Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους πυροσβέστες στις πυρκαγιές της Ζακύνθου

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Κ.Π. ΣΤΟΝ ΑΝ. ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η Κ Ι Ν Η Σ Η Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω N
. Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος .
Τηλ.: 6978520351 - 6934865812, Fax: 2674022211, web site: www.eakp.gr, e-mail: info@eakp.gr

Αθήνα 13 Ιουλίου 2017

Προς: Κο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών
Τόσκα Νικόλαο
Κοιν/ση: Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
Καπέλιο Βασίλειο
Πολιτικούς Φορείς - Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Πρωτοβάθμιες Ενώσεις - Υπαλλήλους Π.Σ.
Μ.Μ.Ε.

Θέμα: «Απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους πυροσβέστες στις πυρκαγιές της Ζακύνθου».

Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με καταγγελίες πυροσβεστών που ενεπλάκησαν αρχικά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο νησί της Ζακύνθου την Παρασκευή 07/07/2017, ενημερωθήκαμε ότι:
· Υποχρεώθηκαν να εργαστούν 24 ώρες στο συμβάν ως επιφυλακή και σε επιπλέον 24 ώρες εντός της υπηρεσίας ως βάρδια, συμπληρώνοντας έτσι 48 ώρες συνεχούς εργασίας.
· Η μέριμνα που υπήρξε από την πλευρά της υπηρεσίας για την κάλυψη αναγκών σίτισης του προσωπικού που επιχειρούσε στο συμβάν κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες απαιτήσεις που καταπονούν τον ανθρώπινο οργανισμό και αυξάνουν τις ανάγκες του, αφορούσε σάντουιτς και κρουασάν και όχι κανονικές μερίδες φαγητού. 

Στη συνέχεια, οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στο ομώνυμο νησί και έκαψαν χιλιάδες στρέμματα γης, επέφεραν παρατεταμένη επιβάρυνση στο ήδη ταλαιπωρημένο προσωπικό το οποίο κλήθηκε να ξεπεράσει τα ανθρωπίνως φυσιολογικά όρια αντοχής, ενώ στην περιοχή μετέβηκαν προς ενίσχυση και δυνάμεις από απομακρυσμένες περιοχές τις χώρας οι οποίες διένυσαν ταξίδι αρκετών ωρών μέσα σε πυροσβεστικά οχήματα πριν ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες.
Η εντατικοποίηση της εργασίας, τα απάνθρωπα και συνάμα εξαντλητικά ωράρια, το επικίνδυνο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον, έχουν οδηγήσει αρκετές φορές σε σοβαρούς τραυματισμούς και στην απώλεια ανθρωπίνων ζώων στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ συνδυαστικά με άλλους παράγοντες προκαλούν και μακροπρόθεσμη επιβάρυνση στην υγεία των πυροσβεστών. Είναι απαράδεκτο στο προσωπικό που εργάζεται στα συμβάντα, κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, να χορηγείται ως διατροφή σάντουιτς και κρουασάν και όχι διατροφή η οποία θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε φαγητό και αναπλήρωση υγρών. 

Κύριε Υπουργέ, επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των πυροσβεστών και να σταματήσουν εδώ και τώρα τα απάνθρωπα και εξοντωτικά ωράρια που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια των συμβάντων, με διασφάλιση της αναγκαίας ανάπαυσης και αναπλήρωσης των δυνάμεων του εμπλεκόμενου σε αυτά προσωπικού.
Αποτελεί επιβεβλημένη και ζωτικής σημασίας ανάγκη, η χορήγηση με ευθύνη της υπηρεσίας πλήρους διατροφής και όλων των απαραιτήτων για την αναπλήρωση υγρών στους πυροσβέστες που επιχειρούν στα συμβάντα, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τις αυξημένες προκλήσεις και απαιτήσεις που επιβάλλουν οι συνθήκες εργασίας του επαγγέλματος.
Επίσης θα πρέπει να σταματήσει η αλόγιστη και υπέρμετρη χρήση του προσωπικού στα συμβάντα, η οποία όπως έχουμε πληροφορηθεί εφαρμόζεται από υπηρεσιακούς παράγοντες το τελευταίο διάστημα, με το επιχείρημα ότι τα πυροσβεστικά οχήματα εντοπίζονται από την ηγεσία μέσω των συστημάτων εντοπισμού θέσεως που διαθέτουν. 
Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι τα συγκεκριμένα συστήματα μπορεί να καταγράφουν τις θέσεις και τον αριθμό των εμπλεκόμενων οχημάτων και να βοηθούν στην καλύτερη διαχείριση καταστάσεων, δεν αποτυπώνουν όμως την εξουθένωση του ανθρώπινου οργανισμού των πυροσβεστών, οι οποίοι βάση της παραπάνω λογικής στερούνται σε μεγαλύτερο βαθμό το δικαίωμα στην ανάπαυση. Επί της ουσίας λοιπόν, ο εξοπλισμός που θα έπρεπε να συμβάλει στην ασφάλεια του εμψύχου δυναμικού, φέρεται να χρησιμοποιείται σε βάρος του.

Τέλος, είναι εξωφρενικό, οι πυροσβέστες που χρόνια τώρα παλεύουν με αυτοθυσία να αποσοβήσουν τους κινδύνους που αφορούν τη ζωή, την περιουσία του λαού και του φυσικού μας πλούτου, οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς λόγω των μεγάλων ελλείψεων και των προβλημάτων στην πυρασφάλεια της χώρας, να βιώνουν την αδιαφορία για την ίδια τους την ζωή και για την κατάσταση της υγείας τους. Μήπως αυτό δεν καταδεικνύει άλλωστε η απροθυμία και της κυβέρνησης σας, να εκδώσει το σχετικό Π.Δ. για την υγιεινή και ασφάλεια των πυροσβεστών στα επιχειρησιακά συμβάντα. 

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. 
Βλάχος Δημήτρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου