Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΛΟΡΚΑ

Με την ευκαιρία της ανακήρυξης του 2016 ως έτος Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, 80 χρόνια μετά το θάνατο του σπουδαίου αυτού Ισπανού ποιητή, δραματουργού και μαχητή των δημοκρατικών ιδεωδών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υιοθέτησε την πρόταση της γνωστής ρόδιας καλλιτέχνιδας Ίριδας Μαυράκη για την πραγματοποίηση πολιτιστικής εκδήλωσης προς τιμή του. Αφού λοιπόν συνεργάστηκε με το Κοινωφελές Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαίρης Σταματίου και τον ΔΟΠΑΡ (Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου) προσέφερε στο κοινό μια άρτια και υψηλού επιπέδου εκδήλωση. Μια εκδήλωση με μουσική, λόγο και εικόνα, συνυφασμένα έτσι ώστε να αποτελέσουν πηγή παραγωγής έντονων συγκινήσεων και ευφορικών συναισθημάτων.

Έτσι, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016, λίγο μετά τις 8 το βράδυ κι αφού οι συντελεστές της εκδήλωσης-αφιέρωμα διασφάλισαν πως όλα είναι έτοιμα, η είσοδος του ΡΟΔΟΝ άνοιξε για να υποδεχθεί το κοινό. Οι πιο «υποψιασμένοι» για την επικείμενη μεγάλη προσέλευση μερίμνησαν για την έγκαιρη άφιξή τους. Οι καλλιτέχνες είχαν από νωρίς μια συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά ίσως λίγοι περίμεναν ότι η βραδιά θα γινόταν τόσο λαμπερή.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιάννης Φλεβάρης ο οποίος αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συντελεστές του αφιερώματος, εξέφρασε την πεποίθηση-διαπίστωση πως η παραγωγή και προσφορά ποιοτικών πολιτιστικών γεγονότων αποτελεί διαχρονική επιθυμία και πόλο έλξης του κοινού. 

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταματίου κ. Μάνος Κόκκινος, πρώην δήμαρχος Ρόδου, αφού αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στους συντελεστές της βραδιάς και ιδιαιτέρως στην «ψυχή» του εγχειρήματος, την Ίριδα Μαυράκη, τόνισε πως αποτελεί τιμή για το Ίδρυμα η αρωγή του σε εκδηλώσεις υψηλού αισθητικού επιπέδου, που σκοπό έχουν την προαγωγή του πολιτισμού στον τόπο μας.

Κατόπιν, ξεκίνησε το «ξετύλιγμα» του καλλιτεχνικού προγράμματος. Ένα πρόγραμμα με πυξίδα την ποιότητα, ένα πρόγραμμα που υπενθύμισε ότι οι υψηλές αξίες δε γνωρίζουν χρονικά ή εθνικά σύνορα, ένα πρόγραμμα όπου στίχος και μουσική έσμιξαν αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα μπορεί να διαπαιδαγωγεί, να αφυπνίζει, να εμπνέει, να τέρπει, να προκαλεί ψυχική ανάταση και ευφορία.

Η βασική «πρωταγωνίστρια» της βραδιάς Ίρις Μαυράκη, απέδωσε με εξαιρετική δεινότητα, έκφραση και αισθαντικότητα τραγούδια βασισμένα σε ποιήματα του Λόρκα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αποδοθεί στα ελληνικά χάρη στους σπουδαίους Οδυσσέα Ελύτη, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Νίκο Γκάτσο κ.ά., έχουν μελοποιηθεί από κορυφαίους μουσικούς, όπως οι Χρήστος Λεοντής, Γιάννης Γλέζος, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης κι έχουν πολυτραγουδηθεί, μετά τις μοναδικές ερμηνείες των Γιάννη Πουλόπουλου, Φλέρυ Νταντωνάκη, Μανώλη Μητσιά, Τάνιας Τσανακλίδου, Μαρίας Φαραντούρη κ.ά. 

Η Ίρις στα περισσότερα έργα συνέπραξε με την πολυμελή Μικτή Χορωδία του Δήμου Ρόδου, η οποία είχε ένα διευρυμένο ρόλο. Η χορωδία, παρότι στερήθηκε τη διεύθυνση του μαέστρου της κ. Μιχάλη Καλαεντζή, απέδειξε την άριστη προετοιμασία της, επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστο επίπεδο και ερμηνευτική ωριμότητα. 

Ο Μιχάλης Καλαεντζής αποτέλεσε την Κυριακή μέλος της ορχηστρικής ομάδας, παίζοντας βιολί, ενώ χάρισε απρόσμενα κι ένα «αντίδωρο» της ερμηνευτικής του ικανότητας, αποδίδοντας ιδανικά ένα από τα τραγούδια του προγράμματος. 

Την επιμέλεια της ενορχήστρωσης είχε ο μουσικός Μάνος Σάββενας, που επιπλέον έπαιξε πιάνο και πλήκτρα. Την εκπληκτική ορχήστρα συναποτέλεσαν ακόμη ο Χρήστος Ανθούλας, που έπαιξε κιθάρα (και ερμήνευσε θαυμάσια τρία από τα τραγούδια του προγράμματος), ο Βασίλης Ζαχαρίου, ο οποίος έπαιξε κοντραμπάσο, ο Κώστας Τσέκκας, που έπαιξε μπουζούκι και ο Νίκος Χασάπης που έπαιξε τύμπανα.

Το κυρίως μέρος του προγράμματος, εκτός από τραγούδια, περιείχε εμβόλιμα αποδόσεις σύντομων κειμένων από τις/τους ηθοποιούς Σουσάνα Καρδούλια, Παναγιώτη Τσακίρη, Αυγουστίνο Τσιριμώκο και Ana Pilar Godoy Robles. Τα κείμενα ήταν αποσπάσματα από μεταφράσεις του Γκάτσου και του Λιβέρη και δυο στα Ισπανικά από τον Ματωμένο Γάμο (Bodas de Sangre) και το Zorongo. Ακόμη, η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με σκηνική προβολή ανάλογων εικόνων. 

Η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεμίζοντας ασφυκτικά όλο το χώρο του θερινού κινηματοθεάτρου. Δικαιώθηκαν πάντως όλοι για την επιλογή τους να συμμετάσχουν σε μια εκδήλωση που ήταν συναρπαστική και που όμοιά της δεν παρακολουθούμε συχνά. Το απέδειξαν περίτρανα με το σιγοντάρισμα στα τραγούδια, με το αυθόρμητο και ενθουσιώδες χειροκρότημά τους, καθώς και με τα ένθερμα και πληθωρικά συγχαρητήρια λόγια τους προς τους συντελεστές της εκδήλωσης μετά τη λήξη της. Είναι αλήθεια ότι τέτοιου επιπέδου εκδηλώσεις τιμούν τον τόπο μας και τις έχουμε ανάγκη όλοι. 

Η Ίρις Μαυράκη, η οποία -αξίζει να αναφερθεί- ότι συμμετείχε αφιλοκερδώς στην εκδήλωση, σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο του Φ.Γ. Λόρκα, καθώς και στην ανάγκη -ιδιαίτερα στις σημερινές εποχές- λόγιοι, συνθέτες, ποιητές και δημιουργοί να παίξουν μεγάλο ρόλο στην αφύπνιση των συνειδήσεων των λαών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου