Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Με εξαίρεση τα μεγάλα συμφέροντα, ο Λαός της Ρόδου στο πλευρό των κατοίκων του Αγίου Νικολάου!!

Μετά τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών, των Εφοριακών, των Γυναικών Ρόδου, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 6ου, του 14ου Δημοτικού σχολείου Ρόδου, του1ου παιδικού Σταθμού και τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων όλων των σχολείων, του Συλλόγου γονέων κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία «ΕΛΠΙΔΑ» κ.α και ο Σύλλογος περιβάλλοντος στο πλευρό μας !!!Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος: Υποσταθμός Αγ. Νικολάου 
– Ξεκάθαρη λύση τώρα, να ισχύσουν τα αυτονόητα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ρόδος, 13-06-2016
-Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος: Υποσταθμός Αγ. Νικολάου – Ξεκάθαρη λύση τώρα, να ισχύσουν τα αυτονόητα
-Το τελευταίο χρονικό διάστημα ξανάρθε στην επικαιρότητα το θέμα του Υποσταθμού υποβιβασμού και διανομής υψηλής τάσης Αγίου Νικολάου που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος αφού συζήτησε το θέμα και με τους εκπροσώπους των κατοίκων της περιοχής που αγωνίζονται εδώ και 10 χρόνια για να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτή, δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα αυτό για πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου (απ. 144/26-05-2015) αλλά κυρίως του Δημοτικού Συμβουλίου (απ. 635/2014/10-11-2014) και μάλιστα της παρούσας δημοτικής αρχής που ανανεώνουν παλαιότερες αποφάσεις να μην γίνει ο υποσταθμός στην περιοχή Αγ. Νικολάου αλλά να εξετασθούν άλλες περιοχές. Αν η παρούσα δημοτική αρχή άλλαξε γνώμη, θα ήταν πιο ηθικό και τίμιο να επαναφέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για λήψη νέας απόφασης. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το Δημοτικό Κώδικα αλλά και το άρθρο 58 του Ν. 3852 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) ο Δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τη διασφάλιση της ενότητας της τοπικής κοινωνίας και με βάση τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Εκτελεί δε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου η μη εκτέλεση των οποίων συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.

Δεύτερον, ακόμα και αν δεχτούμε την άποψη του ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με μια επικοινωνιακή πληρωμένη επίθεση προσπαθεί να πείσει για την μη ύπαρξη κινδύνων από την ακτινοβολία, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι πρόκειται για μια βαριά βιομηχανική εγκατάσταση από αυτές που δεν μπορούν να υπάρξουν σε ένα πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό της πόλης και μάλιστα σε απόσταση μερικών μέτρων από σπίτια, ιδρύματα και σχολεία. Ο λόγος φυσικά είναι ότι σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος (πυρκαγιάς κλπ) υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για θύματα και μάλιστα ανθρώπων που δεν είναι εύκολο να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Τρίτον, πώς είναι δυνατόν να θέλουμε να κατασκευάσουμε μια τεράστια και άσχημη μεταλλική κατασκευή ύψους 12 μέτρων δίπλα από ένα κτήριο του οποίου το κέλυφος και ο φέρων οργανισμός έχουν κηρυχθεί διατηρητέα (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/56797/1620 ΦΕΚ 408/ΑΑΠ/12-09-2008) και που γειτνιάζει με μια περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ιστορικός τόπος (ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/2500/40, ΦΕΚ 171/ΑΑΠ 14-05-2008). Θα περιμέναμε όχι μόνο για αυτό το κτήριο αλλά και για τα υπόλοιπα βιομηχανικά και μη, να αποκατασταθούν και να δοθούν σε επανάχρηση, όχι βέβαια ως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, για να διασωθούν. Αυτό δηλαδή που έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας (π.χ στη Αθήνα: Γκάζι, Μεταξουργείο, Πιλοποιείο Πουλόπουλου, στη Θεσσαλονίκη: βιομηχανία Σικιαρίδη, εργοστάσιο Βίλκα, Μύλος Χατζηγιαννάκη, εργοστάσιο Αλλατίνη, καπναποθήκη Σταυρούπολης, στο Βόλο: 12 εγκαταστάσεις μέσω προγράμματος URBAN και στην Έδεσα το Κανναβουργείο).

Τι πορεία άραγε θα ακολουθήσει η περιοχή στην οποία ήδη λειτουργεί η μαρίνα και ευελπιστούμε στο μέλλον να ξεφύγει από τη υποβάθμιση και να πάρει μια διαφορετική ανάπτυξη; Μήπως για ακόμα μια φορά θα αναμείξουμε χωρίς σχέδιο τουριστικές δραστηριότητες, πολιτιστικά μνημεία, σχολικές υποδομές και οικιστικά σύνολα με βαριές βιομηχανικές εγκαταστάσεις; Και τι θα αντιπροτείνουμε αν σε κάποια από τα υπόλοιπα διατηρητέα της περιοχής προταθεί σε λίγο να γίνουν ανάλογες εγκατάστασεις;

Στη λογική όλων των παραπάνω το ΤΕΕ Δωδεκανήσου προτείνει (30/10/2009) στην ευρύτερη πρώην βιομηχανική περιοχή «Κόβα» εντός της οποίας εντάσσεται και το παλαιό εργοστάσιο της ΔΕΗ, να γίνει συνολική παρέμβαση ανάπλασης με στόχο την αισθητική αλλά και λειτουργική της αναβάθμιση αλλά και την επανάχρηση των μνημειακών βιομηχανικών της κτιρίων (παλαιό εργοστάσιο ΔΕΗ, σφαγεία κλπ) με κύρια κατεύθυνση τον πολιτισμό ή άλλες παραπλήσιες λειτουργίες. Προτείνει επίσης αφού ληφθούν υπ’ όψη λαμπρά αντίστοιχα παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας μας να προχωρήσουμε με συγκεκριμένα και σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύοντας παράλληλα τους αντίστοιχους απαιτούμενους πόρους. Σημειώνει τέλος ότι «η δημιουργία υποσταθμού στο χώρο του παλαιού εργοστασίου της ΔΕΗ για την μετατροπή της υψηλής τάσης σε μέση, αντικρούεται ως προς τη χρήση με την προοπτική ανάπλασης που πρέπει να αποκτήσει η ευρύτερη περιοχή».

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θεωρεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίπτωση κατάργησης των αυτονόητων και της κοινής λογικής. Όταν δηλαδή οι κίνδυνοι και τα προβλήματα είναι προφανή, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω τεχνική και άλλη συζήτηση και ανάλυση. Εάν ο ΔΕΔΔΗΕ κρίνει ότι η υποδομή αυτή είναι απαραίτητη για την πόλη και το νησί θα πρέπει να στρέψει τις προσπάθειες του σε περιοχές όπου δε δημιουργούνται τόσα προβλήματα. Αν η δημοτική αρχή από την άλλη πλευρά θέλει να βοηθήσει την περιοχή και τους κατοίκους, υπάρχουν χιλιάδες πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει. Η υπόθαλψη των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου δεν είναι σε κάθε περίπτωση καλή τακτική.

Το ΔΣ του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου