Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Η 13η Γιορτή Μελιού και Σούμας με την πένα μιας “εθελόντριας”!!!

Διαβάστε την επιστολή που έλαβα χθες αργά το βράδυ, από μια εξαίρετη κυρία και μου περιγράφει τα της εκδήλωσης… 

«Μην γράψεις το όνομά μου… Πες ένας ανώνυμος θαυμαστής… 
ούτε καν Σιαννίτης… Εθελόντρια είμαι 
αλλά τους θαυμάζω και τους αγαπώ…»

«Ένας σύλλογος έχει χρέος την ανάδειξη της ανθρωπιάς 
και του πολιτισμού μας…»

«Τα βλέφαρα βαραίνουν… 
μια ικανοποίηση όμως οδηγεί τα πόδια μας… 
Μια ικανοποίηση και μια ελπίδα να ξανανταμώσουμε την επόμενη χρονιά 
και να είμαστε όλοι εδώ… 
Όλοι υγιείς… 
Όλοι χαρούμενοι…»

«…γιατί ο κοινός στόχος είναι να προβάλλουμε τον τόπο που αγαπάμε…»

Η φετινή γιορτή μελιού και σούμας ήταν μια ακόμη πετυχημένη γιορτή!!!
Είναι μια γιορτή που γίνεται κάθε Αύγουστο μιας και βρήκε τη σωστή θέση στην καρδιά μας. 
Είναι μια γιορτή που προετοιμάζεται μήνες πριν… 
Από τη μια τα γραφειοκρατικά γνωστοποιήσεις… παραχωρήσεις χώρων..κτλ… και από την άλλη η διαφήμιση… οι χορηγοί… οι δημόσιες σχέσεις… Βγαίνουν τα φυλλάδια… Μοιράζονται αφίσες…. Τώρα υπάρχει και το ιντερνέτ…. και όλα είναι πιο εύκολα…
Είσαι και εσύ με τις δημοσιεύσεις!!!!

Από το χώρο της εκδήλωσης πέρασε πάρα πολύς κόσμος… ήταν μια όμορφη βραδιά χωρίς αέρα… που συνήθως μας τα χαλάει λίγο…
Ήμασταν λιγότεροι γιατί έλειπε ο Κωστής, η Τσαμπίκα και τα πιτσιρίκια (στην Αθήνα με θέματα υγείας) Άρα περισσότερη δουλειά… είχαμε και άλλα απρόοπτα… αλλά υπερίσχυσε η θέληση και τα μπαλώσαμε όλα… Δεν κάναμε ξεροτήγανα… δεν είχαμε βασικούς στην κουζίνα… Αντί για αυτά δώσαμε γιαούρτι με μέλι και καρύδια…
Κάναμε χαλβά σιμιγδαλένιο περίπου 50 κιλά, 15 κιλά λουκουμάδες… μελεκούνι… περίπου 25 κιλά σουσάμι… Είχαμε τον Γιαννάκη Μαστροσάββα στο καζάνι που πάντα μας βοηθάει και κερνάει τα μεζεδάκια της σούμας….
Ρεβίθια φουσκωμένα στο νερό, ελιές, τουρσί και ψωμί… (αυτά είχαμε στο καζάνι)

Στο περίπτερο είχαμε λουκουμάδες, μελεκούνι, χαλβά και γιαούρτι με μέλι.
Είχαμε μπλουζάκια και βιβλία με θέμα την ιστορία του χωριού, καπελάκια και συσκευασίες με μελεκούνια… (πάντως ο κόσμος δεν ψωνίζει εύκολα… δύσκολοι καιροί για κέρδη)
Έκθεση παλιών φωτογραφιών λειτουργούσε στο δρόμο του καζανιού…

Η λαχειοφόρος αγορά είχε δώρα τάμπλετ… φωτογραφική μηχανή και τοπικά προϊόντα μέλι, λάδι σούμα…. 
Η σούμα έτρεχε από τον αποστακτήρα στην όμορφη μας στάμνα…

Μαζέψαμε και πολλά καπάκια… για να χαρίσουμε χαμόγελα… Αύριο θα τα πάμε στον Ερυθρό Σταυρό…

Μέρος των εσόδων όπως κάθε χρόνο θα δοθεί στο κοινωνικό μας παντοπωλείο γιατί οι εθελοντικές προσφορές οργανωμένες ή όχι προάγουν πολιτισμό… Και ένας σύλλογος έχει χρέος την ανάδειξη της ανθρωπιάς και του πολιτισμού μας…

Όμορφα ψημένα σουβλάκια και κρέας αρνάκι στις ψησταριές μας… είναι πιστοποιημένοι οι ψήστες μας).Τρία πόστα που έψηναν… Βαρέλια με πάγους κρατούσαν τις μπίρες παγωμένες.

16 κατσαρόλες (τσούκες) γιαπράκια, να σκεφτείς ότι μας ζητούσαν δώρο στους λαχνούς καμιά τσούκα ντολμαδάκια!!!! Τόσο νόστιμα!!! Αντζούγιες, τζατζίκι και πατάτες τηγανητές… ωραίο φρέσκο ψωμάκι από τον Έμπωνα… τυρί φέτα και σαλάτα μεγάλη… όλα σε πολύ φιλικές τιμές… 1 ευρω το σουβλάκι… όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από τις τιμές την εξυπηρέτηση και την καλή μας διάθεση… Ρίχνεις την τιμή ανεβάζεις την κατανάλωση… πρώτα ο άνθρωπος που ήρθε να χαρεί… Είμαστε και αρκετά μακριά… είναι τιμητικό να έρχεσαι… Σεβασμός!!!

Τα μπαλέτα μας υπέροχα… Ο πολιτιστικός ‘Εμπωνα ο Αταβυρος… με τον Κ. Φτάκλα χοροδιδάσκαλο και την πρόεδρο του κ. Μαίρη Μαρτάκη-Αντωνάκη μας τιμάνε συχνά… γειτονάκια βλέπεις!

Ο σύλλογος πολιτισμού και περιβάλλοντος Αφάντου Παναγιά Καθολική με τον χοροδιδάσκαλο Ανδρουλάκη Θοδωρή και τον πρόεδρό τους κ. Σταμάτη Παπανικόλα χόρεψαν υπέροχα!!

Μέχρι τις 5,30 κράτησε το γλέντι… και η πίστα ήταν γεμάτη συνέχεια… Πλούσιο το πρόγραμμα με παραδοσιακά έντεχνα και χορευτικά κομμάτια… Λαικά… νησιώτικα… θρακιώτικα… είχε τα πάντα… όμορφη βραδιά… μια μικροπαρεξήγηση έγινε στην αρχή… Ασήμαντη….

Η εκκλησία φωτισμένη και επιβλητική έμεινε ανοιχτή μέχρι τις 3 τα ξημερώματα…

Θα μπορούσα να πω ότι διακρίνεται έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα στους νησιώτες…

Στο σχολείο και στο Πνευματικό κέντρο της εκκλησίας ντύθηκαν τα μπαλέτα…
Η εκκλησιαστική επιτροπή κάθε χρόνο μας παραχωρεί τον προαύλιο χώρο για την εκδήλωση… Και τους ευχαριστούμε.

Μετά το τέλος της γιορτής φάγανε την καθιερωμένη σουπίτσα… φέτος νομίζω ήταν μοσχαρόσουπα… 
Και μετά οι καλλιτέχνες πήγαν για ύπνο… και ενώ όλοι κοιμούνται… Αρχίζει το δύσκολο… Καθαρίζουμε, μαζεύουμε σκουπίδια μαζεύουμε τραπέζια στην άκρη… χωρίζουμε καρέκλες για να τις επιστρέψουμε από εκεί που τις δανειστήκαμε… τις μετράμε… καθαρίζουμε την πίστα γιατί το μαγαζί δουλεύει το πρωί… μαζεύουμε τα λερωμένα σκεύη… μοιράζουμε ότι έμεινε… Γενικά… κάνουμε τα πάντα… Δύσκολη ώρα εκείνη… Με τα μάτια συνεννοούμαστε… που θα πάει ο καθένας… Ξέρει ο καθένας για ποιο πράγμα είναι πιο ικανός… δεν ρωτάει πια… Πειραζόμαστε… φωνάζουμε… ξεφεύγουμε καμιά φορά… πετάμε και καμιά φοβέρα… γελάμε δυνατά… πονάμε κρυφά… ντρεπόμαστε να πούμε ότι μας κουράζει η ηλικία… κάτω από 98 είμαστε έφηβοι εξάλλου!!! Και οι ώρες περνούν…

Ο ήλιος ανατέλλει και μας βρίσκει με τις σκούπες… Τα βλέφαρα βαραίνουν… μια ικανοποίηση όμως οδηγεί τα πόδια μας… Μια ικανοποίηση και μια ελπίδα να ξανανταμώσουμε την επόμενη χρονιά και να είμαστε όλοι εδώ… Όλοι υγιείς… Όλοι χαρούμενοι… 

Αχ μετά βλέπουμε τα βιντεάκια που ανεβάζουν οι φίλοι… γιατί εμείς… εκείνη την ώρα δουλεύουμε και δεν ακούμε… μόνο νιώθουμε… τον παλμό που μας κινεί πάνω κάτω στα πόστα μας… Και χαιρόμαστε με τα θετικά σχόλια…. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δεχόμαστε τα καλοπροαίρετα σχόλια… γιατί το καλό γίνεται καλύτερο….. Τα καλοπροαίρετα όμως… όχι σε αφήνω να πέσεις για να σου την πω μετά… Παραλήψεις μπορεί να υπάρχουν… αλλά υπάρχει και η διάθεση να διορθώσουμε τα πάντα… γιατί ο κοινός στόχος είναι να προβάλλουμε τον τόπο που αγαπάμε… Να κάνουμε τον κόσμο να χαρεί μαζί μας… να ξεφύγουμε και εμείς να γίνουμε για ένα ακόμα βράδυ ένα ποτάμι χαράς… Και να ξεχάσουμε την κοροϊδία της καθημερινότητας που μας υποτάσσει στα πρέπει των άλλων…. 

Ευχαριστούμε τους μεγάλους σε ηλικία και θέληση Σιαννιτες… που πάντα είναι μαζί μας… 

Ευχαριστούμε τα μικρά μας… που ανεβοκατεβαίνουν σαν μελισσάκια και χαίρονται την κούραση της προσφοράς τους… Είναι ανεκτίμητοι βοηθοί είναι οι ελπίδες μας… Είναι το μέλλον μας… Οι υποστηρικτές της ζωής των χωριών είναι τα παιδιά του χωριού… Αυτά με την αγάπη τους… εμείς με το παράδειγμά μας… Έχω και άλλα να σου πω… Αν θυμηθώ… Θα σου
ξαναστείλω… Ευχαριστώ… Ρώτα με ότι θέλεις… Για τους μεγάλους χορηγούς… γράφουν τα φυλλάδια και είναι πολλοί… Και για την βοήθεια του δήμου αν θέλεις στην επόμενη ανταπόκριση!!! Καληνύχτα!!!

Σε παρακαλώ μην γράψεις το όνομά μου… Πες ένας ανώνυμος θαυμαστής… ούτε καν Σιαννίτης… Εθελόντρια είμαι αλλά τους θαυμάζω και τους αγαπώ… Για την δύναμη της θέλησης… Αυτό το μαζί κάνει τα πάντα… Πάντως χαίρομαι που οι κόρες μου έχουν τέτοια γονίδια…. Να μας έχει ο Θεός καλά… να μιλάμε για ευχάριστα γεγονότα και να χαιρόμαστε με τις επιλογές μας!!!

Ευχαριστώ φιλιά στη Χαριστούλα σου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου