Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Ανοικτές Πόρτες 2017 “Μανδράκι – Το Σκηνικό της Εξουσίας” ομιλητής Βασίλης Κολώνας

Ανοικτές Πόρτες 2017 “Μανδράκι – Το Σκηνικό της Εξουσίας” 22, 23 & 24 Σεπτεμβρίου

Το πιο δημοφιλές φεστιβάλ πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρόδο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ώρα 20:00, στο Ακταίον που αποτελεί χώρο που ταιριάζει με το φετινό θέμα: “Μανδράκι – Το Σκηνικό της Εξουσίας”.

Καλεσμένος ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης των Ανοικτών Πορτών 2017 είναι ο κ. Βασίλης Κολώνας, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα “Η Ιταλική Αρχιτεκτονική στα Δωδεκάνησα”. Ο κ. Βασίλης Κολώνας, συγγραφέας ομώνυμου βιβλίου – λευκώματος, θα παρουσιάσει την αποικιακή Ιταλική αρχιτεκτονική όπως αυτή εκφράστηκε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες αποικίες (Λιβύη) αλλά κυρίως την αρχιτεκτονική της Ιταλίας στα Δωδεκάνησα από το 1912 έως το 1943, σε αντιπαράθεση με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση.

"Τα κτίρια που οφείλονται στην ιταλική πρωτοβουλία αντικατοπτρίζουν το πνεύμα της δημόσιας διοίκησης και ορίζουν νέα σημεία αναφοράς στο αστικό τοπίο. Στο σύνολό τους αποτελούν δείγματα της αποικιακής πολιτικής και παρουσιάζουν, εκτός από τη διαφοροποίησή τους σε σχέση με προηγούμενες τυπολογίες και τεχνοτροπίες, και μία εντυπωσιακή μορφολογική ενότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρουσία δύο γενικών διοικητών, εξ ίσου δραστήριων, αλλά διαμετρικά αντίθετων ως προς τις επιλογές τους στο χώρο της αρχιτεκτονικής, τον Μάριο Λάγκο και τον Τσεζάρε Μαρία Ντε Βέκκι.”

“Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική που στην ουσία αποτελεί συνέχεια εκείνης των ιπποτών, καθώς παρακάμπτει το στοιχείο του νεοκλασικισμού, βαθιά ριζωμένο στα Δωδεκάνησα, για να διαμορφώσει μιαν άλλη αισθητική η οποία όμως σήμερα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Παρακαλούμε θερμά να είστε στο χώρο της ομιλίας (Ακταίον, πρώτος όροφος) το αργότερο στις 19:45 καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

“Ζωντανή κληρονομιά”

Τα κτίρια αυτά που κτίστηκαν για τις ανάγκες της Ιταλικής διοίκησης δεν είναι μόνο μνημεία μιας εποχής και παρελθοντικών καθεστώτων. Συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται, έχοντας συχνά την ίδια ή παρεμφερή χρήση με την αρχική τους, και επομένως αποτελούν "ζωντανά" μνημεία και όχι μουσεία. Με αυτήν την έννοια η αρχιτεκτονική κληρονομιά στο Μανδράκι διαφέρει κατά πολύ από τα εξαιρετικά μνημεία στην παλιά πόλη.

Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρα 11:00- 18:00, συνολικά 16 ιστορικά κτίρια στο Μανδράκι θα ανοίξουν τις πόρτες τους για να τα επισκεφτείτε, να τα ανακαλύψετε και να τα απολαύσετε. Στα περισσότερα κτίρια θα υπάρχουν ξεχωριστές εκδηλώσεις όπως ξεναγήσεις με θέμα την καθημερινή λειτουργία ενός ιστορικού μνημείου, εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, επισκέψεις σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος και πολλά περισσότερα.

Κατά τη διάρκεια των Ανοικτών Πορτών θα διανέμονται δωρεάν χάρτες και βιβλιαράκια με πληροφορίες για τα κτίρια και τις επιμέρους εκδηλώσεις. Θα λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης στη Ψαραγορά (εντός της Νέας Αγοράς). 

Οι Ανοικτές Πόρτες 2017 είναι μια πρωτοβουλία της Rhodes International Culture & Heritage Society και η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της RICHeS με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το ΔΟΠΑΡ και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους - Ν. Δωδεκανήσου.

Χορηγοί: Calceis Pennatis, Data System, Electra Palace Hotel, Lindos Blu & Lindos Mare Hotel, Ακταίον, Sentido Apollo Blue & Apollo Beach Hotel, Elli Restaurant - Beach Bar, Aegean Airlines, Dodekanisos Seaways, Semiramis City Hotel, Κέντρο Ξένων Γλωσσών EURO EXELIXIS, ΟργάνωσηΕκδηλώσεων “Eventions”

Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, Η ΡΟΔΙΑΚΗ, RodosEvents, Ημερολόγιο Εκδηλώσεων, Λωτός

RICHeS 
Rhodes International Culture & Heritage Society 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου