Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Το Ιστολόγιο του ΡΟΔΟΣυλλέκτη, απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον τόπο τους… εδώ είναι λοιπόν και περιμένει τα δελτία για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και ότι αφορά τον τόπο μας – ακόμα και την πολιτική… Το Email μας είναι: r.telxinas@yahoo.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με Θέμα: Η ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη.

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ 
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Νεοελληνικής τέχνης πραγματοποιήθηκε στις 25-5-2016, η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ με Θέμα: Η ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη.

«Το έργο του σπουδαίου ζωγράφου της
ΕΑΜικής Αντίστασης, στο βουνό, ενταγμένου στο Καλλιτεχνικό Συνεργείο του Γενικού Αρχηγείου του ΕΛΑΣ πρέπει να γνωρίσουν όλες οι γενιές, ακόμα και της ΕΑΜικής Αντίστασης, καθώς -στην πλειοψηφία τους- αγνοούν το έργο του Σεμερτζίδη . 

Γιατί; Γιατί η πολιτεία, οι εικαστικοί φορείς της και οι κατεστημένοι τεχνοκριτικοί της «έθαψαν» (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς) αυτό το έργο - «ύμνο» παντοτινό, για τα ιδανικά, τον ηρωϊσμό, το μεγαλείο των ένοπλων ή μη, ανώνυμων αγωνιστών και
αγωνιστριών στα βουνά, στους κάμπους, στα χωριά, στις πόλεις, του λαογέννητου ΕΑΜ, για τη λευτεριά και την προκοπή του λαού και του τόπου μας, αλλά και για το μεγαλείο της φύσης.

Γιατί εδώ δεν έχουμε μόνο αυτό που θα αποκαλούσαμε κάπως τετριμμένα «έναν μεγάλο ζωγράφο» αλλά κι ένα ηθικό πρότυπο. Ο συνδυασμός των δύο είναι που μετράει και σπανίζει.

Ο Σεμερτζίδης με το χρωστήρα του μίλησε στο τεράστιο έργο του για τη ζωή και τον αγώνα των ανθρώπων και όπως ο ίδιος αναφέρει στο ημερολόγιό του

Συνταγές για τη μορφή στην τέχνη δεν μπορούν να υπάρξουν, όμως το ότι η τέχνη έχει προορισμό να εκφράζει την αλήθεια, την αγάπη στον άνθρωπο, τη δίχως ενδοιασμούς συμμετοχή στους αγώνες του για ένα καλύτερο αύριο είναι σίγουρο. Έτσι δεν μπορεί να υπάρχει παρά μία και μόνη συνταγή, η τέχνη από τη ζωή και για τη ζωή»,

τόνισε καταχειροκροτούμενη, η κεντρική ομιλήτρια δικηγόρος Δήμητρα Κατσαρομήτσου, η οποία παρουσίασε τη ζωή και το έργο του μεγάλου ζωγράφου με ταυτόχρονη προβολή των πινάκων και των χαρακτικών του.

Ιδιαίτερα συγκινητικό αλλά ταυτόχρονα διδακτικό ήταν το αυτοβιογραφικό βίντεο που προβλήθηκε με την αφήγηση στο έργο και τη ζωή του από τον ίδιο τον μεγάλο καλλιτέχνη. 

Την καλλιτεχνική παρουσίαση των έργων του Βάλια Σεμερτζίδη, που εκτίθενται στην αίθουσα του Μουσείου Νεοελληνικής τέχνης, έκανε με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο, η ζωγράφος Κάτια Παζούρου.

Στην εκδήλωση στην οποίαν μεταξύ άλλων, παρευρέθηκε η κα Νίκη Σεμερτζίδη, και η εγγονή του καλλιτέχνη Μαρία Σεμερτζίδη, χαιρέτησαν ο Σάββας Καραγιάννης επικεφαλής της Επιτροπής Αγώνα της Επιτροπής Ειρήνης, η Ντέπη Μιχαηλίδη πρόεδρος της Ομάδας Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ, και ο Πάρις Παπαθεοδώρου από την γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης, ο οποίος μετέφερε τις ευχές για επιτυχία της κας Ρούλη Σεμερτζίδη (συζύγου του καλλιτέχνη), ευχαρίστησε το Δ.Σ. του μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης και τον πρόεδρο κο Ν. Φρόνα. Την παρουσίαση των ομιλητών έκανε η κα Πόπη Αβδελλή.

Ρόδος 26-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου