρφωση ή σε συνδυασμό με άλλα θαμνώδη. 

Συμβουλές φροντίδας για την ΛΑΝΤΑΝΑ 
Αειθαλής, πολυετής και ιδιαίτερα ανθεκτικός θάμνος, γι΄αυτό και η χρήση της Λαντάνας είναι πολύ συχνή σε δημόσιους χώρους, πάρκα, παρτέρια δρόμων κλπ. και γενικά εκεί όπου επιλέγονται καλλωπιστικά φυτά με μειωμένες απαιτήσεις σε φροντίδα και ανθισμένα την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. 
Εκτός από τις αναρριχώμενες ποικιλίες, που φτάνουν σε ύψος ακόμη και τα 2 μέτρα και είναι κατάλληλες για φράχτες, κάλυψη συρμάτινων περιφράξεων κλπ. υπάρχουν και οι έρπουσες-νάνες ιδανικές για χρήση σε χαμηλά παρτέρια αλλά και φύτευση σε γλάστρες. 
Η ανάπτυξη της Λαντάνας είναι γρήγορη αλλά "άναρχη", οι ελαφρά αγκαθωτοί βλαστοί αναπτύσσονται ασύμμετρα προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι τόσο οι αναρριχώμενες όσο και οι έρπουσες ποικιλίες χρειάζονται τακτικό κλάδεμα ώστε να διατηρούν το σχήμα τους. 
Η ανθοφορία της διαρκεί από τις αρχές της άνοιξης έως Νοέμβριο-Δεκέμβριο και ειδικά σε ήπιους χειμώνες είναι ελάχιστο το διάστημα που το φυτό δεν έχει λουλούδια. 
Τα μικροσκοπικά λουλούδια, που αναπτύσσονται σε ταξιανθίες, διαφέρουν σε απόχρωση ανάλογα με την ποικιλία και μπορεί να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα με πιο συνήθεις συνδυασμούς το κίτρινο-ροζ και κόκκινο-πορτοκαλί. 
Εκτός από τακτικό πότισμα, τους καλοκαιρινούς μήνες, η Λαντάνα ανήκει στους θάμνους που δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, αναπτύσσεται ικανοποιητικά ακόμη και σε φτωχά εδάφη, αντέχει χωρίς πρόβλημα ακόμη και σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και οι μόνες συνθήκες που μπορούν να βλάψουν ένα υγιές φυτό είναι αυτές του παγετού. 
Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους και ακόμη και αυτοί που μεταφέρονται από τον αέρα πολύ συχνά θα δημιουργήσουν νέα φυτά σε κάποιο σημείο κοντινό μιας φυτεμένης Λαντάνας, τα οποία μπορείτε αν θέλετε να μεταφυτέψετε. 
Το κλάδεμά της γίνεται αρχές της άνοιξης, όμως και σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού αν θέλετε να κόψετε βλαστούς για να τη βοηθήσετε να διατηρήσει τον σχηματισμό της μπορείτε να το κάνετε ειδικά σε ήδη αναπτυγμένα φυτά. 
Κλαδεύοντας όλους τους βλαστούς στο κάτω μέρος, μπορείτε να την διαμορφώσετε και σαν δεντράκι. 

Η λαντάνα, η πολυανθούσα, φυτό του καύσωνα...!!! 
Η λαντάνα είναι αειθαλής ή ημιαειθαλής θάμνος με σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Κατάγεται από τις θερμές περιοχές της κεντρικής Αμερικής, την Ασία και την Αφρική. Η καλλωπιστική του αξία βασίζεται στο θαμνώδη σχηματισμό του, στα όμορφα άνθη του (ταξιανθίες) και στη μεγάλη διάρκεια παραμονής των ανθέων πάνω στα κλαδιά. Η λαντάνα μπορεί να φτάσει σε ύψος 1-1,5 μέτρα. Υπάρχουν ποικιλίες ορθόκλαδες, ημιέρπουσες και έρπουσες. Το σχήμα του είναι ακανόνιστο, λόγω της ανάπτυξης των βλαστών του και έχει σχετικά πυκνή βλάστηση. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, με τραχεία χνοώδη επιφάνεια, οδοντωτά και έχουν δυσάρεστη οσμή. Τα άνθη του φυτού αναπτύσσονται σε ταξιανθίες κορύμβου, είναι μικρά σωληνοειδή, που αρχικά είναι κίτρινα, ιώδη και μετά γίνονται κόκκινα και πορτοκαλί. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με διάφορους χρωματισμούς ανθέων (π.χ. λευκά). Τα άνθη στη λαντάνα εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Οι καρποί του είναι μαύροι, μικροί και δηλητηριώδης. 
Η φροντίδα που χρειάζεται η λαντάνα: 
– Γενικά αντέχει στη ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, καλό είναι να την ποτίζουμε πιο συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όταν οι μέρες είναι πολύ ζεστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ευδοκιμεί ακόμη και στα παραθαλάσια μέρη όπου τα περισσότερα φυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες. 
– Ένα καλό κλάδεμα στην αρχή της άνοιξης θα βοηθήσει στην σωστή ανάπτυξή της και κυρίως στην έντονη ανθοφορία της. Επίσης, η λαντάνα είναι ένα φυτό που χρειάζεται συχνές παρεμβάσεις για να της δώσουμε το σχήμα που θέλουμε καθώς αναπτύσσεται κι απλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. 
– Tέλος, για να τη φυτέψουμε επιλέγουμε μία θέση που έχει αρκετή ηλιοφάνεια καθώς ο ήλιος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξή της. Ακόμα είναι ευπαθές στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και αντέχει έως τους –2οC. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιλέγονται κατάλληλες, προστατευμένες θέσεις τοποθέτησης του φυτού. 
Χρήσεις στον κήπο 
Η λαντάνα είναι ένα σχετικά εύκολο φυτό και μπορεί να καλλιεργηθεί σε συστάδες σε φράκτες και πλαίσια ή μεμονωμένο, που δημιουργεί ένα ωραίο χρωματισμό συνδυασμό με το χλοοτάπητα. Σχηματίζει όμορφες γωνίες, και μπορεί να καλύψει φράχτες και κατασκευές με σύρμα, λόγω της ημι-αναρριχητικής του ικανότητας. Επίσης, οι έρπουσες ποικιλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως φυτά εδαφοκάλυψης. 

Πηγή φωτογραφιών: Ρουβήμ Καρασάββας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου