Αλλαγή πλεύσης του Ιστολογίου “ΡΟΔΟΣυλλέκτης”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Ενημερώνω τους αναγνώστες του Ιστολογίου μου, ότι από το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018, ημέρα των 12των «γενεθλίων» του, σταματά τις πολιτικές αναρτήσεις και θα ασχολείται μόνο με θέματα – κείμενα, φωτογραφίες - που αφορούν τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα τη Ρόδο και τα χωριά της… δεν σταματούν οι αναρτήσεις που έχουν Πολιτιστικό, Ιστορικό, Περιβαλλοντικό χαρακτήρα…

Με την ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω όσες και όσους με εμπιστεύτηκαν αυτά τα 12 χρόνια…

Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

Μια Εντυπωσιακή φωτογραφία που μπορεί να θεωρηθεί ως εμβληματική για το Ψυχρό Πόλεμο στο νησί μας και τη φτώχεια των μεταπολεμικών χρόνων.

Ποια είναι αυτά τα αγόρια;
Δύο νεαρά αγόρια, πιθανώς ξυπόλητα, με ξυρισμένα κεφάλια, ντυμένα με παλιά ρούχα, το ένα στα αριστερά με μια σάκα σχολείου, στέκονται σ’ ένα βράχο στο λιμάνι της Κολώνας και κοιτάζουν με έκπληξη το μεγάλο μπαλόνι του σκάφους της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ “Courier”. Έτος: 1952. 

Μια εμβληματική φωτογραφία
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από ένα φωτογράφο της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο άγνωστος φωτογράφος ήταν επιδέξιος επαγγελματίας. Η δουλειά του ήταν να προωθήσει την ιδέα πίσω από τη Φωνή της Αμερικής, να αναδείξει με θετικό τρόπο τις αμερικανικές επικοινωνιακές προσπάθειες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και το Courier ως “αγγελιοφόρο της ελπίδας και της ελευθερίας”. Η φωτογραφία όμως υπερβαίνει την έξυπνη έκφραση πολιτικής προπαγάνδας. Είναι, και με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ακόμα περισσότερο, μια καλλιτεχνική και εντυπωσιακή φωτογραφία που μπορεί να θεωρηθεί ως εμβληματική για το Ψυχρό Πόλεμο στο νησί μας και τη φτώχεια των μεταπολεμικών χρόνων. 
Ποιοι είναι;
Επειδή πρόκειται για μια πολύ δυνατή και αινιγματική φωτογραφία θα θέλαμε να μάθουμε τις ταυτότητες των δύο αγοριών ώστε να μοιραστούμε μαζί τους την ιστορία τους που κρύβεται πίσω από τη φωτογραφία αυτή. Αν και εικονίζονται με τις πλάτες τους μπορεί κάποιος να τους αναγνωρίσει. Το νεότερο αγόρι φαίνεται περίπου 8 ετών ενώ το μεγαλύτερο περίπου 11 ετών, άρα η χρονολογία γεννήσεως τους πρέπει είναι μεταξύ των ετών 1940-1944. Επομένως είναι πολύ πιθανό να είναι ακόμα εν ζωή ή σε αντίθετη περίπτωση οι συγγενείς τους.  
Επικοινωνήστε μαζί μας
Έχετε κάποια πληροφορία για τη φωτογραφία;
Στείλτε μας email στο rhodesriches@gmail.com 
ή τηλεφωνήστε στο 6982458787.
Έκθεση
Η φωτογραφία είναι το σήμα κατατεθέν της έκθεσης “Η Ρόδος στον Ψυχρό Πόλεμο, το USCGC Courier & η Φωνή της Αμερικής, 1952 - 1964” η οποία φιλοξενείται στο Κατάλυμα της Γαλλίας (ανοικτά κάθε Σαββατοκύριακο από 10:00 έως 14:00). Η έκθεση αποτελεί συνεργασία του Μουσείου της Ακαδημίας της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, του USCGC Courier - Voice of America Memorial Foundation και της Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS).
-- 
RICHeS - Rhodes International Culture & Heritage Society 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 1ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 2ο μέρος.

Η Ρόδος στην Ιταλοκρατία 3ο μέρος.

Η Ρόδος επί Ιταλοκρατίας 1920 – 1940

Εγω σωπαίνω....Φτύνω!!!

Μου μιλούν για δικαιοσύνη....οι δικαστές, Μου μιλούν για ηθική...οι αγύρτες, Μου μιλούν για ζωή...οι δολοφόνοι, Μου μιλούν για όνειρα...οι έμποροι, Μου μιλούν για ισότητα...τα αφεντικά, Μου μιλούν για φαντασία...οι υπάλληλοι, Μου μιλούν για ανθρωπιά...οι στρατοκράτες, Εγω σωπάινω....Φτύνω.


ΡΟΔΟΣυλλέκτης: e-mail r.telxinas@yahoo.gr
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ΝΕΟ ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://rouvim.blogspot.com

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: http://rouvim.blogspot.com/
ΚΡΗΤΗΝΙΑ: http://www.kritinia.gr/
ΙΣΤΡΙΟΣ: http://istrio.blogspot.com/
ΣΟΡΩΝΗ: http://www.ampernalli.gr/
Dj news: http://fanenos.blogspot.com/
ΠΑΛΜΟΣ: http://www.palmos-fm.gr/
ΕΚΟΦΙΛΜ: http://www.ecofilms.gr/
ΡΑΔΙΟ1: http://www.radio1.gr/
http://www.ksipnistere.blogspot.com/
ΣΦΕΝΤΟΝΑ: http://gipas.blogspot.com/
ΡΟΔΟΣυλλέκτης: http://www.rodosillektis.com/
Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου: http://opsrodou.gr/
ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ: http://www.hamogelo.gr
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ – ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ: http://rodosillektis.blogspot.gr/
Ιστοσελίδα του ΡΟΔΟΣυλλέκτη: http://www.rodosillektis.com/
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: http://www.pnai.gov.gr
ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ: http://www.rodos.gr/el/

Αρχειοθήκη ιστολογίου