Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Μία ακόμη συναυλία πραγματοποίησε η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, υπό τον κ. Μιχάλη Καλαεντζή

Δελτίο Τύπου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ.

ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΛΕΠΤΥΣΜΕΝΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ 
ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΡΟΔΟΥ.

Μία ακόμη συναυλία, η οποία χαρακτηρίστηκε από την υψηλή απόδοση και την εκλεπτυσμένη αισθητική της, πραγματοποίησε η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, υπό τον κ. Μιχάλη Καλαεντζή, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Μουσικής Αγίου Φραγκίσκου Ρόδου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του κ. Χρήστου Παρασκευόπουλου.

Η Μικτή Χορωδία, ένα πολιτιστικό κύτταρο που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΔΟΠΑΡ (Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου), προερχόμενη από μια σειρά δεκαέξι (!) ιδιαίτερα επιτυχημένων συναυλιών κατά τη φετινή χρονιά, δεν μπορούσε παρά να αποδώσει ιδανικά, όπως άλλωστε αναμενόταν και αυτό το απαιτητικό, χριστιανικού περιεχομένου, ρεπερτόριο. Η χορωδία είτε acapella, είτε υπό τους ήχους του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού οργάνου στην Ελλάδα, τις αρετές του οποίου ανέδειξε ο οργανίστας κ. Χ. Παρασκευόπουλος και υπό την άψογη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής, μαέστρου κ. Μ. Καλαεντζή, απέδωσε μια πλειάδα βυζαντινών και λατινικών χριστιανικών ύμνων με μεγάλη επιδεξιότητα και αυθεντικότητα. Απέδειξε, έτσι, τη μουσική της καλλιέργεια, το αξιοζήλευτο επίπεδό της και την ικανότητά της να εναλλάσσει από συναυλία σε συναυλία το ρεπερτόριό της, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο μαέστρος έδωσε και σ’ αυτή τη φορά, όπως το συνηθίζει, τη δυνατότητα σε χορωδούς να ξεδιπλώσουν τις σολιστικές τους ικανότητες.

Το πρόγραμμα, μετά την καταλαγιαστική μουσική εισαγωγή - καλωσόρισμα από το εκκλησιαστικό όργανο, περιείχε τα ακόλουθα έργα: Αγνή Παρθένε Δέσποινα (Αγίου Νεκταρίου), Σε υμνούμεν (Γεωργίου Τριάντη), Vadam (L. Maganeli), Άξιον εστίν ως αληθώς (Θεμιστοκλή Πολυκράτη), Εξομολογείσθαι τω Κυρίω (Θεόδωρου Παπακωνσταντίνου), Victimae Paschali Laudes (Γρηγοριανό Μέλος), Άγιος ο Θεός (Νικόλαου Μάντζαρου), In Memoria Aeterna (Antonio Vivaldi), Stabat Mater (Giovanni Battista Pergolesi), Ave Maria (Giulio Caccini) και Panis Angelicus (Cesar Franck). 

Όλοι οι συντελεστές της συναυλίας απέσπασαν το ένθερμο χειροκρότημα των ακροατών, αλλά και του ίδιου του εφημέριου Πατέρα Λουκά, φραγκισκανού αποστολικού τοποτηρητή της Αρχιεπισκοπής Ρόδου. Ο τελευταίος, μάλιστα, αφού στο τέλος της συναυλίας μίλησε με τα κολακευτικότερα λόγια για τους συντελεστές της, παρακάλεσε να επαναλάβουν το αριστουργηματικό Panis Angelicus.

Ήταν μια συναυλία ήθους, ύφους και ωριμότητας, τέτοια που συνάδει με τις απαιτήσεις ενός ποιοτικού κοινού σαν κι αυτό το οποίο παρακολούθησε με κατάνυξη τη συναυλία αυτή σε έναν ιερό χώρο και που, όπως ορθά ειπώθηκε από χορωδό, είχε κλειστά τα χείλη, «…μα της καρδιάς τα φύλλα ορθάνοιχτα, κάτω από τη σκέπη Του και τις ακτίνες Του. Ήταν άγγιγμα ψυχής». Ήταν ανάταση ψυχής και πνεύματος, βάλσαμο στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Ήταν μια συναυλία που ένωσε διαφορετικές κουλτούρες και περιβάλλοντα, μια συναυλία όπου έγινε ανάδειξη της τέχνης της μουσικής και καλλιέργειας του πολιτισμού.

Σημείωση: Η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου απευθύνει διαρκές κάλεσμα προς κάθε πολίτη για ένταξη στην ομάδα, ανεξάρτητα αν διαθέτει γνώσεις μουσικής ή όχι. Πληροφορίες στον ΔΟΠΑΡ ή στον κ. Καλαεντζή (6945.292965). (Γ.Δ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου