Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Το μυθιστόρημα του Ρόδιου Σταμάτη Μαυρουδάκη, «Αιχμάλωτος των Τούρκων» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Βερέττα.

«Σεπτέμβριος του 1922. Μετά την σχεδόν άτακτη φυγή των ελληνικών στρατευμάτων οι πρώτοι Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στη Σμύρνη. Το μένος των στρατιωτών του Κεμάλ ξέσπασε ασυγκράτητο πάνω σε κάθε τι ελληνικό μέσα στην πόλη. Φωτιές ξεσπάγανε παντού και οι κάθε είδους βιαιοπραγίες, θάνατοι και βιασμοί αναγκάσανε το ελληνικό στοιχείο της πόλης σε άμεση φυγή υπό το κράτος του πανικού. Οι χιλιάδες των προσφύγων, Έλληνες και Αρμένιοι, κατέκλυζαν όλο το μήκος της περίφημης προκυμαίας «Κε» της Σμύρνης ψάχνοντας απελπισμένοι κάποιο πλοίο που θα τους φυγάδευε γλυτώνοντας τους από εκείνη την κόλαση…»
Επάνω στο ιστορικό αυτό γεγονός βασίζεται το ιστορικό μυθιστόρημα του Ρόδιου γιατρού Σταμάτη Μαυρουδάκη, τίτλο «Αιχμάλωτος των Τούρκων» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Βερέττα. 
«Ο Λυσίας ένα παιδί ούτε καν 18 χρονών, γεροδεμένο από την φύση του αλλά και από την δουλειά στον φούρνο, ήταν έτοιμος να μπει με την οικογένεια του στη βάρκα που θα τους μετάφερνε στα πλοία τα οποία είχαν συρρεύσει στο λιμάνι για να παραλάβουν τους πρόσφυγες. Ξαφνικά, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, απομακρύνεται προς αναζήτηση της αγαπημένης του Μαρίας και της οικογένειας της, θέλοντας να βεβαιωθεί ότι κι εκείνοι είχαν βρει κάποια βάρκα και θα φεύγανε σίγουρα. Αυτή του η καθυστέρηση στάθηκε μοιραία αφού έγινε αιτία να συλληφθεί από τους Τούρκους, που εν τω μεταξύ είχαν περικυκλώσει το χώρο....»
Η ιστορία του μυθιστορήματος «Αιχμάλωτος των τούρκων» του Σταμάτη Μαυρουδάκη, είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, τα οποία περιγράφονται σε σημειώσεις του παθόντος, και οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή του συγγραφέα πριν από μερικά χρόνια..
«Όλα αυτά τα χρόνια που διάβαζα και ξαναδιάβαζα το κείμενο αυτό» λέει ο Σταμάτης Μαυρουδάκης, «φούντωνε όλο και περισσότερο ο πόθος μέσα μου της συγγραφής της παραπάνω ιστορίας με όσο γινόταν πιο αναλυτικό τρόπο, και εστιάζοντας στην περίοδο της αιχμαλωσίας, να περιέγραφα την οδύνη και τα συναισθήματα αυτού του ανθρώπου με τρόπο που να ικανοποιούσε πρώτα απ’ όλα έναν δαίμονα, που δεν ησύχαζε μέσα μου αλλά και οποιονδήποτε άλλο ήθελε να το διαβάσει...»
Το μυθιστόρημα του Σταμάτη Μαυρουδάκη, με τίτλο «Αιχμάλωτος των τούρκων» θα παρουσιαστεί απόψε στις 7.30 στο βιβλιοπωλείο ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ με τη συμμετοχή της γιατρού και ζωγράφου Αγαθής Γαλανοπούλου, που φιλοτέχνησε το εξώφυλλο, της Φερενίκης Μιχαηλίδου, που θα διαβάσει αποσπάσματα και του εκδότη Μάριου Βερέττα που θα προλογίσει το έργο. Θα ακολουθήσει συζήτηση του αναγνωστικού κοινού με τον γιατρό και συγγραφέα Σταμάτη Μαυρουδάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου