Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Και όμως, ο λαός ξεχνά…

08/04/20

Aγαπητοί έγκλειστοι, καλημέρα.
Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και κατέφτασα όπως κάθε πρωί για να σας σερβίρω ζεστό αρωματικό καφέ, λαχταριστά βουτήματα και μία γενναία δόση εμπεριστατωμένης ενημέρωσης και σχολίου μέσω τηλε-εργασίας, από τους συντάκτες του Documento.
Το ημερήσιο Νewsletter της εφημερίδας μας σπάει την καραντίνα και έρχεται καθ’ εκάστην στο ηλεκτρονικό σας κατώφλι με μία απλή δωρεάν εγγραφή σε αυτήν εδώ τη σελίδα. Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα προηγούμενα δελτία, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας.
Περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας, όσο πιο αυστηρές τόσο το καλύτερο, με μία απλή απάντηση στο e-mail που μόλις λάβατε. Τις διαβάζουμε όλες και τις λαμβάνουμε υπ’ όψη, ενώ αναζητούμε κάποιο κενό στο πρόγραμμα για να ευχαριστήσουμε τον καθ’ έναν από εσάς ξεχωριστά! 
Η τέχνη του υπνωτισμού 
Η πανδημία μαίνεται και το μικρό γαλατικό χωριό αντιστέκεται, αλλά όποιος ξέρει να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές και στα ταρατατζούμ της κυβέρνησης περί «διεθνούς αναγνώρισης» και «επιτυχημένης στρατηγικής» οδηγείται στο αναπόδραστο συμπέρασμα που οι παλιοσειρές έζησαν στο πετσί τους.
Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσα πρόσωπα και αν αλλάξουν, όσοι κορονοϊοί και αν ενσκήψουν, η Δεξιά είναι πάντοτε Δεξιά.
Σε άλλη χώρα, με λιγότερο υπνωτισμένους από την πλύση εγκεφάλου πολίτες, ο κόσμος θα είχε αγνοήσει την καραντίνα και θα έβγαινε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για όλα αυτά. Με μάσκες και σε απόσταση ασφαλείας, μη κολλήσει και κανένα μικρόβιο. Τα «όλα αυτά» τα προηγούμενης πρότασης είναι τόσο πολλά, που δυσκολευόμαστε να τα αποδελτιώσουμε καθημερινά.
Η σκοτεινή καμπάνια χρηματοδότησης των ΜΜΕ -πλην Λακεδαιμονίων- μέσω της Μedia Initiative με απώτατο σκοπό την αγιογράφηση της κυβέρνησης αναδίδει οσμή σκανδάλου επιπέδου ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο που εδώ μιλάμε για ξεδιάντροπη χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Όπως γράφει ο Βαγγέλης Τριάντης, η υπόθεση έχει διαστάσεις που δεν διακρίνονται από το γυμνό μάτι:
Αντί να διανείμει τα κονδύλια απευθείας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία να το πράξει. Ο λόγος είχε να κάνει με το γεγονός πως η εταιρεία δεν υποχρεούται να δημοσιοποιήσει στη Διαύγεια τα ποσά που λαμβάνει κάθε ΜΜΕ, όπως θα έπρεπε να πράξει αντίστοιχα εάν τη διανομή αναλάμβανε κάποιο υπουργείο ή γραμματεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Επομένως η Initiative και κατ’ επέκταση η κυβέρνηση δεν ελέγχεται για το αν η διανομή των κονδυλίων έγινε με όρους διαφημιστικής αγοράς (επισκεψιμότητα, τηλεθέαση, κτλ) ή με κριτήριο το κατά πόσο αρεστό είναι Μέσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ακόμη και εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κρατικό χρήμα προκειμένου να εξυπηρετήσει φίλα προσκείμενα ΜΜΕ κατά το δοκούν, πέρα από κάθε έννοια διαφάνειας και σεβασμού προς τον τύπο.
Ωστόσο εκτός από την οσμή αδιαφάνειας που αναδύεται τίθεται και ένα ακόμη ζήτημα που έχει να κάνει με την αμοιβή της Initiative. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η εταιρεία θα λάβει ως αμοιβή το 3% επί του συνολικού ποσού που θα διανείμει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα ποσό που ανέρχεται σε 330.000 και πλέον ευρώ.
Πρόκειται σύμφωνα με τα δεδομένα της αγοράς για μία ιδιαίτερα υψηλή αμοιβή, η οποία δεν δικαιολογείται. Εάν θέλει η κυβέρνηση να το διαπιστώσει ας απευθύνει ένα ερώτημα σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες να δει τι απάντηση θα λάβει. Κανονικά βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση και με τόσα «σκοτεινά» σημεία θα έπρεπε ήδη η Δικαιοσύνη να παρέμβει. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ο λόγος και η ράβδος 
Δεξιά δεν σημαίνει μόνο συσκότιση και μεσαιωνισμός, αλλά και αστυνομοκρατία. Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος. Και όταν δεν επαρκεί η ράβδος, πίπτει ακόμα μεγαλύτερη ράβδος. Τις κινητοποιήσεις γιατρών και νοσηλευτών με αίτημα την ενίσχυση του χωλού συστήματος δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των τραγικών ελλείψεων, η κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με αποστολή πάνοπλων αστυνομικών στα νοσοκομεία. 
«Διαλυθείτε ησύχως πριν σας διαλύσουμε αγρίως», έλεγαν τα βλοσυρά βλέμματα. Για «μικρής εκτάσεως ένταση που διαλύθηκε γρήγορα», μίλησαν όσα δελτία ειδήσεων καταδέχθηκαν να αναφέρουν την αστυνομική βία. Το πρόσχημα που επικαλέστηκαν οι αρχές ήταν η παραβίαση των κανονισμών σχετικά με την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία: «Απαγορεύονται οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων». Τους αρέσουν κάτι τέτοια.
Έξω από τα νοσοκομεία, πριν και μετά τις εχθροπραξίες, τα όργανα της τάξης συνωστίζονταν και χαζολογούσαν δίχως μάσκες, δίχως social distancing, δίχως τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας. Ο ζήλος που επέδειξαν για τον προπηλακισμό των διαδηλωτών ήταν το άκρο αντίθετο της στάσης την οποία τήρησαν όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους φανατικούς πιστούς, που παρανομούσαν κραυγαλέα έξω από τις εκκλησίες του Σαββατοκύριακου.
Για να μη ξεχνιόμαστε, πρόκειται για τους ίδιους κρανοφόρους, του ίδιου υπουργού, που κάποτε ξυλοφόρτωσαν τον γηραιό Μανώλη Γλέζο. Τι πρέπει να πράξουμε λοιπόν τώρα; Να βγούμε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε τους αστυνομικούς;
«Χθες πήγε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε νοσοκομείο μαζί με τις κάμερες για να “τιμήσει τους ήρωες”», ξεσπάθωσε σε ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας. «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, τους έστειλε τις αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν την συγκέντρωσή τους στον Ευαγγελισμό». Και συνέχισε, με πικρό σαρκασμό: «Τους ήρωες τους θέλουμε δηλαδή στην πρώτη γραμμή, να διακινδυνεύουν τη ζωή τους, χωρίς πολλές φορές τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά όχι και να βγάζουν γλώσσα. Να δουλεύουν τους θέλουμε. Όχι να διαμαρτύρονται, να ζητάνε προστατευτικά υλικά, διαγνωστικά τεστ, διορισμούς μόνιμων γιατρών και εν τέλει να μας χαλάνε το προφίλ».

Για τα μάτια σας μόνο
Είχαμε αναφέρει προ ημερών ότι σας ετοιμάζουμε εκπλήξεις. Το Documento ανοίγεται στη νέα εποχή, μέσα στη δίνη της πανδημίας του ιού Covid-19.
Εκτιμώντας τη στάση των αναγνωστών μας, που μας επιβραβεύουν με τη στήριξή τους αυτό το δύσκολο διάστημα του εγκλεισμού, περνάμε στην προσφορά ενός αντίδωρου: Το δημιουργικό team της εφημερίδας μας ετοίμασε την ψηφιακή εκδοχή του αφιερώματος στον Μανώλη Γλέζο.
Στις σελίδες του θα βρείτε ακόμη περισσότερες εικόνες και τεκμήρια, βίντεο, εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και ένα ποίημα αφιερωμένο στο σύμβολο της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στον φασισμό. Μαζί με τα κείμενα που αναφέρονται στον αγωνιστή της αριστεράς, αυτά τα στοιχεία συγκροτούν ένα επαρκές σύνολο μνήμης. 
Μπορείτε να το δείτε εδώ (link). 
Αυτό το αποκλειστικό e-magazino είναι μια προσφορά στους αναγνώστες του newsletter μας. Μόνο εσείς μπορείτε να το δείτε προς το παρόν. Αργότερα θα αναρτηθεί στο documentonews.gr. Και δεν σταματάμε εδώ. Έχουμε υποσχεθεί και θα συνεχίσουμε με νέες εκπλήξεις.

Ένα άδωρο δώρο 
Στο κατά Στυλιανό Πέτσα «κίνημα δωρεών» εντάχθηκε και η πολύπλαγκτος ΔΕΗ, η οποία αποθεώθηκε από τον Κωστή Χατζηδάκη επειδή ανακοίνωσε ότι προσφέρει υγειονομικό υλικό αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ. Οι υπουργοί έτρεξαν στο μισοέρημο αεροδρόμιο για να χαμογελάσουν στις κάμερες, αλλά το δωράκι της καταχρεωμένης επιχείρησης αποδείχθηκε περίπου άδωρο.
Τα χρήματα θα παρακρατηθούν από τους λογαριασμούς του ρεύματος, τους οποίους πληρώνουμε εσείς και εμείς: 0,8 ευρώ χαράτσι σε κάθε καταναλωτή μέσα στο έτος, ώσπου να μαζευτούν τα 5 εκατομμύρια. Η κατά κεφαλήν χρέωση μπορεί να είναι μικρή, αλλά η κοροϊδία μεγάλη. Ελπίζω να μην είναι προβληματικές οι μάσκες που αγοράστηκαν με τα λεφτά μας.
Η διασπάθιση και η αισχροκέρδεια πέφτουν σύννεφο, αλλά οι δημοσκοπήσεις, απτόητες, δείχνουν υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας με θηριώδεις διαφορές από τον ΣυΡιζΑ και τις λοιπές δημοκρατικές (ή λιγότερο δημοκρατικές) δυνάμεις. Ποιος είπε, ότι ο λαός δεν ξεχνά; Και ποιος είπε ότι μία πανδημία με δεκάδες νεκρούς είναι ακατάλληλη εποχή για γκάλοπ και πολιτικά τερτίπια;
Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης σκέφτεται να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. «Για να τελειώνουμε με τον Τσίπρα», όπως γράφουν τα εξαπτέρυγα του φιλοκυβερνητικού τύπου. Λες και τους έχει τρελάνει στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μάριου Αραβαντινού, ο αριθμός των υγειονομικών που θρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στην Ελλάδα έφτασε -διόλου αισίως- τους 135, αλλά θεωρείται μικρός αν συγκριθεί με τους αντίστοιχους δείκτες της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας. Η «θωρακισμένη» κυβέρνηση μοιράζει ελαττωματικές κινέζικες μάσκες, μόνο και μόνο για να χαμογελάσει ο στρατηλάτης στις κάμερες. Το λάθος διορθώθηκε κατόπιν εορτής και ελπίζω όχι κατόπιν λοίμωξης.
Φιμωμένοι από τους φετφάδες διοικητών προσφάτως διορισμένων από την κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι σε μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα δεν έχουν καν το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Αλλά ποιον σκόπευαν να καλέσουν για να καταγγείλουν; Τα κανάλια, που δεν έχουν δείξει ούτε μισό πλάνο από το εσωτερικό ελληνικών νοσοκομείων;
Είδαμε στους δέκτες μας Ιταλούς νοσοκόμους με σκάφανδρα, είδαμε Ισπανούς γιατρούς να κλαίνε, είδαμε Γάλλους ασθενείς να βήχουν, είδαμε τον Μπόρις Τζόνσον να συννεφιάζει, αλλά δεν είδαμε ποτέ ελληνοπρεπή ράντζα, αυτοσχέδιες μάσκες καμωμένες σε ελληνικά σπίτια ή Έλληνες γιατρούς να καταρρέουν από την κόπωση. Ενημερωθήκαμε επίσης για τους φουσκωμένους τρικέφαλους του σερίφη Χαρδαλιά και για την αρρενωπή κόμμωση του Στέλιου Πέτσα. Ωσαννά.
Μήπως ενδιαφέρθηκε κάποιος από τους ευεργετηθέντες του Δημητριάδη, να ερευνήσει την ανατριχιαστική καταγγελία του Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η οικογένεια Μητσοτάκη κατέχει μετοχές σε αμερικανικά funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια; Αρχηγός κόμματος και πρώην «τσάρος» της οικονομίας τα είπε αυτά τα φοβερά, όχι κάποιος Μπογδάνος της αντιπολίτευσης.
Όπως επισημαίνει ο αναγνώστης Κυριάκος Κοτσίνης, στο επίκεντρο της στρατηγικής που χαράζει η κυβέρνηση δε βρίσκεται ο ανθρώπινος παράγοντας αλλά η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του πρωθυπουργού. Ένας εχθρός που είναι για τον άνθρωπο πιο επικίνδυνος απ’ τον COVID-19.
Πρόκειται για την ίδια ιδεοληψία η οποία άφησε πίσω της ένα υποβαθμισμένο και τραγικά ελλειπές δημόσιο σύστημα υγείας. Ανοχύρωτο και εκτεθειμένο γεμάτο από «τεμπέληδες κηφήνες του Δημοσίου».
Την ιδεοληψία ενός αντι-κρατιστή πρωθυπουργού που ήθελε και θέλει να μετατρέψει τη δημόσια υγεία από κοινωνικό αγαθό σε στυγνή οικονομική συναλλαγή, με συνεργάτες που διεκδικούσαν λυσσαλέα απ’ την τρόικα την ικανοποίηση της αποδεκάτισης του ΕΣΥ.

Φτώχεια και εξαχρείωση 
Στο περιθώριο των κοινωνιών, η πανδημία φέρνει εξαχρείωση και εξαγρίωση. Μία Ιταλίδα φοιτήτρια Ιατρικής και νοσηλεύτρια, η 27χρονη Λορένα Κουαράντα, δολοφονήθηκε διά στραγγαλισμού από τον σύντροφό της επειδή, είπαν, του μετέδωσε τον κορονοϊό. Ο δράστης ήταν, και αυτός, νοσοκόμος. Μετά το έγκλημα, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.
«Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να δείξουμε σεβασμό και αγάπη για τη ζωή», έγραφε λίγο πριν τον θάνατό της η δύσμοιρη κοπέλα. «Δείξτε σεβασμό στον εαυτό σας, στις οικογένειές σας και στη χώρα. Θα πρέπει να σκέφτεστε και να θυμάστε όσους αφιερώνουν τη ζωή τους καθημερινά για να σας προστατέψουν, με δικό τους ρίσκο. Ας είμαστε ενωμένοι και ας μείνουμε σπίτι. Ας αποτρέψουμε ο επόμενος που θα αρρωστήσει να είμαστε εμείς ή κάποιος που αγαπάμε».
H Σικελία, όπου κατοικούσε το τραγικό ζεύγος, ήδη πλήττεται βάναυσα από τις οικονομικές παρενέργειες της πανδημίας. Όπως επισημαίνει ο Τάσος Μπάρλας η Ελλάδα θα πρέπει να ετοιμάζεται για ύφεση που θα θυμίζει την περίοδο της Κατοχής:
Οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ είναι εφιαλτικές. Κάνει λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 35%, οπότε μαζί με το 25% που χάθηκε στα μνημονιακά χρόνια, θα οδηγηθούμε στο 60% του ΑΕΠ του 2008. Είναι φανερό ότι ο εφιάλτης της ανεργίας και της φτώχειας είναι προ των πυλών, καθώς βασικές δραστηριότητες της οικονομίας, όπως τουρισμός, ταξίδια, εστιατόρια, θεάματα, κατασκευαστικά έργα, λιανικό εμπόριο βαίνουν ολοταχώς προς κατάρρευση.
Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ διαθέτει πολύ περισσότερα εργαλεία από οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει καταργηθεί και υπάρχει το μαξιλάρι των 36,6 δισ. ευρώ που έχει αφήσει παρακαταθήκη η κυβέρνηση Τσίπρα, αρνείται πεισματικά να τα χρησιμοποιήσει, επισείοντας τον φόβο και μηδενίζοντας τις αντιδράσεις.
Ένα tweet του δημιουργού JodiGraphics που απεικονίζει την... Ευρώπη 
των διαφορετικών ταχυτήτων μέσα από τα τέστ για τον Κορονοϊο ανά 100.000 κατοίκους. 

Αφήνει τη μεσαία τάξη που τόσο πίστεψε σε αυτήν αλλά ουσιαστικά και το σύνολο των πολιτών της χώρας να οδηγούνται χωρίς καμία προστασία στην καταστροφή, μόνο και μόνο για να σωθούν οι ίδιοι που διασώθηκαν μετά τη γερμανική κατοχή και στην περίοδο των μνημονίων. Αυτήν τη φορά όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους το επιτρέψει ο ελληνικός λαός.
Όσοι αναθάρρησαν από τον σχετικά χαμηλό αριθμό νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε τις τελευταίες ημέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας ας σημειώσουν ότι η Eλλάδα παραμένει ουραγός σε αριθμό ελέγχων (περίπου 250 ανά εκατομμύριο κατοίκων). Μόνο η Σερβία, η Αλβανία, η Ουκρανία και η Αρμενία βρίσκονται σε χαμηλότερη «κατηγορία» από την ακοίμητη πατρίδα μας.
Kαι ξαφνικά, μπήκαν στη ζωή μας τα κινητά τεστ! Θα διενεργούνται μέσω των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού, για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού και νοσηλευτική βοήθεια σε πιθανά κρούσματα. Γιατί τώρα; Ποια ανάγκη υπαγόρευσε την αλλαγή στρατηγικής μετά από τόσες ημέρες;
Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνιζε ότι δεν είναι αναγκαία η διενέργεια κινητών ελέγχων, προσθέτονας ότι αυτό θα γίνει όταν με το καλό βγει η χώρα από τον εγκλεισμό. Ωστόσο η καραντίνα ισχύει και θα ισχύσει για πολύ ακόμη, όπως διαβεβαίωσε χθες με το γνωστό αυστηρό ύφος ντεσπεράντο ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Δεν είναι σπριντάρισμα, αλλά μαραθώνιος», εξήγησε το τοτέμ Τσιόδρας.
Μέχρι τώρα, οι εντεταλμένοι της κυβέρνησης λοιδορούσαν όσους τολμούσαν να μιλήσουν για τεστ και μας κατηγορούσαν ότι σκορπίζαμε τον φόβο. Μήπως η αναπροσαρμογή της τακτικής κρύβει κάποια συμφωνία με εταιρία που παρασκευάζει τις σχετικές συσκευασίες; Μήπως στα «όλα αυτά», που λέγαμε, πρόκειται να προστεθεί ένα φρέσκο κορωνο-σκάνδαλο;
Η γαλάζια φωλιά είναι λερωμένη από τον καιρό των εμβολίων για τη γρίπη, οπότε δεν υπάρχει πρότερος έντιμος βίος ούτε έξωθεν καλή μαρτυρία. Τα καίρια ερωτήματα απαιτούν απαντήσεις.
O κόσμος, βέβαια, αρνείται να συμβιβαστεί με το δόγμα «πεθαίνουμε στο σπίτι». Το ρεπορτάζ του Νίκου Σπυρόπουλου περιέχει ανατριχιαστικές καταγγελίες για τους ανεπαρκείς χειρισμούς του τηλεφωνικού κέντρου που χρεώθηκε από τον ΕΟΔΥ το έργο των συνεννοήσεων, της ενημέρωσης και της …τηλεδιάγνωσης. Η εταιρία που το ανέλαβε ονομάζεται Teleperformance και φυσικά είναι ιδιωτική. Η απάντηση του ΕΟΔΥ θυμίζει άτσαλο σέντερ-μπακ και εκτοξεύει όπως όπως τη μπάλα στην κερκίδα.
Η πολιτεία φορτώνει με πρόστιμα όσους παραβιάζουν τα φιρμάνια της, αλλά το σύστημα είναι τρύπιο σαν ελβετικό τυρί. Γράφει στο Facebook o δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος:
Εδώ βλέπετε, ανάγλυφα, τον τρόπο με τον οποίο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας παραβιάζει η ίδια την Κ.Υ.Α. με τις επιτρεπόμενες εξαιρέσεις από την απαγόρευση μετακίνησης.
Σύμφωνα με το άρθρο 1 ("Περιορισμός της Κυκλοφορίας") παρ. 2 της Κ.Υ.Α., με σαφήνεια προβλέπεται ο λόγος επιτρεπόμενης μετακίνησης: (ε) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη".
Ο πολίτης ερωτά την Γ.Γ. εάν μπορεί να πάει στο ΚΤΕΛ και να παραδώσει δέμα με φάρμακα για τους γονείς του. Δηλαδή μιλάμε για τον ορισμό της εφαρμογής της παραπάνω διάταξης: μετάβαση (στο ΚΤΕΛ) για παροχή βοήθειας (δέμα με φάρμακα) σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη (γονείς στο χωριό).
Και αντί η Γ.Γ. να του απαντήσει «βεβαίως, μπορείτε να μεταβείτε σύμφωνα με την παράγραφο (ε)», απαντά ότι ΔΕΝ εχει το δικαίωμα αυτό. Και όχι μόνο αυτό, αλλά του δίνει και άλλη ανακριβή πληροφορία, ότι ΔΗΘΕΝ μπορεί να στείλει φάρμακα μέσω κούριερ!!! 
Μαζί με τους νεκρούς 
Toυλάχιστον, αντέχουμε. Τρώμε τίμιο ξύλο, μας παίρνουν τα λεφτά μέσα από την τσέπη, ψάχνουμε έγκυρη ενημέρωση με το φανάρι, αλλά αντέχουμε. Στο φτωχό Εκουαδόρ, που θεωρείται πλέον επίκεντρο της επιδημίας για τις χώρες της Νότιας Αμερικής, πολλοί πολίτες κοιμούνται στο σπίτι μαζί με τους νεκρούς τους. Η Συραγώ Λιάτσικου ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας και βρίσκει μέσα εικόνες φρίκης:
Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν από ασθενείς και αδυνατούν να περιθάλψουν άλλους ανθρώπους ενώ τα νεκρά κορμιά όσων δεν τα κατάφεραν στη μάχη με τον κορονοϊό παραμένουν στους δρόμους και στα σπίτια για μέρες στο Γκουαγιακίλ, μια κανονικά πολυσύχναστη πόλη 2,6 εκατομμυρίων, περίπου 400 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Κίτο, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο της επιδημίας.
Καθώς η επιδημία του κορονοϊού σαρώνει το Γκουαγιακίλ σπέρνοντας τον θάνατο, οι αρχές εμφανίζονται ανίκανες να διαχειριστούν την κατάσταση. Οικογένειες αφήνονται αβοήθητες να αντιμετωπίσουν τις φρικαλεότητες του θανάτου, ανήμποροι να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε μια κηδεία, την ίδια ώρα που νοσοκομεία, γραφεία κηδειών και νεκροταφεία είναι στα όριά τους.
Στην Κίνα, οι ντόπιοι ξεθάρρεψαν και ξεχύθηκαν στα πάρκα για να φωτογραφίσουν τις ολάνθιστες κερασιές, χωρίς να νοιάζονται για τις αποστάσεις ασφαλείας. Τα ενσταντανέ που κυκλοφόρησαν το διαδίκτυο δείχνουν τους Κινέζους να συνωστίζονται στα δάση και να κατακλύζουν τις γέφυρες και τα μονοπάτια σε αξιοθέατα όπως το περίφημο Κίτρινο Βουνό.
Η Γουχάν, από όπου ξεκίνησαν όλα, αγωνίζεται τρεις μήνες μετά για να ξαναβρεί την αναπνοή της. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters τουλάχιστον 80.000 επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης και της φιλοξενίας απειλούνται με αφανισμό, εάν δεν στηριχτούν από την τοπική κυβέρνηση. Μέσα σε μία μόνο μέρα, την παραμονή της κινεζικής Πρωτοχρονιάς τον Ιανουάριο, η οικονομία της ερημωμένης πόλης απώλεσε 130 εκατομμύρια ευρώ. Πολλοί έσπευσαν να την εγκαταλείψουν, χθες που ξεκίνησαν εκ νέου τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων.
Η Κίνα δήλωσε μηδέν νεκρούς χθες, τα μέτρα στη χώρα σιγά σιγά χαλαρώνουν, αλλά τα μέτρα της Κίνας δεν μοιάζουν σε τίποτε με τα αντίστοιχα της Ευρώπης. Ορισμένα από αυτά θα τα ζήλευε και ο τύραννος Δράκων. 
Στη Δανία ανοίγουν από Τρίτη οι παιδικοί σταθμοί, αλλά η πρωθυπουργίνα Μέτε Φρέντρικσεν προειδοποιεί: «Εάν η εικόνα χειροτερέψει μετά το Πάσχα, δεν θα διστάσουμε να αυστηροποιήσουμε εκ νέου τα μέτρα προστασίας». Σταδιακή άρση των περιοριστικών κανονισμών προαναγγέλλει και η Αυστρία με επαναλειτουργία μικρών καταστημάτων. Το χιονοδρομικό θέρετρο του Τιρόλου Ισγκλ φαίνεται ότι ήταν το μάτι του κυκλώνα σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ήπειρο, με «ασθενή μηδέν» έναν νεαρό Νορβηγό που εργαζόταν σε μπαρ της περιοχής.
Περαστικά στον άνθρωπο, περαστικά στον Μπόρις Τζόνσον, περαστικά σε όλους όσους βασανίζονται από τον Covid-19. Θείες δίκες δεν υπάρχουν. Oι πραγματικοί θεοί αυτού του πολέμου είναι οι γιατροί και οι νοσοκόμοι.
Η εδώ κυβέρνηση πασχίζει να κλείσει τους ναούς εν όψει Λαμπρής, αλλά το ισχυρό μέτωπο που συγκροτούν αδίστακτοι παπάδες, αμετανόητοι πιστοί, ψηφοθήρες πολιτικάντηδες και εκδρομείς του οβελία απειλεί να σαμποτάρει την προσπάθεια. Στην αποκλεισμένη Ξάνθη που βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού, κάποιοι βγήκαν χθες από τα σπίτια τους, εκκλησιάστηκαν στα γρήγορα και το ‘βαλαν στα πόδια όταν μυρίστηκαν αστυνομία.
Μόλις χθες, το ΣτΕ απέρριψε αίτημα πολιτών και σωματείων (όχι απαραίτητα αγράμματων ηλικιωμένων) να ανοίξουν εκ νέου οι εκκλησίες σε ολόκληρη την Επικράτεια. Θυμάστε που ο Μάκης Βορίδης ισχυριζόταν ότι ο ΣυΡιζΑ θα καταργούσε τα Χριστούγεννα; Να, που έλαχε ο κλήρος στη δική του παράταξη να καταργήσει το Πάσχα.
Τα θέατρα και τα σινεμά είναι σκοτεινά όσο διαρκεί αυτή η σκοτεινή εποχή και η διασκέδαση δύσκολη, αλλά το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Χθες παρακολούθησα την εξαιρετική παράσταση της «Οικογενειακής Γιορτής» σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη-Κνούτσεν (μεταφορά της συγκλονιστικής ταινίας «Festen» του Μπο Βίντερμπεργκ) από το θέατρο «Θησείον», ενώ απόψε έχει όπερα: «Η στέψη της Ποππαίας» του Κλάουντιο Μοντεβέρντι, από την ιστοσελίδα του Μεγάρου Μουσικής (21.30).
Το θέατρο «Πορεία» προσφέρει τις δικές του παραστάσεις: «Τhe Man Who» των Πίτερ Μπρουκ και Μαρί-Έλεν Ετιέν όλη μέρα σήμερα, «Το Ευχαριστημένο» της Μαρίνας Καραγάτση αύριο. Χθες είχε «Αμερικάνικο Βούβαλο», Ντέιβιντ Μάμετ.
Εξάλλου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας άνοιξε το πολύτιμο αρχείο της και προσφέρει εμβληματικές ταινίες στους ψηφιακούς επισκέπτες της. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης προτείνει πέντε ταινίες για κατ’ οίκον σινεμαδάκι. Αν έχετε παιδιά, μπορείτε να τους «διαβάσετε» τρία παραμύθια με τη θεσπέσια φωνή της Ξένιας Καλογεροπούλου.
Όποιος πάλι έχει αλλεργία στην κουλτούρα και προτιμάει να ξεσκάσει, ας μην ανησυχεί. Το βράδυ της Κυριακής, μέσα στην τούρλα της πανδημίας, το κορυφαίο trend (χάρη σε χρήστες που συντονίστηκαν επί τούτου στο YouTube) ήταν η …Γιουροβίζιον 2008! Μπορεί να γίνεται της κακομοίρας, αλλά το χαμόγελο της Καλομοίρας είναι μία κάποια λύσις.

Σας εύχομαι καλή δύναμη και υγεία. Να προσέχετε τους δικούς σας ανθρώπους.
Νίκος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου