Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Η επίσημη Παραδοσιακή φορεσιά της Σύρου (Φωτογραφίες)

Ιστορική στιγμή για το νησί μας – Δείτε την επίσημη παραδοσιακή φορεσιά της Σύρου 

Ένα μέρος από τα στοιχεία εκείνα που διατηρούν ζωντανή την ιστορία και τη μοναδική ταυτότητα της Σύρου στο πέρασμα των αιώνων αποτελεί ο λαογραφικός πλούτος του νησιού, τμήμα των οποίων παρουσιάστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Παραδοσιακό εργαστήρι Σύρου Άρωμα Παράδοσης. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο κατάμεστο Θέατρο Απόλλων, όπου παρουσιάστηκε η Παραδοσιακή Συριανή φορεσιά. 

Πιστός στη δέσμευσή του για την καλλιέργεια, προβολή και διάδοση των στοιχείων που διατηρούν αναλλοίωτη την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού στο πέρασμα των αιώνων ο σύλλογος κατάφερε να «ταξιδέψει» το κοινό στην ιστορία της Σύρου, να θυμίσει στους παλαιότερους και να διδάξει στους νεότερους τα στοιχεία της Συριανής παράδοσης, αρκετά από τα οποία τείνουν να ξεχαστούν στην πάροδο των ετών και είναι θεμελιώδη για τη μετεξέλιξη της τοπικής παράδοσης. 

Οι Παραδοσιακοί χοροί μας, τα τραγούδια και οι Παραδοσιακές ενδυμασίες αποτελούν τα «άρματα» που την κρατούν ζωντανή και πρωτίστως κρατούν ζωντανές τις αξίες και τα ιδανικά των ανθρώπων της. 

Οι παραδοσιακές φορεσιές της Σύρου, πιθανότατα να είχαν εξαφανιστεί, να μην είχαμε τη τύχη να τις γνωρίζουμε, αν ένας φωτισμένος χοροδιδάσκαλος – λαογράφος δεν έθετε ως στόχο τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με την τοπική παράδοση. 

Ένα όνειρό ετών, μια σημαντική πτυχή του παρελθόντος και η δίψα του κ. Νίκου Σολάρη να φέρει στην επιφάνεια την επίσημη φορεσιά της Σύρου, μας έφερε σε αυτή την ιστορική στιγμή για το νησί μας. 

Προτεραιότητα η φορεσιά 

Ο κ. Σολάρης αναφέρθηκε στην προτεραιότητα και το στόχο που είχε το Άρωμα Παράδοσης από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του και την πορεία που ακολουθήθηκε μέχρι να φτάσουμε σ΄αυτή την σημαντική στιγμή. 

Στη συνέχεια η Βουτσίνου Μαργαρίτα (Felicia) ανέλυσε και σχολίασε τις φορεσιές της Σύρου, τον τρόπο κατασκευής τους και τις ονομασίες των διαφόρων τμημάτων τους. 

Η σημασία των Παραδοσιακών Φορεσιών, σαν αναπόσπαστο στοιχείο της Παράδοσης και του Πολιτισμού του τόπου μας το οποίο πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί διαχρονικά. 

Η παρουσίαση αυτή στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, δεδομένης της καθολικής παρακολούθησής της από το ακροατήριο, του πλήθους των ερωτήσεων που υποβλήθηκαν αλλά και του διάχυτου ενθουσιασμού που επικράτησε γενικά. 

Η ιστορική εκδήλωση για την Σύρο, ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από τέσσερα χορευτικά τμήματα (παιδικό, αντρικό, γυναικείο και παραστάσεων). Μάλιστα, οι τρεις από τους τέσσερις Παραδοσιακούς χορούς που παρουσιάστηκαν, ήταν τοπικοί σκοποί της Σύρου, ενώ παρουσιάστηκε κι ένα τραγούδι, που πρόκειται για μία αληθινή ιστορία με μία Σαμιώτισσα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το παρών έδωσαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Γαβαλας ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Μαραγκός, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων καθώς και η πολιτευτής Κυκλάδων κα. Μονογυιού. 

Δείτε το πλούσιο φωτογραφικό υλικό με την επίσημη και αγαπημένη φορεσιά της Σύρου, 

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου