Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ: Ο ΒΙΛΛΑΝΟΒΙΑΤΗΣ ΗΡΩΑΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ.

Γράφει η Φιλόλογος Ευαγγελία Μ. Παναή (*) 

ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ: Ο ΒΙΛΛΑΝΟΒΙΑΤΗΣ ΗΡΩΑΣ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΩΝ. 

Σαν σήμερα, 1-11-1918, σκοτώνεται στην Μεζ Αργκόν, στην βόρειο Γαλλία, από γερμανικά πυρά, μόλις δέκα μέρες πριν την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, σε ηλικία μόλις 28 ετών, ο στρατιώτης του Αμερικανικού στρατού και ήρωας δύο πολέμων από την Βιλλανόβα (σημερινό Παραδείσι) Ρόδου, Σταμάτης Σταυριανός, γιός του Χατζή-Νικόλα Σταυριανού και της Ελένας Παπαμανώλη. 
Ίσως το πιο ανήσυχο πνεύμα, που γέννησε η σκλαβωμένη Βιλλανόβα! 
Ο πλέον μορφωμένος της γενιάς του, με σπουδές εκτός Ρόδου, φτάνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, το 1909 και καταλήγει για εργασία στην πόλη Lowel της Μασαχουσέτης, όπου τον βρίσκει στα 1912, το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων. 
Αμέσως εγκαταλείπει την δουλειά του και κατεβαίνει στην Ελλάδα, όπου κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και πολεμάει εθελοντικά, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ως το τέλος, το 1914. 
Είναι εκεί, στην Θεσσαλονίκη, που απελευθερώνεται, στις 26-10-1912! 
Με το τελείωμα των Βαλκανικών Πολέμων, κατεβαίνει στο χωριό του, την Βιλλανόβα της Ρόδου, όπου την τουρκική σκλαβιά, είχε ήδη διαδεχθεί η ιταλική κατοχή των Δωδεκανήσων. 
Επικεφαλής ομάδας νέων Βιλλανοβιατών, υψώνουν την Ελληνική Σημαία πάνω στο καμπαναριό του Αγίου Νικολάου! Γίνονται αντιληπτοί από τους Ιταλούς, που τους κυνηγούν χωρίς αποτέλεσμα και αρχίζουν τις ανακρίσεις, για να βρουν τους ενόχους. 
Φεύγει εσπευσμένα και κρυφά από τη Ρόδο και φτάνει για δεύτερη φορά στις ΗΠΑ, όπου καταλήγει στην πόλη Saint Louis του Missouri. 
Εκεί, είναι ο πρώτος από όλους τους Βιλλανοβιάτες μετανάστες που ανοίγει παντοπωλείο, στο οποίο προσλαμβάνει συγχωριανούς του για εργαζόμενους, όπου αφού τους διδάξει την δουλειά, μετά, τους βοηθάει να ανοίξουν δικό τους κατάστημα, δανείζοντας τους χρήματα! 
Γίνεται έτσι, ο πρωτεργάτης, αυτός που έσπειρε τον σπόρο, του οικονομικού-επιχειρηματικού θαύματος που δημιούργησαν στα αμέσως επόμενα χρόνια οι Βιλλανοβιάτες του Saint Louis, της απολύτως πρωτοποριακής συνεταιριστικής αλυσίδας Super Markets “Gold Star Markets”, 35 στον αριθμό, που κατείχαν αποκλειστικά και μόνον Βιλλανοβιάτες! 
Σε αυτό το διάστημα, κάνει μια πολύ μεγάλη δωρεά: δωρίζει δύο σύγχρονα μεταλλικά μάγγανα στο ελαιοτριβείο της εκκλησίας, της γενέτειρας του Βιλλανόβας! 
Εν τω μεταξύ, ξεσπάει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και το 1918, ο Σταμάτιος Σταυριανός κατατάσσεται στον Αμερικανικό στρατό. 
Μετά από την ολιγόμηνη εκπαίδευση του στις ΗΠΑ και στην Αγγλία, το φθινόπωρο του 1918 τον βρίσκει να πολεμάει ενάντια στους Γερμανούς, στην Βόρειο Γαλλία, εκεί που δόθηκαν οι πιο σκληρές μάχες των χαρακωμάτων, στην ιστορία της ανθρωπότητας! 
Πολεμάει γενναία, έχοντας ήδη και την εμπειρία των Βαλκανικών Πολέμων, και σκοτώνεται από γερμανικά πυρά, την 1η Νοεμβρίου του 1918, μόλις δέκα μέρες πριν την ανακωχή και την λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, την 11η -11-1918. 
Θάβεται στο αμερικανικό στρατιωτικό νεκροταφείο της Μαιζ Αργκόν στη Βόρειο Γαλλία, όπου αναπαύεται έως σήμερα! 
Ήταν μόλις 28 χρονών και είχε ήδη προφτάσει να κάνει τόσα πολλά! 
Ήταν αδερφός της προγιαγιάς μου Δέσποινας Σταυριανού-Παπακωνσταντίνου. 
Μεγάλωσα με τα κατωρθώματά του, που με θαυμασμό και υπερηφάνεια, μου τα διηγούνταν η ανηψιά του και γιαγιά μου, Μαρία Παπακωνσταντίνου-Παναή. 
Μεγάλη πιά, έκανα όλη την ιστορική έρευνα, που επιβεβαίωσε όσα η γιαγιά μου, μου έλεγε. 
Η πλήρης βιογραφία του, με όλο το φωτογραφικό υλικό, εκτίθεται στο Μουσείο Παράδοσης και Αγροτικής Ζωής, που δημιούργησα εντός του Living History Filoxenia Hotel Tholos. 

(*) Ευαγγελία Μ. Παναή 
Παραδείσι Ρόδος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου