Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

Από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, σταμάτησαν οι αναρτήσεις πολιτικού περιεχομένου.

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Διοργάνωση ημερίδας με θέμα: «Το πολύπτυχο της ιστορικής εκπαίδευσης»

Το Εργαστήριο Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αιγαίου σε
συνεργασία με τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ρόδου, διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Το πολύπτυχο της ιστορικής εκπαίδευσης», το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, 10.00-17.00, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, κτήριο «Κλεόβουλος».

Η ημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιώργου - Μάριου Παπαγεωργίου.
Θα μιλήσουν οι:
10.15-10.45 Αργύρης Σφουντούρης, «Πενθώ για τους θύτες: ιστορικό τραύμα, μνήμη, μεταμέλεια, συμφιλίωση με το παρελθόν».
10.45-11.15 Βαγγέλης Καραμανωλάκης (επίκουρος καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ), «Διεθνής και ελληνική ιστοριογραφία: οι συντεταγμένες τους σήμερα».
11.15-11.35 Αντώνης Καζάκος (φιλόλογος, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία), «Μύηση στη δημοκρατική κουλτούρα και την ιστορική μάθηση: τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων».
11.35-11.55 Άννα Ενεπεκίδου (μουσειολόγος, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία), «Σκηνοθετώντας το παρελθόν: η ιστορία στις περιοδικές εκθέσεις του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων».
12.30-13.00 Ειρήνη Γαβριλάκη (αρχαιολόγος – προϊσταμένη του Τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων, μουσείων, αρχαιογνωστικής έρευνας και μνημείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου), «Ενσυναίσθηση: ένα εργαλείο ανάγνωσης της αρχαιότητας».
13.00-13.30 Ζέτα Παπανδρέου (διδάκτωρ διδακτικής της ιστορίας – εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης), «Η μεταπολεμική οικονομία της Ελλάδας: σχεδιασμός και αξιολόγηση εκπαιδευτικού υλικού».
13.30-14.00 Μένης Θεοδωρίδης, (σκηνοθέτης - παιδαγωγός ειδικευμένος στον σχεδιασμό εκπαιδευτικού υλικού), «Δρόμοι μελέτης του παρελθόντος: ….πέρα από την πληροφορία».
14.45-15.05 Εύα Ματενόγλου (φιλόλογος), «Το τραύμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στη γερμανική ζωγραφική: Η περίπτωση του Otto Dix».
15.05-15.25 Δημήτρης Κυπριώτης (διδάκτωρ διδακτικής της ιστορίας), «Η φωτογραφία, μια πολύσημη ιστορική πηγή: Η περίπτωση της ιταλοκρατούμενης Σύμης».
15.25-15.55 Γιάννης Παπαγεωργίου (διδάκτωρ διδακτικής της ιστορίας – φιλόλογος), «Ο βαθμός επιδραστικότητας της νέας διδακτικής της ιστορίας στους/στις εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί της Ρόδου».
15.55-16.15 Ξένια Ελευθερίου (υποψ. διδάκτωρ διδακτικής της ιστορίας Α.Π.Θ), «Η δημόσια χρήση της τραυματικής μνήμης του Ολοκαυτώματος στη “ζούγκλα” του κυβερνοχώρου».

Η ημερίδα πραγματεύεται ένα θέμα που συχνά τα τελευταία χρόνια με τον έναν ή άλλον τρόπο έρχεται συχνά στην επικαιρότητα, δηλαδή την ιστορική εκπαίδευση και γενικότερα τη θέαση του ιστορικού παρελθόντος. Πέρα από το επιμέρους ενδιαφέρον της κάθε εισήγησης, η προσοχή στρέφεται και στο πρόσωπο του πρώτου ομιλητή Αργύρη Σφουντούρη, συμβόλου της σφαγής στο Δίστομο, ο οποίος έγινε πρόσφατα γνωστός ως το μικρό αγόρι που -αντίθετα με τους γονείς- του διέφυγε από τη σφαγή. Μετά από περιπετειώδη παιδικά χρόνια σπούδασε Μαθηματικά, Πυρηνική Φυσική και Αστροφυσική. Η ζωή του γυρίστηκε σε ταινία με τον τίτλο «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη», σε σκηνοθεσία Stefan Haupt, ενώ εδώ και 20 περίπου χρόνια ξεκίνησε έναν μεγάλο αγώνα, διεκδικώντας δικαίωση από τις γερμανικές Αρχές για τη σφαγή στο Δίστομο.
Γραφείο Τύπου
Δήμου Ρόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου