Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Η οικονομία της αγέλης

07/04/20

Αγαπητοί έγκλειστοι, καλημέρα σας. 
Είμαι ο Νίκος Παπαδογιάννης και σας χτύπησα πρωί πρωί το κουδούνι για να σας προσφέρω την καθημερινό μπρέκφαστ έγκυρης ειδησεογραφίας και εμπεριστατωμένης άποψης εκ μέρους όλων των συντακτών του Documento.
Ελπίζω ότι θα σας φανεί εύγευστο το μενού που σας σερβίρουμε. Να θυμάστε, ότι κλεισμένοι μέσα στο σπίτι δεν έχουμε άλλη άμυνα, παρά μόνο την κριτική σκέψη και τη σωστή ενημέρωση.
«Ημέρα πανελλαδικής δράσης για την υγεία» η σημερινή, με σύνθημα: «Σπάμε τη σιωπή, οι μάσκες έχουν στόμα». Στην κινητοποίηση πρωταγωνιστεί το ΠΑΜΕ με συμβολικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλά νοσοκομεία, ενώ συμμετέχουν ποικίλα σωματεία και φορείς: λευκές ποδιές, υψωμένες γροθιές. Στα αιτήματα περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση 500 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, ώστε να ανοίξουν 100 κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Πέρα από το πιθανό κομματικό πρόσημο των δράσεων, αναζητούνται τρόποι για να ακουστεί η φωνή των υγειονομικών, σε πείσμα μιας κυβέρνησης που μετατρέπει τη συσκότιση και τη λοιδορία σε modus operandi. Σε όποιαν παράταξη και αν ανήκει κάποιος, η σιωπή αποτελεί συνενοχή.
Η σταθερή καμπύλη της διασποράς του κορονοϊού επιτρέπει στις ομιλούσες κεφαλές της κυβέρνησης τη δημιουργία μιας φτηνής και επίπλαστης αισιοδοξίας. Πώς να εμπιστευτεί κανείς τις προβλέψεις ανθρώπων που κουκουλώνουν όπως όπως τη φωτιά στον βωμό της ψηφοθηρίας;
Ευτυχώς ή δυστυχώς για όλους, στον ορίζοντα κυριαρχεί ο οβελίας. «Πάνω απ’ όλα ο Χριστούλης μας», ξεσπαθώνουν με ένθεη μανία οι πιστοί της μαγειρίτσας, που πηγαίνουν στην Ανάσταση στις 23.45 για να αποχωρήσουν στις 00.02.
Ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού από τους εκδρομείς της Πασχαλιάς εν ονόματι του ευλαβικού ντερλικώματος αναγκάζει τους σερίφηδες του γαλάζιου χωριού να τραβούν το χαλινάρι.
«Αν χαλαρώσουμε, ο ύπουλος ιός θα μας τιμωρήσει», προειδοποιεί σε όλους τους τόνους το δίδυμο καλός μπάτσος – κακός μπάτσος της 6ης απογευματινής. Ο Χαρδαλιάς προσέχει κιόλας, μη τυχόν πιάσουν οι κάμερες το κακό του προφίλ και χαλάσει η μόστρα στο «Πρώτο Θέμα». Χθες έβγαλε τα αμάνικα μπουφάν και φόρεσε κοστουμιά.

Ανόητοι και φιμωμένοι
Ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε εύστοχα στην κυβέρνηση ότι λανσάρει ένα είδος «οικονομίας της αγέλης», χαρακτηρίζοντας αυτή τη στρατηγική «απαράδεκτη, κυνική, καταστροφική» και άμεσα απορριπτέα. Όσους αρχικά εισηγήθηκαν παρόμοια τακτική στη βρετανική κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός τους είπε «ανόητους».
Διότι, πρόσθεσε, αυτό το μονοπάτι οδηγεί στο λουκέτο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ροκανίζει τα θεμέλια της οικονομίας και τις κοινωνίας και επιτρέπει την επιβίωση μόνο στους ισχυρούς. «Στηρίζει μόνο όσους αντέξουν την κρίση».
Η ολοκληρωμένη οικονομική πρόταση ύψους 26 δισ. που κατέθεσε ο ΣυΡιζΑ έχει τίτλο: «Μένουμε όρθιοι». Το βρίσκω κάπως ελλιπές. «Μένουμε όρθιοι χάρη στα λεφτά που αφήσαμε στα ταμεία για να τα φάνε οι επόμενοι», θα μπορούσαν να το ονομάσουν.
Ξεσκόνισα τα οικονομικά μου και ήμουν έτοιμος να σας αραδιάσω τις πρώτες εντυπώσεις μου, αλλά έκανα ένα κρίσιμο λάθος. Συντονίστηκα στο πρώτο κανάλι της ΕΡΤ, που αυτές τις μέρες έχει αφιερώσει ολόκληρο το πρόγραμμά του στην πανδημία. Και στη διαφήμιση της Ίνας Ταράντου.
Η ζωντανή σύνδεση ολοκληρώθηκε μόλις τελείωσε τον πρόλογό του ο Αλέξης Τσίπρας, οπότε δεν μεταδόθηκαν ποτέ τα αναλυτικά μέτρα που εισηγήθηκαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς. Τι να την κάνεις την απευθείας φλυαρία, όταν μπορείς να αναθέσεις ρόλο αναλυτή στον Ηλία Κανέλλη και στα υπόλοιπα αστέρια της νέας ΥΕΝΕΔ;
Όποιος διαφωνεί, ας ζητήσει τη γνώμη της Κατερίνας Ακριβοπούλου και του Σωτήρη Καψώχα. Αρκεί να εντοπίσει σε ποιο μπαλαούρο τους κλειδαμπάρωσαν.
Ο Θανάσης Καραμπάτσος δεν τρέφει ψευδαισθήσεις: «Τι πεεριμέναμε; Ότι δεν θα δίνονταν «δωράκια» σε φίλους, υποστηρικτές κ.ά. που είχαν μείνει χωρίς το δάχτυλο στο μέλι; Η επάνοδος της ΝΔ στην εξουσία συνοδεύεται με συνεχείς «βοήθειες» σε φίλους. Θα σταματούσε στην εποχή του Covid-19; Ίσα ίσα που τώρα έχει φιμωμ…, εεε, λάθος, μπουκωμένη τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία...»
Η φύλαξη της κλειστής δομής μεταναστών στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρία security, με κόστος που αν μη τι άλλο δημιουργεί ερωτηματικά: 153.760 ευρώ για ένα τρίμηνο.
Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την 24ωρη κάλυψη με 1 φύλακα, στα 2 φυλάκια στις πύλες της δομής, σε τρεις βάρδιες κάθε ημέρα, την περιμετρική φύλαξη της δομής με όχημα περιπολίας, και την παρουσία επόπτη που θα ελέγχει τους παραπάνω. Τη λεπτομερή τιμολόγηση της σύμβασης που δεν έχει σχέση με την πανδημία θα τη βρείτε σε αυτό εδώ το δημοσίευμα. Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε.
Η πολύκροτη καμπάνια «Μαθαίνουμε στο Σπίτι» δεν περιορίζεται σε όσα μαθεύτηκαν το Σαββατοκύριακο σχετικά με την αδικαιολόγητα δαπανηρή δημιουργία της απαραίτητης υποδομής. Όπως γράφουν η Αντιγόνη Μιχοπούλου και ο Άγγελος Προβολισιάνος, «το υπουργείο Παιδείας προτίμησε να αποδεσμεύσει κρατικό χρήμα ύψους 128.279 ευρώ για ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές υπηρεσίες στο πλαίσιο της καμπάνιας, παρά να αξιοποιήσει αναλόγως τους ανθρώπινους πόρους του υπουργείου και να κατευθύνει αυτά τα κονδύλια προκειμένου όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην τηλε-εκπαίδευση.»
Στην υπόθεση, που αναδίδει οσμή σκανδάλου, πρωταγωνιστεί η λεγόμενη «χάκερ του Παπανδρέου». Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει ωραία πραγματάκια για τη σκοτεινή Ιnitiative Media, μέσω της οποίας έγινε η χρηματοδότηση των ΜΜΕ με 11 εκατομμύρια ευρώ για τις αγιογραφίες των Μητσοτάκηδων και των Χαρδαλιάδων… Διαβάστε πως μοιράζονται λεφτά σε ιστοσελίδες μηδενικής επισκεψιμότητας.
Τέτοιου είδους κρούσματα διασπάθισης του δημόσιου χρήματος για το χατίρι ημετέρων προκύπτουν καθημερινά και μετά δυσκολίας προφταίνουμε να τα καταγράψουμε. Το γκουβέρνο μπορεί να παρουσιάζει ικανοποιητικές στατιστικές στον πόλεμο ενάντια στον κορονοϊό, αλλά στον τομέα της ηθικής της εξουσίας μένει μετεξεταστέα. Και όταν λέμε μετεξεταστέα, εννοούμε στουρνάρια.
Για τα πλημμυρικά φαινόμενα που έθεσαν πολλές περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν το συζητάμε, φταίει η απαίσια η Δούρου. Και μαζί της ο τρισάθλιος ο πολίτης, που μπάζωνε τα ρέματα επί δεκαετίες παρά τη σθεναρή αντίσταση του γαλάζιου κράτους και επιπρόσθετα δεν ζητούσε απόδειξη. Και κάπνιζε κιόλας.

Εκατόμβη ανήμπορων
Πίσω από το ανθρώπινο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα και από τη faux γενναιοδωρία της κυβέρνησης προς τους πληττόμενους κρύβεται ένας αδυσώπητος μακιαβελισμός με στόχο τη μακροημέρευση της πολυχρονεμένης κυβέρνησης και τον θρίαμβο στις εκλογές που ίσως προκηρυχθούν πρόωρα. Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης:
«Η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζουν την σκληρή επόμενη μέρα, με ισοπέδωση των μεσαίων στρωμάτων και εξαφάνιση των κατώτερων, με το πρόσχημα της καταστροφής από την πανδημία. Όπως ακριβώς συνέβη και με την οικονομική κρίση, θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι και εξαπατημένοι. Οι υπόλοιποι λίγοι, θα χαρακτηριστούν ως σωτήρες και ευεργέτες και θα επιδοτηθούν. 
Ο κορονοϊός δεν άλλαξε ξαφνικά το DNA της ΝΔ, ούτε τη μετέτρεψε σε υποστηρικτή των αδυνάτων. Η λογική της θα φέρει μια νέα εκατόμβη με φτωχοποιημένους και ανήμπορους, που θα πρέπει να παραδοθούν στα νέα σχέδια για την Ελλάδα του Μητσοτάκη. 
Από την επίθεση του κορονοϊού, θα περάσουμε σε αυτή του εστεμμένου κορονογιού, που θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον φόβο και την ανακούφιση του καθενός από την επιβίωση, σε υποταγή. Τα νέα μνημόνια, εξωτερικού ή εσωτερικού, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν με αισχρό τρόπο τη συναίνεση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού για να περάσουμε χωρίς αντιδράσεις στην πλήρη αποδοχή των πιο σκληρών μέτρων.»
Οι ψυχροί υπολογισμοί που θέλουν το 20% της εθνικής οικονομίας να εξαρτάται από τον ήλιο και τη θάλασσα προκαλούν ανατριχίλα, αφού η φετινή τουριστική σεζόν μοιάζει ήδη με χαμένο στοίχημα. Ο ξενοδοχειακός κλάδος μετράει προκαταβολικά τις απώλειες και απαιτεί στήριξη ώστε να μη καταρρεύσει.
Απευθύνεται, ωστόσο, σε κράτος που δυσκολεύεται να μοιράσει δύο γαϊδουριών άχυρα και δύο νησιών κρεβάτια. Έγραψε στο Facebook o Μάριος Αραβαντινός:
«Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρότεινε προ ημερών να μην επιστρέψουν οι ξενοδόχοι προκαταβολές που έχουν λάβει από τουρίστες. Αγνοεί προφανώς ότι το ελληνικό κράτος έχει ενσωματώσει κοινοτική οδηγία σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση αναπόφευκτων και έκτακτων περιστάσεων, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά ένα ταξίδι, ο ταξιδιώτης δικαιούται να ακυρώσει το πακέτο και να του επιστραφούν τα ποσά που κατέβαλλε.
Η άγνοια του νόμου από τον υπουργό Ανάπτυξης είναι από μόνη της πρόβλημα. Η αναλγησία του όμως και ο κυνισμός του απέναντι σε ανθρώπους που πλήττονται από τον κορονοϊό και η -ακούσια έστω- παραπλάνηση των επιχειρηματιών του τουρισμού οι οποίοι επίσης πλήττονται βάναυσα, δεσμεύονται ωστόσο από τον νόμο να επιστρέψουν όσα έχουν ήδη εισπράξει για οργανωμένα ταξιδιωτικά πακέτα, καταδεικνύει το ποιόν του. Αμετροεπής και λαϊκιστής ακόμη και τώρα.»
«Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε», παιανίζουν οι ηθοποιοί, οι τραγουδιστές και οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για τη χρυσοπληρωμένη εκστρατεία. Σαν τον λύκο που χαίρεται στην αναμπουμπούλα, ορισμένες μεταφορικές εταιρίες έσπευσαν να αυξήσουν τα κόμιστρα, λες και απευθύνονται σε τετράπαχες αγελάδες. Με τι καρδιά να προτρέψουμε τον αναγνώστη να αγοράσει το βιβλίο μας με κατ’ οίκον παράδοση, εμείς οι …συγγραφείς;
«Θα πατάξω αλύπητα κάθε κρούσμα αισχροκέρδειας, υπόσχεται από τα κανάλια ο άνθρωπος που εμπορεύεται γνώση σε καιρό πανδημίας», χρεώνοντας 5 ευρώ για κάθε τηλε-διδασκαλία αρχαίων ελληνικών στους ταλαίπωρους μαθητές του φοβερού σχολείου του.

Για τα μάτια σας μόνο
Είχαμε αναφέρει προ ημερών ότι σας ετοιμάζουμε εκπλήξεις. Το Documento ανοίγεται στη νέα εποχή, μέσα στη δίνη της πανδημίας του ιού Covid-19.
Εκτιμώντας τη στάση των αναγνωστών μας, που μας επιβραβεύουν με τη στήριξή τους αυτό το δύσκολο διάστημα του εγκλεισμού, περνάμε στην προσφορά ενός αντίδωρου: Το δημιουργικό team της εφημερίδας μας ετοίμασε την ψηφιακή εκδοχή του αφιερώματος στον Μανώλη Γλέζο.
Στις σελίδες του θα βρείτε ακόμη περισσότερες εικόνες και τεκμήρια, βίντεο, εκπομπές, ντοκιμαντέρ, καθώς και ένα ποίημα αφιερωμένο στο σύμβολο της αντίστασης και του αγώνα ενάντια στον φασισμό. Μαζί με τα κείμενα που αναφέρονται στον αγωνιστή της αριστεράς, αυτά τα στοιχεία συγκροτούν ένα επαρκές σύνολο μνήμης. 
Μπορείτε να το δείτε εδώ (link). 
Αυτό το αποκλειστικό e-magazino είναι μια προσφορά στους αναγνώστες του newsletter μας. Μόνο εσείς μπορείτε να το δείτε προς το παρόν. Αργότερα θα αναρτηθεί στο documentonews.gr. Και δεν σταματάμε εδώ. Έχουμε υποσχεθεί και θα συνεχίσουμε με νέες εκπλήξεις.

Τσερνόμπιλ 2020: Το σίκουελ
Η δασική πυρκαγιά που προκάλεσε αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή του Τσερνόμπιλ προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αν όχι τρόμο. Όσοι δεν έζησαν τις μέρες του 1986 παίρνουν τον κίνδυνο αψήφιστα, αλλά οι μέρες που ξορκίζαμε τα μαρούλια και τις ντομάτες παραμένουν νωπές στη συλλογική μνήμη της δικής μου γενιάς.
Πέρασαν μήνες ολόκληροι μέχρι να ξεπεράσουμε τον φόβο των μολυσμένων ζαρζαβατικών. Στο μεταξύ, γέμισαν οι χωματερές και άδειασαν οι τσέπες των καλλιεργητών. Τον χειμώνα του 1986-87, τρώγαμε κεφτεδάκια και μαρίδες για σαλάτα.
Μέχρι να καταμετρηθούν οι πιθανές παρενέργειες του ατυχημάτος, το χιούμορ των αλαλιασμένων χρηστών του Twitter θα συνεχίσει ξένοιαστο το πάρτι του.
«Δεν φτάνει που πρέπει να σαπουνίζουμε τα χέρια μας δέκα φορές την ημέρα, θα μας φυτρώσουν κι άλλα». «Όταν καταλάβουμε τι ψηφίσαμε, θα χτυπάμε και τα δύο κεφάλια μας στον τοίχο». «Ένας θεός ξέρει πόσα χέρια θα πλένουμε σε λίγο καιρό». «Τώρα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα». «Δεν θέλω να χώνω την ουρά μου παντού». «Αν μας κόψουν το ρεύμα, θα ακουμπάμε μία λάμπα στο μέτωπο και θα ανάβει». «Το μόνο που απομένει είναι να έρθουν και εξωγήινοι, να μας βρουν με τέσσερα χέρια και οχτώ μάτια για να νιώσουν σαν στο σπίτι τους». «Εγώ και τα τρία μου μπαλάκια δεν φοβόμαστε το Τσερνόμπιλ». «Με Λεγκασόφ η ενημέρωση από αύριο, ξεχάστε τον Τσιόδρα». «Μπαίνει ένας κορονοϊός σε ένα μπαρ στο Τσερνόμπιλ…». «Πήγε δώδεκα η ώρα, σβήσε τον αδελφό σου και κοιμήσου». «Επιτέλους θα έχω δικαιολογία για να αγοράσω περισσότερα παπούτσια». «Ο γκόμενός μου την έχει 19 τη μεγάλη, 14 τη μικρή». «Θα δούμε την πανδημία με άλλο μάτι. Το τρίτο». «Καρπούζια τέτοια εποχή; Όχι, αρακάς είναι». «Πουλάνε τα φαρμακεία γάντια για οχτώ δάχτυλα;» «Τώρα με τη ραδιενέργεια, θα μας κάνετε τα τέσσερα τρία».
Και άλλα, πολύ πιο σόκιν. Προσθέστε εδώ το χωρατό της αρεσκείας σας, διότι το γέλιο αποτελεί αντίδοτο στην κλεισούρα και στη μελαγχολία. Μόνο μη τολμήσετε να αποκαλέσετε γκαντέμη τον στρατηλάτη Κυριάκο, γιατί μπορεί να έρθει στο σπίτι σας ο «Λαυρέντης Μπέρια» να σας μαλώσει με ουκρανική προφορά Τσερνόμπιλ.
«Θα ζήσουμε ένα εκπληκτικό 2020», τιτίβισε την Πρωτοχρονιά ο Άδωνις Γεωργιάδης. Προφήτης έπρεπε να γίνει, αδικείται με το υπουργιλίκι και με τις τηλεπωλήσεις.
Προσωπικά, πρόλαβα και το πρώτο Τσερνόμπιλ και θυμάμαι καθαρά τη φιλότιμη προσπάθεια της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να αποκρύψει το γεγονός και κατόπιν να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Ελλείψει ίντερνετ και ιδιωτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, η ενημέρωση βρισκόταν εν πολλοίς στο έλεος της ΕΡΤ, του κρατικού ΑΠΕ και των εφημερίδων που λειτουργούσαν με χρονοκαθυστέρηση.
Η μονάδα μέτρησης «μπεκερέλ» εισχώρησε πλησίστια στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, οι ταξιτζήδες και οι περιπτεράδες έγιναν μετρ της πυρηνικής φυσικής και η μελλοντική πελατεία των ιδιωτικών καναλιών και του Στέφανου Χίου γαλουχήθηκε μέσα από απίθανες συνωμοσιολογίες. Δεν είχαμε όμως social media, οπότε καλαμπούρια σαν αυτά που διαβάσατε κλειδώθηκαν στη χρονομηχανή για μελλοντική χρήση.
Το Netflix γνωρίζει πιένες αυτές τις μέρες, αλλά είναι η Nova αυτή που φιλοξένησε στην ψηφιακή συχνότητά της τη συγκλονιστική μίνι σειρά toy HBO «Τσερνόμπιλ», το περασμένο καλοκαίρι. Το σλόγκαν της είναι: «Πόσο κοστίζουν τα ψέματα;» Ευκαιρία να τη δούμε και εμείς οι λίγοι ασυγχώρητοι που τη χάσαμε, αφoύ προγραμματίστηκε εκ νέου για τις 26 Απριλίου. Ελπίζω να μη χρειαστεί να γυριστεί και συνέχεια με τίτλο «Chernobyl 2020: The sequel».

Όλα για το παγκάρι
Φρεσκοκουρεμένος, σενιαρισμένος και με μάγουλο φράπα από την καραντίνα, ο Στέλιος Πέτσας μίλησε σήμερα για «κύμα δωρεών» και τόνισε (σωστά) ότι «αυτές τις μέρες δοκιμάζεται όχι η πίστη μας, αλλά η συλλογική μας ωριμότητα». Τη θρησκευτική πίστη εννοούσε, αφού το σχετικό εδάφιο είχε να κάνει με την προκλητική συμπεριφορά όσων επιμένουν να εκκλησιάζονται, αψηφώντας τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού.
Καλά τα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και με γεια η κουπ, αλίμονο σε εμάς τους άκουρους καρηκομόωντες, αλλά λησμόνησε να ψηλαφίσει την άλλη όψη του νομίσματος. Για τα φαινόμενα αυτού του ορθόδοξου νεοελληνικού ταλιμπανισμού δεν ευθύνεται μόνο «ο πιστός», αλλά και ο παπάς. Σχολιάζει σχετικά ο Αντώνης Φουντής:
«Η αθλητική κοινότητα δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πνεύμα αλληλεγγύης στη μάχη κατά του κορονοϊού και προχωράει καθημερινά σε προσφορές στον αγώνα που δίνει η χώρα μας κατά της πανδημίας. Καθένας με τον τρόπο του και ανάλογα το πορτοφόλι του. Οι δωρεές από αθλητικούς φορείς, συλλόγους, παράγοντες και αθλητές συνεχίζονται μέχρι σήμερα και όπως φαίνεται δεν θα σταματήσουν.
Όμως θα το ξαναπώ και θα το ξαναγράψω. Σε αυτό τον «πόλεμο» λάμπει δια της απουσίας της η Εκκλησία! Οσοι μπορούν συνεισφέρουν στη μάχη κατά του φονικού ιού εκτός από την (πλούσια στα ελέη της) Εκκλησία. Και απουσιάζει διότι την Ιερά Σύνοδο την απασχολούν πιο «σοβαρά» θέματα, όπως οι λειτουργίες των ναών την περίοδο του Πάσχα, η Θεία Κοινωνία που πρέπει να δοθεί με κάθε τρόπο, το Άγιο Φως.
Ακόμη και σε αυτό, αντί να συμμαζέψει τους ιερείς της, σφυρίζει αδιάφορα αφήνοντας κάθε παπά να κάνει ό,τι θέλει και να θέτει σε κίνδυνο το ποίμνιο του. Μια Εκκλησία με αμύθητη περιουσία, την οποία η πολιτεία αντί να συνετίσει, την παρακαλεί σχεδόν γονατιστή, να φροντίσει για το κοινό καλό και επιτέλους να συμπράξει με έργα στη μάχη κατά της πανδημίας.
Αλλά πού τέτοιο θαύμα; Το παγκάρι να γεμίσει, ο σκοταδισμός να απλωθεί και η πελατεία να γιγαντωθεί. Και στην τελική, αφού η Θεία Κοινωνία είναι άτρωτη όπως λένε, ας πράξουν οι ρασοφόροι το πιο απλό. Να πάνε στα νοσοκομεία να κοινωνήσουν τους ανθρώπους που υποφέρουν και δίνουν αγώνα ζωής στις ΜΕΘ και να τους συμπαρασταθούν. Ούτε αυτό είναι άξιοι να κάνουν;»
Αλλά και πώς να ψέξεις τους δεσποτάδες και τους ιερείς, όταν βουλευτές και πολιτευτές σέρνουν τον χορό του σκοταδισμού και της ανευθυνότητας; Σαν να μην έφταναν οι δεξιοί, όρθωσαν τα στήθη τους και οι αδέξιοι.
«Εγώ θα κοινωνήσω κανονικά γιατί είμαι χριστιανή ορθόδοξη και κανείς δεν μπορεί να μου το απαγορεύσει», ξεσπάθωσε η Ραχήλ Μακρή, χαρακτηρίζοντας τον κορονοϊό …μούφα και διανθίζοντας τον θούριό της με γελοίες θεωρίες συνωμοσίας. «Το ελληνόφωνο πολιτικό προσωπικού του Χάρβαρντ του Ροκφέλερ εκτελεί σχέδιο και εντολές δίωξης του Χριστού και της ορθοδοξίας. Κατασκευάζετε ιούς για να παρασκευάσετε εμβόλια;»
Η ζημιά που προκλήθηκε στην αριστερή βάση της κυβέρνηση ΣυΡιζΑ από τους ψεκασμένους πολιτικάντηδες που στρατολογήθηκαν άκριτα και τυφλά υπήρξε ανυπολόγιστη. Η Μακρή προέρχεται από τους ΑΝΕΛ, αλλά εξελέγη βουλευτίνα το 2015 με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου.
Στη συνέχεια πέρασε από τη ΛΑΕ και από την Πλεύση Ελευθερίας, ώσπου ίδρυσε το δικό της κόμμα, ονόματι Μέτωπο Νίκης. Το μεθαύριο μπορεί να τη βρει στο πλευρό του Κυριάκου Βελλόπουλου, που με τη σειρά του χθες τιτίβισε ότι «κάτι μας κρύβουν» και επισήμανε ότι οι «θάνατοι από εκτρώσεις» είναι πολλαπλάσιοι από τα θύματα του Cοvid-19.

Ο επικίνδυνος Τραμπ
Η Άννα Σ. Παπαδημητρίου συλλαμβάνει τον πλανητάρχη να εφαρμόζει μια επικίνδυνη πειραματική θεραπεία και καταθέτει το παρακάτω ανατριχιαστικό σχόλιο:
«Η σχέση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με την επιστήμη είναι γνωστή απο καιρό. Από την αρχή της προεδρίας του, ο μεγαλορρήμων πρόεδρος επιμένει να αγνοεί και να υποτιμά δημοσίως τους επιστήμονες είτε αυτοί μιλάνε για την κλιματική αλλαγή είτε για το ενδεχόμενο πανδημίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε ενημερωθεί σχετικά ακόμη και από αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, αλλά επέλεξε να αδιαφορήσει πλήρως με τις γνωστές πλέον καταστροφικές συνέπειες. Η ολέθρια ολιγωρία του δεν είναι το μόνο σοβαρό αμάρτημά του.
Εδώ και εβδομάδες, ο 73χρονος Τραμπ προωθεί στις συνεντεύξεις Τύπου μια πειραματική θεραπεία, κατά την οποία χορηγούνται στους ασθενείς της νόσου Covid-19 δόσεις υδροξυχλωροκίνης (χρησιμοποιείται στην θεραπεία της ελονοσίας και του λύκου) σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη.
Η επιμονή του στη συγκεκριμένη θεραπεία, για την οποία δεν έχουν ακόμη προλάβει να γίνουν αρκετοί έλεγχοι, έχει εγείρει το ερώτημα του κατά πόσον ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος αρνείται να δημοσιεύσει τις φορολογικές δηλώσεις του, ωφελείται οικονομικά.
Ωστόσο, η είδηση είναι αλλού. Σε νέα οδηγία που δημοσίευσε η Αμερικανική Υπηρεσία Καρδιολογίας (American College of Cardiology), η συγκεκριμένη θεραπεία ενέχει τον κίνδυνο επικίνδυνων καρδιακών αρρυθμιών οι οποίες σε ορισμένους ασθενείς μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και θάνατο.
«Και τα δύο φάρμακα μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα αρρυθμιών σε ορισμένους ασθενείς, και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος όταν χορηγούνται συνδυαστικά», είπε σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Έρικ Στέκερ, επίκουρος καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον.
Άδικα προσπάθησε πολλάκις ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία του κορονοϊού, δρ. Άντονι Φότσι, να εξηγήσει στον πρόεδρο ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα πιθανόν να μην είναι ούτε ασφαλή ούτε το ίδιο αποτελεσματικά για τους νοσούντες της Covid-19, επιμένοντας πάντα στην ανάγκη περαιτέρω ελέγχων.
«Τι έχετε να χάσετε; Πάρτε τη. Αλήθεια πιστεύω ότι πρέπει να δοκιμάσουν την θεραπεία, εφόσον ο γιατρός τους συμφωνεί», ήταν η απάντηση του Τραμπ στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό το περασμένο Σάββατο.
Παρ’ ότι αναφερόμενος στα άτομα με καρδιακά προβλήματα είπε ότι ίσως χρειαστεί να αποφύγουν τη συγκεκριμένη θεραπεία, κατέφυγε και πάλι στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ισχυριζόμενος ότι ο μόνος κίνδυνος προέρχεται από την αζιθρομυκίνη και όχι από την υδροξυχλωροκίνη.
Μια ακόμη επικίνδυνη διάσταση, την οποία έδωσε ο δρ. Στέκερ, είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν ένα υποβόσκον θέμα με την καρδιά τους, το οποίο δημιουργεί την προδιάθεση για επικίνδυνες αρρυθμίες. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι κινδυνεύουν από καρδιακή ανεπάρκεια αν τους χορηγηθεί η συγκεκριμένη θεραπεία στην περίπτωση που νοσήσουν από την Covid-19.»
Κλείνοντας αυτό το ενημερωτικό σημείωμα της Τρίτης, οφείλω να ευχαριστήσω προσωπικά αλλά και εκ μέρους των συναδέλφων στο Documento και στο Κουτί Της Πανδώρας όσους πίνουν το πρωινό καφεδάκι μαζί μας και ξεχωριστά όσους μας έστειλαν μηνύματα συμπαράστασης ή και με παρατηρήσεις. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι και δεν περισσεύει κανείς, αφού βρισκόμαστε σε έναν ιδιότυπο πόλεμο πέρα από κάθε φαντασία. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τη συντακτική ομάδα και με τους συντελεστές αυτής της δωρεάν έκδοσης, δεν έχει παρά να απαντήσει σε αυτό το μήνυμα.
Εάν μου επιτρέπετε να δανειστώ μία φράση της βασίλισσας της Αγγλίας δανεική με τη σειρά της από τους στίχους του πολεμικού παιάνα της ντάμας Βίρα Λιν: θα συναντηθούμε ξανά.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου