Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ενημερώνω τους αναγνώστες του Ιστολογίου μου, ότι από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ημέρα των 12των «γενεθλίων» του, σταματά τις πολιτικές αναρτήσεις και θα ασχολείται μόνο με θέματα – κείμενα, φωτογραφίες - που αφορούν τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα τη Ρόδο και τα χωριά της… δεν σταματούν οι αναρτήσεις που έχουν Πολιτιστικό, Ιστορικό, Περιβαλλοντικό χαρακτήρα…

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Εκδήλωση με Θέμα: Η ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
------------ ● ------------
Στην εκδήλωση με θέμα:
Η ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη 
Βάλια Σεμερτζίδη

Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα έργα του, που εκτίθενται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου - Νεστορίδειο Μέλαθρο.

Θα μιλήσει η εικαστικός Κάτια Παζούρου
και η δικηγόρος Δήμητρα Κατσαρομήτσου

Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (Εκατό Χουρμαδιές)
Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 – ώρες19.00 – 21.00

ΡΟΔΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ 

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΟΔΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ διοργανώνουν εκδήλωση με Θέμα: Η ζωή και το έργο του ζωγράφου και χαράκτη Βάλια Σεμερτζίδη.

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 25 Μαΐου 2016 – ώρες19.00 – 21.00, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου - Νεστορίδειο Μέλαθρο, Πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (Εκατό Χουρμαδιές).

Θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στα έργα του, που εκτίθενται και θα μιλήσουν η εικαστικός Κάτια Παζούρου και η δικηγόρος Δήμητρα Κατσαρομήτσου.

Ο ζωγράφος και χαράκτης Βάλιας (Βαλεντίνος) Σεμερτζίδης γεννήθηκε το 1911 στο Κρασνοντάρ του Καυκάσου από Έλληνα πατέρα και Ρωσίδα μητέρα. Η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1923. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1928 -1935). Πραγματοποίησε διάφορες εκθέσεις από το 1935 μέχρι το 1940. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ζωγράφισε σειρά συνθέσεων με θέμα την πείνα και τον αγώνα του λαού της Αθήνας («Στη σειρά για συσσίτιο», «Κοιτάζοντας μπροστά», «Σαλταδόρος», «Παιδιά της πείνας» κ.α.). Το 1944 ο Β. Σεμερτζίδης μαζί με τον εξαιρετικό φωτογράφο Σπύρο Μελετζή ανέβηκε στην Ευρυτανία και μετά στα Άγραφα. Εκεί, ανάμεσα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ μέχρι το τέλος του πολέμου, ζωγράφισε σειρά έργων με θέμα τη ζωή και τους αγώνες του λαού. Χαρακτηριστικά είναι τα θέματα των έργων του: «Συνεδρίαση αυτοδιοίκησης», «Λαϊκό δικαστήριο», «Φλογέρα του τσοπάνη», «Διαδήλωση» κ.α.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε χαράζοντας ξύλο, λινόλεουμ και οξειδώνοντας τσίγκο και χαλκό. Δούλεψε πολυπρόσωπες ρεαλιστικές συνθέσεις με σκηνές από την καθημερινή ζωή του αγρότη και του εργάτη. Από το 1964 και μετά έζησε και εργάστηκε στη Ρόδο και απέδωσε στους πίνακες και τα χαρακτικά του τα τοπία και τους ανθρώπους του νησιού. Όπως σημειώνει ο ίδιος: «…Δούλεψα και πάλι γύρω από τον Αττάβυρο. Είναι ανεξάντλητη πηγή για δουλειά. Αναρίθμητα προβλήματα μπαίνουν μπροστά στο ζωγράφο κάθε φορά που πλησιάζει μια τόσο δυνατή και πλούσια φύση, ένα όργιο σχημάτων και χρωμάτων…». Ο Β. Σεμερτζίδης απεβίωσε το 1983, ο χρωστήρας του όμως άφησε ανεξίτηλο το έργο του να μιλά «για τη ζωή και τον αγώνα των ανθρώπων».


Ρόδος 23-5-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου